Jump to content

Istorijske pitalice :)

dvnityCker

Recommended Posts

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

naravno da nema veze sa srbijom :) ajmo logikom :)

sremski karlovci su bili veliko regionalno sediste tadasnje austrijske carevine. kapela mira i pregovori za okruglim stolom znaci da je na tom mestu potpisan neki mirovni sporazum.

posto je to bilo na samom jugu austrijske teritoriji, reklo bi se da je mir potpisivan izmedju austrije i njihovih saveznika venecije i porazene turske sa druge strane. nastavicu sa jos jednom pretpostavkom, a to je da je nakon tog sporazuma turska zauvek napustila prostore austrijskog vlasnistva vojvodine.

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

blaah nisam bash siguran koliko su tada Karlovci bili veliko mesto tada.. ali znam da je to valjda bilo prvo vece hrishcansko mesto u predelu granice tadashnje Turske i Austrije..

ae da lupim, logichno mi je da je to mesto na kome je potpisan onaj (valjda) Karlovachki mir, kojim su valjda prekinuta neprijateljstva izmedju Turske i Svete Lige? realno davno sam chitao o tome, ali mislim da sam blizu, jel?

edit: setio sam se da je tamo bilo valjda neko okupljanje za vreme onog Madjarskog ustanka protiv Austirje 1840 i neke (valjda 48) ali nemam pojma da li si na to mislio..

Edited by tzarinho

ubij jednog - ubica si;

ubij hiljadu - vojskovodja si;

ubij milion - drzavnik si.

A single death is tragedy, million is a statistic. - I.V.Stalin

It's nice to be important, but it's more important to be nice.

NN 4ever

dvinitycker, bio si blizu ali nedovoljno

ae da lupim, logichno mi je da je to mesto na kome je potpisan onaj (valjda) Karlovachki mir, kojim su valjda prekinuta neprijateljstva izmedju Turske i Svete Lige? realno davno sam chitao o tome, ali mislim da sam blizu, jel?
Upravo tako.

Posle poraza tokom opsade Beča 1683. Turci su u defanzivi, i gube bitku za bitkom. sledi šesnaest godina postepenog potiskivanja Turaka iz Evrope, nakon kojeg sledi Karlovački mir koji je potpisan između Turske sa jedne strane i Svete Lige sa druge (Čiji su nosioci bili Austrija, Nemačka, Venecija i Rusija, ali kojem su pripadale praktično sve hrišćanske zemlje u Evropi). Ovaj sporazum obeležava početak kraha Otomanske imperije.

tzarinho sledeći

btw sadašnja kapela je izgrađena u 19. veku kao tribute ovom događaju, pošto se potpisivanje odvijalo u šatoru sa četiri ulaza, kako bi svi učesnici ušli istovremeno. Sujetni ljudi :)

Edited by cali

heh :) hteo sam svojvremeno da upishem istoriju, nego mi reche majka sine necesh od toga imati hleba.. i umesto da zavrshim za 4 god i budem istorichar, drkam se na ekonomiji i dalje ^^

elem:

u Kini se 184. god zbio jedan veliki i jako bitan dogadjaj za dalju sudbinu Kine i tadashnje vladajuce dinastije Han, o chemu se radi?:)

p.s. mislim da pitanje nije mnogo teshko, iako se u knjizi za I god gimnazije to pominje samo u 2 pasusa, heh (makar tako bilo 99e/00e) :D

ubij jednog - ubica si;

NN 4ever

dobro, mozda sam zbog svoje zaludjenosti dalekim istokom, malo potcenio tezinu pitanja, elem iskreno se izvinjavam.. dajem 2 hinta (da napomenem josh jednom - trazim samo naziv dogadjaja, tj kako se pominje u zvanichnoj istoriji).

dakle, nije upad mongola ^^

hint 1: vlast je korumpirana i nesposobna (heh, a kada nije), narod je i vishe nego nezadovoljan stanjem u zemlji

hint 2: dolazi do pojave nove sekte, koja se strahovitom brzinom shiri narodom

ubij jednog - ubica si;

NN 4ever

OMG bro.. daleko od toga da je bilo ko glup.. nego sam ja ispao magarac, jer sam zaludjen dalekim istokom, pa sam umesto da stavim neshto relativno normalno, stavio ono shto mi je prvo palo na um.. na zalost to shto je meni palo na um, ne pada na um nikome normalnom :D dakle sry, izvinjavam se zbog pitanja :)

neka postavi Doolio sledece, a ja cu do tada da razmishljam o nekim pitanjima relativno normalnim :) hehe izvinjavam se josh jednom :)

dakle: Godine 184. usled losheg stanja u tadashnjoj Kini, pre svega kao shto rekoh gore zbog korumpiranosti, dolazi do ogromnog narodnog ustanka. Ustanak predvodi Taostichka sekta, shiroko rasprostranjena u narodu, chiji pripadnici kao svoje obelezje nose zute shalove (peshkire itd. uglavnom obmotane oko glave). Ovaj dogadjaj koji istorija belezi kao "Ustanak Zutih Turbana" je bio pochetak kraja dinastije Han, i gradjanskog rata koji je besneo Kinom do (chini mi se, ali nisam 100% siguran) 280. U toku rata ubijeno je (najmanje) oko 25 miliona ljudi (po knjizi koju ja imam, mada wikipedija kaze oko 30ak i kusur.. ali ko josh veruje wikiju..).

Napomena: Wiki sam koristio samo da bih proverio broj zrtava, a nikako pre postavljanja odgovora na pitanje koje sam postovao :)

poz!

ubij jednog - ubica si;

NN 4ever

ma jok, nisi ti kreten sto si postavio tesko pitanje, eto, naucili smo svi nesto sad. to je i jedna od poenti kviza:) jedino sto se potrefilo da bas niko od ucesnika nije znao, al to je zato sto nam je jos uvek mala zajednica, a ne zato sto je tvoje pitanje neadekvatno.

sad cemo da vidimo oce li ovo moje znati neko:

kako je darije osvojio vavilon? barem tako kaze herodot...

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

ali se vavilon pobunio i darije je isao da ga osvaja opet. pritom je tripovo da ce ovi da se useru kad on dodje s vojskom, medjutim, ovi su ga isprozivali i bili u fazonu dodji dodji, a on nije mogo preko zidina i tako je bila pat pozicija sve dok jedan lik nije uradio jednu carsku stvar i zajebo ih.

ne znam sto tolko insistiras na kiru kad sam lepo pitao za darija:) mislim, evo mi 'istorija' herodotova u rukama, sve je regularno, pitam za darija:)

evo i isecka, doduse na engleskom:

A year and seven months went by, and Darius and his army began to chafe at their inability to make any progress towards taking the city. Every trick of strategy, every possible device, had been tried; but to no purpose. The town could not be taken, not even when Darius, after all else had failed, attempted to repeat the method which Cyrus had previously used with success. The Babylonians were always on the watch with extraordinary vigilance, and gave the enemy no chance.

ajte ljudi, smete da guglate pobogu:)

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

e bre, mrzi vas da guglate:)

uglavnom, darije je smarao vavilon godinu i po otprilike i nista. cak je pokusao i kirov fazon, medjutim nije mu uspelo. vavilonci su ih zajebavali preko zidina sa prozivkama tipa 'osvojicete vavilon kad se mazga ozdrebi'. izvesnom zopiru (ako se dobro secam, njemu) se onda, je li, ozdrebi mazga, on to skonta kao bozji znak, uzme i odsece sebi nos i usi, odsece kosu i bradu i ode pred darija sa tripom da kao prebegne vaviloncima, stekne njihovo poverenje i tako ih sjebe. darije se smorio sto se ovaj unakazio, al zopir je bio u fazonu 'da sam ti reko sta ocu, ne bi me pustio, pa sam se brze bolje sam osakatio'. i tako ga ovaj pusti. jos mu je reko zopir da odredjenih dana posalje neke slabe i nebitne cete slabo naoruzane pred kapije.

zopir ode pred kapije i vavilonci ga izvale i puste unutra. kad su skontali da je on high rank officer, dali su mu da komanduje jednom cetom. darije je slao one cete kako su se dogovorili i zopir ih je pwnovao sa svojim vaviloncima i sticao omg ugled. ne secam se tacno sta je bilo, kontam da su mu dali kljuceve ili tako nesto i onda je darije upao u grad i najebo im se keve. a zopiru je dao lifetime of joy i slavili su ga itd itd itd.

ima na ovom linku taj deo:

http://books.google.com/books?id=dFo7MPWe9...;q=&f=false

elem, cali, bio si najaktivniji, postavljaj tanjepi:)

pih, shteta shto sam bio afk :D elem, ta druga opsada, to beshe ono kada su podavili sve zene da im ne bi troshile zalihe ili shta vec? pa je Darije kada je ponovo osvojen Vavilon (i kada je porushio zidine) doveo iz drugih naroda ovima zene :) blaah.. da nemam ispit za 5 dana seo bih da chitam opet Herodota ^^

jeste, Zopir je chini mi se bilo ime tog Persijanca ^^

cali sledeci jel?

ubij jednog - ubica si;

NN 4ever

mhm.. shta znam pitanje moze mnogo shiroko da se protumachi.. mozda mreza puteva u Persiji.. poshto realno za snabdevanje onolike armije i flote treba imati fantastichnu logistichku podrshku.. tj treba doneti zita i zlata iz Perseopolisa, iz Egipta, i iz drugih zitom bogatih podruchija, a u to vreme kako drugachije nego putevima.. nemam pojma bro, ovo je samo nagadjanje vezano za logiku :)

ubij jednog - ubica si;

NN 4ever

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...