Jump to content

Istorijske pitalice :) take 2

BarcaS take 2

Recommended Posts

Tako je.

Bokserski ustanici su zajedno sa imperijalnom armijom opkolili diplomatsku četvrt, gde su strance i hrišćane držali 55 dana pod opsadom, dok je kineska vlada pokušavala da nađe diplomatsko rešenje. Na kraju se ustanak završio krvoprolićem kada su Japan, Rusija, Britanija, Austro-Ugarska, Italija, SAD, Francuska i Nemačka poslale ekspedicione snage od 50.000 vojnika (+100.000 Rusa koji su okupirali Mandžuriju) i i pedesetak brodova. Razbili su dezorganizovanu imperijalnu armiju i ustanike (kojih je otprilike bilo 70.000, uz 100.000 ustanika), surovo se revanširali nad kineskom populacijom i nametnuli Bokserski protokol, gde je između ostalog bila i odšteta koja je premašivala tadašnji BND Kine, i koji su narednih 40 godina morali da otplaćuju.

Dule sledeći.

citiram Cali-ja samo zato shto sam se jutros sluchajno setio da postoji film sa Charlton Hestonom o svemu ovome, dakle ako nekoga zanima http://www.imdb.com/title/tt0056800/ :)

@ Dule - da, Nomohan :) lupao sam glavu sinoc neko vreme kako ide, nisam mogao da se setim, a iz principa nisam hteo da pogledam, iako sa tim odgovorom naravno ne bih uchestvovao dalje u igri, vec bi samo statirao :)

hmmm nemam pojma, rekoh nisam dugo bio, nisam siguran shta je sve bilo, shta ne, ali evo jednog lakog pitanja, ko je bio Johannes Bolter? :) nagadjam da mi kazemo Johan, ali ae da preskochim konfuziju, pitam u originalu :) ako neko od vas igra jednu popularnu multiplayer igru, odmah zna odgovor ;)

ubij jednog - ubica si;

ubij hiljadu - vojskovodja si;

ubij milion - drzavnik si.

A single death is tragedy, million is a statistic. - I.V.Stalin

It's nice to be important, but it's more important to be nice.

NN 4ever

posto wot drugari retko zalaze ovde sumnjam da ce jos neko znati odgovor:)...u pitanju je jedan od najboljih tenkovskih asova svih vremena, mislim da je u prvih pet zajedno sa knispelom, cariusom i naravno witmanom

pitanje cu smisliti posle(non ww2 realated bez brige:))...ako neko ima nesto zaniimljivo nek postavlja slobodno

srpskivojnik-3.jpg

kojom prilikom je julije cezar izgovorio "kocka je bacena"?

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

eto ga dule, ipak moras ti :)

"Alea jacta est"

...Presavsi rijeku sa svojim jedinicama znao je da vise nema povratka. Rijeka je, naime, bila granica grada Rima u koju vojne jedinice ne smiju ulaziti. Buduci da se spremao obracunati sa svojim neprijateljima u gradanskom ratu, pregazio je rijeku, a time i zakon.

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

eto ga dule, ipak moras ti :)

"Alea jacta est"

...Presavsi rijeku sa svojim jedinicama znao je da vise nema povratka. Rijeka je, naime, bila granica grada Rima u koju vojne jedinice ne smiju ulaziti. Buduci da se spremao obracunati sa svojim neprijateljima u gradanskom ratu, pregazio je rijeku, a time i zakon.

Otkad nam je EU kandidatura odbijena dvni počeo da priča ijekavicom :D

BTW "Alea iacta est"

Ajmo dule pitanje.

mogu li ja jedno u medjuvremenu dok chekamo Duleta?

ako mogu, onda je moje pitanje - koji je Pompejev general (mislim da je bio legat, a u jednom navratu chak i konzul) umalo porazio Cezara u Shpaniji na samom pochetku gradjanskog rata? :)

ubij jednog - ubica si;

NN 4ever

Lucije Afranije je bio komandant celokupne vojske u tom delu Shpanije, dakle njegova je bila komandna odgovornost :) makar tako deluje kada chitash Commentarii de bello civili :)

ujedno sam proverio, bio je konzul 60. godine p.n.e. :) pa drzao je Cezara u nezgodnom polozaju izmedju 2 reke, glavni fail mu je bio shto je valjda pokushao u bitci sa Julijem da primeni neku shpansku ofanzivnu formaciju, koja je teshko failovala :) Cezar ga je posle zarobio pa pomilovao (kao i vecinu optimata zarobljenih u Shpaniji), ali je ovaj opet pobegao kod Pompeja, valjda je zarobljen kada je Metalije Scipion prs'o u Africi, potom je ubijen :) inache bio je onako solidan vojnik.. ne toliko solidan pomocnik kao shto je npr. bio Cezarev Tit Labijen, ali ae.. obzirom da nije bio iz visokog roda, daleko je dogurao :)

ubij jednog - ubica si;

NN 4ever

mogu samo da nagadjam da ima neke veze sa rezimom admirala Kolchaka, ali to je long shot.. poshto znam da je dobar deo raznih sila pokushavao da mu pomogne dok je pokushavao da zadrzi crvene u naletu.. nisam siguran dodushe, znam da su ga obukli britanci, da je imao one njegove chehe i da su valjda japanci pokushali da mu pongnu kroz Mandzuriju, koja je valjda tada i dalje bila ruska.. :) napisao sam ovo samo zato shto znam da su je zadnje uporishte belih bilo u Sibiru.. inache, Admiral - super film :) nisam dodushe siguran koliko realan, jer sam o Kolchaku samo oskudno snabdeven informacijama (dakle taj film i jedna knjiga i par chlnanaka) :)

ubij jednog - ubica si;

NN 4ever

ah ne hvala, obzirom da je Barcas pogodio moje pitanje preko reda postavljeno, jedino bi korektno bilo da on postavi sledece pitanje :)

e a ja taman da ischitam ovo za intervenciju pred spavanje da imam zanimaciju ;)

ubij jednog - ubica si;

NN 4ever

ako se dobro secam (legendarnog filma Ekskalibur koji sam kao mali odgledao jedno xyz puta) tipujem da je Persival :)

poshto pored njega ujedno znam da nisu ostali za koje znam - Artur, Lanselot i Gavejn (valjda se tako zvao lik, u crtacu Princ Valijant on mu je vishe manje mentor) :) i naravno kasnije Princ Valijant :P btw po filmu/seriji/stripu recheno, nikada necu moci da skontam uslovno recheno neuspeh filmova "Fantom" i "Princ Valijant"..

ubij jednog - ubica si;

NN 4ever