Jump to content

Zbog čega je na tenisu tišina u publici

FATA

Recommended Posts

mrzi me da se ubacujem u raspravu kad je vec proslo sto wotova pre mene,ali poenta je da je koncept tenisa da je aristokratski sport,pa samim tim otuda i skupljachi loptica,drzachi peskira,suncobrana,lizaci muda i slicno.Cinjenica je da sto ako kaze dule,kad bi se resetovao svet i teniseri od pocetka igrali u "navijackim" uslovima,moglo bi da se igra tako,ovako nema dalje price,njima to jednostavno smeta,i to je to...koliko puta mi se samo desilo da povuchem neku kontru u fudbalu i vec zacrtam u glavi kako cu da dam zavrsni pas i krenu matorci da se deru SHUUUUUUUT,ZATEZHIIII,i to je to,sledeceg trena ja zatezhem nebu pod oblake i teram sebe u pichku materinu,ali ja ne mogu da se ljutim na te matorce i trazim alibi u njima:)

gruja novi alen

ko bi, po vama, trebalo da bude poznat i javna ličnost, a nije, iz ovog ili onog razloga?

evo, ja ću za početak navesti dvojicu: kojot i gruja.

пропуштате бре једноставну ствар.

као бивши тенисер и тениски судија, могу да кажем следеће. тенис је ИНДИВИДУАЛНИ спорт, који захтева страховиту концентрацију у СВАКОМ тренутку СВАКОГ поена. оно што раздваја успешне од најуспешнијих тенисера је психолошка издржљивост. тенисерима смета и кад се противник превише нападно радује, када те погледа намрштено и стегне песницу, када сок није довољно хладан, ако му није добро добачена лопта, а поготово кад неки дебил из публике довикује у сред поена. познати су по тиковима храбрења и смиривања (лупкање лоптице пред сервис, намештање жица, брисање пешкиром, промена мајица, опреме - уопште сет силних ритуала како би се очувала психолошка стабилност и мир). Графову је тако нервирало Моникино стењање, Рафи је сметало како Новак прославља поен (Рафина неизнуђена грешка - што није коректно), итд...

тенис је СПЕЦИФИЧАН управо због пресудности концентрација и психофизичке спремности. како обично немаш кога да кривиш због изгубљеног поена осим себе, као у осталим што групним, што контакт спортовима са лоптом, издржљивост духа и вера у победу је најбитнија. неизнуђене грешке су посебан удар на снагу тенисера.

тенис је борба психе између два играча, далеко више него борба технике.

зашто се не навија на шаховском турниру?

тенис је један од најзахтевнијих спортова по питању снаге и физичке издржљивости, а компонента психичке снаге га сврстава далеко испред свих осталих спортова са лоптом, и отуда посебна (неписана) правила "белог спорта".

Edited by Debeli

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Брате Драле, опет не гледаш хипотетички, СВЕ то што си ти рекао је тачно, али не причамо о томе. Да је тенис еволуирао другачије, та психа би се прилагодила, у шаху би се исто прилагодила, то причам. И ти, као и Пип, причаш о томе какав тенис јесте. И бокс је индивидуални спорт где су зајеби много критичнији, па је публика гора и ближа него у 90% спортова. И да, и те како се размишља и тамо, све време и то свесно.

Опет, не кажем да ли је то добро или лоше, али свакако је да су те одлике тениса изграђене, а не да су дефаулт ако узмеш тенис и лоптицу у некој паралелној стварности. Да играју од пете године тенис по мараканама, не би им сметало или би се некако адаптирали, као и остали спортисти. Брате, адаптирали би се да играју са веверицама уместо лоптица док их гађају каменчићима да је спорт дефинисан као такав и да се тако развијао. Нико не пориче да данашњем тенисеру смета бука и да га ремети милион ствари, причамо о хипотетици. Појчали би они свој зен вишедеценијском адаптацијом, другачије акцентираним тренинзима итд.

Сигурно би било више неизнуђених грешака него сад, али то је небитно за причу (јер не причамо о позитивном и негативном, већ хипотетички) јер ми то не бисмо знали у том нашем свемиру где се хулиганише на тениским мечевима. Они су НАВИКЛИ да им је ДАТО да могу да ЗАХТЕВАЈУ разне ствари. И наравно да им је и зен прилагођен томе. Ја да могу да тражим да неко ћути док шутирам бацања, па хвала богу да бих тражио јер бих их боље изводио и читав мајндсет би ми се навикао на чињеницу да ме смара кад се деру. Ако је дефаулт да се деру, ја ћу се прилагодити ако мислим да шутирам та слободна са иоле нормалним процентом и ставићу другачији мајндсет.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

извини, о Дулио, што нисам узео у обзир остале универзуме...

:)

па тенис се УПРАВО тако развијао због овога што сам ти рекао. да је хипотеза тачна до краја, тенис вероватно не би изгледао као што изгледа услед веверица, и шта ти ја знам већ чега.

узми снукер. ни тамо се не навија. као што се не прича у позоришту...

индивидуални адреналиснки спортови снаге (бокс, атлетика), захтевају да те "носи" публика, то је пожељно. у тенису (шаху, снукеру) публика не може да те носи. само то кажем.

Edited by Debeli

Style over subsistence

па тенис се УПРАВО тако развијао због овога што сам ти рекао. да је хипотеза тачна до краја, тенис вероватно не би изгледао као што изгледа услед веверица, и шта ти ја знам већ чега.

Е па то причам, овде се разилазимо. Ја мислим да је тенис ''настао развијен'', а не да се развијао. И да је зато такав, а не због неке ''природне селекције'' која се временом одвијала, па се он обликовао у спорт где се ћути и где су ликови опсесивно-компулсивни и где у првих сто сви имају исту технику. Мислим да је већ био такав, дал одувек, дал близу почетка и да се једнсотавно људи у тенису понашају традиционалистички.

Ево ти пример америчких баскеташа кад дођу у Европу. Није им добро буквално у почетку, не знају да се носе са публиком која није ''јеј јеј ајмо'' него је ''јебем ти матер црнчуго чекам те испред хале'' :) А што, зато што су генетски инфериорнији што се тиче фокуса? Не брате, него што нису играли у тим условима.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

па рецимо у "ролербол-тенису" би пунблика била пресудна. у оваквом тенису, дошли смо до атомског суперразвијеног и прецизног спорта, који захтева нека правила, јебига.

Style over subsistence

То стоји, наравно да ја знам како изгледа тенис:) Али исто тако имам право да ми буде геј кад видим дете са сунцобраном изнад главе великог претора колонизатора:) Приметићеш да то није исти контекст као кад мени неко сипа бензин на пумпи.

Или кад неки лик изгуби и у фазону је ''драли су се, а и противник се радовао левом руком уместо десном, а увек се радује десном и ето, ја више нисам знао да играм. А и везао сам пертле погрешним редоследом.'' Постоје називи у медицини за те ствари, мени је понекад и жао што су клинци такви. Наравно, тенисери су махом добри ликови, васпитани дјечарци, дисциплиновани и вољни, али те нуспојаве су ми одбојне. И овде завршавам са својим утисцима, нећу да радим оно против чега се борим у дискусијама:)

Клинци са сунцобранима нису нешто што је пресудно за флоу, већ је то стандардни империјалистички логистички трип (човек увек боље држи сунцобран него машина/сталак). Цео спорт је прожет тим триповима и немој ми рећи да ћутање и те ствари немају корен управо у томе, а не у природној еволуцији. Или у култури - око чега се и цела та прича повела. На тенису публика не навија зато што се тамо не навија (из ког год разлога). Та иста публика ће на фудбалу да се дерња јер се на фудбалу дерња. Није нико тамо у фазону ''не дерем се јер сам културан'', да је драње у тенису дефаулт, драли би се и тамо, невезано за личну културу, слој итд.

па дереш се ти и на тенису. само између поена.

не спорим да тенис има те трипове везано за "колонијализам". то је други аспект развоја, и баш се ту разилазимо - сматрам да се на тенису ћути зато што то захтева сама игра, а не зато што је аристократски спорт.

око компулзивности... опет сматрам да је уобичајено, очекивано и нормално да такав притисак ствара такве нус појаве. још нисам видео зен тенисера (Лендл и Бјорг су били "зен", тј. хладни као суви лед), можда је то следећи корак, можда то баш буде твој допринос...

:))))))))

едит:

уосталом "колонијализам" је далеко најизраженији на Вимблдону, што доста говори о узроцима те појаве. разумем да ти то смета, но то је бре толико ефемерно и небитно. што бре да расправљамо о британској традицији, обавези чисто и потпуно беле опреме, јагодама са шлагом и оном смешно обученом ликом са звоном (заборавих му назив)... ћути се на свим теренима. мање на Ју-ес оупену, али Амери немају тај степен културе. они су чак били скандирали пре 20так година, мислим да сам једном чуо и "ди-фенс", али су се мало софистицирали током времена.

Edited by Debeli

Style over subsistence

Брате Драле, опет не гледаш хипотетички, СВЕ то што си ти рекао је тачно, али не причамо о томе. Да је тенис еволуирао другачије, та психа би се прилагодила, у шаху би се исто прилагодила, то причам. И ти, као и Пип, причаш о томе какав тенис јесте. И бокс је индивидуални спорт где су зајеби много критичнији, па је публика гора и ближа него у 90% спортова. И да, и те како се размишља и тамо, све време и то свесно.

Опет, не кажем да ли је то добро или лоше, али свакако је да су те одлике тениса изграђене, а не да су дефаулт ако узмеш тенис и лоптицу у некој паралелној стварности. Да играју од пете године тенис по мараканама, не би им сметало или би се некако адаптирали, као и остали спортисти. Брате, адаптирали би се да играју са веверицама уместо лоптица док их гађају каменчићима да је спорт дефинисан као такав и да се тако развијао. Нико не пориче да данашњем тенисеру смета бука и да га ремети милион ствари, причамо о хипотетици. Појчали би они свој зен вишедеценијском адаптацијом, другачије акцентираним тренинзима итд.

Сигурно би било више неизнуђених грешака него сад, али то је небитно за причу (јер не причамо о позитивном и негативном, већ хипотетички) јер ми то не бисмо знали у том нашем свемиру где се хулиганише на тениским мечевима. Они су НАВИКЛИ да им је ДАТО да могу да ЗАХТЕВАЈУ разне ствари. И наравно да им је и зен прилагођен томе. Ја да могу да тражим да неко ћути док шутирам бацања, па хвала богу да бих тражио јер бих их боље изводио и читав мајндсет би ми се навикао на чињеницу да ме смара кад се деру. Ако је дефаулт да се деру, ја ћу се прилагодити ако мислим да шутирам та слободна са иоле нормалним процентом и ставићу другачији мајндсет.

U ovom konkretnom slucaju je drasko u pravu.

Trenirao sam tenis 7 godina pa onda kosarku 7 godina.

Na kosarci imas tremu dok se ne razigras malo kad je velika publika i to je to, jednostavno ti posle ne smeta jer vecina stvari koje radis nema toliko veze sa razmisljanjem i koncentracijom vec po automatici.

Tenis prosto zahteva vise unutrasnjeg mira i koncentracije i nema veze dal bi se igraci navikli na to ili ne, on jednostavno zahteva vise od bilo kog drugog sporta. Zbog toga su silni igraci pucali kad im se desi nesto na emotivnom planu (primer agasi koji nije mogao da se sastavi kad mu je trener umro).

Tako da dranje na basket ne utice ni priblizno koliko na tenis i to nema veze sa navikom vec sa tipom sporta i potrebnom koncentracijom za isti. I kakve veze ima prilagodjavanje kad je poenta da sport bude kvalitetniji. Koja je poenta da se sahista prilagodi na huligane u publici kad ce onda igrati sah ko penzosi na kalisu? Ko je dobio time bilo sta?

Kako ne bismo znali u tom univerzumu kad bi na solo treningu teniseri imali 90% prve serve, a na turniru 30% dok bi za slobodna bacanja na treningu bilo 90% a na utakmici 70-80%. Znali bi i zato necemo da dozvolimo huliganima da se deru na teniskom mecu jer hocemo da gledamo kvalitetan tenis.

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

I kakve veze ima prilagodjavanje kad je poenta da sport bude kvalitetniji.

Па зато сам и написао да не улазим у то да ли је то добро или не, само разматрам.

Расправа се повела око тога што је Пип рекао да се они не дерњају збох елементарне културе, ја просто мислим да то није тачно и да је то због традиције и правила и зато све време паралелишем са паралелним универзумима, јер хоћу да кажем да се тај лик не дере на тенису јер је успостављено недерњање на тенису, а да би се драо да се људи деру на тенису. Не би рекао ''дерите се сви, ја нећу јер сам културан, иако смем''. И ја ћу да идем на пријем у оделу јер се тамо иде у оделу јебига, поштујеш правила неке институције, јес, сви су на тенису господари културе и перцепције, не деру се јер се то тако ради, није битно зашто (да ли због традиције или због реалних фактора које сте ти и Драле износили, као што је рецимо фокус итд.)

Па зато сам и написао да не улазим у то да ли је то добро или не, само разматрам.

Расправа се повела око тога што је Пип рекао да се они не дерњају збох елементарне културе, ја просто мислим да то није тачно и да је то због традиције и правила и зато све време паралелишем са паралелним универзумима, јер хоћу да кажем да се тај лик не дере на тенису јер је успостављено недерњање на тенису, а да би се драо да се људи деру на тенису. Не би рекао ''дерите се сви, ја нећу јер сам културан, иако смем''. И ја ћу да идем на пријем у оделу јер се тамо иде у оделу јебига, поштујеш правила неке институције, јес, сви су на тенису господари културе и перцепције, не деру се јер се то тако ради, није битно зашто (да ли због традиције или због реалних фактора које сте ти и Драле износили, као што је рецимо фокус итд.)

Pa izmedju ostalog ne dernjaju se, a bilo je pokusaja, jer igrac onda nece da igra, pa onda sudija opominje publiku itd itd. Nema to veze toliko sa kulturom pogotovo sa porastom popularnosti tenisa u zadnje vreme.

Da je igracu receno da mora da igra i ako se deru on bi verovatno igrao ali sa 20% mogucnosti. Posto to nije kul postuje se igraceva zelja da ima mir i tisinu.

Sustina je da je tako iz realnih razloga, a ne zbog lolbrit gnusnih govnara.

Edited by mohican

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

Ja u ovom konkretnom slucaju moram da priznam da su svi u pravu sem Doolia, cak i Mohi! Mohi je trenirao 7 god oba sporta koje doolio poredi i realno nema vise sta da se raspravlja. Dosta s besmislenim wotovanjem.

Lock the topic

Edited by samir^b

"Odvajali se mi ili ne, mi smo vec odvojeni!" - Dj. Balasevic

Pa izmedju ostalog ne dernjaju se, a bilo je pokusaja, jer igrac onda nece da igra, pa onda sudija opominje publiku itd itd. Nema to veze toliko sa kulturom pogotovo sa porastom popularnosti tenisa u zadnje vreme.

Da je igracu receno da mora da igra i ako se deru on bi verovatno igrao ali sa 20% mogucnosti. Posto to nije kul postuje se igraceva zelja da ima mir i tisinu.

Онда ај стенд коректед за то.

Али сунцобрани јесу лолбрит гнусобност!

И свакако је недерњање уведено у тенис, а нису ликови у публици пресвесни филантропи. Ја сам првенствено због тога реаговао, касније одлутавши у лолбритизам који ми стварно иде на курац.

INDIVIDUALNI sport koji po obicaju traje SATIMA...

to je sustina...

a zasto fudbaleri igraju sreda-subota... nba igrac odigra 80+ meceva po sezoni... a bokser jedan ili dva???

drale je 100% nepogresivo apsolutno mega pogodio sustinu... da se u tenisu svi dernjaju ljudi danas ne bi znali kako tenis moze da bude dobar sport... isto vazi i za sah (koji je mnogo slicniji tenisu od odbojke ako pricamo o jebenoj TISINI)... naravno da bi se "navikli" sahisti da igraju u tim uslovima... ali to ne znaci da bi pruzali isti kvalitet igre... to samo znaci da bi se sah i dalje igrao...

na svasta se covek moze navici... ali za atomski tenis je potrebna tisina... meni je debilno da budes obucen u belo i da se ne pale reflektori... to su tehnikalije kojima se moze prisiti govna_aristokratska etiketa... tisina ne spada u tu kategoriju...

"u ovom konkretnom slucaju mohi je u pravu" :DDDDDDDDD

Nemam sta da dodam Drale i Mohi u pravu i isto vreme po istom pitanju, to je dosta da covek i ne razmislja dalje na temu :tf:

Postoje ljudi koji gledaju tenis i ljudi koji gledaju Noleta, ne mogu ovi drugi naprasno da se "oduče" od navijanja i potpuno im je trip, razumem, al tenis je ko da gledaš kako neko gradi kulu od karata, u tvom je interesu da ne ometaš čoveka :tf:

jebote, smorio si sa kukanjem vise :D