Jump to content

E ovako zvuchi Srbija!

Recommended Posts

• Replies 85
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Blasevic je veoma, veoma los.

Tesko je to pitanje. Na engleskom to sto ti hoces se zove World Music. Ja to zovem tradicionalna narodna muzika. Vrlo malo toga ima kod nas da je izdato na nekom medijumu.

Braca Teofilovic - dva albuma, prvi bez instrumenata, drugi sa instrumentima u nekim pesmama. Dva glasa. Imam.

Pavle Aksentijevic - koliko znam izdao je samo jedan album (ima nekoliko drugih, ali je u pitanju duhovna muzika), zajedno sa njim svira, cini mi se grupa Zapis. Imam.

Kolo - ne znam koliko albuma je izdalo ovo nase kulturno umetnicko drustvo, pogledaj u PGP-u, ali nisam siguran da ces naci, ako nadjes, javi.

Bilja Krstic ne peva tradicionalne narodne pesme uglavnom, vec nove pesme u "starom duhu", sto se meni licno ne dopada.

Bora Dugic - dva ili tri albuma. Preslusao sam i nije mi se dopalo. To je sve sto imam da kazem. Postoje jos neki instrumentalni albumi u izvodjenjima raznih grupa.

Imam jos dva-tri albuma koja su izdata u nezavisnoj produkciji. Postoji odsek u muzickoj skoli Mokranjac koji vodi jedna gospodja a bavi se pevanjem srpskih narodnih pesama. Oni su izdali nekoliko albuma, kao sto rekoh.

E sad, postoji muzika koja se zove "Starogradska" ciji je, verovatno, najznacajniji predstavnik Carevac. To su pesme tipa: Svilen konac, Sedam (ili osam, nikad ne znam) tamburasa s Petrovaradina, itd. Tu ima puno izvodjaca, kao npr. Legende, i razne zene i muskarci, jelte. CD-ovi mogu da se nabave u PGP-ovoj radnji u Makedonskoj. Ovo su svakako zanimljive pesme jer se u njih moze turiti i solidan broj pesama koje pevaju nasi "narodnjaci" tipa, Miroslav Ilic, Toma Zdravkovic, Haris Dzinovic, itd.

Postoje tu i "shlager pevaci" koji su negde na ivici zabavne i starogradske muzike, kao sto su Miki Jevremovic, Boba Stefanovic, itd. Ovo naravno dosta ima veze sa francuskim shansonama ili italijanskim kanconama, tako da je autenticnost sumnjiva koliko i rok, npr.

Mozda za kraj, treba spomenuti i Zdravka Colica koji je nasa jedina mega zvezda ikada, pa zbog toga zauzima specijalno mesto. Cak nije lose poceti sa njim jer je najprihvatljiviji, ove ostale stvari su jako teske za slusanje kako silazimo niz ovo sta sam sada napisao.

Edit:

Ima, cini mi se, nekoliko albuma Serbia Sounds Global, to moze da se kupi u inostranstvu. Sa tim albumom/albumima imam dosta problema licne prirode, ali cisto da napomenem, da ne bude da nekog diskriminisem, osim Balasevica, naravno. A sto se ciganske muzike tice (da ne kazem romske, nekako mi zvuci potpuno blesavo), tu ima dosta toga, od Shabana Bajramovica, pa nadalje, i rekao bih cak i to da je ta muzika svakako posledica njihovog bitisanja na ovim prostorima, a samim tim nasa. Medjutim, ne bih time poceo kada bih nekom predlagao sta da slusa, vec bih ostavio za kraj.

Edit2:

Postoje obrade (u principu sve su to obrade uglavnom) poznatih pesama koje su uradile neke grupe ili pojedinci, kao npr. Zajdi Zajdi, Leb i Sol, ili Preleteshe ptice lastavice, Ceca Slavkovic. Bilo bi zanimljivo skupiti te obrade na jedno mesto i uporediti za izvornim izvodjenjima.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Serbia sounds global su odlicni albumi sa idiotskim imenom i urban-etiketom pa su meni licno odbojni, ali muzika je ok.

Bolkonski, ti si veliki covek :)

Potpuno se slazemo u vezi Balasevica.

Ko je jednom bio na njegovom novogodisnjem koncertu (ja) ni pakao mu nece tesko pasti.

Teogilovici....ne znam, meni to ne deluje kao autenticna srpska muzika,vise kao izvodjenje srpskih tradicionalnih pesama.

Carevac, ksenija cicvaric i slicno bi ipak bio pravi pogodak kao i Pavle, ali da, Pavle je vise izvodjac duhovnih pesama.

E sad taj stranac kad cuje te fine zvuke, pa recimo dodje ovde i ode na neki splav, bio bi ubedjen da ga je neko slagao :)

Tako da bi mu se morala objasniti razlika izmedju autenticne i savremene srpske muzike :)

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

recimo kad sam ja pustio

Moj bijeli labude, Amerima se mnogo svidela.

takodje

lik mi je trazio cd BSa da bi prebacio pesmu Zajedno.

Edited by Formica

Does sponsors helping to you and your team or?

-Yes he support us at all but it was really tough to for him and because there is no sponsors.

kole ce prevesti.u redu je...

Zanima me sto ste zapeli samo za tradicionalnu muziku. Imamo mi i druge zanrove (rock, zabavna) sa kvalitetnim pesmama. Stare Ex Yu pesme. Mislim, u redu je Balkanika i Bilja, ali pusti i ovo drugo, veselije :)

edit: a krvavo mi je bilo kad sam crnji afrikaneru u francuskoj pustio harisa dzinovica. taj izraz na njegovom licu je prajsles :D

Edited by bionic.man

"A forgotten virtue like honesty is worth at least twenty credits." -JC Denton

BS!!!111oneone

Svi nas znaju po Tome sto 80% gastrosa nosi otkopcane kosulje sa jasno naglasenom kajlom i velikim krstom kako bi pokazali celom svetu kako su veliki vernici, i naravno nekom prstenu sa orlovim grbom , kako bi opet dokazali kako su fanaticne patriote ,i naravno slushaju samoubilacki nastojene pesme zbog kojih muslimani kad cuju lezu da se mole misleci da je neka njihova molitva!Slusati neku seljancicu koja je prodala ovce sto je cuvala , dovatila se plasticnog hirurga i obradila se da bude omg zvezda dok joj pishu textove i prave muziku.... zato nam je muzika i uvek ista (Sto se tice "narodnjaka" ako mogu uopste tako da se zovu)

Sigurno ne bi pustao nikakvu takvu muzik , jedino Balkaniku , Teofilovice, i obavezno Guchu (samo ne bi pustao DVD snimak posto su sve gancosi ,a po njima nas svet pamti (HVALA KUSTURICE ***** ** *****))

Have you ever noticed that it's only 'perfect' people who are murdered or killed in horrific accidents?

"He was the perfect son" or "She was the perfect daughter."

"Such a tragic accident they were the perfect family."

"They died together, the perfect couple till the end."

Makes me glad I abuse my kids and beat up my wife.

Kind of makes me immortal.

Eventualno straight jackin

prevrnuo sam se kad sam video :p

"and this fella here is a true icon on our traditional music scene. lets hear his latest hit - digni ga" :p

recimo kad sam ja pustio

Moj bijeli labude, Amerima se mnogo svidela.

takodje

lik mi je trazio cd BSa da bi prebacio pesmu Zajedno.

moj beli labude kanda od prljavog kazalishta :o

inache, zaista nisam poznavalac niti se preterano zanimam... ali zashto vam je balashevitj toliko degenerichan? ne kazhem da ga ja neshto gotivim ali prosto ne bih mogao da ga izbacim iz cele te priche kao predstavnika lokalne muzike i dokazanog izvodjacha u nas.

poslao sam joj biljanu krstic, balkaniku, brace teofilovice, (lane moje), boru dugica, gordanu lazarevic, silvanu armenulic, zvonka bogdana, cuneta gojkovica, balasevica (vasa ladacki i lepa protina kci)... a kao ilustraciju trenutno najpopularnije zike, iskopao sam na youtube-u snimak cecinog "zhutog pileta" sa usca.

It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad