Jump to content

Eador Genesis


cali

Recommended Posts

Ugrabio sam Eador Genesis za 3$ na GOG, i moram reći da sam se oduševio. Igra je ruskog porekla i ima kultni status. Nedavno se pojavila engleska verzija, i toplo je preporučujem.

 

U osnovi je HoMM tip strategije: Heroji se kreću po mapi sa armijama, bore se sa čuvarima na poteznim šestougaonima bojištima. Ono što me je oduševilo je pažnja posvećena ostalim detaljima:

  • Izgradnja se deli na dva dela: Izgradnja u glavnom gradu i izgradnja u provincijama. U gradu postoji sigurno preko 100 različitih građevina na raspolaganju, od čega su mnoge uzajamno isključivo. Npr. od šest Tier 1 magijskih biblioteka možete izgraditi samo četiri, od kojih možete izabrati samo tri za Tier 2. Izgradnja u provincijama se svodi na tri građevine. Građevine na raspolaganju direktno zavise od nivoa razgrađenosti glavnog grada.
  • Jedinice se ne stackuju, već su urađene u fazonu AoW, svaka sa sopstvenim iskustvom i veštinama koje vremenom razvija. Heroji učestvuju direktno u bici, i mogu se opremati sijasetom opreme koju mogu menjati u toku bitke.
  • Bitke su sjajne! Teren različito utiče na performanse jedinica - brda su dobra defanzivna pozicija odakle strelci imaju veći domet, šume su dobre za zaštitu od strelaca, itd. Ubačen je sistem stamine - svaka akcija troši poen stamine, koja vremenom smanjuje performanse jedinice, i dovodi čak do toga da jedinica ne može da se pomeri i napada. Tako jedna uber jaka jedinica može stradati ako je protivnik zerguje dok ne potroši staminu.
  • Igra je HC strategija: Ne postoji snimanje pozicije. Jedina opcija za ispravljanje pogrešnog poteza je vraćanje nazad jedan krug, što drastično utiče na skor. Ako izgubite mapu u kampanji trajno gubite bonus koji bi mapa donela (obično je otključavanje techa ili startoanje nove mape sa bonusom)
  • Postoji dosta random događaja sa višestrukim izborom: Arheolozi su našli drevnu grobnicu, koju možeš zazidati ili poslati istraživače za 50 zlatnika da je istraže i donesu vredni artifakt. Platio sam 50g ali su svi arheolozi poginuli. Sada šaljem avanturiste za 200g, ali se vraćaju samo dvojica, teško ranjena i praznih ruku. Da li da ih pogubim za loše obavljen posao i oborim moral provinciji? Ili da zazidam grobnicu, istrpim pad morala ali sačuvam provinciju, ili da ne uradim ništa dok mi ne dođe heroj sa armijom i rizikujem da iz kripte izađe legija zombija i zbriše populaciju?

 

  • Upvote (+1) 1
Link to comment
Share on other sites

Zvuci sjajno a tako i izgleda u ovom malom review. Treba neko da je preradi, da izgleda graficki bolje i da je prodaje po 30$ i da se usere od para.

We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men !

Link to comment
Share on other sites

Ova igra je jebeno teshka, igram na drugom nivou tezine i evo vec treci put me komp ubija posle odredjenog vremena. Imash li nekih saveta kako da pocnem, shta je najbolje itd?

We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men !

Link to comment
Share on other sites

Slobodno obori težinu na najlakše dok ne ovladaš mehanikom. BTW treći nivo težine je "pošten" - ni ti ni komp nemate bonuse ni penale.

 

Moraš razviti ekonomiju ako želiš jače tier 1 jedinice (swordsman, crossbowman, pikeman). Svaka jedinica, straža i garnizon crpi novac i manu za upkeep. Ako nakrcaš heroja jakim jedinicama stalno osvajaj provincije i istražuj tamnice.

  • Što pre razvij zgrade koje dozvoljavaju da povećaš prihod u provincijama - mlinovi za nizije, rudnici za brda i pilane za šume. Pabovi i taverne se mogu graditi u svim provincijama. Donose po 1g ali se taj bonus vremenom nagomila.
  • Stražu stavljaj samo u strateškim provincijama. Adventurer guard je ubedljivo najjača straža za 50g i 5g upkeepa
  • Warrior u chainmailu je dobra opcija za prvog heroja. Tvrd je, dosta skida. Skaut je moj omiljeni - malo je svileniji ali kad se malo razvije ima dosta combat i non-combat bonusa. Ako igraš maga kao prvog heroja idi što pre na necro skill da zerguješ protivnika summonovanim jedinicama. Pritom undead jedinice troše manu za upkeep, pa je manji pritisak na budžet.
  • Što su provincije dalje od tvog glavnog grada to su bolje branjene i encounteri su teži. Ako hoćeš da leveluješ slabijeg heroja drži se prvog prstena oko grada
  • Kad stabilizuješ ekonomiju gledaj što pre da regrutuješ drugog heroja da istražuje provincije i čisti pozadinu dok je glavni heroj na frontu. Istraživanje provincija je bitno jer dozvoljava da populacija raste, a ako te ukenja možeš naći i strateški resurs
  • Ako ne poseduješ strateški resurs plaćaš dodatno izgradnju jedinica i zgrada koje ga imaju kao prerequisite. Često je isplativije da sačekaš dok ne zauzmeš provinciju sa strateškim resursom, umesto da istresaš i po duplo više para za izgradnju.

 

To je par saveta iz prve ruke. Igram kampanju na drugom nivou težine  već desetak shardova i sve sam dobio, sad ću probati da dignem težinu da vidim kako će mi ići.

Link to comment
Share on other sites

Calimane hvala na savetima ali sam to i sam provalio :D. Izgleda da je i ovde kao i u CIV bitno kakvu startnu poziciju dobijesh. Par put sam dobio stvarno teske pozicije, pa me je komp verovatno zbog toga odrao. A i promenio sam taktiku sa scouta na wariora na pocetku. Igrice je odlicna, jedva cekam ovaj remake sa lepshom grafikom :P.

 

Zaboravih da pomenem da igram singleplayer najvecu mapu sa najvishe protivnika [:D]. Kampanju josh nisam ni pipnuo.

Edited by Sting

We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men !

Link to comment
Share on other sites

Одлична је игра, за промену од Хероја. Јесте слично, али није исти фазон, и ови рандом евенти су скроз занимљиви, а број објеката за градњу далеко шије Хероје. Баш ме занима да ли је овај римејк само побољшана графика ил ће убацити још новина.

 

Све у свему, свака част. Најзад да играм неку стратегију.

 

пс. исто играм рандом мапу и стартовао сам са арчером кога користим за борбу плус максимални број осталих исто арчери, а  друга два хероја левелујем истраживањем провинција... да се накупе ствари и набуѕе зграде за јединице, па онда удри и са њима.

Link to comment
Share on other sites

не, нисам још. углавном не играм бете. јел изашла или?

FE legendary heroes je u beti, i deluje dosta bolje od obicnog FE jer ima ispravljenih par sitnica i nelogicnosti i tweakovana je bolje itd itd (ako i budete probali obavezno iskljucite auto end turn, koji je tu da da utisak vece fluidnosti u toku igre, ali end turn hocu da bude kada ja kazem a ne igra - tj na auto imas manje slobode)

fallout_table.gif

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nije mi jasno zashto ne mogu da izgradim port/lighthouse/harbor shta vec u provincijama pored vode?

 

Takodje me ekstra smara shto ne mogu da vidim jacinu neprijateljskih heroja i sastav njihove vojske osim ako ne udjem direktno u istu provinciju sa njim. Da li postoji zgrada ili magija koja ti to otkriva? Inace igra je fenomenalna, ako preslikaju original i urade samo novu grafiku dodajuci par novih reshenja bice to jedna od onih jako dobrih igara. Kljucno je da im generator mape bude podjednako dobar!

We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men !

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Evo link sa informacijom kako da se prijavite za poslednji beta test Eador MotBW-a, mozda je vec kasno s obzirom da igra izlazi 19og aprila, mada na forumu i dalje pisu kako nisu dobili beta key-eve.

 

http://snowbirdgames.com/?p=786&lang=en
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...