Sa1Nt Posted March 16, 2011 Report Share Posted March 16, 2011 Ukrajina? lol, wtf :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvnityCker Posted March 16, 2011 Author Report Share Posted March 16, 2011 znaci rusija? The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country. Link to comment Share on other sites More sharing options...
prota_ Posted March 16, 2011 Report Share Posted March 16, 2011 (edited) Pa da, Rusija. Evo poslednji hint koji imam. Kada se ime društva prevede na srpski znači "Društvo prijatelja". Edited March 16, 2011 by prota_ Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvnityCker Posted March 16, 2011 Author Report Share Posted March 16, 2011 ^ nista od toga evo jedno nadam se lakse dok prota ne ispise odgovor. Prva zabelezena zlatna groznica u sjedinjenim drzavam pocela je pred sam kraj XVIII veka, 1799. godine. U kojoj americkoj drzavi? The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country. Link to comment Share on other sites More sharing options...
prota_ Posted March 16, 2011 Report Share Posted March 16, 2011 (edited) Filiki Heteria je odgovor na moje pitanje. Edited March 16, 2011 by prota_ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted March 19, 2011 Report Share Posted March 19, 2011 jedna zanimljivost koju danas videh na historiju...kada i gde je USA prvi put vojno intervenisala van svojih granica Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pr0toSS Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 24.3.1999 Па Дуле, дај неки хинт, ко ће чешљати 3 векова уназад... Први светски рат? Da li biste ikad verovali u reci i pesme moje, da vam u intervjuima zvucim poput Viki, Miki, Stoje, da sam nepismen k'o majmun, besprizoran poput proliva, da sam isti kao oni, zar bih bio POBUNA ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
prota_ Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 E Dvini, daj odgovor na ovo tvoje. Da nije Kalifornija ili Nevada ? Što se tiče ovog Duletovog, ni meni nešto ne pada na pamet ništa pre wwi. Ali deluje previše lagano ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pr0toSS Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 И ја мислим да је у Калифорнији... Голд мајнерс, форти најнерс. (: Da li biste ikad verovali u reci i pesme moje, da vam u intervjuima zvucim poput Viki, Miki, Stoje, da sam nepismen k'o majmun, besprizoran poput proliva, da sam isti kao oni, zar bih bio POBUNA ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
brue Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 Pa napali su oba suseda, i Meksiko i Kanadu (tj Britaniju). Čini mi se Kanadu prvo, pri početku 19 veka, a Meksiko pred građanski rat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 intervenisala je vojno 1896 ili tako negde, al da me ubiješ ne mogu da se setim gde. znam da je to bilo godinu ili dve pre havaja.da ste mi vi živi i zdravi, ameri su se naratovali pre prvog svetskog rata više nego pojedine zemlje u svojoj hiljadugodišnjoj istoriji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 sa kanadom su ratovali 1812., a ovo je bilo desetak godina pre toga i to na drugom kraju sveta, veoma zanimljivo inace:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 da skratimo, u pitanju je prvi berberski rat 1801.-1805. izmedju usa i sultanata koji su pripadali otomanskoj imperiji, a vodjen je zbog toga sto su arapi trazili da americki brodovi placaju "putarinu" kroz sredozemlje...sukobi su uglavnom vodjeni oko vaznih luka kao sto je tripoli na teritoriji danasnje libije:) http://en.wikipedia.org/wiki/First_Barbary_War http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Tripoli_Harbor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 Aj jedno opet pitanje vezano za amere - u kojoj pojedinačnoj bitci su amerikanci imali najviše žrtava? Nedavno sam pročitao taj podatak i poprilično sam se iznenadio (hint: nije čak ni njihov Gradjanski rat). Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted March 20, 2011 Report Share Posted March 20, 2011 znam da sam subjektivan, ali da nije okinawa, ako se racunaju i poginuli i povredjeni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 Nije, ali si blizu, bar vremenski :) Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paja Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 Battle of the Buldge? Link to comment Share on other sites More sharing options...
brue Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 U kojoj bitci su izgubili više nego u Getisburgu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 (edited) Ih bre, pa i na Okinavi su izgubili više nego u Getisburgu, podaci sa Wikipedije: Getisburg: Casualties and losses United States (Union) 23,055 (3,155 killed 14,531 wounded 5,369 captured/missing) CSA (Confederacy) 23,231 (4,708 killed 12,693 wounded 5,830 captured/missing) Okinava (samo američke žrtve): 12,513 killed 38,916 wounded, 33,096 non-combat losses E da, preskočih Lupijev post, a čovek je u pravu, podaci o gubicima u Ardenima (Battle of the Bulge): Casualties and losses American: 89,500 (19,000 killed, 47,500 wounded, 23,000 captured or missing) ~800 tanks Vrlo interesantno kako su im je najveći gubitak ikada nanela vojska za koju su oni smatrali da je uveliko već pobeđena... Edited March 21, 2011 by Zwerko Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
brue Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 Ok, nisam te dobro skontao. Samo mala napomena: Bulge i Okinawa su veće operacije - ofanzive, prva sa trajanjem oko mesec i kusur dana, a Okinawa par meseci. Getisburg je trajao 3 dana :) Ako to nije bitno, onda sve te nadjebava Bitka za Argonsku Šumu u Prvom Sv. ratu- 117.000 mrtvih/ranjenih za Amere (i to za manje od 2 meseca, čini mi se). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 pali su i meni na pamet ardeni, al rekoh ipak je okinawa okinawa, a i blizu su po brojkama:)...a sta je bitka, a sta operacija to ne znam:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
brue Posted March 21, 2011 Report Share Posted March 21, 2011 Pa kao što je ofanziva/operacija/kampanja oko Getizburga trajala mesec-dva i pored bitke za Getizburg sadržala još par manjih bitaka i okršaja, tako su i gore pomenute skup biše bitaka. U šta onda spada ospada Bastonjea ili bitka za St. Vit? Isti slučaj i sa Okinavom. Veličina prostora gde se odvijaju dejstva je nebitna. Jedno je bitka od par dana, a drugo je kad armije upumpavaju ljudstvo i tehniku sedmicama ili mesecima. Normalno da će i biti više žrtava. No, svejedno, ako se tako gleda, kao što prethodno rekoh, onda im je ova iz WW1 jebala keve. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvnityCker Posted March 22, 2011 Author Report Share Posted March 22, 2011 ^ nista od toga evo jedno nadam se lakse dok prota ne ispise odgovor. Prva zabelezena zlatna groznica u sjedinjenim drzavam pocela je pred sam kraj XVIII veka, 1799. godine. U kojoj americkoj drzavi? Prva zlatna groznica u sjedinjenim drzavama pocela je 1799. godine u Karolini, nakon sto je 12-godisnji decak pronasao grumen zlata od 7.7 kilograma u potoku na svojoj farmi. Iz tog rudnika je na kraju izasto 1.6 tona zlata :) The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brue Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 Evo, samoproglasiću da sam tačno odgovorio na ono gore i ide pitanje, pošto je malo zamro topik. Koja budala je izgubila skoro četvrtinu vojske i to skoro 45.000 ljudi, pre no li je uopšte ušla u bitku? Tip: na svom grobu je insistirao da mu stave (parafraziraću, da bi bilo teže): ovde počiva taj i taj, koji je fejlovao u svemu što je preduzeo. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
brue Posted March 25, 2011 Report Share Posted March 25, 2011 Tip br 2: bio je car nama bliske (geografski) države... Sa kojom smo i ratovali (bah, sa svima smo ratovali, al opet)... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts