Jump to content

Preminuo Bobi Fišer


Lucky

Recommended Posts

Preminuo Bobi Fišer

Kontroverzni bivši šampion sveta u šahu Bobi Fišer preminuo je posle teške bolesti na Islandu u 64. godini, prenose mediji ove ostrvske zemlje.

Rođeni Amerikanac postao je poznat kada je 1972. godine u meču za svetskog prvaka savladao Borisa Spaskog i tako prekinuo višedecenijsku dominaciju sovjetskih šahista. Ujedno, Fišer je jedini Amerikanac sa titulom prvaka sveta u šahu. Meč sa Spaskim, nazvan "šahovskim duelom veka", bio je mnogo više od igre za titulu. Bio je sukob istoka i zapada, socijalizma i kapitalizma.

Neočekivano, Fišer se posle osvajanja titule povukao i nije odigrao meč 20 godina, a 1975. godine odbio je da brani titulu protiv Anatolija Karpova, jer svetska šahovska organizacije FIDE nije prihvatila njegovih 64 uslova.

Revanš istorijskog meča dva velika rivala održao se 1992. godine u Beogradu i na Svetom Stefanu, čime je američki šahista prekršio sankcije Ujedinjenih nacija prema tadašnjoj SR Jugoslaviji.

Fišer je do kraja života tvrdio da je svetski šampion pošto nikada nije poražen.

Takođe, Fišer je upamćen i po antisemitskim izjavama kao i podršci terorističkom napadu 11. septembra 2001. u Njujorku kada su srušene kule Svetskog trgovinskog centra, kada je život izgubilo više od 3.000 ljudi.

Zbog neslaganja sa politikom SAD i žestokih kritika na njegov račun morao je da napusti zemlju i od tada je živeo u Japanu i Islandu. Dobio je islandsko državljanstvo 2005. godine kako bi izbegao deportaciju.

Iako je bolovao je paranoje, opsesivnog ponašanja i povremenih besnih ispada, niko nikada nije dovodio u sumnju njegov šahovski genij, a sa osvojenih 20 uzastopnih turnira još uvek ima najdužu seriju pobeda ikada.

Link to comment
Share on other sites

RIP

-"Don't think, feel! It is like a finger pointing away to the moon. Don't concentrate on the finger or you will miss all that heavenly glory."

-"Love is like a friendship caught on fire. In the beginning a flame, very pretty, often hot and fierce, but still only light and flickering. As love grows older, our hearts mature and our love becomes as coals, deep-burning and unquenchable."

Link to comment
Share on other sites

RIP

uvek mi je bila zanimljiva njegova životna priča, sadrži veoma interesantnu kombinaciju genijalnosti, drskosti, nemogućnosti i odbijanja shvatanja socijalnih normi... a i gotivim izdrkotine :)

Link to comment
Share on other sites

Bedak, gledao sam ga u beogradu dok sam se przio na sah. Bio je evidentno fiju, ali na onaj pozitivan politicki-nekorektan nacin

Studenti masinskog verovatno znaju za njegovog klona (fisher ili isus kako ga vec ko zove) :)

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...