mohican Posted January 2, 2008 Report Share Posted January 2, 2008 Sama chinjenica da se ovoliko ljudi lozhi da me uhvati u gresci govori o tome kolko sam cesto u pravu. A poredjenje mojih tvrdnji koje su realno dokazive, sa tvrdnjama dajrektuma koje niti on moze da dokaze niti mi da osporimo (tipa kolka je staljinu bila kita, a on to zna jer je njegov rodjak bio tu kad je doticni pishao po masi) je u najmanju ruku na nivou vrtitja. Tako da :* drugari i jebala vas ljubomora \o/ Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruja Posted January 2, 2008 Report Share Posted January 2, 2008 Iskreno,drago mi je sto je Mohi ovog puta pobedio :)))))))) Quote gruja novi alenko bi, po vama, trebalo da bude poznat i javna ličnost, a nije, iz ovog ili onog razloga?evo, ja ću za početak navesti dvojicu: kojot i gruja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pekarman Posted January 2, 2008 Report Share Posted January 2, 2008 "I pokvaren sat 2 puta dnevno pokazuje tacno vreme" I priznajem da sam ljubomoran na mohindera zbog kose. Moja vec opada on ima i za dredove. NEPRAVDA !!! Quote Ljudi se dele na optimiste i one koji znaju bolje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 2, 2008 Report Share Posted January 2, 2008 Ovaj topic je definitivno jedan od legendarnijih :)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted January 2, 2008 Report Share Posted January 2, 2008 Meh, it ain't so great... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted January 2, 2008 Report Share Posted January 2, 2008 e ako su mit bastersi rekli onda ja verujem, to je to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
225556 Posted January 2, 2008 Report Share Posted January 2, 2008 Sama chinjenica da se ovoliko ljudi lozhi da me uhvati u gresci govori o tome kolko sam cesto u pravu. A poredjenje mojih tvrdnji koje su realno dokazive, sa tvrdnjama dajrektuma koje niti on moze da dokaze niti mi da osporimo (tipa kolka je staljinu bila kita, a on to zna jer je njegov rodjak bio tu kad je doticni pishao po masi) je u najmanju ruku na nivou vrtitja. Tako da :* drugari i jebala vas ljubomora \o/ Ti izgleda nisi video sta sam ja napisao na prethodnoj strani... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rockdudbg Posted January 2, 2008 Report Share Posted January 2, 2008 Nemo se nervirash Quote vid'o sam deda mraza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kal1mero Posted January 2, 2008 Report Share Posted January 2, 2008 Vidis kako nemas pojma. Prvo ubacis u prvu, pa poturis ciglu ispod gume. Ko bude tvrdio suprotno, njega cu da prebijem. nije resenje u nasilju :D Quote Нема будућности без истине. Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted January 2, 2008 Report Share Posted January 2, 2008 lol mohi vas pwnovao ggnore Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
De1Rekt0n Posted January 2, 2008 Report Share Posted January 2, 2008 (edited) A poredjenje mojih tvrdnji koje su realno dokazive, sa tvrdnjama dajrektuma koje niti on moze da dokaze niti mi da osporimo (tipa kolka je staljinu bila kita, a on to zna jer je njegov rodjak bio tu kad je doticni pishao po masi) je u najmanju ruku na nivou vrtitja. P.S. Nasisas se ti meni kare nikad jace! Edited January 2, 2008 by kolac u tiganju?NEMOGUCE! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crno-Sunce Posted January 2, 2008 Report Share Posted January 2, 2008 moja majica supermena > tvoja majica supermena... al ti imas plast... ti si pobedo :( Quote If there's some higher power that controls my fate, i would like to meet him, shake his hand, then crack open his ribcage and tear out his heart. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 8, 2008 Report Share Posted January 8, 2008 šta je obrtni moment? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted January 8, 2008 Report Share Posted January 8, 2008 Sto si editovao ivanice? Smejao si se nesto? Pa objasni zasto si se smejao? obrtni momenat je snaga na obodu kruznice Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kole Posted January 8, 2008 Report Share Posted January 8, 2008 http://en.wikipedia.org/wiki/Torque Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 8, 2008 Report Share Posted January 8, 2008 hvala ti, kole, za link a nisam se smejao tebi, mohi, ti si ovde pobedio. a kod obrtnog momenta si pomešao snagu i silu, nije to isto. inače, mislim da treba da objasnim zašto pitam za o. moment. to je podatak koji se daje za svaki auto, a 99% znalaca ne ume da ga objasni, i ima tek blagu predstavu da "veliki obrtni moment znači da dobro vuče iz niskih obrtaja". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted January 8, 2008 Report Share Posted January 8, 2008 obrtni momenat je snaga na obodu kruznice o veliki mozgu, bavi se politikom, ne fizikom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted January 8, 2008 Report Share Posted January 8, 2008 hvala ti, kole, za link a nisam se smejao tebi, mohi, ti si ovde pobedio. a kod obrtnog momenta si pomešao snagu i silu, nije to isto. inače, mislim da treba da objasnim zašto pitam za o. moment. to je podatak koji se daje za svaki auto, a 99% znalaca ne ume da ga objasni, i ima tek blagu predstavu da "veliki obrtni moment znači da dobro vuče iz niskih obrtaja". i mene to interesuje, posto zaista svakog koga sam pitao dobijao sam gore navedeni odgovor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted January 8, 2008 Report Share Posted January 8, 2008 obrtni momenat se ne moze tek tako lako zamisliti poput sile ili brzine. ivan je dao objasnjenje, ko ga skonta skonta, ko ne ne. ne moze svaciji mozak apstraktno razmisljati.. no, mozda tomke uspe malo da priblizi, ako vidi temu, jel..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rusici Posted January 8, 2008 Report Share Posted January 8, 2008 u brzinu rucna i okrenemo tockove na levo ili desno da ako dodje pauk........... Quote SENKA, IVKE Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted January 8, 2008 Report Share Posted January 8, 2008 haha.. sve je manje onih sto "vataju" za tockove.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted January 8, 2008 Report Share Posted January 8, 2008 A OPROSTI DARIJANE SHTO SAM POMESHAO SILU I SNAGU .... Sushtina je rechena, sila na polugu * rastojanje mesta sile na polugu od osovine = obrtni moment Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 8, 2008 Report Share Posted January 8, 2008 pokušaću da objasnim obrtni moment, mada bi bilo mnogo bolje da to uradi tomke, ali čisto sumnjam da će on imati nerava za ovaj topik. objašnjenje je orjentisano na motore u današnjim kolima, konkretno na radilicu, i ne treba ga uzeti za ozbiljno sa aspekta šire fizike (možemo govoriti i o obrtnom momentu meseca oko zemlje ali to sa ovom pričom nema baš puno veze). obrtni moment je proizvod sile i poluprečnika, i pokazuje koliko se "jako" neki predmet okreće, ili koliko bi jako morao da uhvatiš radilicu da bi motor stao. recimo, 200 Nm znači da na 1 m od ose okretanja deluje sila od 200 njutna, ili oko 20 kg na zemlji. na pola metra je 40 kila, i tako dalje. za razliku od "konjaže", tj. snage, koja pokazuje koliko će motor energije najviše isporučiti u jedinici vremena, obrtni moment nam omogućava da izračunamo koliko energije dobijemo od motora u jednom njegovom obrtaju, što nam dalje preko prenosnih odnosa u menjaču i diferencijalu omogućava da dođemo do podataka poput brzine (broja obrtaja) motora pri kojoj auto može da se pokrene, maksimalnog opterećenja i sličnih. objašnjenje mi je malo rupičasto, prihvatam potpitanja :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted January 8, 2008 Report Share Posted January 8, 2008 moze li bolja definicija: Torque is rotational force or the ability to overcome resistance to rotation. It is the cross product of force and radius. Torque is the amount of force applied tangentially to a circle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 8, 2008 Report Share Posted January 8, 2008 Torque je onaj losh akcioni film! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts