Jump to content

board games


Recommended Posts

secam se da je bio neki topic i da sam isto ovo pitao pre sto godina, al ne mogu da nadjem...nema veze, nece da se baci:)

elem, teo bi s ortacima da uzmem neki board game da pikamo, onako, malo kompleksniji i fensiji, sta ja znam, za 2-5 igraca optimalno i da ima dobar riplejabiliti. i da treba da se razmislja, da nije sve sreca. recimo, onaj riziko dveiljadeineke sa komandosima i karticama mi je i dalje lol sto se tice tih faktora, iako ima fin broj implementacija u odnosu na originalni riziko. dakle, nesto sa vise tripova i contenta i imerzivnije. trajanje partije mi je sekundarni trip i nije mi toliko bitno...

e da, fino bi bilo (ali nije obavezno), da nije makro trip, dakle da nije ono imam petsto jedinica nego imam jednog lika/party kog mazim i pazim i zovem djole.

secam se da su se pominjali wow i civilisation, ne secam se ostalih. i ako mozete vi koji znate, da opisete malo trip ako vas ne mrzi. ja bih gotivio neki omgfantasy trip, al moze i pew pew, sto da ne.

fala unapred droogs:)

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 77
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Plakao sam svaki put kada vidim Civ board game, sada kada bih nekako sakupio pare ne viđam. Jel ima negde da se uzme, ostavite utiske ako ste probali ?

Ja sam za to da se sakupimo i odradimo Harija Potera na Adi kao LARP, Doci dajemo glavnu ulogu Pekaru nemesisa coolface.png 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nikad nisam probao, niti video, al znam da postoji svojevrsni kult okupljen oko Arkham Horror board game.

Dosta puta sam naletao na priče o tome na netu, vidim sad i da ima milion nekih ekspanzija i da izgleda kompleksno a pre nekih mesec dana je bio tekst o tome i na nekom od gikastih sajtova tipa Kotaku, RockPaperShotgun ili Joystiq.

edit: evo sa vikija, što inače provejava kroz sve što sam pročitao o tome: Arkham Horror is generally a well-received game, but noted by most players to be challenging to learn the first few times one plays, and requires a larger amount of time and play space than most traditional board games

Edited by shw.

Lyesmith kept his orange-blond hair pretty much shaved. You could see the lines of his skull. "Tell you what, though. This country started going to bell when they stopped hanging folks. No gallows dirt. No gallows deals."

Link to comment
Share on other sites

Diplomacy ili diplomatija je dobra igra i nema faktora srece. Bila je ranije da se kupi kod nas cak i prevedena, ali nemam pojma da li jos ima (ovo je bilo pre vise od 10 godina). Problem je sto je najminimalniji minimum 3 igraca, a cak je i tada malo. Drugo, traje relativno dugo iako ima relativno malo krugova (ako se dobro secam igra se 4 kruga godisnje 4 godine, u pitanju je WWI pozornica). Ali zato ako imas ekipu koja ima snage i zeljna je strategije i zakulisnih radnji, ovo je odlicna igra.

Sto se civilizacije tice ona je kul, ali ja sam samo jednom jako davno igrao i to nije bila ova koju sam kasnije sretao, mada sam cuo da je i ova nova dobra.

Problem sa svim board igrama nije u samoj igri nego u ljudima koji igraju. Ako igras stalno sa istom ekipom onda dosadi jer znas taktiku ovog drugog. Zato je najbolje igrati igru gde taktika nije faktor ili nije olucujuci faktor ili mozes da se istripujes da igras suprotno onome sto stalno igras. Tako da sam ja dosao do zakljucka da je Monopol najbolja bord igra ikada, posto skoro sve sreca, a lako moze da se obrne u tudju korist + je zabavna i partije traju relativno kratko.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Eo pitaj mene sta god te interesuje imam tipa 20 board gejmova i igrao sam tipa sve sto postoji :D

2-5 igraca fantasy pew pew:

Talisman :

http://boardgamegeek.com/boardgame/27627/talisman-fourth-edition

Prilicno jednostavna igra al zabavna i moze u brdo igraca i ima gomilu expanzija. Ides naokolo po tabli nailazi na radom encountere - monsere, opremu itd budzis dok ne o jacas da napredujes blize centru table gde je crown of command do kog treba doci da bi pobedio. Doduse rekao si da treba da se razmislja ovde nema toga previse :D

Runebound :

http://boardgamegeek.com/boardgame/21523/runebound-second-edition

Slucno ovom gore sam nesto kompleksnije.

Descent:

http://boardgamegeek.com/boardgame/17226/descent-journeys-in-the-dark

Dungeon crawl tip igre, jedan igra overseer-a (il kako se vec zove) koji spawnuje monstere i sranja, ostatak vodi ekipu likova koji idu dublje u dungeon pritom se mlateci sa tim istim monsterima i budzeci se. Isto ima milijardu expanzija.

Middle Earth Quest:

http://boardgamegeek.com/boardgame/31563/middle-earth-quest

Desava se u Tolkienovom Middle Earth-u izmedju Hobita i LotR-a po timeline-u, opet jedan igrac vodi negativce, ostali se ganjaju po mapi rade questove i budze se , igra je semi co-op.

Vidim neko pomenu Arkham Horror, to sam igrao toliko puta da vise ne mogu da ga vidim ocima :D

Prvo igra je potpuni co-op, znaci vi protvi igre. Drugo skupa je sama po sebi plus ima gomile expanzija. Igraci igraju investigatore u Lovecraft themed svetu, svaku partiju se random vuce jedan od bogova protvi kog se borite, naravno jedan od njih je i Cthulhu. Jurite po gradu zatvarate kapije koje se random otvaraju po gradu iz kojih izlaze monsteri. Ako ne zatvorite dovoljan broj kapija na vreme, morate da se borite sa samim bogom. U medjuvremenu posecujete gomile lokacija po mapi na kojima ima pun kurac stvari koje mogu da se dese jer svaka lokacija ima zaseban deck karata iz kojis se vuku encounteri za samu lokaciju.

http://boardgamegeek.com/boardgame/15987/arkham-horror

ajde ne

Link to comment
Share on other sites

http://en.wikipedia.org/wiki/Bang!

ima faktora sreće, ali rekao bih da nije presudan. Treba malo više ljudi (po meni bar 5-6 da bi bilo zanimljivo) ali je jako dopadljiva igra i navuko sam ljude za koje nikada ne bih rekao da su u fazonu društvenih igara (veliki plus je setting koji nije ni blizu bilo kakvog fantasy/sf tipa koji odbija većinu ljudi). Partije traju jako kratko, po recimo 20-30 min, pa se uloge brzo menjaju, stoga je dosta dinamično i promenljivo.

sve preporuke

inače skoro sam igrao i ovo http://en.wikipedia.org/wiki/Cranium_(board_game) i dosta je simpatično, mada nema srpske verzije, igrali smo britansku, pa je u pojedinim trenucima presudilo to ko zna više o engleskim sapunicama :)

Edited by trooper
Link to comment
Share on other sites

Da settlersi su super igra, bukvalno klasik, ne postoji osoba kojoj se ne svidja :) http://boardgamegeek.com/boardgame/13/the-settlers-of-catan

Kao I npr. Carcassonne http://boardgamegeek.com/boardgame/822/carcassonne

Inace ako bih hteo da preporucim jednu igru koju treba probati, a da nisam ogranicen tematikom, to je Battlestar Galactica:The Board game

Igra je predobra i prezabavna.Svako ko je ikad igrao je odusevljen cak i ako u zivotu nije ni cuo za BSG.

http://boardgamegeek.com/boardgame/37111/battlestar-galactica

Evo i mali trailer koji objasnjava sve vezano za istu:

ajde ne

Link to comment
Share on other sites

fala drugari na gotivnim odgovNorima:)

elem, cesljao sam malo po netu i, sto se mene tice, vako:

ovaj middle earth quest mi deluje gotivno, mada moze max cetvoro...inace, izgleda da je tabla ogromna i da je fina igra.

runebound i talisman su mi okej, runebound deluje bas profi fensi uradjeno i isto deluje veliki prilicno.

ovi setlersi vidim da imaju nevidjen reception i da su kvlt, a po onome sto sam procitao na wikiju, nisam se odusevio, jel moze tu par hintova zasto su do jaja?:)

nije na listi, al sam gledao i wow i meni se svidja kad citam, ali koliko vidim, reception nije bas na nivou, pa ako moze i to poblize, ko je igrao.

eto, kontam da mi je to neki izbor, pa ako mozete malo da mi prodiskutujete o ovih nekoliko, bio bih prezahvalan:)

sto se tice descenta, meni se svidja, ali kontam da bih je samo ja igrao (jer sam frper end staf, pa su mi sve board games smijesne sto se tice learning curva i cimanja tog tipa), zbog ovih klizajucih dungeona i tripova, pa reko da je ne uzimam bas u obzir. mada, reko sam drugaru da prelista topic, pa ko zna, mozda on predlozi nesto petnaesto. al nesto mislim da bi ove gore nabrojane i objektivno najvise odgovarale.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Runebound je zapravo manji i ruzniji od Talismana, ako gledamo sam dizajn igre :)

MEQ jeste velik.

Settlersi su mega kul al to je bas casual igra, a kul je zato sto ima dosta interakcije izmedju igraca kad moljakate jedni druge za resurse a i plus ima i da se razmislja.Sve u svemu fina igra al je vise na nivou riziko/monpol nego neke kompleksnije igre.

WoW ti ne bih preporucio OGROMAN je i dugo se igra a nije nista spec, sta znam...

Jos jedna fantasy themed igrao koju bih ti bas preporucio al je za 4 igraca, a to je valjda problem.

Chaos In The Old World : http://boardgamegeek.com/boardgame/43111/chaos-in-the-old-world

Svako vodi po jednog od bogova haosa u Warhammer univerzumu, predobra igra, mada je akcenat na taktici a ne na shibanju.

d1jbV.jpg

ajde ne

Link to comment
Share on other sites

Plakao sam svaki put kada vidim Civ board game, sada kada bih nekako sakupio pare ne viđam. Jel ima negde da se uzme, ostavite utiske ako ste probali ?

Ja sam za to da se sakupimo i odradimo Harija Potera na Adi kao LARP, Doci dajemo glavnu ulogu Pekaru nemesisa coolface.png 

Prodajemo mi, ako si zainteresovan.

Od stonih igara najviše sa svojom ekipom igramo Game of Thrones i Starcraft. Twilight Imperium je još jedna dobra strategija, jedini minus je što se dosta oslanja na bacanje kockica za razrešenje borbe - za razliku od Starcrafta koji ima pseudopokeraški sistem sa kartama, i Game of Thrones koji je čisto planiranje i taktika.

BTW WoW je verovatno najgora stona igra koju sam igrao, baš me nije ništa privuklo kod nje.

edit: e da, preporučio bih i Acquire, ekonomsku strategiju koja je zabavna i brzo se odigra.

Link to comment
Share on other sites

chemerboy:

e fala za info:)

ovo sto je 4 igraca, nije to problem, nego gledam da bude sto fleksibilniji range, ono tipa, ako zablejimo nas 2-3 da mozemo da se igramo, a i ako nas ima 5-6 da moze...zato blaaagu prednost dajem ovim fleksibilnim (2-6) igrama.

znaci, runebound manji i ruzniji od talismana...sta sam ja onda istripovo dok sam browsovo:) meni se cinio veci jer je hexovan i ko da ima vise polja, ovaj talisman ima polja ko monopol, pa valjda ostavljaju takav utisak kad se uporede...

ovi bogovi deluju interesantno, sta ti znaci kad kazes da je teziste vise na taktici, a manje na sibanju? mislim, sta mu to dodje u board game terminologiji?:)

od wowa onda odustajem posto izgleda da je samo fensi.

cali:

game of thrones deluje interesantno, pogotovo sto kazes da nije toliko luck-based. al izvali kolko je to cudo, de igrate to, na podu lol:)

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

@chaos in the old world

Pa pazi, imas mapu Old Worlda izdeljenu na regione. Svaki od bogova ima 3 razlicite jedinice.

Cultista - to je prva, glavna i osnovna i to svi imaju, oni sire corruption po regionima gde se nalaze,

Onda ide fajterska jedinica koja je za svakoga drugacija, i onda ide greater demon - aka najjaca jedinica koju imas samo jednu.

E sad fazon je sto igra ima 2 nacina da se pobedi na poene i na dial.

Svaki od bogova ima po jedan dial, a to ti je ovo:

m2JP5.png

Svaki put kad okrenes dial za jedno polje tvoj bog dobije neki bonus, tipa upgrade za unit, dodatne poene ili nesto trece.

E sad da bi dobio pravo da okrenes dial na kraju poteza moras da ispunis odredjen uslov koji je unikatan za svakog boga.

jlluK.png

Khorne - the blood god dobija po jedan dial token za svaku jedinicu koju ubija ali na razlicitoj teritoriji. Tj. nije ti cilj da ubijas sto vise na jednoj nego tipa po jednu al na sto vise razlicitih teritorija.

dgorM.png

Nurgle - the lord of pestilence dobija po jedan dial token svaki put kada stavi 2 ili vise corruptiona na teritoriju koja je populous (postoje 4 teritorije na tabli koje su populous, to je predefinisano)

lBmhB.png

Tzeentch, the Changer of Ways dobija po jedan dial token svaki put kad stavi 2 corruptiona na lokaciju na kojoj se nalaze 2 warp stone-a (oni se postavljaju random al postoje nacini da se premestaju)

6XRzY.png

Slaanesh, the Prince Of Pleasure dobija po jedan dial token svaki put kada stavi 2 corruptiona na lokaciju gde se nalzi Noble ili Hero (takodje nije fiksno)

E sad ko prvi dodje do poslenjeg polja na dialu pobedjuje, al fazon je u tome sto em svaki bog ima dial razlicite duzine em sto to nije jedini nacin da se pobedi.

Sirenjem corriptiona po teritoriajama skupljaju se poeni. Kad jedna teritorija skupi 12 ili vise corruptiona postaje unistena iliti ruined i onda se skoruje, onaj ko je imao najvise corruptiona na njoj dobija najvise i poena. Takodje poeni se dobijau svaki potez i za kontrolisanje regiona, dok jos uvek nisu ruined. Ako se ruinuje 5 teritorija i to je kraj partije kao i ako neko skupi 50 ili vise poena. U slucaju da u istom potezu neko skupi 50 poena a neko drugi dodje do zadnjeg polja na dialu pobedjuje onaj sa poenima, jer poeni imaju prednost u tom slucaju.

E sad svaki bog ima potpuno drugaciji play style i abilitije. Khorn juri ostale po tabli da bi ih ubijao dok se ostali trude da izbegavaju Khorna koliko god mogu.

Fazon je u tome sto odredjeni bogovi imaju afinitet ka jednom ili drugom nacinu pobede.

Npr Khorne u 80% slucajeva ide na dial vistory, dok npr Nurgle u 99% ide na poene jer mu je dial predugacak.

Tzeench i Slaanesh su relativno izbalansirani po tom pitanju i mogu i na jedno i na drugo.

Jbt raspisah se, ima tu jos dosta fora u igri al ovo ti je okvirno :D:D

ajde ne

Link to comment
Share on other sites

Aj da odgovorim za Setlerse.

Osnovna igra moze i do 6 igraca, ali ako ces sa ekspanzijama od je 4. Osnovna igra je onako casual sto je neko spomenuo, mada je ne bih bas poredio sa usranim monopolom.

U sustini, gradjenje puteva i kucica je toliko jebeno zarazno da se desi vise puta da ljude zabole da pobede nego igraju sa uzivanjem samo da bi gradili.

Mada, ozbiljni igraci kad sednu, to postaje bitka umova, ko ce koga zajebati. Fora je sto svaki krug kad dodje tvoj red mozes da se menjas resursa,

ali tu onda nastaje haos nemoj sa njim on pobedjuje, daj meni itd gde je najbitnije da gledas da ne das nista onom ko pobedjuje ali ni drugima.

Ima hiljadu taktika, mozes pobediti ako ides na vojsku, mozes ako ides na najduzi put ili jednostavno na gradjevine.

A to je sve samo osnovna igra. Kad dodas ekspanzije, dobijes jos masu novih figurica i karata, pogotovo je koristan dek sa kartama koje zamene bacanje kockica. I fora je sto mozes da kombinujes sve ekspanzije dok ne dobijes nesto sto se tebi najvise svidja.

Mesavina, settlersa, civilisationa i cezara samo sto je sve potpuno u duhu stone igre.

"A forgotten virtue like honesty is worth at least twenty credits." -JC Denton

Link to comment
Share on other sites

cali:

game of thrones deluje interesantno, pogotovo sto kazes da nije toliko luck-based. al izvali kolko je to cudo, de igrate to, na podu lol:)

Jedini random faktor u igri su događaji koji se dešavaju na početku poteza (da li će se regrutovati nove armije ili možda izlazi kartica koja kaže da ne mogu da se pljačkaju susedne provincije). Borba je preračunavanje snaga - ako sa tri konjanika (STR2 x 3) napadneš dva pešaka (STR1 x 2) kojima podršku pruža konjica (STR2) iz susedne provincije, u osetnoj si prednosti (6:4), jer je dovoljno da budeš za jedan poen jači (a nekad čak i nerešeno) da bi rasturio protivničku vojsku. Sama borba se odvija pošto se prebroje trupe - svaki igrač ima špil od sedam karata sa komandantima različitih snaga koje se dodaju na snagu vojske, i iz tog špila bira ko će voditi bitku. Posle svake bitke iskorišćeni komandant se sklanja sa strane dok se ne ispuca svih sedam karata, pa je fora iskoristiti što lošijeg komandanta kako bi najjači ostali što duže u opticaju.

Što se tiče stola, napravili smo kod stolara veliku ploču iverice sa rasklopivim nogarima O:)

Link to comment
Share on other sites

recimo, onaj riziko dveiljadeineke sa komandosima i karticama mi je i dalje lol sto se tice tih faktora, iako ima fin broj implementacija u odnosu na originalni riziko. dakle, nesto sa vise tripova i contenta i

To je zato što si bulja Dule. :)

On topic, imam drugare koji imaju CIV i malo su se sjebali jer su igrali partije po više dana pa su morali da fotografišu tablu i ostale stvari između dve sesije. Koliko znam najbolja bord igra je History of the World pa vidi da to pogledaš. Od stvari koje sam lično igrao najbolji je WH 40k.

Link to comment
Share on other sites

izgleda da smo se odlucili za MEQ:)

fala svima na sugestijama:)

e sad, el zna neko kako/gde to nabaviti? meni jedino na pamet pada ona white dragon ispostava dragona u brankovoj, nisam se bavio tim stvarima godinama...

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...