Jump to content

Istorijske pitalice :) take 2


BarcaS take 2

Recommended Posts

U pravu si, Sovjeti su imali najvecu podmornicku flotu. Ako uporedimo nemacka mornarica je u rat 1939. godine usla sa 57 aktivnih podmornica, dok je iste godine Sovjetski Savez imao 165. Ako uporedimo momenat kada je Nemacka napala SSSR, prvi su na raspolaganju imali 155 podmornica dok su Rusi imali 215. Interesantno je da ako pogledate clanak na wikipediji o podmornicama se uopste ne pominju ruske podmornice pod WW2 :)

Ova situacija je nastala tako sto je 30ih godina sovjetska pomorska doktrina bila fokusirana na manje brodove, podmornice i razarace, umesto na kapitalne brodove kao sto su to radili npr Japanci. U jednoj izjavi Kliment Vorosilov je tu doktrinu prokomentarisao da je njima bitno da odbrane svoje obale od potencijalnog napada, ne da napadaju, a da jedna podmornica moze vrlo lako da onesposobi bojni brod, dok grupa podmornica moze zaustaviti ceo napad. Tako su Rusi na pocetku rata imali samo 3 bojna broda koji su datirali jos iz Carske Rusije, ali zato ogroman broj podmornica.

Ono sto je Ruse sprecilo da ih efektivno koriste je prosto situacija koja se odvijala na kopnu. Najveca flota im je bila u Baltiku, ali kako su sve luke osim Lenjingrada zauzete u prvih 6 meseci ratovanja, sovjetske podmornice su operisale samo iz opkoljenog Lenjingrada. Cak 1943. godine zbog velikih gubitaka koje su imali u transportnim brodovima koji su prevozili celik iz Svedske u Nemacku, Nemci izmedju Finske i Talina u Estoniji grade celicnu mrezu od 100km koja ce zaustaviti ruske podmornice. Rusi su izgubili oko 10 podmornica pokusavajuci da se probiju kroz mrezu, pokusavali su da je pocepaju, gadjaju torpedima, bombarduju iz vazduha, ali bez uspeha, a sve vreme su bili izlozeni napadima nemackih i finskih aviona. Tek kada je Finska u drugoj polovini 1944. sklopila mir sa SSSR-om sovjeti su mogli da prodju pored mreze i da napadaju nemacke brodove duz celog Baltika.

Drugi veliki teatar operacija sovjetskih podmornica je bilo Crno more, ali su i tu bili osakaceni gubitkom Krima 1942. godine, tako da su uglavnom napadali turske brodove koji su vozili hrom u Rumuniju. Interesantno je to da je Turska imala sporazum sa Velikom Britanijom po kome je sav hrom trebala da prodaje njima, ali Turci ne bi bili Turci kad ne bi nesto mutili, pa su tako svercovali hrom u Rumuniju (Nemcima) brodovima koji nisu imali istaknutu nacionalnu zastavu. Te brodove su Rusi smeli da napadaju (Turska je zvanicno bila neutralna).

Sve to je na kraju dovelo da su samo Italijani i Japanci imali losiji procenat izgubljenih podmornica u odnosu na broj potopljenih brodova, italijanski je bio 1:1, japanski 1:1.73, dok je sovjetski bio 1:1.89. Nemci su imali procenat 1:2.69, dok su najbolji imali Ameri (jer ih niko nije lovio na Pacifiku) 1:24.15.

Japanci nisu uopste umeli da koriste podmornice, ideja o transportnoj podmornickoj floti je zapravo njihovo lose koriscenje podmornica. Oni su podmornice koristili za transport jer nisu znali efektivno drugacije da ih koriste, i to cesto da bi dostavili zalihe garnizonima na udaljenim i izolovanim ostrvima koja su Ameri namerno preskakali jer su bila nebitna. Postavljaj Kali.

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Japanci nisu uopste umeli da koriste podmornice, ideja o transportnoj podmornickoj floti je zapravo njihovo lose koriscenje podmornica. Oni su podmornice koristili za transport jer nisu znali efektivno drugacije da ih koriste, i to cesto da bi dostavili zalihe garnizonima na udaljenim i izolovanim ostrvima koja su Ameri namerno preskakali jer su bila nebitna. Postavljaj Kali.

Ja bi na ovo ubacio komentar...

Koliko sam ja uputjen japanci su umeli da koriste svoje podmornice krajnje efektivno. Samo je, ako se ne varam, u carskoj mornarici vazio stav da se potapanje transportnih brodova podmornicama ne uklapa u bushido. Pa su koristili podmornice samo protiv borbenih plovila. I to je jedna od stvari koja im se obila o glavu na duge staze.

Ameri su, sa druge strane, krajnje intenzivno slali podmornice na patrole u vode pod japanskom kontrolom i unishtavali transporte.

... ukusi su razlichiti... reche djavo i sede u trnje...

Link to comment
Share on other sites

Pogresno sam se odrazio, slazem se ja sa Dredom, nije da oni nisu znali da ih koriste. Pritom mislim da nije bio problem u bushidu, problem je bio u tome sto je japanska komanda imala doktrinu velikih bitaka kapitalnih brodova i flota. Podmornice su u tom smislu bile samo prateci elementi i one i jesu zato ucestvovale u velikim bitkama poput Midveja i sl. Problem je sto oni nisu primenili podmornice na nacin na koji su to Nemci radili - to su brodovi koji operisu iza neprijateljskih linija i tamo prave haos pre svega u komunikacijama i logistici. Pogotovu sto su oni taj princip primenili na najgluplji moguci nacin pa su koristili podmornice da bi doneli zalihe garnizonima na udaljenim ostrvima. Mnogo bi im bilo korisnije da su napadali americke linije komunikacije. A drugi problem je bio sto oni sami nisu shvatili problem kada ti podmornice napadaju linije snabdevanja, pa su ih na tom planu amerikanci razbili.

Aj neko nek postavlja pitanje :)

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Mnogi ljudi sa prostora Kraljevine Jugoslavije je lišeno slobode tokom Drugog Svetskog Rata. Mnogi su skončali u koncentracionim logorima. Još više njih je premešteno u radne logore i na farme gde su bili robovska radna snaga.

Navedite još jednu zemlju van Balkana osim Nemačke gde su Jugosloveni internirani u većem broju.

Link to comment
Share on other sites

OPi2Fi2.jpg

Oko 4300 Jugoslovena je deportovano u Norvešku i razmešteno u 25 nacističkih logora. Uglavnom ratni zarobljenici i politički neistomišljenici, dovedeni su skroz na sever kao radna snaga na utvrđivanju Norveške protiv eventualne savezničke invazije, i da bi na kraju bili uklonjeni. Preko 60% Jugoslovena dovedenih u Norvešku nije doživelo kraj rata, što od surovih uslova, što od masovnih streljanja.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...