Jump to content

Srbija ukida moratorijum na gradnju nuklearki?

maraaram

Recommended Posts

• Replies 65
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ti ocigledno ne izlazis iz kuce ovih dana. :)

Osim ako mislis na globalno zagrevanje pod "toplije". I u tom slucaju gresis jer proces ide ovako. Temperatura poraste, polarne kape se otope i totalno uniste postojeci sistem toplih struja u morima, klima se promeni ali ne na toplije vec na hladnije jer toplih struja nema. Stanovnistvo planete se preseli u centralni pojas gde je zivot na povrsini moguc a ostali u zemlju. :)

Mozda mi je pamcenje kratko, ali ne toliko da ne secam proteklih 3-4 zime bez snega i znacajnijih padavina i da su leta pakleno topla (a ljudi i dalje greju vodu tokom istih).

No, to je tek delic problematike na koju se malo njih obaziru. Povecanje energetske efikasnosti ne mora uvek da implicira na vecu proizvodnju, moze da znaci i racionalnije koriscenje trenutnih resursa. Znas onaj deo koji se stavlja na labosku, ili loncic za kafu (jos bolje), tako da iskoristis celu povrsinu ringle, sa minimalnim gubitkom toplote? I onaj deo koji stavljas na lonac, efikasniji od poklopca, koji omogucuje minimalne gubitke toplote? E, vidis, to ne postoji :)

Zamisli, da se neko uticajan u oblasti poljoprivrede setio da razmotri klimatske promene i njihov uticaj (npr. koliko se sada, uz ovakve uslove moze sejati odredjena kultura; razmatranje uzgajanja novih kultura), i primeni dato znanje. Naravno, sve je ovo sf kada pogledas da na kilometar imash velik broj "njiva" 2x2, od kojih eto, nadje se dovoljan broj neobradjenih i sl.; pa sve do ociglednog da navodnjavanje postoji samo kao rec koja se razmatra u osnovnim skolama.

Zamisli da se zgrade projektuju na nacin koji omogucava maksimalno koriscenje dnevne svetlosti, primenu sto boljih izolatora, koriscenje solarne energije i ono sto jos niko da spomene, redovno odrzavanje.

Naravno ovakav pristup ima smisla efekta kada je organizovan na nivou drzave.

E sad, zamisli toplotne pumpe. E, to ti je hardcore sf.

Ok, mozda sam lud ali zar nije vetar najjeftniji i najčistiji izvor struje ? Ajde da progutam ovo najjeftiniji ali najcistiji ?! To mora da mi se objasni jer sam podeljenog misljenja za sada. Na jednu stranu da potvrdim ono sto je MaudDib rekao o tome kako Srbija ne koristi ni priblizno struje sto proizvodi sto zbog necije gluposti a vise zbog pohlepe. A na drugu ako ljudi koji vrede i imaju znanje u toj oblasti sigurno nece da skodi ako, ponavljam, se to odradi na nivou.

super je vetar ali samo ako duva :)

isto važi i za solarnu energiju: ni jedna ni druga nisu pouzdane nego zavise od vremenskih prilika, tako da ne predstavljaju nikakvu alternativu ako neko ne izmisli efikasan način za skladištenje električne energie. trenutno je najefikasniji način koji čovečanstvo poseduje reverzibilna hidroelektrana, a i tu su gubici preko 50%.

od izvora koji mogu stalno da daju energiju, nuklearke imaju najmanje uticaja na životnu sredinu i najjeftinije su za eksploataciju.

a što se vetra tiče, postoje planovi da se iskoriste pasatni vetrovi pomoću nekih čuda koja lebde na 2-3 km visine i generišu struju, ali to je SF.

imamo josh odprilike (ne mogu da se setim tachne cifre) izmedju 40-60% neiskorishtjenog hidropotencijala.

isto važi i za solarnu energiju: ni jedna ni druga nisu pouzdane nego zavise od vremenskih prilika, tako da ne predstavljaju nikakvu alternativu ako neko ne izmisli efikasan način za skladištenje električne energie. trenutno je najefikasniji način koji čovečanstvo poseduje reverzibilna hidroelektrana, a i tu su gubici preko 50%.

mislim da je skladishtenje u keshu ($$$) prilichno efikasan nachin, zar ne ?

• crno nam se piše

• belo nam se šmrče

• mind over matter

• jebo sam vam mater

imamo josh odprilike (ne mogu da se setim tachne cifre) izmedju 40-60% neiskorishtjenog hidropotencijala.

mislim da je skladishtenje u keshu ($$$) prilichno efikasan nachin, zar ne ?

Jedino ako nadjes nekoga ko ce samo u periodu duvanja vetra ili sijanja sunca da ti kupuje struju, a inace mu ne treba ...

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

mohi mislim da treba da odmorish i danas ipak :*

Prica je bila o nekonzistentnosti izvora energije kao sto su sunce i vetar i nepostojanju efikasnog nachinja skladishtenja energije da bi ti izvori mogli konzistentno da se exploatishu i ti se ubacujes u pricu sa "kesh je efikasan nachin skladishtenja" ???

a postoji zemlja na svetu kojoj je totalno podmirena elektrichnom energijom i u kojoj se struja bere sa drvetja, a ne kupuje na trzhistu gde funkcionishu zakoni ponude i potrazhnje ?

postoje stvari kao strujna mrezha na globalnom nivou, trzhishte, proizvodnja elektriche energije, potrebe za elektrichnom energijom, industrija (koja usushtini mozhe da ima neogranichenu potroshnju), energetska efikasnost, kombinovanje izvora energije .. ne znam sad kako da kazhem ovo al da ne zvuchim uzhasno, al malo prouchi kako to sve funkcionishe pa se vrati u diskusiju.

• crno nam se piše

• belo nam se šmrče

• mind over matter

• jebo sam vam mater

sto se tice vetrova, pricao sam sa zamenikom pokrajinskog sekretara za rad i socijalnu politiku, koji mi je rekao da danska ima preko 300 vetrenjaca, uz manji broj vetrovitih dana u godini od npr istocnog banata... u celoj vojvodini ako se ne varam ima 4-5 vetrenjaca

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

ma ok to, ali pitanje je da li to može da zadovolji rastuće potrebe za energijom, a i ekološka šteta je mnogo veća.

što se tiče skladištenja u kešu, kad duva vetar svi će imati struje pa ćemo je prodavati budzašto, tako da kontam da bi tu gubici bili i veći od 60%.

hmm koliko znam konfiguracija terena i pravci/jachina vetrova nisu unifikovani ..

najvetji problem koji ja vidim oko nuklearke kod nas je (ako eliminishemo tehnologiju/knowhow i finansiranje iste) jeste u odrzhavanju i sigurnosti (u smislu bezbednosti).

• crno nam se piše

• belo nam se šmrče

• mind over matter

• jebo sam vam mater

Ok, solarna i energija vetra ne mogu da zamene konvencionalne izvore (termo/hidro), ali mogu da ih znacajno rasterete, and guess what, bez zagadjenja plus obnovljivi -> ide u prilog vecoj energetskoj efikasnosti.

da bi ih zamenili, treba im neki pandan koji se lako pali i gasi (ili preusmerava višak energije u neku akumulaciju).

suma sumarum, nama trebaju elektrane koje pokrivaju recimo 60% ukupnih potreba i ne zavise od doba godine, vremenskih uslova i sličnih stvari, nego mogu da rade uvek i stalno. tu se izbor svodi na termo ili nuklearne. nuklearne su manje od ta dva zla.

hmm koliko znam konfiguracija terena i pravci/jachina vetrova nisu unifikovani ..

najvetji problem koji ja vidim oko nuklearke kod nas je (ako eliminishemo tehnologiju/knowhow i finansiranje iste) jeste u odrzhavanju i sigurnosti (u smislu bezbednosti).

pa nije, al mi struju izvozimo okolnim zemljama, a tu 90% vetrova isto duva.

što se bezbednosti tiče, nekako više verujem da ćemo mi ispravno održavati nuklearnu centralu nego bugari ili nedajbože šiptari.

a i srpsko more je pomalo ko madjarsko zar ne ;o)

u "civilizovanom" svetu gde svi koji se bave "prljavom" energijom poseduju patente za vecinu profitabiljnih nachina proizvodnje "ciste" energije polako se prave postrojenja, ali kad ljudima dodje rachun najskuplja je "cista energija"

tj, "provajder" struje daje ljudima opciju da kupe odrednjen procenat chiste struje po VECOJ ceni od prljave jer je ista, u ovom trenutku, skuplja... na taj nachin kupci/ekoloshki svesni lljudi kojima nije frka par-100-jura godishnje vishe da plate potpomazhu izgradnju novih postrojenja za proizvodnju chiste energije

ALI!

kech je u naknadnim poreskim olakshicama za korisnike ekoloshke struje tako da tu cenu skuplje chiste struje preuzima drzhava/porez....

a postoji zemlja na svetu kojoj je totalno podmirena elektrichnom energijom i u kojoj se struja bere sa drvetja, a ne kupuje na trzhistu gde funkcionishu zakoni ponude i potrazhnje ?

postoje stvari kao strujna mrezha na globalnom nivou, trzhishte, proizvodnja elektriche energije, potrebe za elektrichnom energijom, industrija (koja usushtini mozhe da ima neogranichenu potroshnju), energetska efikasnost, kombinovanje izvora energije .. ne znam sad kako da kazhem ovo al da ne zvuchim uzhasno, al malo prouchi kako to sve funkcionishe pa se vrati u diskusiju.

Ja ne znam kako da ti objasnim da neko nece da kupi 5 kilovat chasova dva dana u nedelji nego hoce konstantno recimo mesec dana ili vise istu kolichinu elektrichne energije a ti to sa sistemima koji ovise od elementarnih prilika ne mozes da garantujes i zavrshitjesh tako sto ces iz svojih konstantnih izvora izvoziti a sam neces imati ... Pritom i ovo sto ivan kaze ... zemlje ne kupuju struju kad i one imaju dovoljno nego kad im zafali a to su situacije recimo kad nema vetra i sunca itd itd ...

Jebote mohi, pa kad nema vetra, sistem povuče iz termoelektrane, kako ti je to toliko teško da shvatiš? Isto kao baterijsko i mrežno napajanje na lapu, ili UPS + mrežno na kompu... naravno da ne može termoelektrana da se "podloži" trenutno, ali postoji mnogo načina da se energija akumulira, to bi neki energetičar mogao da objasni (ako ih ima ovde).

Edited by voodoo_

Ja ne znam kako da ti objasnim da neko nece da kupi 5 kilovat chasova dva dana u nedelji nego hoce konstantno recimo mesec dana ili vise istu kolichinu elektrichne energije a ti to sa sistemima koji ovise od elementarnih prilika ne mozes da garantujes i zavrshitjesh tako sto ces iz svojih konstantnih izvora izvoziti a sam neces imati ... Pritom i ovo sto ivan kaze ... zemlje ne kupuju struju kad i one imaju dovoljno nego kad im zafali a to su situacije recimo kad nema vetra i sunca itd itd ...

Jebote mohi, pa kad nema vetra, sistem povuče iz termoelektrane, kako ti je to toliko teško da shvatiš? Isto kao baterijsko i mrežno napajanje na lapu, ili UPS + mrežno na kompu... naravno da ne može termoelektrana da se "podloži" trenutno, ali postoji mnogo načina da se energija akumulira, to bi neki energetičar mogao da objasni (ako ih ima ovde).

Lepo ti je ivan rekao gore da su akumulacije elektricne energije na tom nivou neefikasne sto je i logichno ako malo razmislis pogotovo s obzirom da idesh na etf.

Poenta je da se termoelektrane zamene nuklearnim a ne alternativni izvori nuklearnim jer alternativni izvori ne mogu da zamene termo/nuklearne elektrane. Pa onda ti vetrom i suncem dopunjavaj ali ce uvek biti nuklearna tu da zadovolji najveci broj potreba.

imam kolosalnu ideju... mi izvozimo struju dva dana dok ima vetra... kad ga nema onda hrvati izvoze dva dana... pa siptari... i sve to istoj zemlji gde vetar ne duva... i onda to bratski podelimo kao sto smo i do sada sve delili i zivimo u blagostanju... :)))

plus napravimo 5 nuklearnih elektrana... seselja kidnapujemo iz haga... proglasimo ga za kralja, cara, saha, predsednika, gurua i idola dozivotno... i ko god u okruzenju samo pokusa da iskoristi rec srbija u negativnom kontekstu dobije zracenje po specijalnoj ceni... mi se obrisemo iz banke gena... a njihovi potomci dobiju sisu viska... ili bubreg manjka... priroda ce vec da odluci...

jebem se u pedu za sitne pare

javite se mom makrou kaliju

cali = ghettopimp

aleluja barkase, aleluja!