Jump to content

hiperrealizam vs. umetnost


Recommended Posts

Аууууу, Дуљо, брате, хвала на овом инспиративном тексту. Пишем ти одговор сутра, јер ако забодем сад да куцам, нећу лећи до 7. :)

Mislim da sam frustriran zbog svega od navedenog, kako si me procitao, ciganmala frojdovac.
Link to comment
Share on other sites

Да, мого би и ја на кунт лол:)

Ево, паде ми на памет сценарио да смо ''одбацили'' свесно шта би било:)

Човек би био у неком ступору, трансу са разним визијама и без појма о времену, добром, лошем... И капирам да би умро седећи у неком ћошку и вичући асфхаскјдфхаксј:) - сенилност као слабљење свесног дела психе?

Тако да је и свест један битан замајац у машинерији званој човек, али је ипак замајац, и добро ради то што ради, али не може да ради оно што не може.

Иначе интересантно за подсвест је што њен енџин нема опције за неке ствари:

-време - подсвест нема трип о времену. Зато је рецимо при аутосугестији битан презент. Ако неко оће да се селфхајпује да је велики јебач и понавља себи ''бићу велики јебач'', зајебо се, јер подсвест то конта управо тако - бићу велики јебач - значи ја нисам велики јебач:) И онда нема напретка у мајндсету јер и сутра кад устанеш, подсвест каже ''види, имамо неку поруку од свести, шта каже, аха, бићу велики јебач. океј, значи ја нисам велики јебач'' и на томе се заврши. Зато тај лик треба да прича ''ја сам велики јебач'' :)

Приметићете да у сновима немате трип Е МАТОРИ СУТРА ТО И ТО него све некако иде и дешава се ко блесаво, али пошто тада ваша подсвест хара, у исто време вам је савршено кул и јасно. Једино кад се пробудите, онда свест преузме, па ако сте запамтили сан, буде ''који курац сам ово сањао, ово нема никаквог смисла''.

-добро/зло - подсвест није морална, нема ту димензију, морал је рационална надградња људске психе, трипови ''није лепо тући људе'' су страни за подсвест:)

-да/не - подсвест конта само главни лајтмотив неке пријаве. Ако се вратимо на оног лика што се селфхајпује, он мора то да ради у виду позитивне изјаве, иначе је најебо:) Дакле, ''ја сам храбар'' може, ''ја не осећам страх'' не може. Подсвест ће ''ја не осећам страх'' скапирати као ''месиџ деливрд, чек да видимо шта је, каже - страх - океј, може сад се плашимо'' :)

Тако да ако подсвести кажемо ''не смем да једем колаче'', до ње дође ''колаче'' :)

-исто тако, подсвест је један неограничен хард који складишти СВЕ. Технички, заборављање не постоји, већ се само оно што се сматра небитним за функционисање свести користи, остало се складишти у подсвести (и то у оним зип архивама). Значи нама би експлодирао мозак кад би све то било у свести у исто време, нит би стало, нит би ми могли да баратамо толиким информацијама. Нпр. ми знамо све регистарске таблице које смо видели до сада иако су милиони у питању. Природно, то нам не треба да нам стоји у свести и да нас смара, значи све је то у неком зипу у пички материној.

Е сад сам баш офтопиково са овим последњим постом, али ето, не може да шкоди као тривија:)

Онај прошли је, иако мршаво, и даље он топик, помињу се модерни уметници:)

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

naravno, odavno je jasno da je duljo car, evo od mene plus!

Meni je iso gotivno sto mi je paša (ili šura) bem li ga slikar, pa sad gledam da se ogrebemo za koju sliku hehehe

http://www.bojan.it/jazzwine.htm

Meni su njegove slike do jaja, super hvata karakter.

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Link to comment
Share on other sites

Фала другари:)

Та слика са босом и ликом заправо је и урађена као ''полигон'' за примену тих трипова, тј. тај лик што је сликао је рекао доста ових ствари што сам ја рекао, ја сам их компајлирао и додао ствари које он није поменуо. Фора је што је он то рекао у оквиру стручног туторијала, па би гледање целог туторијала било незанимљиво за ликове који нису и сами илустратори јер садржи стручан технички инфо... Наравно, сви ти алати су јасни и без да их он нагласи, ако се бавиш тиме, то се учи... Само ми је било лакше да узмем неку такву слику, него неку замумуљену. Слике које имају јасну комерцијалну примену су углавном претрпане тим стрејтфорвард цакама, јер се иде на примењивост и јасноћу. Другим речима, што је слика ''уметничкија'', то је теже анализирати је, иако и те слике имају гомиле тих интервенција.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

dulio kad ces da napises knjigu? ili bar neku online varijantu iste? ako to ikada uradis, nemoj da menjas stil pisanja niposto.

jako retko nailazim na tekstove koji se bave ovom tematikom a koriste normalan recnik i izraze (pa ih zato uglavnom i preskocim ili imam strpljenja da procitam samo prvih par recenica).

uzivanje je citati ovo tvoje stvarno.

Link to comment
Share on other sites

:*

Да, има ликова који ако пишу о неким научним стварима, одмах обуку своје панталоне оф академик хипстеризам плус пет, за чим нема потребе. Нпр. Карл Роџерс, који је дао просто епик анализу и поделу личности, ал брате, капирам да би ти исто било да га читаш на српском и на мандаринском кинеском, а не знаш мандарински кинески:) И то не само зато што пише зезнуто, него што има триста подела, кураца, враћања, памћења итд. И то онда јесте мало безвезе.

Али већина ликова заправо не пише тако. Нпр. Берн и овај Харис који је примењивао Берна у пракси пишу у ''здраво другари'' фазону, поготово Харис. Јунг исто пише нормално, е сад, јебига, његово нормално ипак не може бити исто као кад ми седимо у блоку јер је човек живео пре сто година. Кембел исто.

У принципу, и ја кад бих писао нешто за неки конкретни медиј типа књиге, морао бих да култивишем то, јесте ово јасно рурцима (а половини рураца је јасно зато што су навикли репетицијом:) ), али капирам већ неком од четрес година би био жешћи проблем, што опет није добро.

А што се тиче ових ствари конкретно, ја имам десет пута мање знања него што би требало да напишем нешто што није већ написано, а нисам ни стручан... Све ово што причам је заправо рафинисање постојећег, оно, ако је Јунг установио архетипове и писао о њима ко блесав, сигурно је боље узети то па читати (и поред тога што он нема блоковске аналогије - али рецимо има ''на пример, сећам се кад ми је дошао комшија на вечеру'' аналогије). Јер на основу овог вота о архетиповима ти заправо опет не знаш много о архетиповима, само би се снашао рецимо кад би видео да се негде помињу јер знаш о чему се ради. Оно, и ја капирам да кад овако ''преведем'' трипове, да је готива, али исто капирам да су људи који су ово прочитали и готива им је (причам о писању, не о тематици), један мали, мали проценат. Ал баш оно царски мали, није то чак ни блоковски фазон него неки дулио вс рур вс дулијових пет ортака фазон:)

А књигу ћу да пишем, ал ће да буде књижевност, а не ово:)))

Ин фект, стока сам, иначе би књига већ била готова (ако ово види Боле, убиће ме)

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

nisam mislio da pises nesto sto ce pomeriti granice trenutnog poznavanja materije, nego da ono, nama commonerima priblizis neke stvari, kao Discovery Channel samo bez rijaliti show-ova :)

Али већина ликова заправо не пише тако. Нпр. Берн и овај Харис који је примењивао Берна у пракси пишу у ''здраво другари'' фазону, поготово Харис

moguce, nego kazem, nisam "nailazio" sto bi reklo nisam se ni cimao mnogo da trazim, al eto sad sam dodao neke stvari u wish list za procitati

Link to comment
Share on other sites

Није ми добро.

Читам први мини-зот и хоћу да скочим са столице, обузима ме неки осећај као да ћу се винути у небо, а онда прочитам и следећи где је она слика. Ајој. Па видим да ме чека још један епски, нисам могао да издржим, устао сам да се прошетам до терасе и кратко заблејим на њој.

Враћам се, гасим музику иако је била лагана, читам у тишини собе и опет ми се враћа осећај. Завршавам, иде ми се у шетњу, и сада ћу да се спремим за њу. На двадесет минута од куће је насип, са мали шумарцима између њега и Дунава. Фино месташце, опет не нешто где бих сада волео да будем, али задовољавајућа компензација.

Не бих иначе ово написао, али намерно остављам писани траг у дневничке сврхе, да се смејем себи ако будем опет читао тему кроз неодређено време.

Ево, паде ми на памет сценарио да смо ''одбацили'' свесно шта би било:)

Човек би био у неком ступору, трансу са разним визијама и без појма о времену, добром, лошем... И капирам да би умро седећи у неком ћошку и вичући асфхаскјдфхаксј:) - сенилност као слабљење свесног дела психе?

Neuroanatomist Jill Bolte Taylor had an opportunity few brain scientists would wish for: One morning, she realized she was having a massive stroke. As it happened -- as she felt her brain functions slip away one by one, speech, movement, understanding -- she studied and remembered every moment. This is a powerful story about how our brains define us and connect us to the world and to one another.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

jbti ovi umetnici sa viskom slobodnog vremena :/ hocu ja da imam dovoljno resursa da "procitam Junga i Nicea". Kad zavrsim sa poslom uvece jedva imam mentalni kapacitet da citam Praceta ... :S

To je tipicna zabluda kada pocnes da radis, da jedino ti nemas vremena a svi ostali uživaju. Čim se privikneš i središ videćeš kako čovek ima vremena za sve za šta želi.

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Link to comment
Share on other sites

Трупер - па јесте, али ти ''комонери'' су ти, ја, још десет рураца и пет мојих ортака из блока:) Мислим, није чак ни трип ''људи у Србији од 20 до 35 година'', па као да има смисла:)

Кори - ах, инспиришем зен у људима:))) Е, читао сам тај шлог извештај још давно, до јаја је:)

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

To je tipicna zabluda kada pocnes da radis, da jedino ti nemas vremena a svi ostali uživaju. Čim se privikneš i središ videćeš kako čovek ima vremena za sve za šta želi.

Pa teško da za tih 4-5 sati između posla i spavanja imaš vremena za sve što želiš :) ali slažem se da se može svašta uraditi samo ako se čovek dobro organizuje (tu ulaze i stvari kao što su pravilna ishrana tokom radnog vremena umesto pekare ujutru i onda ništa ceo dan, zatim protezanje na pola sata itd, čisto da kući ne dođeš mrtav i da možeš da stigneš sve što si naumio uveče)

Link to comment
Share on other sites

zapravo to su dve glavne stvari

od kada sam se naterao (ima tome preko 2 godine) da ne pipam pekaru i fast fud, i klopam kuci i ujutro cepam vezbe pola sata do 45 minuta, mogu da radim ko konj, ni za trenutak nisam smoren, kuci ne spavam vec odma napolje sa klincem/solo/zena, i tako.

na poslu obaveznoh sat vremena tokom dana ulicarenja i to je to. fuk u corporate policies

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Link to comment
Share on other sites

Јел да постујем поново оно о риби која је радила у кафићу, имала други посао и завршавала факс? А није је ''живот натерао''? :)

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Јел да постујем поново оно о риби која је радила у кафићу, имала други посао и завршавала факс? А није је ''живот натерао''? :) i da, nisam :(

daj daj

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Link to comment
Share on other sites

ох, господине, али беззе је риба, тако да нисам ни тео, ако ми верујете.

Иначе, не знам шта оћеш да дам, пошто сам управо то и постовао

знам рибу која је ишла на посо, увече радила у кафићу и у исто време завршавала факс

[:D]

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

pa reko si el da postujem ponovo o ribi, pa sam mislio da izmedju tih suboparnih cinjenica ima i neka super kul prica :)

a sad vidim da je bezveze riba, sad mi je jasnije

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Link to comment
Share on other sites

To je tipicna zabluda kada pocnes da radis, da jedino ti nemas vremena a svi ostali uživaju. Čim se privikneš i središ videćeš kako čovek ima vremena za sve za šta želi.

sta ako zelim N stvari?

Ako vreme nakon zavrsenog posla od 10h (koji nije uterivanje dzakova cementa nego brain overload projektovanje sistema) trosim da citam brainmelt literaturu onda ce mi posle toga mozak biti sposoban samo da upravlja rukom koja toci pivo u usta i da se smeskam ko kreten dok ostali ljudi oko mene pricaju...

Edited by trooper
Link to comment
Share on other sites

Jebote trpy neko ce pomisliti da radis u NASA i projektujes trajektoriju satelita koji treba da prodje kroz pojas meteorita i spusti se na kometu. Imas male taskove u velikoj firmi, kao i svi koji smo u IT svetu, a nismo neki top level menadzeri. Sto znaci da smo code monkeys. Ne kazem da to ne umara, al nije ti mozak kasa posle toga da ne mozes da citas psihologije malo. Problem sa manjkom vremena sumnjam da imas ako si kuci do 6 popodne.

"Odvajali se mi ili ne, mi smo vec odvojeni!" - Dj. Balasevic

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...