Jump to content

Once Brothers


Recommended Posts

Verovao sam da je vec pokrenut topic sa ovim naslovom i zeleo sam da vidim vase komentare na dokumentarac o 2 velika coveka Vlade Divca i Drazena Petrovica. Mene je film odusevio , u par navrata suze samo sto mi nisu krenule ... Ko nije gledao film moze naci na youtube u 6 delova po 15 minuta ... Prica o kosarci , prijateljstvu , ratu 90 tih i smrti Drazena Petrovica. Preporucujem da ga svi pogledate !!!!

lA DPS FAMILY

Link to comment
Share on other sites

Odličan je, pogledao sam ga sada kad ste već nabacili linkove. Stvarno se nekad zapitaš šta bi bilo kad bi bilo.

Sad, nadam se da nećete da me pljujete ili šta god, ali nekako mi je kraj pomalo zbrzan i "slab" u odnosu na prvi deo dokumentarca, da tako kažem. Znam, nije ovo akcioni film ili ne znam šta pa da ga tako ocenjujem, ali nekako vozi pričom čitavih 5 delova (ajde tako po youtubeu da segmentiram) i onda šesti je završetak i zaključak ali nekako "bledunjav".

Link to comment
Share on other sites

Zaista zlata vredean dokumentarac.

Pa nema zakljucka(zakljucke sam doneses) niti "proper" kraja, nije ovo film pa da ima pocetak, razradu i kraj.

Da su nastavili dalje onda bi mogli da pricaju o daljem propadanju kosarke na prostorima, kako su generacije talentovanih, mladih igraca sistematski unistavane, iskoristavane i zakopavane od godista (manje vise) '75 pa na ovamo.

Kako posle generacije koja je osvojila zlato u Atini 95te nemamo reprezentaciju sastavljenu od igraca koji zaista zasluzuju da budu tamo. Kako se politika uvukla i zatrovala sve u sportu. Kako su prodavali mlade igrace ko krompir po sitnim klubovima u inostranstvu, kako je Kosarkaski Savez Srbije doneo ilegalni zakon da mladi ispod 21 godine ne mogu da napuste zemlju da igraju u inostranstvu osim ako ne plate neku sumanutu cifru, pa je onda posle par godina FIBA urgirala i pretila sankcijama da se to ponisti.

Kako su domaci treneri drzali 5 istih igraca u igri celu utakmicu radi statistike, a ti igraci njemu za uzvrat davali 50% njihovuh plata, i tako efektivno unistili bilo kakvu sansu da mladi i talentovani igraci igraju.

Kako je jedan Miodrag Babic (nekadasnji vlasnik Hemofarma i u isto vreme (nezakonito) predsednik Kuce Kosarke) zapretio Divcu i Danilovicu da ce im spustiti Partizan u B ligu ako nastave sa pokusajima da spasu kosarku.

Kako su mafijasi odjednom postali menadzeri sto izrabljuju mlade igrace ko u vreme Rimljana.

Bio sam jednom na tv-u slucajno nabasao na nekog visokog, prosedog coveka koji je o svemu ovome pricao, covek koji ocigledno zna sve te krugove i sta se tacno radi.

Ako neko zna kako se zove i dal ima da se skine neki video s njim, bilo bi fino pogledati.

Edited by bionic.man

"A forgotten virtue like honesty is worth at least twenty credits." -JC Denton

Link to comment
Share on other sites

dobar dokumentarac, vlade se potrudio. prilicno amerski-emo, ali jebiga, odradio me svetski, flesevi ne mogu da se poreknu, prosao sam kroz ceo period koji film dotice kao svesno bice i ne mogu drugacije da percipiram.

nebitno za sam film, ali ovaj medzik je harizma plus deset, uvek kad ga vidim on se smeje ko da ima devet godina:) ja se nisam tako bezazleno i nevino smejao otprilike od kad sam usao u pubertet:)

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Težak je to bio mindfuck za Divca back in the '90s sa tom zastavom Hrvatskom. Ko bi mogao sad da odreaguje normalno u takvom slavlju kad bi mu neko doneo zastavu Vojvodine ili Šumadije da je istakne pre Srpske? On je znao za Jugoslaviju i bio je Jugosloven, sve ostalo mu se činilo nepotrebnim. Sa druge strane vidi se da Petrović nije bio čovek koji je znao neke druge vrednosti osim košarškaških... Divac je njihovo prijateljstvo, po mom mišljenju, shvatio preozbiljno.

Zanimljivosti klipa:

- Vlade ne zna 2 reči engleskog, a snima reklamu :D

- Medžik Džonson :D

- Stav prema Divcu u Zagrebu i dan danas

- ogrlica koju nosi majka Dražena Petrovića

Sve u svemu odličan dokumentarac.

Edited by Vladica^.^

"This deck of cards is a little frayed around the edges, but then again so am I and I've got fewer suits..."

Link to comment
Share on other sites

Divac je njihovo prijateljstvo, po mom mišljenju, shvatio preozbiljno.

a jebiga, covek se smorio, kako sad nismo drugari kad jesmo...

mi srbi u srbiji smo drugacije percipirali rat od srba, hrvata i muslimana u bosni i hrvatskoj, a isto tako su nas drugacije i medijski smarali. meni je prilicno razumljivo to sto je drazen bio u 'hrmpf' fazonu, a divac u 'pa sta je sad, ajmo da se igramo' fazonu. nekoliko puta sam i sam witnessovao identicno podeljenim ulogama i razvoju dogadjaja.

zajebana je to stvar, kad ti se nesto ne uklapa u tvoj principski mehanizam, a mlad si covek, pa sve oces da ubedis ostale kako su istripovali, a ne mozes. tako i divac, on je hteo da bleji i mnogo ga je bolelo to sto niko od drugara hrvata nece. a oni jednostavno nisu hteli ili cak nisu ni mogli i to je to. eno i kukoc prica kako su mu ortaci gajbi bili u fazonu "ako blejis sa divcem onda neces sa nama".

a zeznuto je kad nisi nacisto sa nekim, a onda te taj neko 'zajebe' i pogine, a pritom ne mozes ni da zablejis sa njemu bliskim ljudima, pa s njima nesto da se zgotivis i namiris psihu.

- Stav prema Divcu u Zagrebu i dan danas

ovo realno ne znam, eno tamo na jutubu 90% hrvatskih komentara je pozitivno za divca, stvarno ne znam koji trip i u kolikoj meri vlada tamo za divca, ako uopste i vlada. divac, osim sto je bradat:) i osim te zastave (za koju nisam ni znao ili sam zaboravio) i nema nekih tripova i 'ispada'. mozda se uklapa u dokumentarac da onaj lik kaze 'cetnik' i to je to. a mozda i jeste divac neki cetnik simbol tamo:)

- ogrlica koju nosi majka Dražena Petrovića

sta s ogrlicom? ne secam se sad, jel drazen na njoj?

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Ovaj dokumentarac me je emotivno vratio u najranije detinjstvo. Neverovatni fleshevi. Nemam reci.

Sa 5 godina sam poceo da gledam kosarku i da navijam za Partizan. Te legendrane utakmice su neponovljive i ta liga stare Jugoslavije je bila ubedljivo najbolja u Evropi.

Ipak ima jedna stvar. Petrovic je Srbin. (ali to onda ne bi bilo bas holivudski) ;)

Link to comment
Share on other sites

sta s ogrlicom? ne secam se sad, jel drazen na njoj?

Ma da, ali nije sad ne znam kakav detalj to, barem meni :)

A to da li ga negde gotive ili ne, pa uvek će biti nekih kojih ne. Od onih koji ga pamte iz sporta pa ne vole, preko onih sa zastava incidentom, do onih koji ga ne vole jer je Srbin, i tako to ide. Možda imaju i neki hejt klub :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...