Jump to content

Recommended Posts

ja sam odlucio da upisem etf, nisam preterano ni razmisljao, ali najgore mi je to sto sam bio u fazonu "sta drugo", matematika i fizika mi idu, informatiku necu da racunam jer idem u gimnaziju.

@prava

majka mi je pravnik, koliko ja znam prilicno dobar, i iz prica sam ukapirao da se pravo znanje stice tek nakon zavrsetka faksa, praksom naravno

"The horse ran away with the spoon, I wish I was on the moon, too"

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 270
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

ako bi bio ljubazan da pojasnis malo, i ja cu takodje

nisam rekao da me ne zanima to, "programiranje" koje radimo mi ide, nisam od onih sto pricaju "volim kompjutere" a u stvari se sve svodi na blejanje na netu, samo nisam bas najsigurniji koji bi konkretno posao voleo najvise da radim

Edited by vlada_

"The horse ran away with the spoon, I wish I was on the moon, too"

Link to comment
Share on other sites

Da ne otvaram novu temu, prikljucicu se ovoj.

Bitno je da je u Novom Sadu i da nema mnogo veze sa matematikom.Nesto sto je moguce upisati na budžet ako sam bio odličan u gimnaziji i sabijem prijemni i veza sam bez. Takodje nesto sto ima makar neku perspektivu to jest' mogucnost pronalaska posla nakon zavrsenih studija :)

Razmisljao sam o svemu i upravo iz tog razloga se raspitujem na sve strane pa ne vidim zasto ne bih i ovde kod rur drugara :)

Trenutno razmisljam o žurnalistici...

ae i tebi da kazem rec dve :D

posto neces matematiku ostaju ti pravni/medicinski/filozofski/PMF(biologija/turizam/geografija)/FTN(menadzmenti)ekonomski/poljoprivredni/privatni

medicinski - ucenje do smrti , kad zavrsis niko i nista si ,moras da ides na specijalizacije i cuda , radis za crkavicu itd ...

ekonomski - tesko upisati na budzet , prijemni radis u subotici , pljackasima (vidi se da su sa ekonomskog) moras da platis transfer od 16000 da te prebace u NS da studiras , ucenje gomile nebitnih informacija , kad zavrsis ako imash vezu mozes da se zaposlis i da krenes sa nekom solidnom/finom platom ako nemash vezu ceka te biro barem godinu dana posto ekonomista ima najvishe ...

pravni - isto kao i ekonomski malo je lakse upisati , nema tog placanja prebacaja posto prijemni radish u NS-u , ali ako hoces pravosudni mora ona praksa i pizdarije , opet moze lepo da se zaradi sa ovim ali opet treba se muciti zavrsiti sve ...

privatni - ako imash kesha upishi , manje ces se muciti nego na drzavnom , ali nemoj misliti da ces kod svih profesora iz svih predmeta dobiti prolazne ocene sa time sto si platio godinu.

PMF(biologija/turizam/geografija) - za turizam i geografiju je ogromna navala svake godine i treba ti oko 90 bodova da upises fax ispiti relativno laki , preko leta imash praksu ides u grcku itd a sto se tiche geografija za ispite ne znam ali neverujem da je nesto imba tesko ... biologija ako volis da seciras zabe go for it (relativno lako upisati) ... mozes da upises i zastitu zivotne sredine :D

filozofski - zurnalistika ti je na tom faksu :) trenutno televizije ne zaposljavaju ljude koji zavrse ovaj smer (osim ako nisi bio izuzetan student) tako da sa diplomom mozes da se obrises , mozes na ovom faksu da izaberes neki jezik i knjizevnost da studiras , filozofiju , istoriju , psihologiju i tako te drustvene nauke :) na svakom smeru ne primaju vishe od 30 ili 60 studenata o ovome ces vishe saznati u informatoru :)

poljoprivredni - jedini smer koji bi ti odavde preporucio ti je agroekonomija smer obicno upisuju svi oni koji bi hteli da studiraju ekonomiju a nemaju dobre proseke i roditelji im nemaju para da plate samofinansiranje na ekonomskom pa se odlucuju za ovo ili za VPS/FTN(menadzment) posto je to laske upisati.

FTN(menadzmenti) - realno uz zastitu zivotne sredine ne postoje laksi smerovi na FTN-u , matematike ima toliko da treba da izracunas koliko para si zaradio ili izgubio :D

mozes da upises i VPS - vasu poslednju sansu (visoko poslovna skola)

zaboravio sam da i ja imam fakultet - DIF :D

Edited by Dejan J.

lA DPS FAMILY

Link to comment
Share on other sites

U pravu si voodoo za ono sta se uci na FONu, ali makar IT smer ne skoluje menadzere (u tolikoj meri koliko mislis). U mojoj firmi (Gtech) ima gomila fonovaca i to ne na poziciji Project Managera i slicno vec programeri, DB operateri, developeri i slicno.

i 0% tog posla su naučili na faksu. Jedno je faks, a drugo je koliko ćeš vremena sam da odvojiš da radiš na sebi

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

 

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

 

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

 

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

 

[21:00] <vudu> jebacemo svi

Link to comment
Share on other sites

ovo nikad necu razumeti? aj objasni, leba ti, zasto?

Zato sto ti to dobro znanje znaci mozda 5%, ostatak ces morati veoma puno da ucis.

i 0% tog posla su naučili na faksu. Jedno je faks, a drugo je koliko ćeš vremena sam da odvojiš da radiš na sebi

Hm pa sad, nije bas tako... Uci se kod nas i php i baze podataka i razna sranja. Poenta je da kad vide da je neko inzenjer FONa, rado ce im dati posao.

Edited by Sinistral
Link to comment
Share on other sites

pa da, karas picke od dvaes i vozis ferari:)

mada sam vidjao ljude koji su prosto nenormalni sto se tice energije i volje...radi u kaficu, ide na faks, pritom vjezba zanat kod jedinog pr0 lika (kog placa parama od kafica) i pritom bleji i zajebava se ko i svi ostali. i to sve sada kad se vise ne bavi skokovima u vodu, a ranije je i to bilo u racunici sa sve nekim medaljama i kurcima:) konkretno pricam o jednoj ribi s faksa lol:)

Sprco?

[roflmao]

Inace, drago mi je ste i ovde potvrdili da od žurnalistike nema vajde, jer to mi svi govore od kad mi se javila ideja da to upisem :)

Žao mi je sto se vise ljudi nije ukljucilo da udeli neki savet, vec se svelo na raspravu 2-3 coveka :\

Za ETF su mi i ranije govorili ali ga nikada nisam ozbiljno uzeo u razmatranje, izgleda da cu morati :|

Link to comment
Share on other sites

Za ETF su mi i ranije govorili ali ga nikada nisam ozbiljno uzeo u razmatranje, izgleda da cu morati :|

Da upisi jedan od top 5 najtezih fakseva zato sto ces morati, a ne volis matematiku!

Daj uozbilji se

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Link to comment
Share on other sites

Jedino dobar savet je da upishesh ono shto zelish, da ne kazem volish. Kljucno je da studirash stvar koja te interesuje, inace cesh imati puno problema. Da li je to ETF ili zurnalistika to je manje bitno. Nemoj da slushash ove shto pricaju da je ETF tezak jer cesh "morati da ucish!1111!!".

Naravno da cesh jebeno morati da ucish.

We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men !

Link to comment
Share on other sites

Znam lika koji je relativno skoro završio ETF, šeme na koje je on polagao ispite vam ne mogu opisati.

Isto tako znam i jednu "likušu" koja je imala "ženske šeme" ali to nam je manje zanimljivo (da tako kažemo :)) pošto ipak muškarac treba da odluči šta će da upiše.

Ja baš nisam mogao da poverujem da sve to može da se uradi i da tako relativno lagodno može da se ispolaže. Naravno, ima tu učenja, ima svega, ali daleko od toga da nema krivina.

Link to comment
Share on other sites

trupsi, si ti si bio? ae tišina :tf:

budo, prijatelju, ako ti se ne uče mate i fizike, teško će ti etf pasti u startu. jes' da kasnije možeš lepo da odeš na smerove gde nemaš puno ni od jednog, al' treba preživeti te ~2godine do tog stupnja :)

fon nije loša opcija za nekoga u tvojoj poziciji, bar mi izgleda tako

:-)

Link to comment
Share on other sites

doslo je vreme da mali buda postane veliki buda :D

Znaci teologiju !

edit: I da dodam sto se tice pravnog u ns-u.

Prolaznost je prilicno mala i prosek studiranja je 8 godina valjda. Skolarina je oko 90k. Primaju bas mnogo djaka, ali malo njih na budzet. Za budzet je potrebno oko 90 bodova, dok se na samofinansiranje upada dosta lakse, cak i sa 60-ak bodova. Polaze se istorija i srpski valjda. Imas unapred spremljena moguca pitanja na prijemnom.

Edited by prota_
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...