Jump to content

reggae


Recommended Posts

SKC REGGAE FEST 2

Studentski Kulturni Centar Beograd

petak, 27. jun, 2008. od 21h

Cena karte: 600 dinara

Učestvuju:

Sylford Walker (Jamajka)

Prince Alla (Jamajka)

Asher Selector (Švajcarska)

Dečja Radost (Kraljevo)

Black Ark Crew (Beograd)

Asher Selector iz Ženeve, jedan je od najznačajnijih evropskih reggae DJ-eva dobro je poznat reggae fanovima u Srbiji. Tokom 80-ih obišao je svet i osnovao svoj Positive Airline sound system, a 2004. pokrenuo svoju Internet radio stanicu koja emituje reggae 24 časa dnevno: www.live365.com/stations/raspectradio). Redovno sastavlja reggae program za jedan od najuglednijih svetskih muzičkih festivala – Montreaux Jazz Festival. Pre 6 godina AS je nastupao u Srbiji sa legendarnim Prince Alla. Ovog puta dolaze pojačani fantastičnim Sylford Walkerom - Princeovim parnjakom sa Jamajke. Zajednički nastup u Srbiji predstavlja ekskluzivni početak njihove evropske turneje.

Prince Alla jedan je od legendi jamajčanske roots muzike čiji se boravak u rastafarijanskom kampu Prince Emmanuel Edwards odrazio na njegov kasniji rad. U svojim najpoznatijim pesmama, poput „Only Love Can Conquer“, „Bucket Bottom“, „Youthman in the Ghetto“, „Lot’s Wife“ peva o starozavetnim temama ali i o aktuelnom životu u getu, o siromaštvo, itd). Numere Prince Alla miksovali su poznati inžinjeri zvuka Scientist i King Tubby.

Sylford Walker – legendarni roots pevač (Jamajka, 1957) započeo je uspon karijere 1975. g. sa singlovima koje je snimao singlom „Burn Babylon“ snimljenim za Joe Gibbs –a mrežu. Kultni status ostvario je sarađujući sa Glen Brownom na pesmama snažnih ritmova i jednostavnog obrasca: počast marihuani i upozoravanje da se zlo ne čini( „Lamb’s Bread“, „Chant Down Babylon“ i „Eternal Day“). Početkom veka objavljena je proširena kompilacija pod nazivom „Lamb’s bread International“ za koju se smatra da je svaka pesma na ovom albumu remek delo. Inženjer zvuka bio je King Tubby.

Black Ark Crew - prvi domaći dub bend (1999) prošao je kroz puno faza, od strogo reggae-dub zvuka, do fuzije više žanrova kao što su hip-hop, jungle, dubstep, ali u njihovoj osnovi uvek ostaje dub muzika verna zvuku Jamajke. Postava od 9 članova nastupala je u mnogim klubovima u Beogradu i Srbiji, kao i na festivalima poput EXIT i Beer Fest. Imaju jedno izdanje - Reggae Showcase izdat za Rooster net etiketa. Izdanje se besplatno downloaduje.

Dečja Radost je četvorka iz Kraljeva koja svira mešavinu roots & reggae & blues & rock’n’roll. Grupu čine Jagoda, Saša i braća Igor i Darko Arsenijević. Izvode autorske pesme na srpskom i engleskom jeziku kao i obrade drugih, pre svega Bob Marlija. Grupa je objavila nekoliko studijskih i desetine live snimaka. Široj javnosti postali su poznati tokom turneje Serbia by bus izvedene 2001. godine. Redovno nastupaju u Kraljevu, ali i širom Srbije.

I matori što baš rege ? Mislim dobar izbor al ono nisam znao da si u tom fazonu, da nemam da učim išao bih na ovo sigurno.Poz

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

znam i za fest u skc-u, i ovaj u panchevu koji je valjda dan posle (iako sam lepo naglasio da mi treba neshto u bg-u:), ili pre. al meni treba neshto shto je skorije od toga. tipa, u sledetjih nedelju dana.

i kori, slusham ja rege od osnovne shkole, izmedju ostalog. samo mi je uvek bilo sranje da se ogranichin na jedan zhanr... i josh gore, nije mi padalo na pamet da toliko upadnem u klishe pa da se oblachim u stilu onoga shto slusham. ako si stekao pogreshan utisak po slikama :]

Link to comment
Share on other sites

ako neko hoce da kuntares za vreme rege festivala,moze kod mene,ali ozbiljno.Necu da mu chargeujem nista,samo ce morati da trpi mene nervno rastrojenog.I ja necu biti sa njim na festivalu,ali ko ga jebe :))

 

gruja novi alen

ko bi, po vama, trebalo da bude poznat i javna ličnost, a nije, iz ovog ili onog razloga?

evo, ja ću za početak navesti dvojicu: kojot i gruja.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...