Zwerko Posted January 25, 2013 Report Share Posted January 25, 2013 Jok, ovo je imalo skoro duplo siri promer cevi :) Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
prota_ Posted January 25, 2013 Report Share Posted January 25, 2013 sad sam izguglao. jako sam lupio. :D nemam ja pojma o oružju, još manje artiljeriji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIN Posted January 25, 2013 Report Share Posted January 25, 2013 Gustavcina? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvnityCker Posted January 25, 2013 Report Share Posted January 25, 2013 Aj da ozivimo temu, koje je najvece artiljerijsko orudje ikada upotrebljeno u borbi? neki tomahavk top, Serbia vs ROW, 1999?pf, bolje da sam cutao Quote The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted January 25, 2013 Report Share Posted January 25, 2013 (edited) Da. (mislim na Gustav top) Gledao sam dokumentarac o bitci za Sevastopol i em sam se nalozio sto nisam puno znao o tome ranije, em na pominjanje ovog topa. E sad, interesantno je da je ovo ruski dokumentarac i da se u njemu pominje da je ucestvovao top Dora, koji je zapravo bio identican kao Gustav, dok se svuda ostalo na netu pominje samo Gustav, ali svakako u pitanju je jedan od ta dva topa, dok je drugi sve vreme blejao u Nemackoj. U svakom slucaju bitka za Sevastopol je jedina u kojoj je potvrdjeno da je ucestvovao ovaj top kalibra cevi 800mm. Prema izvorima koje sam ja pratio ispalio je samo 48 granata. Imao je caure koje su bile vece od 2 metra i teske preko 2 tone. Stalna postavka posade topa je bila 500 ljudi (artiljeriski bataljon). Ipak da bi se top postavio za pucanje trebalo je preko 1000 ljudi da radi na tome, a to je trajalo najmanje 6 nedelja. Ukupno je u borbi proveo 13 dana i ima samo jedan nezavisno potvrdjen pogodak - unistio je rusko skladiste municije koje se nalazilo 27 metara ispod zemlje. Kasnije je prebacen na Lenjingradski front, ali nije tamo pucao zato sto nisu uspeli na vreme da ga postave. Na netu postoje price da je koriscen protiv Poljaka u Varsavskom ustanku, ali to najverovatnije nije tacno jer ne bi uspeli da ga nameste na vreme. Interensantno je da Gustav/Dora nije najvece artiljerijsko orudje ikada napravljeno, ali je najvece koje je ikada korisceno. Englesi su za vreme Krimskog rata napravili minobacac od 914mm ali ga nisu upotrebili, dok su Amerikanci napravili isto minobacac od 914mm u Drugom svetskom ratu, ali su ga koristili samo za testiranje avio bombi. Edit: slika Daki postavljaj. Edited January 25, 2013 by Zwerko Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIN Posted January 25, 2013 Report Share Posted January 25, 2013 Sad je bilo dosta price o tome, pa Sta je Milanski edikt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thunderstorm Posted January 25, 2013 Report Share Posted January 25, 2013 @Zwerko imas typo,nije 80mm nego 80 cm.I da zanimljivo je da je rate of fire bio pola sata i vise :). Quote It’s better to burn out than to fade away Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted January 25, 2013 Report Share Posted January 25, 2013 Da, da, u pravu si, 80mm i veći su bili i obicni topovi na tenkovima :) treba da stoji 800mm sad sam prepravio. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted January 25, 2013 Author Report Share Posted January 25, 2013 Uzgred ono sto je interesantno kod doticnog je da mu se cepao vrh cevi svaki put kad opali, pa se top efektivno skracivao u duzini :) Milanski edikt = hriscanstvo zvanicna religija Istocnog rimskog carstva afaik. Donesen 313. godine (1700 godina proslava pocela u Nisu gde sam trenutno) od strane cara Konstantina. Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIN Posted January 25, 2013 Report Share Posted January 25, 2013 Zapravo, Konstantin je bio vladar zapadnog dela carstva, a Licinije istocnog. Konstantin ga je kasnije pogubio al to je druga prica. Zapravo, tada je Rimsko carstvo istolerisalo Hriscane i prestalo da ih progoni. Ajde ti Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manson Posted January 25, 2013 Report Share Posted January 25, 2013 zar nije milanski edikt oznacio da je hriscansvo postalo ravnopravna religija ostalim, (nisu vise jurili hriscane i bacali ih lavovima :) ) a 387. je postalo zvanicna religija Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted January 25, 2013 Report Share Posted January 25, 2013 i ja mislim da je tako schwerer gustav otac, pisao sam vec ranije o njemu, krupp car:)...inace, zanimljiva je prica o gustavu i dori...postojao je obicaj da krupp uvek prvi komad nekog novog oruzja isporuci besplatno...to je bio slucaj i sa gustavom iako je kostao preko 7 miliona rajhsmaraka:)...a dobar je i ovaj karl-gerat, rheinmetall zakon:) http://en.wikipedia....wiki/Karl-Gerät inace, pozdrav sa devetog mesta liste od tupe 94 naval gun, banzai! :D http://en.wikipedia....nnon_by_caliber edit, ahaha, ipak je najjace ovo sranje, ludi rusi:) http://en.wikipedia.org/wiki/2B1_Oka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Naš Viki kaže: Милански едикт је законски акт који су донели цареви Константин Велики и Лициније, а којим је проглашена верска равноправност и престанак прогона хришћана које је трајало три стотине година. Проглашен је у Медиолану (данашњи Милано) 313. године. Њиме хришћанство није постало државна религија, нити је било привилеговано, али им је дозвољено да могу јавно да исповедају своју веру а да за то не сносе никакве последице. Kada je Gaj Julije Cezar postao prokonzul Galije počeo je agresivnu kampanju koja će se završiti potpunim pokoravanjem galskih plemena od Alpa do Engleskog kanala. Cezar je bio svestan dugog, krvavog i skupog zadatka pred njim. Trebalo je zavaditi galska plemena, obezbediti novac za podizanje novih legija (pored četiri koje mu je Senat dodelio zajedno sa prokonzulskom pozicijom) i napraviti mape varvarske divljine gde rimska noga još nije kročila. Kojim je potezom Cezar rešio sva tri problema? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIN Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Lici mi kao da je potkupio neke Gale:) Ali zaista ne znam puno o tome. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Lici mi kao da je potkupio neke Gale:) Ali zaista ne znam puno o tome. Hint: Amerikanci su se poslužili istim lukavstvom tokom kolonizacije Novog Sveta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIN Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Zavadi pa vladaj? Ali i dalje ne znam plemena i detalje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Aj još malo fore da damo Duletu da se otrezni :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 IN VINO VERITAS! Gali, za razliku od Rimljana, nisu imali naviku da piju vino. Oni ga ne bi razblaživali vodom, već bi ga pili čisto. Alkoholizam je planuo kao šumski požar galskim plemenima, uz svesrdnu pomoć Cezara koji ne samo da je zgrnuo bogatsvo prodajom vina, već je uposlio trgovce vinom da mapiraju teritorije za predstojeću invaziju. Ostaje samo pitanje kako je to Cezar oslabio Gale. Jednom kad je nestalo robe za trgovinu, Gali su se okrenuli ka obnovljivom resursu koji su Rimljani veoma cenili. Galska plemena su počela da napadaju susede i prodaju zarobljenike Rimljanima u ropstvo. Gem set meč. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thunderstorm Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Podesti me na pricu o bitki na Marici. Quote It’s better to burn out than to fade away Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 au bedak, glupi gali alkosi:(...btw, nisam znao za ovo, zanimljiva prica Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 Možda je ovo pitanje već bilo, ali ne škodi ponoviti: Kada je održan prvi dokumentovani radnički štrajk u svemiru? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted February 2, 2013 Report Share Posted February 2, 2013 1973. posada Skylab 4 je prekinula komunikaciju sa Zemljom i uzela slobodan dan. Astronauti koji su učestvovali u misiji se nisu najbolje snašli u radnim uslovima i radili su sporije od njihovih prethodnika. Zemaljska kontrola je rešila da nadoknadi gubitak ukidanjem pauza za ručak i slobodnih dana. Zbog toga su članovi posade rešili da demonstrativno uzmu slobodan dan u odmoru i fotografisanju Zemlje. Svemirski štrajk je rezultovao smanjenjem obima posla i protiv astronauta nije nikada pokrenut disciplinski postupak, ali nijedan od njih više nije poleteo u svemir. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 2, 2013 Report Share Posted February 2, 2013 dobro pitanje i kul priča :)vidim, počeo si da skupljaš materijal za uspavljivanje :D :D :D :D: D: D: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted February 2, 2013 Report Share Posted February 2, 2013 Nova generacija kuke i motike ima da se digne na Marsu za par decenija! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted February 5, 2013 Report Share Posted February 5, 2013 kako se zvala japanska armija u mandzuriji i i severnoj kini za vreme ww2? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts