Jump to content

Najgluplja drustvena dogma

Recommended Posts

• Replies 92
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

radnom thoughts:

mrzim odela...zbog toga sto moram da kupim par komada u skoroj buducnosti a nemam love za to planinarenje....samim tim dolazimo do onoga sto odelo predstavlja - predstavlja staleshku kategorizaciju koja je bitna a) ljudima koji posluju (jer kao ovaj ima kesha za ovo odelo pa sigurno zna da zaradjuje) b) pomenutim cicama (jer kao ovaj ima kesha za ovo odelo pa sigurno ima i za moj nakint, cipele i eventualno moje potmostvo) i c) svima koje sretjete onako (jer kao ovaj ima kesha za ovo odelo pa je negde neko mudo i treba biti malo ljubazniji prema njemu jer se ne zna kad ce da mi mozda zatreba...)

zbog svega navedenog mrzim odela...naravno, najbolji nachin za borbu protiv toga je biti odvratno bogat, onda obuchesh sta ocesh, kupujesh klubove u koje te ne pustaju zbog krshenja propisa oko odetje, svi znaju ko si (tj tvoje lice+novchanik je tvoje odelo ;o)) i sta god uradish nisi lud nego excentrichan =oP

za kraj

[neizbezhni komentar] mohi sretjo ti i da se ugojish i postanesh direktor samo bi bio debeli gej direktor (koji voli da gleda elfice u dupe but that's beside the point ;oP) [/neizbezhni komentar]

Aman ljudi.. ovde sve vreme raspravljamo o DOGMAMA za koje se u startu kaže da se o njima ne vredi raspravljati. U svakom slučaju, pre ću podržati uniformisana odela nego trenerke (daj molim te...). I stalno postavljate situaciju kao da ćete preko leta nositi najdeblje poslovno odelo koje je ikad postojalo a ne neku košulju sa kratkim rukavima i verovatno neki prsluk a ne zimski sako!

Uostalom, prosto ne mogu da poverujem da nekome može pasti ideja da poslovni ljudi dolaze u trenerkama... Ajd neka ležernija odeća, ali hip-hop trenerke... [:(]

@mohican: ako si posao odbio isključivo zbog toga što je nalagao da nosiš odelo, onda mi to poprilično deluje nezrelo.

Edited by Atlantis

Topik se pretvorio u "pokazi Mohiju da nije u pravu" sto je potpuno apsurdno. Sa druge strane, vidis Mohi kako svi zele da ti pomognu, to je bas lepo, zar ne?

Naravno, ako pricamo o odevanju za posao tu je poenta u sledecem (osim onog sto je Abohac rekao), kao clan firme koja zeli nekome nesto da proda ti treba da budes odeven tako-i-tako, treba da se ponasas tako-i-tako, treba da sisas kobase ovome-i-onome (vidis Mohi da i za tebe ima mesta, samo nisi dobro rangirao prioritete), zato sto su ljudi seli istrazivali godinama kako drugi ljudi reaguju na body language, spoljasnji izgled i nacin na koji treba govoriti i zakljucili sta je u kojoj situaciji najbolje. Eto zbog toga to postoji.

Sta je neciji licni stav nema nikakve veze, mozes ti posle da odes u svoj omiljeni sado-mazo klub i da sisas nekom cipelu, ali dok si na poslu treba da budes onakav kako je propisano. Ovo ne znaci da je neko ogranicen, nego da vidi dalje od svog nosa. Mozda cete u jednom trenutku biti toliko mocni da promenite organizacionu kulturu, ko zna.

Naravno niko nikog ne bije po usima da radi tamo gde mu se ne svidja, a onog dana kad budete imali svoju kompaniju (ko sto rece Kole) mozete da radite sta hocete. Evo ja bih se odmah zaposlio kod Mohija iz navedenih razloga u proslom postu.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

хваташ штап са тањег краја...

начин људског мишљења је узрок, а никако последица друштвених норми. на тај узрок мислим када говорим о НАЧИНУ функционисања друштва и његовом немењању кроз миленијуме. класна сегрегација и еснафска култура, као последице људске природе и свести и као темељи цивилизације и привреде, продуковала су кодове. ти кодови имају неко значење у систему вредности који је општеприхваћен у друштву.

осуда система је прихватљива само уколико критичар предочи образложену алтернативу, а никако услед романтичарских стереотипа.

ту смо, значи! [:D]  [;)]

Ti kodovi imaju znacenje ljudima koji nemaju dovoljno intelekta da sami sebi stvore neke norme pa se hvataju za drustveno prihvatjene (elem to mu dodju ovce iz proslog posta)

za kraj

[neizbezhni komentar] mohi sretjo ti i da se ugojish i postanesh direktor samo bi bio debeli gej direktor (koji voli da gleda elfice u dupe but that's beside the point ;oP) [/neizbezhni komentar]

ali to je samo zato sto ti volis debele gej direktore :]

Aman ljudi.. ovde sve vreme raspravljamo o DOGMAMA za koje se u startu ka

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

A i na stranu sto (ako sam dobro shvatio) ti si "kompjuteras", a u 90 posto firmi na takve gledaju kao na malo fiju pa im daju da se oblace kako oce.

Recimo moj brat je glavni admin u nekoj dablinskoj klinici, svi su u lekarskim odezdama, ostatak u odelima, dok je njemu dopusteno da dodje ako oce i u kravati sa lampicama (ima jednu takvu).

U principu slazem se sa mlohijem, ali opet je cinjenica da ima i do jaja odela.

Mi imamo 2 stereotipa odela :

direktor iz cijeg ulastenog odela izbijaju moljci i znoj.

japi koji nosi uniformisano odelo, i smeje se kolegi koji je lupio glavaom u stub, i u principu je tezak smarac.

Al kako su meni preko sasili dojaja odelo :)

Ti kodovi imaju znacenje ljudima koji nemaju dovoljno intelekta da sami sebi stvore neke norme pa se hvataju za drustveno prihvatjene (elem to mu dodju ovce iz proslog posta)

друштвене норме не би биле друштвене да не утичу на цело друштво, и да нису ПРОДУКТ тог истог друштва. појединац који ствара сопствене норме мимо друштвених је осуђен на изолацију, бојкот, и сличне облике моралне или чак физичке суспензије и санкције (у зависности да ли су норме писане и обавезујуће или неписане, тј. обичајне). то су основи социологије. не улазим у вредносни суд свега тога, само наводим чињенице.

е сад, о интелекту...

одбацивање друштвених норми као поштапалице за глупе никако није одлика интелекта. то указује на непоткрепљени елитизам и инфантилност. интелигентна осуда норми мора бити заснована на образложеним разлозима по којима се дате норме косе са вишим вредностима, али ни у ком случају као последица романтичарких предрасуда, колико год оне примамљиве биле.

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Trip je obutji se elegantno i prefinjeno, sve u svemu poslovno. E sad shto vetjini ljudima Poslovno oblachenje pochinje i zavrshava se sa odelom je druga pricha. Zapravo, batali te sve to. Treba se samo adekvatno obutji...nije kod svakog posla isto...svaki ima svoji trip...

@mohican: OK. Onda budi precizan i kaži da ti je smetalo to što moraš da kratiš kosu a ne što moraš da nosiš odelo (čisto sumnjam da je kojim slučajem uslov bio samo da nosiš odelo da bi odbio posao) i to savršeno razumem i svakako da bi odbio takav posao. Uostalom gledaj to ovako: primera radi, da radiš u McDonalds-u morao bi da nosiš uniformu.

A ovo za trenerke nije se odnosilo za tebe.

Edited by Atlantis

bozhe vanja, i ti poredish posao sysadmina i bankara? pa jesi ti lud dechko ? :))) uglavnom, ja sam za odela, nema to veze sa drushtvenim normama i stereotipima, casual odeca je za casual prilike a ne za ozbiljne sastanke (inache bi se zvali casual sastanci :P)..

Ma odelo rulez... uostalom sada su proizveli specijalna odela od alloya razlichitih koji izdrzhavaju temperature vetje od +-2k celzijusa... uskoro tje poslovni ljudi motji da ugovaraju poslove i na suncu!! :D

Ujaaa greemmmliiineeee...

Oh no! We're all gonna die!!

WE'RE SAVED!!!I'm screw'd!

"Mi smo uvek tu - RUR Gerila"

ne izlazim u boksericama zato sto mi je zima

a leti izlazim u sorcu i papucama, majcu nabacim cisto da se ne vidi koliki mi je stomak ;)

atlantis, veruj mi da jako malo ljudi cita tvoje postove zbog te ruzne boje koja se nis ne vidi na ovoj plavoj temi

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.