Jump to content

vesti

Guest

Recommended Posts

• Replies 2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

evo teksta iz politike

„Рено” најчешће на нишану лопова

politika.jpg

Први знаци наглог пораста и пристиглог специјалног алата за крађу ових француских возила примећени су прошле године, када је их украдено чак 122 комада, од чега 48 „клија” и 30 „мегана”

Лопови воле рено „ме¬ган”

У главном граду је у априлу ове године украдено око 171 возило, што значи да су лопови дневно у просеку „одвозили” око шест аутомобила. Карактеристично је да је на мети крадљиваца у овом месецу најчешће био „југо” (33) и возила „рено”, као што су „меган” (10), „клио” (пет), „лагуна” (два) и „сеник” (три). Прва „застава 10” украдена је пре мање од недељу дана, а пораст крађе овог аутомобила очекује се са порастом њиховог броја на улицама.

Највише аутомобила, као и претходних година, украде се у Новом Београду, а најугроженија су возила у близини Београдске арене, на паркинзима и у непосредној близини свих великих тржних центара и болница. Око 80 одсто возила украде се у току ноћи, док се најскупљи аутомобили најчешће краду између четири и 5.30 часова ујутру.

Најјаче групе „специјализоване” за крађу аутомобила су из жарковачког насеља Рупчине, затим „миљаковачка”, „миријевска”, „звездарска”, „новобеоградска”, „земунска”. У последње време њихови чланови се све више повезују и „раде” заједно. Поред тога почели су да са „колегама” из БиХ и Хрватске „размењују” крадена возила.

Борислав Ковачевић, шеф Одсека за сузбијање деликата на моторним возилима у београдској полицији каже за „Политику” да око 20 до 25 одсто украдених аутомобила лопови враћају власницима за новац.

– Један део се растура за делове. Велики број украдених возила иде ка Космету и Црној Гори. Скупља иду на Блиски исток, где рецимо у Дамаску постоји пијаца која ради 24 часа и има 22.000 возила у сваком тренутку. Други део скупоцених аутомобила иде ка Русији и земљама бившег СССР-а. „Меган” лопови највише краду да би их враћали власницима за новац, а један мањи део ових аутомобила се након фалсификовања продаје по унутрашњости Србије са фалсификованим папирима – напомиње наш саговорник.

Ковачевић каже да су први знаци наглог пораста и пристиглог специјалног алата за крађу „реноа” примећени у 2008. години, када их је украдено 122, од чега 48 „клија” и 30 „мегана”.

„Клио” је, према речима нашег саговорника, специфичан и не може лако да се украде јер има јаку челичну браву и звездасти кључ. Грађани који возе овај аутомобил могу да знају да је њихов љубимац на мети лопова, тако што они са њега прво украду чеп резервоара.

– Није реч о крађи бензина, већ би грађанима то требало да буде први сигуран знак да им је возило на мети лопова и да то може да се догоди већ прве следеће ноћи. На основу чепа резервоара лопови праве звездасти кључ, којим након савлађивања електронских препрека, покрећу и одвозе аутомобил. Најбоље је одмах пријавити полицији нестанак чепа са резервоара, како би могли превентивно да делујемо – напомиње Ковачевић.

„Меган” има такозване ћораве браве, као и већина луксузнијих возила, па самим тим и специфичнији је начин крађе ових возила.

– То су браве које немају кључ већ неку врсту пластичне картице, која је кодирана и која покреће аутомобил када се гурне у место предвиђено за њу. „Меган” лопови отварају буквално тако што ломе задње лептир стакло, после чега декодирају унапред набављену пластичну картицу и стартују возило. Картицу обезбеђује произвођач и она може да се наручи као резервни део, што су представници „реноа” недавно обуставили јер су увидели да одлазе у погрешне руке. Та картица са стране има бланко кључ – објашњава наш саговорник.

Ову су такозване електронске крађе возила, које подразумевају савлађивање срца аутомобила односно његовог компјутера, који имају и „фолксваген туарег”, „ауди”, „пасат”…

– За овај део крађе лопови се служе разним алатима који су јединствени у једном делу, а то је такозвани кабл за инспекцију који служи механичарима да провере стање и исправност возила. Лопови заправо „нападају” тај излаз за инспекцију, који је смештен увек на истом месту у зависности од типа возила. Они тачно знају где се он налази, конектују се на њега и декодирају аутомобил преко свог компјутера. Кабл за инспекцију са једне стране има типичан улаз, а са друге стране има „усб”. Управо тај типични улаз може да буде главна заштита од лопова ако се промени, тако да само власник има адаптер преко којег га је могуће повезати са компјутером – тврди Ковачевић.

На скоро идентичан начин краду се „порше кајен” и „фолксваген туарег”, који имају „ћораве браве”. Једина разлика је што лопови код њих не ломе стакла већ их „секу као конзерву”. Обучени криминалци овакве аутомобиле украду за мање од 30 секунди.

– Код „туарега” лопови секу врата на месту испод задње десне браве, где увек пролази сноп каблова за пумпу, централну браву и аларм. Они алатом секу овај део лима, затим скалпелом заштитно ребрасто црево у коме се налази сноп каблова и имају две жице са којима треба да направе кратак спој и откључају централну браву. Када то ураде онда долазе до кабла за инспекцију, декодирају аутомобил и стартују мотор. Потребно им је 11 секунди за сечење лима, а по уласку у возило 12 секунди да га декодирају и одвезу. Заштита у овом случају може да буде стављање металне плоче на место где се, у зависности од типа возила, налази сноп каблова – објашњава наш саговорник.

Ako je na lizing, kasko duva karu za kradju. Nadoknade ga, ali ne tebi.

u slucaju lizinga, kasko isplacuje banci, ti nazad dobijash samo ucesce. Ali koliko znam, draganche je uzeo kredu, tako da je sve u redu! ;>

tako je, kredit ftw [:D]

to je neko pravilo izgleda. ako u tom segmentu jedna generacija bude hrabro dizajnirana, sledeća biva totalno konzervativna. kao prethodni i sadašnji focus.

Evo je i zguza:

big_nuovaOpelAstraricostruzionigrafiche_1.jpg

A tu je i render buduceg Pezoa 408:

big_peugeot40801.jpg

big_peugeot40802.jpg

A tu je buduci Ford Capri, t3h returN!!

big_fordcapri01.jpg

big_fordcapri02.jpg

I za kraj info da ce Opel vratiti Calibru kao Insigniju kupe, mozda bude isla pod imenom "Insignia GTC", ali mozda zanimljivije od toga jeste sto the very same Opel planira da uvede novi low-cost brend pod svoje okrilje, kao sto je npr. Reno kupio Daciju za te potrebe. Na bazi sadasnje Corse bi nastao novi, gradski autic vrednosti do 7.000 evra, naziva - Wartburg! ;)

facebook.com/speed.rs

Pezo nekako sakuje, dok je Kapri veri najs :)

Video sam pre neki dan uzivo Kiu Soul, mnogo mi se svideo autic. Apelujem na Vladu da testira ;)

Dogovori su u toku, mada nece Soul biti nesto preterano popularan kod nas...

facebook.com/speed.rs

svi ovi limuzinskiji idu na neki amerika fak jea fazon, akord, evo sad pezo...

sto se tice astre, meni ono totalno smor, bas sam se smorio, pogotovo sto sam drko na proslu astru:) jos ovi farovi napred ko i30...

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Ford Iosis concept iz sada vec daleke 2005, koliko sam se lozio tada na ovo

ford-iosis-concept-20050906053916512.jpg

I ovaj sad Capri

big_fordcapri01.jpg

Ok je capri, ali ipak sam malo razocaran, moglo je to i bolje, cini mi se da je malo kraci capri od kocepta, ili samo tako izgleda.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...