Guest Posted February 14, 2012 Report Share Posted February 14, 2012 HMS Prince of Whales a je l ima i prince of sharks? :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted February 15, 2012 Report Share Posted February 15, 2012 Nemoj zajebavati za typo :) Bitna stavka za Prince of Wales vezano za Bizmark jeste da je najverovatnije upravo njegovo pucanje prilikom povlačenja dovelo do oštećenja kormila na Bizmarku što će kasnije dovesti do toga da ga praktično onesposobe platneni dvokrilci sa HMS Ark Royal. Zanimljivo je i da je HMS Prince of Wales jedan od retkih brodova koji je imao protiv-avionsku odbranu u to vreme, ali su istoričari kasnije zaključili da je podlegao napadu iz vazduha usled nedovoljne obučenosti posade, s obzirom da nijedan japanski avion nije oboren u napadu na ovaj brod. I ima ta priča da je Čerčil plakao :) Inače englezi sada prave novi HMS Prince of Wales koji bi trebalo da bude najveći nosač aviona koji su ikada napravili (zajedno sa isto novim Queen Elizabeth). Gradnja novog broda je počela sredinom prošle godine, a planiraju da ga završe do 2018. Jedini problem je ako ga ne preimenuju u Ark Royal :) Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted February 15, 2012 Report Share Posted February 15, 2012 a je l ima i prince of sharks? :D Ahahaha, prsti kucaju šta im se ište :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted February 15, 2012 Report Share Posted February 15, 2012 ajd nastavljamo putem asocijacija kad vec niko nece kojom vojnom akcijom je bio inspirisan japanski napad kod perl harbora (bilo je vec verovatno, al jbga:)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Touche Posted February 15, 2012 Report Share Posted February 15, 2012 Japanci zauzeli Indokinu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted February 15, 2012 Report Share Posted February 15, 2012 jel me ovaj touche troluje na oba topika ili sta:) hint, slican napad sa nosaca aviona na pomorsku bazu nekih godinu dana pre perl harbora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Touche Posted February 15, 2012 Report Share Posted February 15, 2012 A ne trolujem, nego lose postavljas pitanja :) Jesu amerikanci pre toga zauzeli Filipine,? Msm lupam, ali ne trolujem :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreadnought Posted February 15, 2012 Report Share Posted February 15, 2012 Dobro. Kontam dao sam dovoljno fore. :) Britanski napad na italijansku bazu u Tarantu. Quote ... ukusi su razlichiti... reche djavo i sede u trnje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted February 15, 2012 Report Share Posted February 15, 2012 tako je deda bre...ja se vec zabrinuo da me ne razumete:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreadnought Posted February 15, 2012 Report Share Posted February 15, 2012 Kako glasi prezime Napoleonovog generala koji je krunusan za švedskog kralja? Quote ... ukusi su razlichiti... reche djavo i sede u trnje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted February 15, 2012 Report Share Posted February 15, 2012 Čarls XIV, odnosno general Bernadot, inače je bio u isto vreme i kralj Norveške :) Njegovi i dalje vladaju Švedskom. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreadnought Posted February 15, 2012 Report Share Posted February 15, 2012 Tachno. Postavljaj sledetje. Quote ... ukusi su razlichiti... reche djavo i sede u trnje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted February 15, 2012 Report Share Posted February 15, 2012 Aj da se vratimo na WW2, 1940. su Nemci naprašili Engleze preko Lamanša, a ovi se vratili na Dan-D 1944. Međutim pre toga se dogodila još jedna "invazija" na okupiranu Francusku, gde i kada? Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted February 16, 2012 Report Share Posted February 16, 2012 Britanski komandosi su 1942. izvršili prepad na Diep. Iako je misija bila propast poslužila je kao bitna lekcija za planere Overlorda, a ako se dobro sećam Nemci su povukli neke trupe iz Rusije da pojačaju odbranu Francuske. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted February 16, 2012 Report Share Posted February 16, 2012 Da, tacno je. Mada s obzirom na ishod napada on je planerima posluzio za planiranje Overlorda samo u izjavama lorda Mauntbatena i Cercila koji su ga opravdavali. U sustini posluzio je samo kao "sta ne raditi prilikom iskrcavanja". Poginulo je preko 3.500 uglavnom Kanadjana za nesto malo vise od osam sati koliko su bili na obali, odnosno preko 60% vojnika, tako da je bio potpuna katastrofa. Nemci su tek 1944. povukli divizije sa istoka, tako da nema veze s tim. Inace interesantno je da se dva dana pre iskrcavanja pojavila ukrstenica u Dejli telegrafu sa pojmom Francuska luka - resenje Diep, sto ce se ponoviti i sa Overlordom. Britanski MI5 je u oba slucaja vodio istragu i zakljucio da se radi o slucajnosti :) Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted February 16, 2012 Report Share Posted February 16, 2012 Ne bih se samo složio sa prikupljenim iskustvom: Čitao sam knjigu jednog od planera Overlorda (Strogo Poverljivo, Ralf Ingersol), i njegovo mišljenje je da bi bez Diepa prošli kao bosi po trnju - najznačajnija odluka doneta usled fijaska u Diepu je da desanti ne ciljaju luke, već da se iskrcaju na napuštenim plažama uz pomoć plutajućih dokova. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted February 16, 2012 Report Share Posted February 16, 2012 da, jer su glavne luke bile dobro branjene jelte...znaci nemci nisu resavali ukrstenice '44, al jesu '42 :D postavljaj calimane! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
samir^b Posted February 16, 2012 Report Share Posted February 16, 2012 Samo ne davite vise sa WW1/2 :) Quote "Odvajali se mi ili ne, mi smo vec odvojeni!" - Dj. Balasevic Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted February 16, 2012 Report Share Posted February 16, 2012 Kad je i gde nastala rastafarijanska religija? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted February 16, 2012 Report Share Posted February 16, 2012 Čitao sam knjigu jednog od planera Overlorda (Strogo Poverljivo, Ralf Ingersol), i njegovo mišljenje je da bi bez Diepa prošli kao bosi po trnju - najznačajnija odluka doneta usled fijaska u Diepu je da desanti ne ciljaju luke, već da se iskrcaju na napuštenim plažama uz pomoć plutajućih dokova. Pa mišljenje je svih koji su iole učestvovali u tome da su izvučene značajne pouke, kao što rekoh izvučeno je to "šta ne treba raditi" i činjenica je da su se zato opredelili da ne napadaju luke i da su zato za Dan-D i invaziju posle toga osmislili onaj ceo sistem PLUTO (Pipe Line Under The Ocean) koji im je dopremao gorivo. Isto tako im je 1944. jedan od glavnih ciljeva bila luka Šerburg, ali dok su je zauzeli su je Nemci tako temeljno porušili da im skoro ništa nije vredela. I jeste im zato bilo značajno što su napravili betonske privremene luke za iskrcavanje, što verovatno ne bi mogli bez iskustva od Diepa. Ali opet je pitanje da li je vredelo žrtvovati 4.000 ljudi za pola dana ratovanja... Ovo moram malo da kenjam pošto sam za maturski u srednjoj pisao Dan-D na 30 strana :) znaci nemci nisu resavali ukrstenice '44, al jesu '42 :D O kontrer, o kontrer, Dule :) Znači Diep se pojavio u ukrštenici dva dana pred iskrcavanje, a 1944. su se čini mi se dve nedelje pre iskrcavanja pojavile u Dejli telegraf ukrštenici dve američke države - Omaha i Juta, dok je krajnje rešenje ukrštenice bilo Overlord :)) Najzanimljivije je što je isti bio autor ukrštenica. Ali ovi obaveštajci su ga tamo zlostavljali i mučili i pratili i na kraju je zvanična verzija da je zaista slučajnost. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted February 16, 2012 Report Share Posted February 16, 2012 Kad je i gde nastala rastafarijanska religija? na jamajci, a vuce poreklo iz etiopije, detalje ne znam, al siguran sam da neki forumas zna! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 16, 2012 Report Share Posted February 16, 2012 pretpostavljam da je nastala tek kad je haile umro, znači negde u sedamdesetim? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted February 17, 2012 Report Share Posted February 17, 2012 hint: Ne samo da je Hajle bio živ, nego je bio i na vlasti kada su ga proglasili religijskom ikonom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted February 18, 2012 Report Share Posted February 18, 2012 Rastafarijanstvo je jamajčanski religijski pokret iz tridesetih godina 20. veka koji se nadovezuje na hrišćansko učenje, koje dominira ovom zemljom. Prema rastafarijancima etiopijski vladar Hajle Selasije (tada aktivni vladar) je reinkarnacija Isusa koja će ih povesti iz Vavilona (zapadno društvo) nazad u Zion (Afriku). Religija je ime dobila po samom imperatoru, čije je ime pre krunisanja bilo Ras (titula) Tafari (ime). A ima tu i neki kanabis, naravno :D Ajde jedno lakše pitanje, pošto sam ubio temu: Koja je prema Ripliju životinja prva pripitomljena? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted February 18, 2012 Author Report Share Posted February 18, 2012 Macka :) Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts