voodoo_ Posted October 9, 2008 Report Share Posted October 9, 2008 Najbolje da je neko izgradio književni ukus u srednjoj. Tad imaš 15-19 godina, ffs. Ozbiljno čitanje dolazi kasnije. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VoOdoO_MaN Posted October 9, 2008 Report Share Posted October 9, 2008 Lupash vudu_ :/ Quote Got some minuses for free? Link to comment Share on other sites More sharing options...
peja_ Posted October 9, 2008 Report Share Posted October 9, 2008 da vudu, slusaj vudumana, ipak je on inefriorniji od tebe...ili ne, cekaj, supe...ne, ne, inferiorniji! Quote The thing's hollow — it goes on forever — and — oh my God — it's full of stars! Link to comment Share on other sites More sharing options...
SavKe Posted October 9, 2008 Report Share Posted October 9, 2008 (edited) Najbolje da je neko izgradio književni ukus u srednjoj. Tad imaš 15-19 godina, ffs. Ozbiljno čitanje dolazi kasnije. Zapravo uglavnom si u pravu vudi.Sad gledam shta uchi moja sestra(8 razred),i neke ortakinje 2.-3. godina gimnazije. Celo nashe shkolstvo je totalno loshe konceptirano,ne razmishljaju o njima kao o tinejdzerima, nego kao o ljudima od dvadesetak godina. I svi oni to ili ne uche i budu loshi djaci,ili uche tek toliko da bi eto bilo odlichni.Chast izuzecima naravno. Meni je sad recimo iz ove perpsektive krivo shto sam 80% stvari uchio chisto za ocenu,po principu danas ushlo sutra izashlo.No, shvatam da mi je tad gomila drugih stvari bila precha poput razmene tracheva sa ortakom iz glupe umesto slushanja nastave,pijanki u parku tokom cele godine umesto odlazenja na nastavu,blejanja uz wc3 na bnetu do ujutru umesto spavanja/uchenja itd,itd... :) Edited October 9, 2008 by Sawovsky Quote У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. Радоје Домановић - "Страдија" 1902. - Link to comment Share on other sites More sharing options...
VoOdoO_MaN Posted October 9, 2008 Report Share Posted October 9, 2008 Pa pazi, nije ga skroz izgradio ali svakako veci deo jeste :] Nashe shkolstvo ima losh koncept prezentovanja samog predmeta uchenicima + shto prvenstveno dobar profesor mora da bude dobar pedagog... A kod nas to slabo ide :[ Quote Got some minuses for free? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SavKe Posted October 9, 2008 Report Share Posted October 9, 2008 Pa pazi, nije ga skroz izgradio ali svakako veci deo jeste :] Nashe shkolstvo ima losh koncept prezentovanja samog predmeta uchenicima + shto prvenstveno dobar profesor mora da bude dobar pedagog... A kod nas to slabo ide :[ Kljuchno! Quote У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. Радоје Домановић - "Страдија" 1902. - Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheJack Posted October 9, 2008 Report Share Posted October 9, 2008 Pa pazi, nije ga skroz izgradio ali svakako veci deo jeste :] Nashe shkolstvo ima losh koncept prezentovanja samog predmeta uchenicima + shto prvenstveno dobar profesor mora da bude dobar pedagog... A kod nas to slabo ide :[ hah, tuzno ali istinito, pogotovo ako ides u teslu, gde ti dodju ljudi koji su propali u struci, pa dosli da predaju, pedagog, da, znaju oni sta to znaci... cast izuzecima... a sto se tice ukusa, vec u srednjoj, otprilike znas sta ti se svidja... mada ce biti fora da ce za 5-10 godina taj ukus biti smesan...tj. ukus se menja... Quote There are people who almost never smile but are almost always happy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted October 9, 2008 Report Share Posted October 9, 2008 Najbolje da je neko izgradio književni ukus u srednjoj. Tad imaš 15-19 godina, ffs. Ozbiljno čitanje dolazi kasnije. Zapravo potpuno pogresno. Ukus i sklonosti se formiraju vec pre srednje skole. Ne postoji ozbiljno citanje. Ja sam 90 posto knjiga u svom zivotu (knjizevnosti) iscitao do 16-17 kao i svi koje znam da nisu duduci. Ali dobro, to je jos jedno polje gde se vidi superiornost nekadasnjeg sistema nad danasnjim u smislu kulture i obrazovanja. Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
iguana Posted October 9, 2008 Report Share Posted October 9, 2008 knjige o arhitekturi/umetnosti su na sajmu jeftinije 200 dinara maks pa i dalje kostaju po 5,6 hiljada (a da nisu slikovnice koje prelistash jednom i koristish samo da bi pokazao asistentu na faksu - e moj projekat kuce ce imati ovaj materijal za fasadno reshenje FTW, FTW!!!) a nove sf se ovde ne izdaju na srpskom a na engleskom su podjednako skupe/jeftine kao i u mamutu/akademiji inache...tako da cu vec drugu godinu zaobici sajam Quote It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted October 9, 2008 Report Share Posted October 9, 2008 pff a ja zbog scifi hteo da svratim mozda inache jedan + za citanje knjiga u srednjoj... ono sto je bitnije posle citanja je kvalitetna rasprava o istoj, ili da ti profa bar malo priblizi sta je pisac 'teo da kaze btw nisam znao da je beogradski sajam knjiga paorska institucija... interesting indeed.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted October 10, 2008 Report Share Posted October 10, 2008 Covek ima najvise mozdanih celija do 14-15, nakon toga samo umiru. A posto si otvoreniji kao mlad za razne stvari (olo) mnogo bolje ces kreirati iskustvo o knjizi/filmi stagod. Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sa1Nt Posted October 10, 2008 Report Share Posted October 10, 2008 pa mozak je najsveziji do neke 20 godine, posle toga ide overload :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skrimke Posted October 10, 2008 Report Share Posted October 10, 2008 knjige o arhitekturi/umetnosti su na sajmu jeftinije 200 dinara maks pa i dalje kostaju po 5,6 hiljada (a da nisu slikovnice koje prelistash jednom i koristish samo da bi pokazao asistentu na faksu - e moj projekat kuce ce imati ovaj materijal za fasadno reshenje FTW, FTW!!!) a nove sf se ovde ne izdaju na srpskom a na engleskom su podjednako skupe/jeftine kao i u mamutu/akademiji inache...tako da cu vec drugu godinu zaobici sajam jbg, knjige iz oblasti arhitekture su vecne, zato cene informatickih knjiga idu i preko 50% dole. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted October 10, 2008 Report Share Posted October 10, 2008 Covek ima najvise mozdanih celija do 14-15, nakon toga samo umiru. A posto si otvoreniji kao mlad za razne stvari (olo) mnogo bolje ces kreirati iskustvo o knjizi/filmi stagod. Ali teško možeš da usvojiš nešto kao što je Ana Karenjina u tim godinama. Svež ti je mozak ali nemaš životnog iskustva niti dovoljno zrelu percepciju realnosti da bi lepo povatao šta u tim knjigama piše i zašto se neki likovi ponašaju tako kako se ponašaju. Da ne pričam o kreiranju ukusa, mislim, ja sam u tim godinama držao da su Sudija Dred i Pobesneli Maks ozbiljni filmovi. Sve mi se čini da se debela lektira u srednjoj školi forsira samo radi navikavanja mozga na čitanje obimnih knjiga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted October 10, 2008 Report Share Posted October 10, 2008 Objasni mi slozenost i potrebe za razumevanjem ane karinjine jebote. Ima muza, oce kitu, doso vronski, karali se, ubila se jer tad nije bilo b92 da joj kaze kako nije kurva vec snazna zenska licnost. O jea da intelektualnog li kovitlaca. Sad sto je knjiga perfektno napisana i u odgovarajucem drustveno-politickom miljeu, to je drugo. Ali niti ima simbolike niti filozofskih zavrzlama. Odlicno napisana love story u pravo vreme u pravom trenutku. Opet, mislim da ce je neko ko je procita sa 14/15 mnogo snaznije doziveti nego neko od 30. Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Buda_ Posted October 10, 2008 Report Share Posted October 10, 2008 Objasni mi slozenost i potrebe za razumevanjem ane karinjine jebote. Ima muza, oce kitu, doso vronski, karali se, ubila se jer tad nije bilo b92 da joj kaze kako nije kurva vec snazna zenska licnost. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kal1mero Posted October 10, 2008 Report Share Posted October 10, 2008 moram i ja :D a hoce mi neko reci da su profesori u inostranstvu sve vrhunski pedagozi ?:D Quote Нема будућности без истине. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sa1Nt Posted October 10, 2008 Report Share Posted October 10, 2008 Ali teško možeš da usvojiš nešto kao što je Ana Karenjina u tim godinama. Svež ti je mozak ali nemaš životnog iskustva niti dovoljno zrelu percepciju realnosti da bi lepo povatao šta u tim knjigama piše i zašto se neki likovi ponašaju tako kako se ponašaju. Da ne pričam o kreiranju ukusa, mislim, ja sam u tim godinama držao da su Sudija Dred i Pobesneli Maks ozbiljni filmovi. Sve mi se čini da se debela lektira u srednjoj školi forsira samo radi navikavanja mozga na čitanje obimnih knjiga. au brate, pa to u rusiji/ukrajini chitash i analizirash u 2om srednje :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted October 10, 2008 Report Share Posted October 10, 2008 Ali Ana Karenjina je knjiga kalibra onih koje su pisali odrasli ljudi za odraslu publiku :) a sad imaš situaciju da 90% ljudi to pročita SAMO u srednjoj kad ima 16 godina :) Mislim ja da sam pisac a da mi se knjige koriste samo za smaranje dece u školi, ne bi mi bilo pravo :) Tolstoj se garantovano okreće u grobu :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 10, 2008 Report Share Posted October 10, 2008 pa i ovde se karenjita čita u drugom srednje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted October 10, 2008 Report Share Posted October 10, 2008 Objasni mi slozenost i potrebe za razumevanjem ane karinjine jebote. Ima muza, oce kitu, doso vronski, karali se, ubila se jer tad nije bilo b92 da joj kaze kako nije kurva vec snazna zenska licnost. O jea da intelektualnog li kovitlaca. Sad sto je knjiga perfektno napisana i u odgovarajucem drustveno-politickom miljeu, to je drugo. Ali niti ima simbolike niti filozofskih zavrzlama. Odlicno napisana love story u pravo vreme u pravom trenutku. Opet, mislim da ce je neko ko je procita sa 14/15 mnogo snaznije doziveti nego neko od 30. Pa moras da skines mrak da bi razumeo knjigu a malo ko je to uradio sa 14/15 OLOLO Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted October 10, 2008 Report Share Posted October 10, 2008 sta, niste karali sa 15?! sabani! a i ti mohi, tek u dvaes nekoj dok nije naisla marinica :// sram te bilo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted October 10, 2008 Report Share Posted October 10, 2008 Jebote mohi, ovaj ti nikad nece oprostiti, izgleda da se przi ko svinjski vrathggrahhh. Nego da malo nastavimo sa knjigama, ko nema potencijal (jea) da skapira neke stvari sa 15-16 sigurno nece sa 25. Barem za sebe znam, sto sam stariji to sam gluplji. Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted October 10, 2008 Report Share Posted October 10, 2008 I lepši :* Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlada92 Posted October 10, 2008 Report Share Posted October 10, 2008 (edited) pravi sam doijan grej (ajde sad ko prvi kvotuje i pojede slovo moze da mi poduva i jaje usput) do i get eggz Edited October 10, 2008 by vLaDa_ Quote -Ukoliko neka devojka sedi negde sama NIKADA joj nemojte prici, sesti pored nje i izvaditi digitron i pitati je jel zna da racuna, ona kaze da zna, i reci "racunaj da cu te jebati" (osoba cija je ovo fora ima 30 godina i NIKADA nije imao devojku koja ima sve zube) ▲ ▲ ▲ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts