Jump to content

Istorijske pitalice :)

dvnityCker

Recommended Posts

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

znaci rusija?

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

^ nista od toga

evo jedno nadam se lakse dok prota ne ispise odgovor. Prva zabelezena zlatna groznica u sjedinjenim drzavam pocela je pred sam kraj XVIII veka, 1799. godine. U kojoj americkoj drzavi?

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

24.3.1999 :tf:

Па Дуле, дај неки хинт, ко ће чешљати 3 векова уназад... Први светски рат?

Da li biste ikad verovali u reci i pesme moje, da vam u intervjuima zvucim poput Viki, Miki, Stoje, da sam nepismen k'o majmun, besprizoran poput proliva, da sam isti kao oni, zar bih bio POBUNA ?

И ја мислим да је у Калифорнији... Голд мајнерс, форти најнерс. (:

Da li biste ikad verovali u reci i pesme moje, da vam u intervjuima zvucim poput Viki, Miki, Stoje, da sam nepismen k'o majmun, besprizoran poput proliva, da sam isti kao oni, zar bih bio POBUNA ?

intervenisala je vojno 1896 ili tako negde, al da me ubiješ ne mogu da se setim gde. znam da je to bilo godinu ili dve pre havaja.

da ste mi vi živi i zdravi, ameri su se naratovali pre prvog svetskog rata više nego pojedine zemlje u svojoj hiljadugodišnjoj istoriji.

da skratimo, u pitanju je prvi berberski rat 1801.-1805. izmedju usa i sultanata koji su pripadali otomanskoj imperiji, a vodjen je zbog toga sto su arapi trazili da americki brodovi placaju "putarinu" kroz sredozemlje...sukobi su uglavnom vodjeni oko vaznih luka kao sto je tripoli na teritoriji danasnje libije:)

http://en.wikipedia.org/wiki/First_Barbary_War

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Tripoli_Harbor

srpskivojnik-3.jpg

Ih bre, pa i na Okinavi su izgubili više nego u Getisburgu, podaci sa Wikipedije:

Getisburg:

Casualties and losses

United States (Union)

23,055

(3,155 killed

14,531 wounded

5,369 captured/missing)

CSA (Confederacy)

23,231

(4,708 killed

12,693 wounded

5,830 captured/missing)

Okinava (samo američke žrtve):

12,513 killed

38,916 wounded,

33,096 non-combat losses

E da, preskočih Lupijev post, a čovek je u pravu, podaci o gubicima u Ardenima (Battle of the Bulge):

Casualties and losses

American:

89,500

(19,000 killed,

47,500 wounded,

23,000 captured or missing)

~800 tanks

Vrlo interesantno kako su im je najveći gubitak ikada nanela vojska za koju su oni smatrali da je uveliko već pobeđena...

Edited by Zwerko

Heghlu'meH QaQ jajvam

Ok, nisam te dobro skontao.

Samo mala napomena: Bulge i Okinawa su veće operacije - ofanzive, prva sa trajanjem oko mesec i kusur dana, a Okinawa par meseci. Getisburg je trajao 3 dana :) Ako to nije bitno, onda sve te nadjebava Bitka za Argonsku Šumu u Prvom Sv. ratu- 117.000 mrtvih/ranjenih za Amere (i to za manje od 2 meseca, čini mi se).

Pa kao što je ofanziva/operacija/kampanja oko Getizburga trajala mesec-dva i pored bitke za Getizburg sadržala još par manjih bitaka i okršaja, tako su i gore pomenute skup biše bitaka. U šta onda spada ospada Bastonjea ili bitka za St. Vit? Isti slučaj i sa Okinavom. Veličina prostora gde se odvijaju dejstva je nebitna. Jedno je bitka od par dana, a drugo je kad armije upumpavaju ljudstvo i tehniku sedmicama ili mesecima. Normalno da će i biti više žrtava.

No, svejedno, ako se tako gleda, kao što prethodno rekoh, onda im je ova iz WW1 jebala keve.

^ nista od toga

evo jedno nadam se lakse dok prota ne ispise odgovor. Prva zabelezena zlatna groznica u sjedinjenim drzavam pocela je pred sam kraj XVIII veka, 1799. godine. U kojoj americkoj drzavi?

Prva zlatna groznica u sjedinjenim drzavama pocela je 1799. godine u Karolini, nakon sto je 12-godisnji decak pronasao grumen zlata od 7.7 kilograma u potoku na svojoj farmi. Iz tog rudnika je na kraju izasto 1.6 tona zlata :)

Evo, samoproglasiću da sam tačno odgovorio na ono gore i ide pitanje, pošto je malo zamro topik.

Koja budala je izgubila skoro četvrtinu vojske i to skoro 45.000 ljudi, pre no li je uopšte ušla u bitku?

Tip: na svom grobu je insistirao da mu stave (parafraziraću, da bi bilo teže): ovde počiva taj i taj, koji je fejlovao u svemu što je preduzeo.

:)

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...