47@mission Posted December 10, 2007 Report Share Posted December 10, 2007 Poz, zanima me da li je neko imao iskustva sa pravljenjem casopisa (gledam u lakija:)? Pravimo u skoli casopis i bas smo se potrudili, pa hocemo da sve lepo izgleda... Verujem da svi novinari ili kolumnisti pisu tekstove u Wordu, a posle se tekst ubacuje u template ili formatira u nekom drugom programu. Koji je to program? Ja sam cuo za QuarkXPress, ali bolje da dobijem strucan savet. Da li postoje neki tutorijali za odgovarajuci program ili je neko rad da pokaze, uz nadoknadu naravno?:) Najbezbolnija kombinacija bi bila ako postoje neki templateovi u koje mi ubacimo slike i tekst... voodoo_ javi se:) Hvala unapred. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted December 10, 2007 Report Share Posted December 10, 2007 Ja sam čuo da je Adobe InDesign isto popularan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
banman Posted December 10, 2007 Report Share Posted December 10, 2007 Najbolje ako mozete da vidite quark i indesign paralelno pa koji vam bolje sluzi odnosno kojim cete brze ovladati. Cisto kao pocetna tacka mozda je interesatno videti na netu za koji imate vise materijala za ucenje tj. tutoriala, sto ce olaksati dalje ucenje. Quote Ladies and gentlemen, Frank Sinatra Link to comment Share on other sites More sharing options...
47@mission Posted December 10, 2007 Author Report Share Posted December 10, 2007 Ok, hvala probacu oba (InDesign imam na iMacu). Ako moze linkovi ka nekim kvalitetnim tutorijalima. I u cemu radite (laki ili neko drugi) Play!? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
headcutter[LR] Posted December 11, 2007 Report Share Posted December 11, 2007 Play se radi u Indesignu CS u verzijama CS2 i CS3, prednosti u odnosu na Quark su: Bolje baratanje Unicode fontovima, Bolje opticko slaganje teksta (opentype) Bolji preview slika PDF Workflow sa Illustratorom, Photoshopom Automatski export u PDF Lakoca privikavanja ako su poznati ostali Adobe alati Mana u odnosu na quark: Glomazan i spor, Quark je atleta po ovom pitanju, ali bih ga tesko preporucio pocetnicima, on je za ljude koji tacno znaju sta ce na kraju da dobiju kao rezultat. * * * Hintovi: 1) Prelom poznaje dva elementa: Box za sliku i Box za tekst, sve dalje je kreativna upotreba ova dva elementa. Otvoris box za sliku i ubacis sliku unutra i to je to. Otvoris Box za tekst i to je to. Boxu za sliku dodajes border, efekte i slicno po nahodjenju, Text Wrap panel sluzi da bi objasnio Indesignu kako zelis da se tekst ponasa kada dolazi u dodir sa slikom (da bude preko ako koristis sliku za pozadinu ili da ide okolo slike). Text box je box za tekst (logicno) i glavna opcija je da podesis koliko kolona treba da ima (ctrl+b ti ulazi u box properties) ako imas vise teksta od onoga sto treba da stane u box u donjem desnom uglu ce ti se pojaviti crveni krstic + onda treba da napravis jos jedan box i da kliknes na krstic pa na novi box, ovim sam ti ujedno i objasnio kako se spajaju boxevi. 2) Formatiranje teksta se radi gotovo identicno kao u bilo kojem word procesoru 3) slike se pripremaju pre upotrebe u fotoshopu, trudi se da budu 300dpi (image size dijalog) ako su u 72 iskljuci "resample image" kako ne bi izgubio na kvalitetu slika, kada ubacis slike u indesign nemoj ih povecavati jer ces izgubiti na kvalitetu. Sve ostalo je kreativa... E sad, instaliras InDesign odes na kiosk i kupis jedne novine i probas to do oponasas u InDesignu, a onda kada to uspes odes opet na kiosk i kupis 10 casopisa slicnih kao nesto sto hoces da napravis pa krades po foricu odavde foru odande i za par godina nam se javi da pomognes oko Playa :D Quote Za hiljadu evra cu sam da naucim da dizajniram ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
shoosh Posted December 11, 2007 Report Share Posted December 11, 2007 Jos jedan glas za In Design. Par hintova od mene, potrudite se da vam broj strana bude deljiv sa 4 da mi mogli kasnije kada odstampate casopis da ga spojite (tacnije to ce vam odraditi onaj ko vam bude stampao), gledajte da vam slike na kojima se nalazi samo jedan covek (portreti) ne budu na istoj strani vece od onih na kojima se nalazi vise ljudi, nemojte da koristite neke egzoticne fontove posto nemate previse iskustva pa ce vam mozda biti problem da na kraju pretvorite sve fontove u krive, a to moze biti problematicno kada odnesete negde na stampanje...seticu se sutra verovatno jos, sada sam suvise umoran, a i cosa vam je vec objasnio sustinu ;) Quote fml Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted December 11, 2007 Report Share Posted December 11, 2007 Poz, zanima me da li je neko imao iskustva sa pravljenjem casopisa (gledam u lakija:)? Sve su ti drugi odgovorili, ali da i ja kazhem da je indesign a way to go :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
47@mission Posted December 11, 2007 Author Report Share Posted December 11, 2007 e hvala, sad cu da uzmem da capkam po indesignu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
47@mission Posted January 28, 2008 Author Report Share Posted January 28, 2008 E imam pitanje. Posto sam cuo da ima neka bleed i slug opcija. Meni slug ne treba jer je to za obelezavanje datuma i vremena, valjda. A za ovaj bleed... Ja kad napravim novi dokument, imam odredjene margine unutar njega. E sad. Kad hocu da stavim sliku na primer na naslovnicu, da li ja da namestim da slika pokriva ceo papir tj. da izadje iz margina? Da li ce se to dobro stampati u stampariji? Taj bleed ima neke veze sa tim, pa objasnite pls. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
headcutter[LR] Posted January 28, 2008 Report Share Posted January 28, 2008 bleed je "prepust" uobicajeni prepust u pripremi kod nas je 3 do 5mm sa svake strane. Obzirom da se kod nas stampa knjiski blok od 4 strane to znaci da neces podesiti sve cetiri dimenzije bleeda na 3mm vec ces "inside" postaviti na 0 i podesiti facing pages, tako nece praviti prepust izmedju stranica gde i nije potreban. margine su druga stvar i logicna dimenzija margine je 10-15mm Quote Za hiljadu evra cu sam da naucim da dizajniram ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 31, 2008 Report Share Posted January 31, 2008 Ja ne znam ko jos koristi Kvark sem komjunist casopisa kao sto je SK :)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted January 31, 2008 Report Share Posted January 31, 2008 Zato SK još jedino izgleda kao ozbiljan časopis, a ne "igrali se srednjoškolci" :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 31, 2008 Report Share Posted January 31, 2008 Da, to ima veze sa Kvarkom! Ili si mislio na ovo oko komunizma? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted February 1, 2008 Report Share Posted February 1, 2008 Pa da, vecina dnevnih novina je komunistichka ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kole Posted February 1, 2008 Report Share Posted February 1, 2008 zasto onda nismo glasali za mrkonjica?!?!?!11shessetdva? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
47@mission Posted February 5, 2008 Author Report Share Posted February 5, 2008 Zato SK još jedino izgleda kao ozbiljan časopis, a ne "igrali se srednjoškolci" :D LoL al ja bash kopiram forice is SKa, u InDesignu:D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosibosi Posted April 25, 2008 Report Share Posted April 25, 2008 Pozdrav! Da li mi neko moze reci kako da u Adobe InDesign-u (CS2) ubacim broj strane i heder i futer? Hvala unapred. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreadlord Posted April 25, 2008 Report Share Posted April 25, 2008 Pozdrav! Da li mi neko moze reci kako da u Adobe InDesign-u (CS2) ubacim broj strane i heder i futer? Hvala unapred. Lol insert header and footer? Edit Header And Footer? View Header and footer? How hard can it be? Quote poz voz 2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosibosi Posted April 25, 2008 Report Share Posted April 25, 2008 Lol insert header and footer? Edit Header And Footer? View Header and footer? How hard can it be? Gde naci "Insert header and Footer", u layot meniju ga nema? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreadlord Posted April 25, 2008 Report Share Posted April 25, 2008 U Insert/View/Edit jezichku? U page properties? Ili u Page "neshto" odeljku? Quote poz voz 2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
headcutter[LR] Posted April 25, 2008 Report Share Posted April 25, 2008 Alo ljudi... header i footer je nastao kao retardirana opcija MS Worda Takve stvari ne postoje u programima za prelom. Da bi dobio element koji se ponavlja na svakoj stranici moras napraviti mastere - Window > Pages paleta Tamo pravis kako hoces template stranice da ti izgleda Na master stranici napravis tekst box, i kad si u tom boxu Type>Insert spec. char>Markers>Curent page No Quote Za hiljadu evra cu sam da naucim da dizajniram ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosibosi Posted April 25, 2008 Report Share Posted April 25, 2008 Hvala Vam lepo, sada je kristalno jasno. Mozda Vas "smaram", ali ako moze jos jedan savet. Kako da mi se vide brojevi strana? - Naime, koristim opciju Layout<Numbering & Section Options za ubacivanje broja strana, ali u Preview-u, kao i prilikom stampanja se ne vide brojevi strana? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosibosi Posted April 25, 2008 Report Share Posted April 25, 2008 Sory, postavio sam glupo pitanje! Kada se urade master strane, i broj stranice ide preko njih. Hvala Vam jos jednom, i izvinite na ovom glupavom pitanju. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts