Jump to content

Kulinarske djakonije


Recommended Posts

  • 4 weeks later...
  • 3 months later...

Konacno sam se nakanio da smutim "po receptu" Cezar salatu,

Naime, nema nikakve veze sa svima nam poznatim Cezarom, a osmislio ju je

Cezar Kardini (Caesar Cardini 1896-1956) Italijan, koji je bio ugostitelj

i vlasnik hotela. Ovo je inace moja max uproscena verzija pripreme...

Sastojci za 2 osobe

350g piletine - file belo

mala glavica zelene salate

onaj vec gotov prepechen tost hleb

2 chena belog luka

20 g parmezana

2 kasike pavlake

50 ml majoneza

2 paradajza

2 barena zhumanca

pola kasicice senfa

sok od pola limuna

pola kasicice soli

maslinovo ulje 2 kasike

3-4 kasicice Worcestershire sosa

1. Izgrilovati piletinu pa je iseći na stapice (ili lepo kupite file na zharu gotov lol)

2. Tost hleb dobro utrljati sa obe strane sa chenovima belog luka pa onda taj hleb iseci na kockice

3. U tiganju ugrejati malo maslinovog ulja pa ubaciti te kockice hleba nakratko dok isti ne postane krckav...

4. Napraviti dresing tako što u posudu stavite 2 barena zhumanca, pola kasicice senfa i onaj limunov sok, Worcestershire sos, Majonez i Pavlaku i dodavati po malkice maslinovog ulja sve vreme mesajuci da se dobije gusta masa. U to staviti sitno naseckan chen belog luka kao i so i biber po ukusu.

4. U chiniji spojiti piletinu, krutone od hleba, zelenu salatu isecenu na "deblje rezance" koju ste posle pranja osushili papirnim ubrusom i paradajz i to sve posuti parmezanom pa potom preliti dresingom. Lagano varjacom promeshati...

jbg mozda sam izostavio neki sitan detalj al to mu je to odprilike....

POE!

Easy-Caesar-Salad-Photos-1.jpg

Edited by fatboy

Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије!

Link to comment
Share on other sites

Osim 2-3 stvari ovo je lepinja sa piletinom i dodacima na bilo kom kiosku ovde :D Kapiram da bi mogao i da istumbam zumance da doda i to ostalo sto fali. Znaci tvoju "salatu" furaju kao brzu hranu :D neces se ugojiti :D

Ljudi se dele na optimiste i one koji znaju bolje.

Link to comment
Share on other sites

dovoljno je da stavis 1 cen belog luka u dresing(sitno naseckan), i ne moras da susis salatu ... takodje ne moras ni da mesas samo prespes preko svega ..tako najlepse izgleda

hleb ne ide na ulje nego na suv tiganj

laksa (a nekome i lepsa) verzija za dresing je majonez, senf, limun, malo soli i wocester ...

i mislim da ne ide paradajz...tj nisam nikad video

Edited by Tofz

zene su ti ka so ...moze i bez al bljutavo

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

izi staf - Bolonjeze:

  • 250gr mlevenog mesa
  • 100gr kackavalja
  • 500gr(ml?) pasiranog paradajza
  • sargarepa
  • glavica crnog luka
  • 2 cena belog luka
  • persun, biber, so, kasicica secera
  • spagete / makarone / rezanac / ko sta voli

crni luk i sargarepu naseckati sitno i proprziti zajedno sa mesom. meso razbiti sto sitnije moguce, a kad dobije onu belu boju, dodati pasirani paradajz.

ja gotivim podravkinu pasatu, jer je gusca u odnosu na tomatino/tomatelo i meni ukusnija. ali je u sustini svejedno.

dodati kasicicu secera da razbije kiselinu, biber/so po ukusu, naseckati persun i beli luk i ukrckati jos nekih petnaestak minuta.

testeninu skuvati, procediti i ubaciti u tanjir (ya rly), preko staviti sos i narendati malo kackavalja.

najjeftiniji (kad pravim varijantu bez mlevenog mesa i kackavalja), najlaksi i najbolji obrok ikada:

IMG301.jpg

gej mi je tanjir, znam o/

Edited by digrejzö
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Odlucih se veceras da napravim sushi, al' bez ribe posto mi je prvi put da ga pravim.

Stavio sam prvo nori algu, pa pirinac, na sredinu stavio ABC sir (bilo bi bolje da sam imao Philadelphia sir koji je car svih sireva) i na sir sveze krastavce bez kostica.

Posto mi je prvi put, nisam bio bas najuspesniji sa rolanjem

37070_10151244531707957_268932765_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

ono sto ja redovno spremam je pasta a sastojci su :

2 pakovanja spageta

2 pavlake

pola kg. mlevenog mesanog mesa

3 glavice crnog luka

kasikica bibera

1 pakovanje sampinjona (svezih)

Priprema: sitno iseckati crni luk i dinstati dok totalno se ne pretvori u kashu, zatim dodati mleveno meso i kasikicu bibera, kad se to dovoljno izdinsta dodati sampinjone takodje sitno iseckane i posoliti po zelji, mozete staviti i vegetu umesto soli.. povremeno mesajte i dolivajte vode i obavezno poklopite posudu.. kad se to sve dovoljno obari (prodinsta) dodajte 2 pavlake i pustite neka krcka.. U drugoj serpi obarite spagete, procedite i sipajte spagete u napravljenu masu, nakon toga ostavite na umerenoj vatri da lagano krcka max 5 minuta.. Preporucujem neku salaticu uz ovo, ako moze paradajz bilo bi idealno :)

Prijatno !

Link to comment
Share on other sites

Odlucih se veceras da napravim sushi, al' bez ribe posto mi je prvi put da ga pravim.

Ako vec volis riblju egzotiku i ako imas gde da uzmes dobar beli morski filet ribe, evo ti jedan lagan recept

U pitanju je Cebiche, odnosno Seviće po naški.

na kilo fileta ti ide (odokativno)

8 limeta, mozes i limun naravno, posto je kod nas limeta nerealno skupa

2 osrednje glavice luka

saka persuna

so, biber, cili i ljute paprike, i po pravilu bi trebao da ide przeni ili bareni kukuruz uz to i kamote, koji je jedan vrhunski krompir, koji nekim idiotskim cudom nema da se nadje kod nas - to je krompir narandzaste boje, koji je sladak poput dinje, samo sto je krompir, jelte.

How_To_Eat_Camote.jpg

http://www.rappler.com/life-and-style/3183-eat-camote,-keep-your-heart-healthy

Posto njega nema, nadji negde najzelenije banane, iseckaj na kolutice i isprzi na tiganju

Ribu iseckas na kockice i ubacis u najobicniji plasticni ili metalni oval, usolis, i dodas malo bibera. Na to naseckas luk, ne sitno, vec samo po duzini. I onda nacedis sav limun/limetu, nacepkas sav persun, promesas i ostavis da odstoji 20-30 minuta. Riba bi trebala da se "skuva" u kiselini, odnosno da pusti tecnost bele boje, to zovu leche de tigre, iliti mleko od tigra (inb4 gej fore). I luk ce ujedno postati sladak u dodiru sa limunskom kiselinom. Klopa je, inace, vrhunski antioksidans, odnosno, super je za treznjenje i za borbu protiv prehlada.

Za one koji ne ljube sirovu ribu i tako te egzibicije, mozete jednostavno ubaciti slaninu umesto ribe.

Prijatno :)

27055.jpg

cebiche.jpg

  • Upvote (+1) 1

Nije bitno da je velik, bitno je da je lep...
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...