Jump to content

Koji glumac se može nazvati "akcionim herojem" danas?


Recommended Posts

To i ja sad htedoh da preteknem Nenada, čak možda i napravim zaseban topik no on je bio brži. Ali zaintrigirao me sa tim, pa smo sad baš malo i gledali, mozgali i sem Stethema... ono ne pada nam na pamet neko takav... tog kalibra, a da nije u penziji tj. mator, već novije generacije.

pljk!

Link to comment
Share on other sites

Вин Дизел и Двејн Џонсон су мени сасвим адекватни за тај термин. Стетам ми чак и није класичан акциони херој, више ми је некако батичаст, давао бих му неке друге улоге радије.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Vin Dizel i Dvejn su snimili suviše malo akcija u odnosu na Stetama. E sad, ja Dizela ne gotivim, a i akcije u kojima je igrao su bezveze. Dvejna baš gotivim, ali je on igrao i u ozbiljnim filmovima. Stetam je nekako pravi akcioni heroj, znaš kad uzmeš njegov film šta ćeš da dobiješ, nadrkanog baticu koji lepo bije i koji će rešiti stvar. Čovek drži nivo. Ostali su onako, mnogo lutaju.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Да, али Дизел и Џонсон у том једном филму ураде педесет лолшварци ствари, док Стетам ради пет и притом углавном неке њу ејџ трипове, а не олскул побићу двеста људи кашиком јер сам бесан трипове. На то сам мислио, Двејн и Вин су ми више у фазону пјур акционих хероја него Стетам. А кад смо код личних емо трипова већ, ја Стетама у главим облачим у адидас треше и стављам у блокове да пљачка трафике још од Две чађаве двоцевке и Снеча, а ова двојица су ми баш оно, толко су нереални у својим филмовима да обрћу круг нереалности и постају готива, као што су то чинили акциони хероји оф олд. Стетам ми има превише батичастог карактера за акционог хероја. Пробај да замислиш Командоса са њим, а онда пробај са овом двојицом, па ћеш видети о чему причам.

А и ја сам гледао типа шес филмова са њим и ни у једном није био акциони јунак:)

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

meni je Stetam polu Brus Vilis 21og veka, a mislim da je i Boletu. Nije toliko popularan though. Roka ne mogu da smislim posle DOOM filma, a Dizel mi je kul uglavnom ali je malo omekšao tokom godina.. mada možda novi Ridik bude nešto vredno gledanja za razliku od prva dva filma, koja su bar po meni ok, ali sam očekivao mnogo bolji drugi film.

pljk!

Link to comment
Share on other sites

@Dulio

Ja i mislim da je Stetam new age akcioni heroj i nemoguće ga je staviti u ulogu Komandosa, kao i ovu dvojicu koje si pomenuo. Mislim to je kao da si rekao, stavi Švarcija u ulogu Dirty Harry-ja, pa ne može, ili Brus Vilisa, poređenje jednostavno ne stoji. Već sam objasnio za Dizela, on je za mene smešan i ne poseduje harizmu, a Dvejna baš gotivim, ali mi je on nekako, ne znam, duhovit, a to nije moderni akcioni heroj, moderni akcioni heroj je novi James Bond i Born.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Па можда ако прихватимо ту премису да је нови акциони херој џејмс бод и борн:)

али ја оћу да кажем да није потпуно изумро и матори акциони херој, а хтео сам да кажем да вин и двејн могу да иду у командоса, а не да не могу:)

Баш си запео са тим да не волиш дизела, па добро, ја ти причам овако, не мораш да га волиш. Причамо о адекватности и акцијанству:) не о томе колико је неко коме готиван.

Углавном, океј, али мени Стетам просто не вајбује на акционог хероја, не знам. (не мислим овде на пандан болетовом неготивљењу дизела, већ онако, неки мој ''стварни'' закључак). Просто, да ме је неко на милионеру питао да ли је стетам акциони херој, ја би из кеца реко да није - судећи по вашим постовима, изгубио бих паре, ал добро, ето сад знам да је он неки акциони лик, вероватно у тим другим филмовима које нисам гледао:) (без зајебанције)

И мислим да би брус мого да буде прљави хари:)

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Znam da si rekao da bi ova dvojica mogli da budu Komandosi, ali ja kažem da ne bi. Mislim Dizel nema šanse, jer jednostavno nije taj tip, a Dvejn bi još možda i mogao da je glumeo u filmovima '80-ih, a pošto nije i pošto se vremena menjaju, onda ne bi mogao ni on. To je moja poenta. Ne mogu se mešati akcioni heroji era i to nema veze sa time koji meni ili tebi više leži. Niti sam rekao da je Stetam zakon i da ga nenormalno gotivim. Samo sam rekao da je on prototip novog akcionog heroja kakav god on bio, kao što su nekad bili Istvud, Harison Ford, Švarci i Brus.

Ali ok, ako nije Stetam, koji je to akcioni heroj obeležio proteklih 5-10 godina? Uslovi su da mora da bude jedan koji se po karakteristikama lika razlikuje od svih do sada gore pobrojanih legendi.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

*глумио

Откуд знам, не знам ни дал их има више. Најсвежије што ми пада на памет је Том Круз лол у оним мисијама и мајноритијима, али он је матор исто, само су филмови релативно новији. Али у овој ери баш типа двеиљадитим, немам појма.

Наравно, ово све пошто сам прихватио фор д сејк оф дискашн да не могу Вин и Двејн, за које сам ја у фазону да могу глат. Е сад, они нису адекватни по мени из других разлога, а то је што су ''премали'', зашто, како и шта то значи сам написао у закључку поста.

Али Стетам, па мени је баш он човек глумац да ''глуми у филмовима'', то опет кажем, ти мени причаш ''ако није Стетам, ко онда'', а поред тога што ја сматрам да ова двојица јесу, и да не сматрам то, што би неко морао да буде? Мислим, ако идемо методом мог скакања са позиције на позицију да би ишла дискусија, на крају ћемо доћи до тога да јесте Стетам, само зависи у колико корака. Али то није поента, јер ја и даље сматрам оно што сам прво рекао. Морам да кажем да не разумем тачно шта хоћеш да постигнеш јер смо обојица у домену ''ја сматрам'' а ти си некако дошао до ''значи знамо сви да нису ова двојица, остаје нам стетам и ко још''.

Али ајде, није греда, узмимо да не могу ова двојица, а да је Стетам у оптицају. Ја просто нисам гледао ниједан филм са њим где је он акциони херој, зато и немам такав утисак о њему, просто не могу да га убацим у тај трип, нити ми изазива тај трип. Мораћу да погледам онда његове акционе филмове, па да будем у току... Што се новог Бонда тиче, њега бих могао да замислим као новог акционог хероја, али просто нисам га гледао нигде осим у Бонду.

Мој закључак је да такав ентитет данас не постоји, тј. да их има више и да заправо више филмови износе ту ноту него кастинг. Било их је више и у осамдесетим и деведесетим, али су сви имали неки свој трип и сви су држали ''свој ћошак'' чега данас нема. Популарни филмови су млада уметност, млађа од кинематографије, погледајмо старе уметности шта им се десило кад су се развиле и кад се друштво развило. Ако те питам да ми кажеш неке Шварценегере и Сталонее ренесансе, набројаћеш ми нинџа корњаче, али ако те питам да набројиш актуелне сликаре на трону, нећеш имати појма, не зато што не знаш него зато што - не постоје. Није таква концепција више. Иако свака ера има свој доминантан начин изражавања, сада је то сувише хетерогено да бисмо могли да пинпоинтујемо ликове. Осамдесетих је ипак све било мнооого хомогено што се тиче популарних филмских холивудских жанрова.

Бар ја то тако видим.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Pa lol, kako Tom Kruz akcioni heroj?

Mislim.. Stetam jede Tom Kruzove za dorucak kad se pogleda nivo testosterona koji luche obojica. U pravu si sto ga smatras "glumcem koji glumi u filmovima"... ali zar to iskljucuje mogucnost da je u isto vreme i akcioni heroj? Po meni ne. Akcioni heroj moze da bude i neki glumac koji zapravo ume da glumi a snima i akcione filmove (kojih je Stetam snimio mnogo).

Bilo kako bilo, ovako odokativno, mislim da je procenat akcionih filmova u njegovoj karijeri sigurno vise od 50%. A u ostalim... ima i akcije, i on glumi uvek nekog baticu koji lomi prste, mnogo je zajeban, i generalno kul. Mislim da je blizi Brusu Vilisu nego Staloneu i Svarciju naravno.

Elem, ako nisi gledao njegove akcione filmove... gledaj obavezno sve delove Crank-a i Transportera.

Get smart or die dumb!

Link to comment
Share on other sites

Па није Том Круз акциони херој, ја сам у фазону да их нема, њега сам споменуо јер су му у једном тренутку наређали двајс акција да глуми у њима и то је једино чега се сећам у неко новије време да је било један глумац у доста акција, да је био свемогући лавр и фајтер који скаче и пуца. Не кажем да је он добар за те ствари и да лучи тестостерон, али заправо свеједно, не ради се о квалитету акцијанства него о статусу и ангажману глумца. Ја ни о коме тренутно немам такав утисак, па ни о Стетаму. Ко што рекох, она двојица нагруванка су ми акциони хероји, али су преситни у свом ефекту глобалном. Али исто то мислим и за Стетама. Мислим, можда ја и јесам чика с планине јер нисам глеадо његове акције, али и то нешто говори, није баш да не гледам филмове и да не излазим из гајбе, па да може да се каже да сам пропустио период у коме је Стетам постао акциони херој данашњице. Све је то млако, мислим, нисам гледао, али самим тим што нисам гледао, млако је, ако ме капираш. Просто, мислим да не би било никакве двојбе да он јесте данашњи акциони херој ако би он то заправо био. Примера ради, мој ћале зна, не ко је Шварценегер, Сталоне, Вилис, па и Ван Дам, него и ко је Мајкл Дудикоф или Марк Дакаскос (еј, па пази који левел је Дакаскос), а његово интересовање за имена глумаца и актуелности је отишло отприлике са Кирком Дагласом и Лијем Марвином. Али верујем да слабо зна ко је Џејсон Стетам, не мислим да баш не зна не зна, али бих морао да му покажем фотку сигурно. Док за Вина Дизела зна сто посто.

Зашто је то тако верујем у оно што сам написао на крају прошлог поста, јер ето, ја знам за Џона Вејна и гледао сам све његове филмове као клинац и хтео сам да вртим винчестерку иако је то давно, давно пре мог времена било. Исто тако, мој ћале зна за неке тамо Дакаскосе иако је Дакаскос лол небитан лик, и још плус далеко после његовог времена. А ја ето са тријес година нисам гледао ниједну Стетамову акцију, а ето јуче сам одгледао два филма, тако да се може рећи да солидно гледам филмове. Мислим да је сам појам ''акциони херој'', као и много других појмова, немогуће применити сада, а да је некад могло.

Нисам рекао да акциони херој не може бити ''глумац који глуми у филмовима'', знаш на шта сам мислио под ''глумац који глуми у филмовима'', не на то да је добар глумац него на то што ми такав утисак одаје. Ко што ми је Глоговац ''глумац који глуми у филмовима'', небитно за филмове које бира, може сад Глоговац да узме и постане акциона звезда у Холивуду већа од Шварценегера пет пута, али причам о утиску кад га видим, не знам, као што ти је неки лик геј, а он човек стрејт или што ти је неко симпатичан, а неко не без разлога. Тако и мени Стетам није акцион. А готивим га, баш га готивим и мислим да је екстра харизматичан глумац. Мораћу да погледам те његове акције. Што се тиче Брусвилисности, мене исто подсећа, али ја мисли да је то зато што је ћелав и има онакву главу и то Клинтовско-Вилисовско чкиљење, а не зато што је он брусвилисаст лик.

Ево саћу скинем Кренка, то ми је и ортак нешто причао да је добро.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Stetam je cool lik i ima harizmu - mene najvishe podseca na Brusa, samo shto je Brus uvek bio u fazonu cool sam i dobrica sam, dok je Stetam vishe u fazonu cool sam i don't fuck with me, dakle u skladu sa vremenom.

Vin je meni car chovek - moze da bude i debil i mega opak lik u jednom filmu, ima onu pravu "glup sam ali jebem mame" facu. Riddika, naprimer, ne mogu da zamislim bez Vina, shto govori koliko je jak chovek za tu ulogu, da ne pricham da otkada se vratio u Fast&Furious serijal filmovi su opet krenuli da zaradjuju brdo para.

Dvejn, the Rock, Dzonson je isto carina: ima i harizmu i zajebani/smeshan pogled i verovatno je dosta bolji glumac od Dizela. Jedini problem je u tome shto Dvejn chesto igra uloge sasvim raznog kalibra, tako da nije uvek tr00 :) U poslednjem F&F je odlichno odigrao mrcinu zajedno sa Vinom i jedva chekam produzetak.

Sve u svemu, Stetam stalno shtancuje akcione filmove koji su u principu cool (stil ala Bruce), Vin snima manje filmova ali je nekako vishe old school action hero i na momente over the top (ala Shvarc), Dvejn je odlichan action hero, ali ima ambicije da postane ozbiljan glumac (ranije nije bilo bash ovakvih likova, ne mogu da kazem da Dvejn podseca na Stalonea poshto to jednostavno nije moguce :)

А в чем сила, брат?

Link to comment
Share on other sites

Znam da ima mnogo fanova Pitch Blacka ovde, ali meni je to jednostavno bezvezan film, i iako ne gotivim Dizela, on mi je gotivan u tom filmu (i u nijednom drugom akcionom, osim u poslednjem FF i to samo u sceni kada se bije sa Dvejnom, što možda znači da je i do Dvejna koga, kao što sam već rekao, baš gotivim).

@Stija

Ako te interesuje, pogledaj šta je snimio od filmova. Niko nije rekao da je on tipični akcioni heroj, ali na keca mogu da se setim samo njegova dva filma u kojima nema akcije, Američki grafiti i Sabrina. Njegove najpoznatije uloge u Indijana Džonsu i Star Warsu su akcionog heroja. Ne postoji tu veći ili manji nivo kompleksnosti lika (kao antiheroja u suštini) između njega u Indijani i Brusa u Die Hard. Ali kada malo bolje razmislim, kapiram zašto ga neko ne bi tako posmatrao, tj. kao akcionog heroja.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

А ето, мени су обојица неуверљиви у последњем ффу (оно, гледам их како су у фазону дођи пичко и у трипу сам јооој поновите сцену блам ме је), док ми је Вин господар космоса у првом (и једином који мени ваља).

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Ne kažem da nisu trileri, ali je onda i Die Hard 3 triler (mislim ako su Patriotske igre ili Begunac, trileri). OK, ne bih sada da se ovde bez razloga nadmećemo, shvataš šta hoću da kažem, a i ja sam tebe shvatio, naročito što obojica gotivimo Harisona, te nema mesta ovakvoj diskusiji!!!

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...