Jump to content

Balkanski i Veliki rat, Srbija 1912 - 1918.

brue

Recommended Posts

Pa na početku, verovatno ne treba, ali daj Bože da se nađe još ljudi... Na žalost, slabo je istorijskog materijala prebačeno u elektronsku formu u Srbiji. Npr. naletiš u istorijskom arhivu tamo na brdo papirnih dokumenata - šta da radiš? Da sam sediš tamo, dovučeš komp i skener i skeniraš narednih 20 godina, s obzirom da ne možeš 24 sata da bude tamo na dan? To sam mislio.

I hej, nije mrgud bio za tebe, ima rečenica ispod! :)

Pa na početku, verovatno ne treba, ali daj Bože da se nađe još ljudi... Na žalost, slabo je istorijskog materijala prebačeno u elektronsku formu u Srbiji. Npr. naletiš u istorijskom arhivu tamo na brdo papirnih dokumenata - šta da radiš? Da sam sediš tamo, dovučeš komp i skener i skeniraš narednih 20 godina, s obzirom da ne možeš 24 sata da bude tamo na dan? To sam mislio.

Pričao sam sa Ruskinjom koja radi doktorat o razvoju Srbije u XIX veku, i raspitivao sam se malo o procesu prikupljanja materijala. Rekla mi je da se generalno materijal ne sme iznositi van institucije, a da fotokopiranje surovo naplaćuju (nije mi rekla konkretnu cifru pošto dosta varira od jedne do druge institucije)

U ponedeljak ću otići do ovdašnjeg Istorijskog arhiva da vidim da li je to što kažeš tačno.

Ako bude navedenih problema, rešiće se... laganica. Makar dobio hatišerif od ministra lično i mahao im sa tim u lice. Bez zezanja.

Pričao sam sa Ruskinjom koja radi doktorat o razvoju Srbije u XIX veku, i raspitivao sam se malo o procesu prikupljanja materijala. Rekla mi je da se generalno materijal ne sme iznositi van institucije, a da fotokopiranje surovo naplaćuju (nije mi rekla konkretnu cifru pošto dosta varira od jedne do druge institucije)

To je tako, arhivi naplaćuju pristup materijalu, kad tražiš pristup moraš da navedeš svrhu itd a sav neobjavljen materijal je tamo (za objavljen pravac narodna biblioteka, ima i pretraga materijala preko neta ali onda ulaziš u priču oko prava na digitalnu distribuciju objavljenih knjiga, članaka itd). Ja sam tripovao da vi to znate, pitao sam ćaleta pre par nedelja oko toga i reče mi da je to opšte poznata stvar. Kapiram da pristup lokalnim arhivima može da vam obezbedi lokalni aga, za Arhiv Srbije gde postoji brda neobjavljenog materijala nemam pojma...

jebote, smorio si sa kukanjem vise :D

E da, zaboravio sam bitnu stavku iz mog razgovora, a to je tvrdnja te devojke da je taj vremenski period veoma istraživan i da će biti mnogo lakše izgraditi glavnu konstrukciju sa dvadesetak već objavljenih knjiga, pa onda tek dopunjavati istu istraživanjem po arhivima.

U suštini za arhive je najbolje poneti sa sobom kvalitetan foto aparat i slikati dokumente, to je uglavnom dozvoljeno u 99% arhiva. Što se objavljenosti gradje tiče, jeste objavljeno dosta toga što je bitno na nekom najvišem nivou, ali po arhivima se uvek nadje dosta toga zanimljivog na običnom gradjanskom nivou, recimo kada sam imao praksu u arhivu grada Beograda na Nbgu, dobio sam par dokumenata da čitam i to su bili izveštaji lokalne policije o nekim kafanskim tučama, ilegalnim kockarnicama i tome slično, dakle nešto iz čega se može uhvatiti duh vremena. Pa isto tako i po ovoj temi se može naći svega i svačega po arhivima što nije publikovano.

У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. 
Радоје Домановић - "Страдија" 1902. -

U suštini za arhive je najbolje poneti sa sobom kvalitetan foto aparat i slikati dokumente, to je uglavnom dozvoljeno u 99% arhiva. Što se objavljenosti gradje tiče, jeste objavljeno dosta toga što je bitno na nekom najvišem nivou, ali po arhivima se uvek nadje dosta toga zanimljivog na običnom gradjanskom nivou, recimo kada sam imao praksu u arhivu grada Beograda na Nbgu, dobio sam par dokumenata da čitam i to su bili izveštaji lokalne policije o nekim kafanskim tučama, ilegalnim kockarnicama i tome slično, dakle nešto iz čega se može uhvatiti duh vremena. Pa isto tako i po ovoj temi se može naći svega i svačega po arhivima što nije publikovano.

Puštali su te u arhiv Beograda sa aparatom? Pošto sam ih upravo zvao, i meni su rekli da skeneri i fotoaparati nisu dozvoljeni.

Gde sam ja to rekao da sam u bilo koji arhiv išao sa fotoaparatom? Ne znam da li je dozvoljeno običnom gradjanstvu, da li trebaju neke posebne dozvole ili kako to već ide, ali znam da istraživači uglavnom koriste taj metod kada žele da svoje istraživanje ''ponesu'' kući. Dobar deo mojih profesora nam redovno pokazuje njihove slike dokumenata na predavanjima koje su oni slikali dok su istraživali nešto za svoje radove. Pa u čuvenom dubrovačkom arhivu, gde se nalaze dokumenti stari boga oca, dozvoljeno je slikanje dokumenata iz arhiva (naš asistent tamo istražuje gradju za magistarski, pa je uradio čitav set fotografija dokumenata važnih za naš srednji vek).

Sad ne znam da li je to po principu ''nije dozvoljeno, ali se toleriše'', ili kako već, ali znam da istraživači masovno slikaju dokumenta koja se ne mogu iznositi iz arhiva.

Edited by śavke

У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. 

Inače, jedan od poznatijih aktera iz ww1 i je i čuveni jagodinski Čiča - Milosav Mitrović Losa. On je u prvom svetskom ratu teško ranjen, zbog čega su mu amputirane obe noge.

jagodinsko-x.jpg

Edited by śavke

• 3 weeks later...

не види се "Косово 1912" на Сунцу иза. на ваља ти такав посао рестаурације.

:)

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

• 2 months later...
  • 4 months later...

Ближи се почетку, а краја не би требало да има.

Углавном, изгледа да ће спасти све на ужичане (мислим на израду, не на информације на сајту) [;)][:D]

• 1 month later...

Ок, пошто су неки показали интересовање, потребно ми је најједноставније што могу да тражим од вас:

Учесник рата: Име и презиме

Место рођења/или где је живео кад је регрутован:

Година рођења:

Година смрти:

Јединица(е) у којој је служио:

Текс о ратнику:

Евентуално слике

Дакле, ако имате неког претка - деду, прадеду, чукундеду да је учествовао у ратовима, попишите ово и искенирајте слике (ако их има). Текст не мора да буде само о рату и у вези рата, може о животу дотичног, било каквих прича у вези њега итд.

Сајт ће бити подигнут у периоду после избора, дакле током маја. Тад ћу вам дати и адресе, тј већ регистроване домене, за пробу.. ладно опен бета тест :)

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...