Jump to content

This time, next year...

Како ће се живети у Србији априла 2007. године?  

81 members have voted

1. 1. Како ће се живети у Србији априла 2007. године?

• биће исто као и до сад
      18
    • биће мало боље
      28
    • биће мало лошије
      5
    • биће много боље
      9
    • биће много лошије
      12
    • не интересује ме
      9

Recommended Posts

Drasko, usluge naravno da jesu.

Ali i dalje tvrdim da je proizvodnja primarna.

Nas veliki problrm je sledeci : nekad smo bili proizvodna zemlja. Sada vise nismo. Ostali su nas toliko presisali da ne vredi ni ulaziti u trku.

Mozemo se preorjentisati na usluge, turizam i slicno, ali to zahteva kulturan narod. Na zalost mi to nismo.

Proizvodnju mozemo imati samo takvu da nam stranci kupuju firme, radice se, ali ce nazalost biti i samoubistava zbog otpustanja :(

Ne znam, jos uvek mi se cini da ni priblizno nije na pomolu strategija razvoja drzave. neko ce reci i da nam je sansa u pameti i obrazovanim ljudima, ali sve mi se vise cini da je to zabluda.

Ne mozemo da zbrisemo iz socijalizma, a ne kapiramo koliko je uzasno kapitalizam surov.

generalno gledano, lenj smo narod. Mada se to cini mi se polako menja.

Licno bih voleo da ovde dodju strane firme, kako iz oblasti industrije, tako i iz sektora finansija, kao i IT (nervira me i ovaj izraz :) ) industrija.

Ali opet, surova istina je da dolaze da bi imali "robove" i jeftinu radnu snagu. Al jebiga, kad smo glupi, bolje i to nego da palamudimo za dzabe i vucemo muda po prasini.

Edited by pER tU aMOR

• Replies 79
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

zaduzenost domacinstva-privatni dug...koliko su ljudi uzeli kredita...

a odakle ti to da je 14% rast plata? to samo ako se bavish finansijama u stranoj banci, marketingom ili si neki distributer izvesnih stranih brendova, onda jedino ti plata raste...ovako je prosek u beogradu plata oko 20 000

брате, ово је статистика, просек. некоме пада стандард, некоме расте, али то је конкуренција и капитализам. уосталом, овај план Владе управо тангира тај проблем неравномерног развоја.

живимо МНОГО боље него 2000. али брзо смо заборавили (хвала Богу) како се онда живело. нису испуњена нереална очекивања која су подгрејавана у народу да би се срушио Слоба и сад су сви у апатији. прве две кључне године су се делиле паре од приватизације (крпио се буџет) и ишле на потрошњу и раст стандарда, па су људи живели у илузији да нам је добро. сад стандард спорије расте, али се праве темељи за све већи раст. мало стрпљења само, ако трпимо 15 година и сад смо на прагу увођења реда у систем, шта је још година. а онда ће стандард да расте све брже и брже...

ово о чему причам је реално. свако ко мало познаје теорију економског развоја може да види да је ово реално.

ево вам пластичан књишки пример:

прве године имаш за хлеб. и мало преко да можеш да купиш путер. можеш да купиш путер и да потрошиш вишак на свој стандард. или, можеш да приштедиш па да уложиш у краву, па да следеће године имаш и хлеб и путер и вишак за џем. ако друге године приштедиш и уложиш у шљиву, треће године имаш и хлеб и путер и џем и још већи вишак, који опет можеш да потрошиш или инвестираш. да си наставио са трошењем вишка, ти би и прве и друге и треће године имао само за хлеб и путер.

ми смо са оном првом Владом производили хлеб, вишак нам је ишао на путер и задуживали смо се за џем. а сада радимо другачије, али народу фали џем, а навикли људи на џем, па су љути.

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

nije problem sto smo mi zaboravili kako se nekad loshe zivelo, nego sto sada mnogo bolje zive (sve im je bolje) mnogi "kontroverzni" tajkuni i ostali biznismeni koji su spojili sa ovom i onom strankom i tako oprali svoje bogatstvo.

Josh uvek radim u organizaciji jednog sportskog mitinga kome je Dinkic predsednik organizacionog odbora u kome su i Shoshtar i direktor Lutrije Srbije, i mogu da ti napishem "ruski klasik" sa istinitim prichama kakve se tu sheme isprepletaju i kakve se pare peru i vrte, cak i kroz atletski miting.

Iritira mi kada mi finansijsku politiku vodi jedan white-collar krimos

Edited by iguana

It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad

i da, mani me ovih "pola kupus, pola meso, u proseku sarma" metafora. Niti sam ja idiot na polju ekonomije (deda mi je bio direktor Beogradske banke i pomocnik ministra finansija pa sam odrastao na prichama o novcu), niti si ti u DS-u. Molim te ! [:D]

Игоре, рашће и производња, и то ће да расте више него што смо икада производили, наше предности и апсолутне и компаративне на том пољу су толике да има да поједемо окружење на средњи рок. али услуге ће расти још брже, што је нормалан тренд. а паре од услуга су најслађе.

права стратегија развоја је још далеко, али чине се крупни кораци. па ми нисмо имали прави развој 20 година, а стратегије су биле умногоме нереалне.

неће се овде никад развити сурови капитализам англосаксонског типа. наш народ је навикао да држава брине о њему, а и држава је навикла да брине о народу, тако да од ових милијарду евра приближно пола иде у школство и здравство. самоубиство због отказа је потресло јавност, али да те питам колико је самоубистава било последњих 15 година због глади и немаштине? није то аргумент. уосталом ту се радило о недостатку слуха надрканог и умишљеног менаџмента, а не о суровом капитализму per se.

Style over subsistence

drashko .. ne vredi ja sa tobom da pricham ove priche kad se ti napuhash kod dekija, ukljuchite BK i kazesh "vidi, vidi kako napredujemo". jedno su priche, prognoze, studije, a drugo je realnost. necu vishe da postujem na ovoj temi, ne znam zashto sam uopshte i prvi put.

• crno nam se piše

• belo nam se šmrče

• mind over matter

• jebo sam vam mater

неће се овде никад развити сурови капитализам англосаксонског типа. наш народ је навикао да држава брине о њему, а и држава је навикла да брине о народу.

200px-Clown_chili_peppers.jpg

drasko, hvala ti za ovaj smeh. sad mogu da idem i radim svoj jahting klub na bezaniji sa osmehom na licu

Иги, ти у свом огорчењу не видиш шуму од дрвећа. причаш о криминалу. а ја као не знам за криминал. па јеботе, да ли ви уопште знате размере гована у којима се налазимо и колико смо одмакли на путу из тих гована. раније нисмо могли да дишемо, а сада нам смета што смо у говнима до колена.

Style over subsistence

drashko .. ne vredi ja sa tobom da pricham ove priche kad se ti napuhash kod dekija, ukljuchite BK i kazesh "vidi, vidi kako napredujemo". jedno su priche, prognoze, studije, a drugo je realnost. necu vishe da postujem na ovoj temi, ne znam zashto sam uopshte i prvi put.

јеботе, Ћиле, причаш као да сам полудео. па куд ћеш већу реалност од онога са чим се сусрећем сваки дан на месту на коме сам. шта и како се ради. проблем је што сте сви толико огорчени да више не верујете ничему.

али добро, ваљда ће и вас једног јутра обасјати нека лепа вест, па ће вам успех деловати вероватније.

drasko, hvala ti za ovaj smeh. sad mogu da idem i radim svoj jahting klub na bezaniji sa osmehom na licu

извлачиш из контекста радикалу ниједан! [:)]

неће се овде никад развити сурови капитализам англосаксонског типа. наш народ је навикао да држава брине о њему, а и држава је навикла да брине о народу, тако да од ових милијарду евра приближно пола иде у школство и здравство.

Style over subsistence

ja samo gledam prosek primanja i brzinu zaposljavanja mojih ortaka, ukljuchujuci tu i tebe, u odnosu na ono sto su studirali. Oni koji se bave menadzmentom i finansijama se uglavnom dobro snadju, dok oni koji se bave proizvodnim delatnostima (npr mashinstvo, hemijom), lepim vestinama (npr arhitekturom) a ne daj bozhe nekim jezicima ili pale u inostranstvo (moj najbolji ortak iz gimnazije je sada u torontu) ili se ubiju od muke, radeci nesto zasta im ne treba ni cetiri razreda osnovne skole, kao serviseri kompjutera, itd...

kako stvari stoje, ovo sada kazem najiskrenije, za 3,ili 4 godine Igi ce na ovom topiku postovati iz Indijanopolisa. Sto znachi da nece vishe biti nikada

http://www.klanrur.rs/~rhhftp/iguana/lazy.jpg

[:(] [:(] [:(]

zaduzenost domacinstva-privatni dug...koliko su ljudi uzeli kredita...

годишњи износ дознака је приближно толики по глави, тако да нема зиме, веруј ми.

Style over subsistence

- судство, ово не морам да образлажем, али видимо да се ствари овде већ одмотавају

Ово није тачно, одмотава се по принципу "сјаше Курта да узјаше Мурта...", што би значило да се ништа не решава већ да се мењају људи који ће да сплеткаре опет...

Уопште све је то јако умршено и политички потковано, а то да се убија корупција у земљи то је најгвећа глупост, корупција расте све више из дана у дан. Те људе које похапсе због наводне корупције, похапсе да би на њихова места довели неке друге и добили већи део торте.

SCJP.png

ranije su one koji su bili navatani smenjivali ili slali u penziju, tako da je ovo korak napred.

shto se tiche korupcije, ona se NIKAD i NIGDE nije iskorenila. poenta je svesti korupciju na prihvatljiv nivo; ovde je proteklih desetak godina bilo sasvim normalno da mitom reshavash posao, od lekarskih pregleda, preko ocena na ispitima do pandurskih patrola. definitivno se po tom pitanju krecu stvari na bolje.

u srbiji nece nikad biti bolje. jedan od najbogatijih ljudi iz novog sada (ciji su jos nerodjeni unuci mirni koliko ima para) je rekao da cemo kroz 10 20 godina u srbiji prositi za koricu hleba... a verovacu njemu jer je jedan od najboljih privatnika u srbiji, neko ko sedi sa berluskonijem par puta godisnje, obilazi ceo svet i sl...

jbg... moje misljenje je slicno

samo losije i losije

Ja sam umereni optimista, kao sto sam uvek i bio. Generalno idemu u dobrom smeru, ali mislim da bi to moralo mnogo bolje.

Nego mi je zanimljivo koji je vojnik partije postao ovaj Drasko otkad su ga aklimatizovali u Narodnoj banci :) A ranije sve kenjao, kao dza bu, ovo ono ne valja, a sad prica istu pricu koju sam ja pricao 2003. godine recimo :)))

Heghlu'meH QaQ jajvam

za godinu dana cu ici da posetim grob mom drugu koga su danas sahranili, a za politiku me savrsheno zabole kurac. Admini, dajte im vishe taj forum, pa tamo pishite do mile volje.. jebali vas i Djindjic, i Sloba, i Voja i svi ostali..

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

[21:00] <vudu> jebacemo svi

Nego mi je zanimljivo koji je vojnik partije postao ovaj Drasko otkad su ga aklimatizovali u Narodnoj banci :) A ranije sve kenjao, kao dza bu, ovo ono ne valja, a sad prica istu pricu koju sam ja pricao 2003. godine recimo :)))

pa cekaj, imam ja i spisak sta ne valja.

i nema tu partije, burazeru, tu se razlikujemo ti i ja. [;)]

gde onda margija da zaposlimo ? [;)]

Margija u UBPOK [:D]

za godinu dana cu ici da posetim grob mom drugu koga su danas sahranili, a za politiku me savrsheno zabole kurac. Admini, dajte im vishe taj forum, pa tamo pishite do mile volje.. jebali vas i Djindjic, i Sloba, i Voja i svi ostali..

a sta ti je bilo sa drugom?

Style over subsistence

ево вам пластичан књишки пример:

прве године имаш за хлеб. и мало преко да можеш да купиш путер. можеш да купиш путер и да потрошиш вишак на свој стандард. или, можеш да приштедиш па да уложиш у краву, па да следеће године имаш и хлеб и путер и вишак за џем. ако друге године приштедиш и уложиш у шљиву, треће године имаш и хлеб и путер и џем и још већи вишак, који опет можеш да потрошиш или инвестираш. да си наставио са трошењем вишка, ти би и прве и друге и треће године имао само за хлеб и путер.

svidja mi se kako to izgleda na papiru, ali relanost je da sam imao i prosle i pretprosle godine 21000din platu. prosta je racunica da je moja platezna moc opala (preracunato u eur). opala za 25%.

e sad to je otprilike: imao sam sva cetiri uda sad imam 1 manje. ako otkinem ruku, sakat sam i duplo sporije kucam na racunaru i tesko obavljam i trivijalne duznosti, a kamoli sex i privlacnost prema zenama.

ako otkinem nogu ne mogu da stojim, i jedina prednost je sto cu stalno sedeti u autobusu. ne mogu da se bavim sportom, sto bi reklo moje socijalne duznosti su i do 50% umanjene.

koji god ud da otkinem pola sam coveka. tako da je racunica prosta - dogodine cu u invalidsku penziju sa 29 godina i 11 godina staza i bez cvonjka u banci. moj savet bankarima: razmisljajte u markama, bice vam sve jasnije da je sad sve duplo skuplje :)

quote :што значи да стандард не пада, само не расте

yea yea get real and wake up on time ;)

sve sto ne raste, stagnira - sve sto stagnira, nazaduje

i za kraj: najvise mi se svidjaju prognoze da ide Golden Age. pre bih rekao Golden Dawn. Zlatni jebeni Sunovrat. ili Slobodan Pad. ko nije skako padobranom ne zna kako je to :)

pa kako i ne bi izlgedalo da ide bolje sutra, kad neko iz tri puta te dovede u Dark _Fuckin_ Age ???

oprostite mi outburst ja sam samo paranoicno pesimistican kad se potegne pitanje ekonomije u srba. to je otprilike taboo na ovim prostorima. to bi bilo otprilike kao da nateras neku (musku) javnu licnost da ga je primila u senfaru ...

uf ... jel moze cesci topici ovakve sadrzine, malo da se izduvavam ;))

Never underestimate the power of human stupidity. Robert A. Heinlein

God is subtle but he is not malicious. Albert Einstein

ja mislim da ce stanje ipak nekako da se popravi kod nas:

-pomrece svi ovi sto su sad na neki nacin vlast....

-uletece strane firme....

-bice kredita and such....

-ne verujem da cemo ikad da budemo kao nekad, ali verujem da necemo zauvek biti drzava banana

ali verujem da necemo zauvek biti drzava banana

pinokio je samo u bajci iz drvenog lutka bio pretvoren u decaka

isto tako ni majmun ne moze da izraste u coveka, nemo' se vredjas mislim generalno na srbe. mi smo debelo zatupljen narod i moramo da malo izadjemo iz sopstvenog sveta, posaljemo par iljada ljudi u svet da nam prevedu sta se tamo desava. tek onda cemo skapirati da izumiremo. dzaba kinta kad se niko ne jebe, a ako se vec jebe (tu ne podrazumevam drkanje i chohanje dzane (kopirajt by Nemesis)) - ne pravi decu.

to je dalekometniji ekonomsko-politicki problem nego kinta. sto kaze jedan ciga kad su ga pitali kako rani 8-oro dece a 9. na putu: pa nista, cu dolijem litar vode i bice za sve ... kao dobar pravoslavac raci cu na konto para: pa i ptice ne seju pa jedu (molim vas nemojte bukvalno shvatiti :)

mala digresija u politiku: u principu, nema veze ako kosovo ostane ili ode, ako ode najebali smo, ostacemo pod jedan maslacak, ako ostane najebali smo, imamo siptarskog predsednika, s obzirom da ce ko jedan da glasaju za njihovog kandidata.

to nama nedostaje - da budemo kao jedan i da se drzimo price, pa i kad lazemo da se pokrivamo, pa cemo kod kuce da resimo svoje :) a ne stalno da nam neko sa strane kara zenu, a mi da se pravimo ludi, nema veze bar placa ...

sori za ovoliko politike, al mi nije jasno kako da odvojim posto je vezana tema 0:)

Never underestimate the power of human stupidity. Robert A. Heinlein

God is subtle but he is not malicious. Albert Einstein