Jump to content

CIV 4: Colonization


brue

Recommended Posts

Tamo neke 1994te, Microprose je izbacio Colonization, konverziju Civilizationa u uzi vremenski period - kolonizaciju Amerike (obe).

Pouceni predjasnjim iskustvom ali i sa uspesno prodavanim expanzijama za Civ 4, sledeceg meseca izlazi nova verzija Colonization-a.

Izbor pada na jednu od 4 glavne kolonijalne sile u to vreme: Spance, Francuze, Engleze i Holandjane. Svaka od njih ima svoje specificnosti, tako da su Spanci, normalno, dobri u osvajanju i krsenju indijanaca; francuzi se,naprotiv, dobro sporazumevaju sa domorodcima, dobijajuci resurse i ljudstvo od istih; Englezi su odlicni u prilivu novih kolonista a Holandjani su kraljevi trgovine.

Za razliku od klasicnog Civ-a, ovde je populacija podeljena u vrstu posla koji obavlja. Postoje obicni kriminalci, kolonisti, zanatlije, a kasnije se unapredjuju u npr. expert carpentere itd itd. Normalno, svakom se moze dati da radi bilo sta, ali za pravi bonus, specijalizovana "jedinica" daje mnogo bolje rezultate. Nove koloniste "kupite" ili narucujete u Evropi, i mora se poslati brod po njih.

Takodje, razvoj tehnologije je ogranicen, i nova naucna dostignuca se nabavljaju iz evropskih centara plus neke od indijanaca.

Kao i u Civu, postoje trigeri po mapi koji vam mogu dati nove koloniste, pare, neprijateljske jedinice itd i moj favorit: Fountain of Youth (spamm kolonizatora u Evropi).

Cilj igre je da se napravi ekonomski i vojno jak sistem kolonija, da se nabudze liberty bells (pokret za nezavisnost) i na kraju pobede jedinice Krune koja zeli da ugusi novonastalu drzavu. U pomoc vam mogu doci i jedinice suparnickih sila, sto malo olaksava posao.

Iako je ogranicana na odredjenu teritoriju i vremenski period, Colonization ima neki svoj dobar shmek, i ako bude kao original, moze da pruzi super zabavu za ubijanje kishnih jesenih dana, a i dolazece zime :)

trailer

946846_20080815_screen006.jpg

946846_20080815_screen007.jpg

946846_20080716_screen002.jpg

946846_20080626_screen001.jpg

946846_20080609_screen003.jpg

946846_20080716_screen004.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 81
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Dodali su i pre no se proglasi nezavisnost, moraju se odabrati opcije tipa: da li ste za robovlasnistvo, sistem uredjenja (monarhija/demokratija) itd, sto utice na raspolozenje i bonuse odnosno penale u kolonijama. Nice.

Takodje, ovaj put ne sme da se samo lomi i krsi po susedstvu, jer neka unapredjenja mogu da se dobiju iskljucivo od indijanskih plemena. Nice no2.

I gfx engine cetvorke je twikovan, tako da igra jos lepse izgleda u odnosu na CIV4 od pre 3 god. Nice no3 :)

Sad jedna losa vest, ne tako strasna, ali.. Izgleda da u vanila verziji nece postojati prava mapa Amerike vec samo generisane mape, no s obzirom da uz igru ide i editor i moding toolsi, verujem da ce mapa da iskoci vec prve sedmice nakon izdavanja. Ako ne, ima licno da je napravim :)

edit:

omg, 1k post...srecom te se ne racunaju oni iz politickog topica :P

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Obozavao sam original, ovo je naravno jos gotivnije.

Meni je igra extra, te odoh da je pikam a vi se ... ;) :)

Zezam se, naravno. Ljubiteljima originala iz 90tih se najzad ispunila zelja. Stvarno je igra za zimske dane, za one koji vole ovakav tip strategija.

Za ostale - King Arthur, Hinterland i Red Alert, al uskoro.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...