Jump to content

Nova konfiguracija


Longleyy

Recommended Posts

Ti tvrdis da se dodatne pare nece videti u igrama, a ja tvrdim da hoce. Plus sam ti tamo izveo racunicu da do tog nekog limita od 1000-1300 evra je porast performansi u igrama proporcionalan ulozenim sredstvima, dakle ne preplacujes komponente. Uzeo komp od 800 evra u odnosu na 600 ces imati u tom istom testu tipa 7-8 fps vise, s ovim od 1100 ces imati 15. Dakle, razlika se vidi i izmedju onog od 600 i 800 i 1100, samo je pitanje koliko para hoces da das, a koliko para toliko i muzike. 

 

Ne pricam ja ovde o kompu koji ima GTX 780 cisto izdrkavanja radi koji samo grafika kosta 700 evra. Poenta je da ne stoji tvoja tvrdnja da ce sve raditi lepo na kompu od 600-800 evra i da se nece primetiti nikakva razlika u igrama izmedju tog i ovog sto smo mi preporucivali. Razlika ce se itekako primetiti, u krajnjem slucaju ce se primetiti i razlika izmedju tog od 1100 i onog od 2000, samo sto se onda kriva isplativosti menja gde dajes mnogo vise para za ne toliko vise dobitka u performansama. 

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Ја сам мало више на Старбаковој страни. Комп од ~800 јура ће скроз лепо да шљака пар година. Ја сам 3.5 године возио Core2Duo и 8800GT. Чак и Интелова горња средња класа процесора јако лепо ради, и не застарева што каже Вуду. А маса игара се равна према конзолама тако да и графа може да ради пар година опуштено без да изгубиш нешто.

Но ако си решио лепо да се испрсиш, само напред :)

Edited by overkind
...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака,
Да однесе све што имам у дубину у дубоку.

 

Link to comment
Share on other sites

 tvrdiš to jer se u igre razumeš ko mara u kriv kurac :D

 

 srsly now ne znam kad si se poslednji put ozbiljnije igrao, i svoje preporuke očigledno zasnivaš na tebelama i testovima, ne znam o čemu mi dalje pričamo

 

Sto se isto moze reci za tebe i za hardver...

 

Nije ovde dosao covek i rekao "koja mi masina treba da bih imao toliko fps u CS:GO", nego je dosao na hardver forum s molbom za preporuku za masinu koja ce mu nekoliko godina terati zahtevne igre. Takodje mu je zahtev da treba da tera najnovije igre na ultra settings, sto u prevodu znaci treba mu masina koja ce da tera Crysis 3 solidno na maksimalnim setovanjima (jer je to reper za zahtevnu igru u ovom momentu). U tom smislu je i preporuka. Procesori u poslednje tri godine ne zastarevaju skoro uopste (sto si mogao videti da si malo bolje citao HW deo foruma), sa grafickim karticama nije takva situacija jer je recimo serija gtx 7xx znacajno poboljsanje u odnosu na 6xx pa mu je tu znacajno da uzme recimo gtx 760 umesto gtx 660ti jer obe isto kostaju a prva ima 10-20% bolje performanse, ako ne i vise. Dakle takve mu preporuke trebaju.

 

Ja se igram na kompu koji je pre godinu ipo kostao 600 evra (i5, radeon 6850) i meni sve igre rade zadovoljavajuce, bar sve sto ja igram, a to je uglavnom WoT, neki FPS-ovi i sl. Meni je to ok komp, i bice verovatno ok narednih godinu-dve, ali to nije zahtev, niti cenovni opseg koji je covek ovde trazio. To je kao kada bi neko trazio preporuku za kola izmedju i30 i Golfa, a ti mu kazes Dacia najbolji auto! Jeste, radi to, moze sve to, ali zna se zasto nesto kosta vise, a nesto manje.

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Kao prvo stvarno hvala svima na odgovorima, i svakako ce mi sve napisano pomoci pri odabiru masine koju cu uzeti.

Sto se tice novaca, jednostavno kada dodje uzasni RL tu oko 25-e, dodje malo vise novca i manjak vremena. Posto mi je gaming "hobi" , zelim da to malo vremena sto imam da trosim na gaming bude vrhunski ugodjaj. Kao deca sam pikao po 8 sati dnevno na uglavnom kantama od masina i naravno da mi nije bio problem, ali sada prvi put zapravo imam love da sebi prisutim zver i zelim da se na to kratko vreme izgubim u toj igri koju igram i stavim sve ostalo iz RL-a na hold.

Naravno, posto ta "veca" kolicina novaca nije loto dobitak vec novac odvajan od plate, otvorio sam topik da vidim koliko moja zelja izadje u eurima. Dakle, spreman sam platiti ako cu dobiti ono sto zelim, ali naravno da zelim i u svemu tome da prodjem dobro i da mi znaci i dal je 800 ili 1100 ili 1300.

Link to comment
Share on other sites

Mene je zacudilo to za nemanje SSD-a posto su svi kome sam spomenuo nov komp, prvo rekli da obavezno uzmem SSD za operativni sistem. Doduse, nisu to neki poznavaoci, a znam da je vudz glavni kada treba preporuka :)

Javicu svakako sta sam uradio :D

Edited by Longli
Link to comment
Share on other sites

Ajde da ipak izwotujem još jednom, mada je Starbak sve to sumirao u zadnjem postu, nego čisto da podržim njegovo stanovište, i spasem čoveka nepotrebnog bacanja para. Ne želim da podrivam Voodoo-ov i Zwerkov autoritet po pitanju toka šta je naboje za xyz(t?) eura, naprotiv, kome durgom se i mogu obratiti ako nešto takvo meni bude trebalo u budućnosti? Poenta je da ste vi njemu predložili sigurno najbolju moguću konfiguraciju za 140k din, ne sporim, ali on će od toga očekivati gejmersku mašinu koja će pet godina sve terati u fulu, a tu ćete ga, jednostavno, zajebati. Evo vam malo proročanstvo šta se dešava sa tom mašinom za 2.5-3 godine 

 

Proleće je 2016, njegova nekada 400 eura vredna grafika tera najnovije igre na medium-high settings, i sa vidno lošijim kvalitetom slike, jer ne podržava DX12 ili 13, ili Unified Shader 6.0, ili nek novi kurac. Ako se ne može pomiriti s tim, rešava da kupi novu grafiku, Ako se pomiri, za još dva-tri meseca izlazi neki Crzsis 5/GTA6 od koga ta grafika samo može da pokrene prozorčić sa porukom "Kupi novu grafičku". 

 

Longliey dolazi, naravno na rur, i traži savet koju grafiku da kupi. Ali, prc, nove grafike rade na nekom PCI-Express 4.0, ili AGP Express portu, na njegovu ploču ne mogu, ili mogu, ali sa redukovanim mogućnostima, i sa 60% od punih performansi. Njegova grafika je bezvredni strujosrčući behemot čije performanse pruža neki Radeon 9670, uz 2-3x manju potrošnju struje, daleko lepšu sliku, i po ceni 70-80 eura za novu, 40-50 eura za polovnu. Ne može ni da je proda, jer ko ne zna da ne treba da je kupuje, taj nema napajanje za nju, a ko zna, neće je kupiti. Grafičku platio 400+ eura, prodaje je za 30-35. Ali ok, neka kupi tu od 400 eura, gaming je to, neka piči...

 

Tu se već uveliko fura DDR4 ili DDR5 ili neka druga memorija, cena njemu potrebne DDR3 memorije raste, i ako on ne sabere 2 i 2, sabraće mu voodoo, ili Zwerko, ili neko treći, i reći da je vreme za kupovinu nove ploče. Možda bi se i tu neko zapitao koji je đavo uzimao ploču od 120 eura, ali dobro, neka je, treba dobra ploča za gaming (mada više za overkloking, ali ajde)...

 

Ok, kupujemo ploču, ali šta ćemo sa tim što je Intel u 2,5 godine od 1155 promenio bar jedan, a možda i dva soketa? Ako je promenio dva, svakako mora da kupuje novi, a da prodaje ovaj, koji ne može prodai za ne znam koje pare, a onda opet puca boga oca para za novi nov najonoviji Intelov procesor. Ako je promenjen samo jedan soket, onda ima alternativa koje je verovatno gora od kupovine novog - kombinovana 1155+novi DDR+novi slot za grafiku. Po mom nekom iskustvu, najgore moguće đubre od hardvera, ploče koje rade sa redukovanim performansama, lošom stabilnošću, kratkim vekom trajanja, a teško se nalaze i koštaju mnogo. Da, voodoo i Zwerko, naravno da je taj njegov i7 itekako dobar po pitanju performansi u 2016 godini, i "prebrz", ali dečko ima drugi problem - nema gde da ga "uturi"...

 

Tu se definitvno svako normalan mora zapitati koji mu je krasni trebao  procesor od 250 eura, a gaming je u pitanju, grfaika je najvažnija, procesor od 150 i od 250 eura imaju, koliku, dva-tri frejma razliku? 

 

Ja samo hoću da mu skrenem pažnju da se ne opeče i ne iznervira kada dođe u ovu situaciju, jer ja sam doživeo slično razočarenje sklapajući novu skupu gamersku mašinu početkom 2006, godine, menjajući grafiku već u leto ili jesen 2008 (DMC4, shader model 3.0 only), a već u 2009 nisam ništa mogao pipnuti bez dual-core+ddr2 kombinacije. Ovaj ciklus se ponavlja otprilike svake 2-3 godine, samo što sam sledeća dva puta (upgrades of 2009 and 20011/12) bio mnogo pametniji, i pukao znatno manje para.

 

Znači, neki osrednji i5, grafiku do 200-250, malo jeftiniju ploču, u suštini sve što je Stabak rekao, i bićeš srećniji čovek :-)

Edited by milanche

OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO

Link to comment
Share on other sites

DirectX-a 12 i 13 ili neće biti dok ne izmuzu poslednji atom iz predstojećih konzola (što znači minimum sledećih pet godina,), ili će biti masovno ignorisan jer se gejming uveliko seli na mobilne uređaje. U prilog tome govori očigledno slabiji grafički hardver u novim konzolama u odnosu na prosečan PC, nego što je to bio slučaj 2005/2006. Windows 8.1 donosi DirectX 11.2 što je faktički 11.1 sa megatexturingom (koji se koristi samo u id Softwareovim OpenGL igrama), evo ako budu postojale dve Direct3D igre koje će to koristiti u dogledno vreme, neka puše Dačićeva i žena i šveca. Pojaviće se kartice tehnološki na istom ili gotovo istom nivou kao ove danas, ali jače sirove snage za rezolucije veće od 1080p, i to je to. Nemaju više koju toplu vodu da izmisle, sledeći krupan korak je prelazak na ray tracing grafiku koja traži radikalno drugačiji hardver za rendering u realnom vremenu, sad će pumpati broj tranzistora u postojeće generacije GPU-ova dokle god može, kad ne može guraće multi-GPU kartice kao "mainstream" i tu se ova priča završava.

Nego ti još imaš traume od 3870, a samo da podsetim, ta kartica ni na launchu nije bila top grafika nego je koštala max 250 evra, a bila je sasvim dovoljna za igranje sigurno tri godine, znam pošto sam imao 3850. Taj period 2006-2008 je bio mnogo "turbulentniji" nego ovo danas, kad je gro igara je i dalje DirectX 9, ono što podržava DirectX 11, podržava samo 11.0 da pokriju sve DX11-kompatibilne kartice, dakle paralelama sa shader modelom 2.0 i 3.0 nema mesta. GeForce serija 700 je po podržanim funkcijama faktički identična seriji 400 od pre tri godine (DirectX 11.0, OpenGL 4.4), samo su digli klokove, stavili bržu memoriju i ima više ROP-ova i šejdera da izvuče veće rezolucije. Pa jebote, Radeon 5770/6770 (isti GPU) je jedno tri godine bio jedina isplativa kupovina za 100-120 evra, toliko o brzim promenama. Što se tiče nekog novog PCI Express-a i trojke koja će da zastari do 2016, look here.

Crytek je indirektno poručio da je Crysis 3 njihova poslednja igra za šiljenje penisa na grafiku, prelaze na onlajn pucačine sa mikrotransakcijama, dakle gađaju prosečan hardver i što širu publiku. GTA 5 se pravi za aktuelne konzole, na next-genu biće isto to samo veći draw distance zbog više RAM-a, i radiće u 1080p umesto 720p.

DDR4 memorija se još uvek stidljivo najavljuje, tek će čipseti za najskuplji Haswell-E u 2014. doneti podršku, boga pitaj koliko će koštati te ploče (verovatno 300+ evra, kao ploče za LGA 2011), a dok DDR4 postane mainstream proći će ihaj. Samo da podsetim da je DDR3 bio teški mainstream još pre tri godine, evo Dule siroma još uvek čeka da DDR4 siđe u mase jer se zenta da "samo što nije", a neće sići još par godina. Ako Lonli sad napuni komp sa npr. 16 GB DDR3 na 2400 MHz, apsolutno nema poente menjati memoriju dokle god je kompjuter živ. Isto ko što niko sa DDR2 na 1066 MHz nije imao potrebe da prelazi na DDR3-1333 jer su radile istovetno (DDR3 ima veći klok ali lošije latencije, pa na kraju izađe isto). Dakle ako ti sad uzmeš najjači procesor i što brži DDR3, šta tebe briga što će Intel svakom novom generacijom da menja čipset? Šta briga nekog ko je uzeo Phenom II X4 (2009. godina), pa nek je i sa pločom sa DDR2, što je u međuvremenu izašlo N modela i generacija? Je l to spor procesor? Nije. Je l se isplatio za ove godine? Još kako, osim ako vlasnik nije 90% vremena provodio na Fejsu. Kupovinom procesora od 150 umesto 250 evra sam sebi praviš problem zamene ploče, ovako uzmeš najjače i boli te kurac dokle god ne padneš ispod preporučenih requirementsa, a to neće u dogledno vreme. Ploča od 120 umesto 70 evra se ne kupuje zbog overkloka, nego zbog kvalitetnijeg napajanja, komponenti i izrade, da potraje što duže (pošto sam učestvovao na projektovanju ploče za industrijski PC i 50 evra razlike u ceni, što je ~25-30 evra razlike u ceni koštanja njenih komponenti, je world of difference).


Ja sam se isto godinama vodio logikom da treba imati sitne parcijalne apgrejde, sad kad bih okačio listu izmenjanih komponenti u periodu 2007. - 2012, ljudi bi rekli da sam potpuno lud (a nisam potpuno), kad izračunam koliko sam izgubio na razlici u prodaji a koliko malo dobio na brzini, dođe mi da se ubijem :)
Ono što iz ove perspektive vidim je da je kupovina hardvera, a da pritom primarno razmišljaš o tome koliko će vredeti kad ga budeš prodavao, potpuno pogrešna, prvo što kompjuter ne kupuješ da bi ga preprodao nego da bi ga što više koristio dok je kod tebe, drugo što ovo više nije 2007. da ujutru okačiš na Benchu oglas gde prodaješ grafičku za 80% cene nove, u podne sklopiš posao i uveče izvršiš primopredaju. Danas za sve živo nude siću i ako uopšte nešto prodaš a da mu je istekla garancija ili je pri kraju, na konju si. Dakle kupuj da koristiš a ne da kasnije prodaš.

Sad bih bukvalno kupovao ovako ko Lonli, da mi treba (a ne treba mi pošto sakujem u igrama, a ako mi zatreba procesorska snaga, imamo šestojezgarni Xeon na poslu).


I samo da ponovim, procesor kao što je i7-3770 i i7-4770 za ~250 evra, pa to nikad nije bilo

Edited by voodoo_
  • Upvote (+1) 2
  • Downvote (-1) 1
Link to comment
Share on other sites

Iz tvojih usta u božje uši, ako si 100% siguran da će tako biti. Ali moraš se složiti sa mnom da ovo sviranje kurcu koje sam objasnio u wot-u važi i traje kao trend u zadnjih 10tak godina sigurno, i da se ove godine neće završiti - jer šta će sad oni koji su pre tri-četiri godine kupili mega jake i skupe DX10 only grafike - ništa, menjaj sve redom, kako sam i opisao,

 

A moje traume ne dolaze od 3870, naprotiv, nju sam platio 30 eura u leto 2009. i igrao se sa njom kao car sve do kraja 2011. kada je nekako želja za gamingom naglo opala, uporedo sa količinom dostupnog vremena za isti... I Skyrim, Far Cry 3 i Max Payne 3 su malo lošije izgledali, ali Skyrim mi se nije ni igrao, a ova dva sam izgurao, i to je sve.   Traume su od kupovine x800 početkom 2006. ako već idemo tamo :-) But I don't wanna talk about it :-)

 

I da li si ti aspolutno siguran da neće ništa biti menjano/izmišljeno što će te naterati da za dve i po godine menjaš grafiku, a sa njom i hardver? Ok, nece DX ni šejderi, blagodarim, ali šta ih sprečava da izmisle nešto kako bi te naterali da menjaš hardver?. Eto, ja hteo da probam onaj Mars: War Logs RPG, prc, ne može na 3870, ne zbog DX-a, ne zbog šejdera, već zbog nekog kurca sa teksturama, ne sećam se više... 

 

Instalirao igru skoro na 6790, teksture ne liče ni na šta, for the record...

 

Edit, da upgrade-ovao sam se na 6790, više po inerciji, jer vlim da imam solidnu grafiku, i uletela je povoljno, i našla se naivčina za 3870, inače nemam pojma šta će mi 6790 :-)

Edited by milanche
  • Upvote (+1) 1

OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO

Link to comment
Share on other sites

X800 je bila klasična koska, trebalo je da čitaš forume tad :)

Ljudi uzimali jer je bila povoljna (stigao neki kontigent sa olovnim lemovima što nisu smeli da prodaju u EU, pa aj da uvale ovde), nove konzole sa Shader Modelom 3.0 već krenule, uglavnom X800 su uzimali ljudi koji su hteli DOTADAŠNJE igre da igraju na visokim detaljima (zbog sirove snage), a ne kao kupovinu za predstojećih X godina :)



Nema šta oni da te teraju da menjaš hardver, core componente se prodaju sve slabije, naročito taj enthusiast level, sve migrira ka mobilnom tržištu i laptopovima, jebiga...

Link to comment
Share on other sites

Pa to, da sam je platio 30-50 eura početkom 2006 polovnu, ne bih žalio, znači dve i po godine kvalitetnog gaminga, pa upgrade, pošteno. Ali sam pukao nešto oko 120 eura za nju, i mnogo se iznervirao tamo negde sredinom 2008., kad je izašao DMC4...

 

Ah, fac you, vody, I sad I don't wanna talk about it :-(

 

To je ono na šta ja i hoću da upozorim čoveka, da se ne zajebe tako. Ako ti možeš da mu garantuješ da neće, onda imate moj blagoslov :-)

Edited by milanche

OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO

Link to comment
Share on other sites

Том неком логиком да узмен квалитетнију плочу барем ја сам узео

 

Gigabyte GA-Z77X-D3H

i5-3570

650 Ti BOOST

 

Није ми се давало за i7 а нисам ни сигуран искрено да ли ће да ми зафали. Слажем се да је сјајан процесор, али стисао сам се био за кинту. За сада ради ОК, колико мени треба.

 

 
...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака,
Да однесе све што имам у дубину у дубоку.

 

Link to comment
Share on other sites

to bre, iseri se a nemoj ni da objasnis.

sarkazam druze:)

 

 

Том неком логиком да узмен квалитетнију плочу барем ја сам узео

 

Gigabyte GA-Z77X-D3H

i5-3570

650 Ti BOOST

 

Није ми се давало за i7 а нисам ни сигуран искрено да ли ће да ми зафали. Слажем се да је сјајан процесор, али стисао сам се био за кинту. За сада ради ОК, колико мени треба.

 

 

Cak i taj procesor je overkil za tu grafiku ... a grafika je super pa ti vidi. Bez problema si mogao da ides na i5-3350p i ustedis 20 do 40e, medjitim sa overclockom 3570ce ti trajati nekoliko godina bez problema. 

Imao sam legenadarni q6600 i 8800gt koji su mi gurali igre 6 godina dok nisu poceli da posustaju kada sam presao na 1080p monitor :)

 

i7 za igranje je cisto bacanje para. 

 

o ddr4 dx12 itd ne treba razmisljati ... velika vecina igara ne radi danas ni na dx11 ... witcher2 recimo radi na dx9. ddr4 je isto toliko zarad ustede energije koliko je zbog performansi... prvi moduli ce imati manje frekvencije nego ekstremni ddr3 stickovi dok ce biti uzasno skupi i imati vece latencije. Bacanje para.

 

 

Dobar procesor ce vam drzati nekoliko godina,

Edited by StormScion

Is the destiny of mankind controlled by some transcendental entity or law? Is it like the Hand of God hovering above? At least it is true that man has no control, even over his own will

Link to comment
Share on other sites

 za nekog ko se toliko razume u hardver, upario si i5 sa 6850, gde proc omg overkiluje grafiku

 

 nubino  [8D]

 

A znas imam i kompove sa i7 i 32GB rama i 450 gts grafickim. Imam i jedan i5 sa integrisanom grafikom, pa ja moram da sam otkrio novi nivo nubzorstva! Ili prosto postoje kompovi koji su kupljeni za nesto osim igranja. To sto se ja igram na njemu ne znaci da mu je to osnovna namena... 

 

 da ne trošim više tastaturu na gluposti, ti bi mogao ovako da mlatiš vaz dugi dan. Tu mi pričaš o dačiji lol jbte, ja poslednjih x godina furam kompove koji su sve aktuelno uvek mogali da furaju na maks, ali ih nikad nisam preplatio

 

Kako da ti kazem, komp od 800 evra ne moze danas, niti je ikada mogao da fura sve igre na maks. Moze da fura vecinu u dobrom nivou detalja, ali ne moze sve na maks, onda ne bi ni postojale skuplje komponente. 

 

Ono sto ti ne kapiras jeste da ja nisam protivan ideji da treba kupovati mid-range komponente svakih par godina ako ti je ok da ne preterujes u igrama. Ali to nije ono sto je covek trazio, covek je dosao i rekao imam toliko i toliko para i hocu da mi naredne dve-tri godine rade igre na maks, i onda shodno tome ide preporuka, a ne shodno onome sta neko smatra da mu je pametnije da radi s svojim parama. 

 

Mene je zacudilo to za nemanje SSD-a posto su svi kome sam spomenuo nov komp, prvo rekli da obavezno uzmem SSD za operativni sistem. Doduse, nisu to neki poznavaoci, a znam da je vudz glavni kada treba preporuka :)

 

 

Pa napisao sam gore, ali aj opet - generalno ti SSD najvise znaci u nekom uobicajenom radu, programi se brze pokrecu, ceo sistem deluje kao da je nekako brzi. Ovo sto Vudu kaze da sa dosta rama ces imati sve vec dosta stvari kesirano, ali je cinjenica da to bas ne moze da nadomesti SSD. Tipa ja imam laptop sa i3 i 8GB rama i ssd-om i brze mi deluje da radi nego masine sa i7 i 32GB a bez ssd-a, naravno do momenta dok ne pocne da se radi nesto ozbiljno. Dakle za igre ti to nista ne znaci, za neki ozbiljan posao nista ne znaci, ali generalno daje dobar utisak i nekako mi vece uzivanje za kompom sa ssd-om. Jedino sto ces sad za 100 evra uzeti ssd od 120 gb, a tipa za godinu dve od 240 ili vise. Ali opet, ko ce cekati :) Moja preporuka za 100 evra da uzmes SSD SATA3 120GB Kingston HyperX 3K SH103S3/120G. 

 

 

Ajde da ipak izwotujem još jednom, mada je Starbak sve to sumirao u zadnjem postu, nego čisto da podržim njegovo stanovište, i spasem čoveka nepotrebnog bacanja para. Ne želim da podrivam Voodoo-ov i Zwerkov autoritet po pitanju toka šta je naboje za xyz(t?) eura, naprotiv, kome durgom se i mogu obratiti ako nešto takvo meni bude trebalo u budućnosti? Poenta je da ste vi njemu predložili sigurno najbolju moguću konfiguraciju za 140k din, ne sporim, ali on će od toga očekivati gejmersku mašinu koja će pet godina sve terati u fulu, a tu ćete ga, jednostavno, zajebati. Evo vam malo proročanstvo šta se dešava sa tom mašinom za 2.5-3 godine 

 

Nista ja ne sporim u tom tvom razmisljanju, moze da bude i tacno. Problem je u tome sta covek trazi i onda mu se na osnovu toga preporucuje. S tim da je najverovatniji scenario da niko od nas vise nece menjati plocu, procesor ili memoriju odvojeno, eventualno graficku ako neko ubode. Sada je ciklus zamene hardvera takav da cu za par godina svoj stari komp ostaviti babi, tetki, strini ili nekome kome treba samo za surf i gledanje filmova i njemu ce to super raditi, a ja cu samo pokupiti podatke i uzeti celu novu kutiju. Tako je moj c2d sa 8800gts zavrsio kod tetke kojoj treba komp za skype, ne isplati se ni prodavati ga. 

 

 

Том неком логиком да узмен квалитетнију плочу барем ја сам узео

 

Gigabyte GA-Z77X-D3H

i5-3570

650 Ti BOOST

 

iskreno nemam pojma sta ce ti ta ploca uz taj procesor s obzirom da ocigleno neces da se bavis overclockom niti da bodes u nju 2-3 graficke kartice. Bolje da si ustedeo na ploci 5k dinara, uzeo neku H77 i kupio lepo gtx660. 

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Pa ne obezbedjuje 3 godine sve na maks nista, tj niko to ne moze garantovati. Ali ako uzmemo masinu koja je recimo 2010. kostala u parama reda velicine oko 1.000 evra za te pare si mogao da uzmes i7-820 i GTX 460 grafiku s 1GB memorije. U performansama ti je to slicno kao danas sto ti je masina sa i5 procesorom i GTX 650 ti (ne uzimam ram u obzir koji je u medjuvremenu dosta pojeftinio, ali to se bar da lako dodati). U tom smislu masina koja je tad kostala hiljadarku ti je isto sto i danas nova masina od 600. A pritom i ovo sto Vudu kaze - sve manje ce oni u narednom nekom periodu gurati toliko hardver za igrice jer ce se vise okrenuti konzolama i mobilnom trzistu, tako da je realno da ce se masina koju danas platis 1.000 za 4-5 godina ponasati kao nova od 600. 

 

Poenta moje price je da je u ovom momentu mozda to malo previse para za gaming masinu (ja prvi ne bih dao), ali ako covek hoce i moze nije da mu se nece isplatiti. 

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

sarkazam druze:)

Soz, nisam tako skapirao:). Delovalo mi je kao random laprdanje radi laprdanja. A inace me bas interesuju ti ssd hardovi i misljenje forumasa o njima, pomno pratim topik samo zbog toga:)

Voleo bi da mogu sam sebi da dam minus lol

  • Downvote (-1) 1

salt wat fish fresh wat fish?

Link to comment
Share on other sites

Nista ja ne sporim u tom tvom razmisljanju, moze da bude i tacno. Problem je u tome sta covek trazi i onda mu se na osnovu toga preporucuje. S tim da je najverovatniji scenario da niko od nas vise nece menjati plocu, procesor ili memoriju odvojeno, eventualno graficku ako neko ubode. Sada je ciklus zamene hardvera takav da cu za par godina svoj stari komp ostaviti babi, tetki, strini ili nekome kome treba samo za surf i gledanje filmova i njemu ce to super raditi, a ja cu samo pokupiti podatke i uzeti celu novu kutiju. Tako je moj c2d sa 8800gts zavrsio kod tetke kojoj treba komp za skype, ne isplati se ni prodavati ga. 

 

 

iskreno nemam pojma sta ce ti ta ploca uz taj procesor s obzirom da ocigleno neces da se bavis overclockom niti da bodes u nju 2-3 graficke kartice. Bolje da si ustedeo na ploci 5k dinara, uzeo neku H77 i kupio lepo gtx660.

Znaš kad smo se sad složili u fulu:-) Eto, i ja sam komšinici prodao Pentium e5300 3Ghz, 3GB rama i 3870, a ona, u suštini, igra igre na fejsu :-) Ako mi se u skorije vreme požali da joj ne radi Crysis 3 jer joj grafika ne podržava DirectX 11 (baš tim rečima!), vadim prsten odma'! :-) I poklanjam joj 6790 :-)

Samo je moja poenta da ne mora toliko skupa ploča ako neće overklokovati, niti baš toliko skup procesor, ako neće overklokovati niti se profesionalno baviti stvarima koje zahtevaju ekstra jak procesor. Za grafiku imam neke demone iz prošlosti, zbog kojih još ne mogu da se opustim skroz, ali eto, aminovao sam tu od 400 eura, neka ide život :-) Jer da je pre 3-3.5 god kupio, recimo, Radeona 4870X2 ili 4890, sad bi popizdeo, zar ne? A koliko se gejmera zajebalo tako i to shvatilo ove godine? E, ako ne bude nekih novina za 2.5-3.5 godine, i tada ta grafika i dalje vrhunski bude radila, onda ću se i ja opustiti, i možda promeniti svoji nabavnu politiku, a do tada, oprez i samo jeftino :-) Jednom su me zajebali, onda sam ja njih zajebao sa 3870 u 2009. I neće ga majci više :-)

Edited by milanche

OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO

Link to comment
Share on other sites

Ja sam se isto godinama vodio logikom da treba imati sitne parcijalne apgrejde, sad kad bih okačio listu izmenjanih komponenti u periodu 2007. - 2012, ljudi bi rekli da sam potpuno lud (a nisam potpuno), kad izračunam koliko sam izgubio na razlici u prodaji a koliko malo dobio na brzini, dođe mi da se ubijem :)

 

ti si specifičan slučaj i ti to dobro znaš, ivane.

Link to comment
Share on other sites

Ja sam se isto godinama vodio logikom da treba imati sitne parcijalne apgrejde, sad kad bih okačio listu izmenjanih komponenti u periodu 2007. - 2012, ljudi bi rekli da sam potpuno lud (a nisam potpuno), kad izračunam koliko sam izgubio na razlici u prodaji a koliko malo dobio na brzini, dođe mi da se ubijem :)

A kako si to uspeo:-)

Evo, meni, na primer, crkla ploča za soket 775, prodao je na Limundu za 500 ili 900 din, prodao C2D E7300 za 4300 na Limundu, i 4gb ddr2 za oko 30 eura čini mi se na ruru, gde sam ih i kupio. To je skoro 80 eura, a kupio sam polovan G530 Celeron i ASUS P8H67 za 70 eura, i 4gb DDR3 (opet na ruru), za nekih 25 eurai, ili 2500 din, ne sećam se sad. Znači, da mi nije crkla ploča, još bih i zaradio na apgrejdu :-) Posle je neko povoljo prodavao (opet na ruru) i3, platio sam ga 7-8k, a prodao svoj Celeron za 2500.

Za kasniji prelazak na 6790 je bila neka šema sa više hardvera u opticaju, da sad ne detaljišem, ali zaradio sam između 30 i 50 eura i prešao sa 3870 na 6790... Isto preko rura, ništa pijace ni buvljaci :-)

Ono što iz ove perspektive vidim je da je kupovina hardvera, a da pritom primarno razmišljaš o tome koliko će vredeti kad ga budeš prodavao, potpuno pogrešna, prvo što kompjuter ne kupuješ da bi ga preprodao nego da bi ga što više koristio dok je kod tebe, drugo što ovo više nije 2007. da ujutru okačiš na Benchu oglas gde prodaješ grafičku za 80% cene nove, u podne sklopiš posao i uveče izvršiš primopredaju. Danas za sve živo nude siću i ako uopšte nešto prodaš a da mu je istekla garancija ili je pri kraju, na konju si. Dakle kupuj da koristiš a ne da kasnije prodaš.

Tu se slažem sve sa tobom, ali shvati da meni nije PRIMARNO kako i za koliko ću je prodati za 2-3god, ali mi je jedan od bitnih faktora - moraš shvatiti da, kad se ta stvar iznosa i više ne vredi više od 25-30 eura, jedna je stvar ako si je platio 50-100 (što je meni ok), 100-200(što mi je već rage momenat od x800 sa 120-130 na 20 ili 25 eura, ali razumem ako neko ko ima novca za to planirarenje tako i radi), a platiti to 250+ mi je već nezamislivo, možda za infarkt :-) Edited by milanche

OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...