Guest Posted May 8, 2011 Report Share Posted May 8, 2011 alo, savke, ja sam tačno odgovorio na loše formulisano pitanje, što mi otimaš red? j/k, samo nastavite Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted May 8, 2011 Author Report Share Posted May 8, 2011 Ja cu dam dam hint - cika koji nam je bio prvi kralj posle vise od 600 godina nas je uterao u najsramniji rat protiv Bugara ;) Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted May 8, 2011 Report Share Posted May 8, 2011 Mihajlo? Nisam znao da nas je on preveo u kraljevinu.edit: žena dobacuje da je krunisanjem kralja Milana pošto je postao punoletan, negde oko sedamdesetih godina 19. veka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
milutin_mica Posted May 8, 2011 Report Share Posted May 8, 2011 (edited) Onda je milan 188neke Edited May 8, 2011 by milutin_mica Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted May 8, 2011 Report Share Posted May 8, 2011 au koliko lose znamo nasu istoriju:( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted May 8, 2011 Author Report Share Posted May 8, 2011 Joj agonije :D 1882. - kralj Milan Obrenovic :) Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted May 8, 2011 Report Share Posted May 8, 2011 samo da se ogradim, znao sam otprilike deceniju, al nisam bio siguran ko je u pitanju:)...postavljajte! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreadnought Posted May 8, 2011 Report Share Posted May 8, 2011 Ajde ako je ovaj topic proglashen ustavnim da ga neki od nadleznih metne u sticky. Hvatam sebe da propushtam tok. :) Quote ... ukusi su razlichiti... reche djavo i sede u trnje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted May 8, 2011 Author Report Share Posted May 8, 2011 Today - the topic. Tomorrow - THE WORLD! MWAHAHAHAHA Ok, prosli su me geni Genghis Khan-a - ide jedno lako pitanje. Makedonski front je... ? Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
SavKe Posted May 8, 2011 Report Share Posted May 8, 2011 (edited) Barcas, zašto misliš da ti je odgovor tačan? ;) Kada sam rekao da je začudjujuće koliko malo ljudi zna ovaj podatak, nisam mislio na tu 1882. godinu i Kralja Milana, mada vidim da ni to mnogi nisu znali. Srbija tad jeste postala ponovo Kraljevina, ali to nije prvi put od srednjeg veka. Srbija je i pre toga jedno kratko vreme opet bila Kraljevina Srbija. ;) Hint: Od jednog čuvenog mira do drugog čuvenog mira, oba se uče još u osnovnoj školi. Edited May 8, 2011 by Романтична.Пијана.Свиња Quote У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. Радоје Домановић - "Страдија" 1902. - Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted May 8, 2011 Author Report Share Posted May 8, 2011 Barcas, zašto misliš da ti je odgovor tačan? ;) Kada sam rekao da je začudjujuće koliko malo ljudi zna ovaj podatak, nisam mislio na tu 1882. godinu i Kralja Milana, mada vidim da ni to mnogi nisu znali. Srbija tad jeste postala ponovo Kraljevina, ali to nije prvi put od srednjeg veka. Srbija je i pre toga jedno kratko vreme opet bila Kraljevina Srbija. ;) Hint: Od jednog čuvenog mira do drugog čuvenog mira, oba se uče još u osnovnoj školi. E voleo bih da cujem - a posto se niko nije javio sa bilo kakvim odgovorom, molim te prosvetli nas :) Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted May 9, 2011 Report Share Posted May 9, 2011 Barcas, zašto misliš da ti je odgovor tačan? ;) Kada sam rekao da je začudjujuće koliko malo ljudi zna ovaj podatak, nisam mislio na tu 1882. godinu i Kralja Milana, mada vidim da ni to mnogi nisu znali. Srbija tad jeste postala ponovo Kraljevina, ali to nije prvi put od srednjeg veka. Srbija je i pre toga jedno kratko vreme opet bila Kraljevina Srbija. ;) Hint: Od jednog čuvenog mira do drugog čuvenog mira, oba se uče još u osnovnoj školi. Pa jedino ako ne misliš na Kralja Tvrtka I koji je polagao pravo na srpski presto, a i kada se krunisao je bio i kralj Srba. Ali to su priznali jedino koliko ja znam Dubrovčani koji su počeli da mu plaćaju porez koji su ranije plaćali srpskim kraljevima. Ako nije to onda stvarno ne znam šta je... Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted May 9, 2011 Report Share Posted May 9, 2011 Priznao mu je i Lazar da je nasledio Nemanjicku krunu (shto i jeste preko zene valjda) ali mu nije placao poreze =P. I ja jedva cekam odgovor, takodje sam mislio da je odgovor povezan sa napadom na bugare? Quote We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted May 9, 2011 Author Report Share Posted May 9, 2011 Ja sam nasao na sta je Cavke mislio... pa moze se reci da je pitanje prilicno sivo ali odgovor je u svakom slucaju zanimljiv za citanje. Necu mu uskratiti zadovoljstvo da ga on ispise :) Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
SavKe Posted May 9, 2011 Report Share Posted May 9, 2011 (edited) Odgovor je potpuno legitiman i sa simbolične strane vrlo bitan za našu istoriju, jer se tada prvi put od pada Despotovine stvara zvanična državno-pravna teritorija koja u sebi nosi ime Srbija, i to Kraljevina Srbija. Naime, nakon Požarevačkog mira 1718.-te Hab. Monarija dobija delove današnje Srbije (prostor omedjen ~ Savom, Dunavom, Drinom, Zapadnom Moravom i Timokom ). Na toj teritoriji oni organizuju administrativnu jedinicu pod imenom Kraljevina Srbija, čiji kralj postaje Karlo VI, austrijski car. Kraljevina Srbija nestaje Beogradskim mirom iz 1739. kada se ove teritorije vraćaju Osmanlijama. Ja sam pršle godine pisao seminarski na temu vojnog uredjenja ove Kraljevine Srbije, jako mi je zanimljiva tematika bila. Sve što na wiki linku piše o ovoj Kraljevini Srbiji je tačno i u nauci utemeljeno, tako da možete tu nešto više da saznate, da se ne raspisujem sad, mada navedena literatura na linku je slaba za ovu tematiku :) Ajde Barcas, postavi svoje pitanje sad :) Edited May 9, 2011 by Романтична.Пијана.Свиња Quote У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. Радоје Домановић - "Страдија" 1902. - Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted May 11, 2011 Author Report Share Posted May 11, 2011 Ja vec postavio - ali ajd' opet :) Makedonski front je...? Bonus pitanje - Sokrat - Aristotel - (I?) (velika trojka grckih filozofa i mislilaca). P.S - trazim pravo ime poslednjeg u nizu :) Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikola kralj Posted May 11, 2011 Report Share Posted May 11, 2011 evo za bonus-platon, aristotelov uchitelj...i poshto sam nov jedno pitanje za sve, malo sam citao topik i jel moguce da vi ljudi sve ovo znate bez googla i svemocnog neta? a ja sam mislio da mi istorija ide od ruke... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted May 11, 2011 Author Report Share Posted May 11, 2011 Platon, da. Ali Platon je samo nadimak ;) Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted May 11, 2011 Report Share Posted May 11, 2011 evo za bonus-platon, aristotelov uchitelj...i poshto sam nov jedno pitanje za sve, malo sam citao topik i jel moguce da vi ljudi sve ovo znate bez googla i svemocnog neta? a ja sam mislio da mi istorija ide od ruke... Od sto ljudi koje zanima istorija uvek se nađu bar dvojica koji znaju odgovor.. osim kad dule_smuk postavi pitanje o svom porodičnom stablu sa babine strane koja vuče poreklo iz Japana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheJack Posted May 11, 2011 Report Share Posted May 11, 2011 Platon, da. Ali Platon je samo nadimak ;) Aristokle, po dedi. A makedonski front znam samo da je bio u wwI, jelte u makedoniji. :) Quote There are people who almost never smile but are almost always happy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
milutin_mica Posted May 11, 2011 Report Share Posted May 11, 2011 dule smuk :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted May 11, 2011 Author Report Share Posted May 11, 2011 Aristokle, po dedi. A makedonski front znam samo da je bio u wwI, jelte u makedoniji. :) Bravo - Aristokle je Platonovo pravo ime. Platon u stvari znaci sirok. Nepoznato je da li je Aristokle bio sirok u plecima ili u stomaku :D Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted May 11, 2011 Report Share Posted May 11, 2011 Na Wikiju piše da mu je nadimak dao učitelj rvanja, pa je razumno pretpostaviti da je bio širok u ramenima! Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
milutin_mica Posted May 11, 2011 Report Share Posted May 11, 2011 (edited) A mozda su zajedno izlazili u grad i ovaj je bio galantan pa mu je ucitelj govorio "siroooooko" kad se, ne hajuci za novac, otvarao! Sto bi neko pametan rekao "you never know". edit Edited May 11, 2011 by milutin_mica Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted May 11, 2011 Report Share Posted May 11, 2011 A makedonski front znam samo da je bio u wwI, jelte u makedoniji. :) Ajmo matori, zadaj pitanje :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts