peja_ Posted April 28, 2006 Report Share Posted April 28, 2006 siguran sam da je i tomkeus rekao da ako se nesto krece brzinom svetlosti ima beskonacnu masu. Quote The thing's hollow — it goes on forever — and — oh my God — it's full of stars! Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted April 28, 2006 Report Share Posted April 28, 2006 (edited) ... Edited April 28, 2006 by voodoo^nbgd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 28, 2006 Report Share Posted April 28, 2006 siguran sam da je i tomkeus rekao da ako se nesto krece brzinom svetlosti ima beskonacnu masu. ← Izvini, ali kako onda objasnjavas cinjenicu da milenium falcon ide brze od svetlosti??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted April 28, 2006 Report Share Posted April 28, 2006 ја то објашњавам чињеницом да је главни техничар тог брода немушти примат од 2,5 метра. Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted April 28, 2006 Report Share Posted April 28, 2006 Joooj majko mila! Kole, trenutak je da objasnis deci sta je to Warp! Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
peja_ Posted April 28, 2006 Report Share Posted April 28, 2006 Izvini, ali kako onda objasnjavas cinjenicu da milenium falcon ide brze od svetlosti??? ← ovo sa beskonacnom masom je ajnstajn odradio valjda, ne znaci da se ja slazem sa tim :) evo bas sam danas gledao neku emisiju na prvom/drugom, i neki nas fizicar cita tako neke tesline zakljucke i radove uopste i sad: pominje neke nehercove talase koji se krecu brze od c :) ko zna sta on prica, ali ako fizicari danas ipak ostavljaju mogucnost v > c, onda sutra v>>>c Quote The thing's hollow — it goes on forever — and — oh my God — it's full of stars! Link to comment Share on other sites More sharing options...
exV Posted April 28, 2006 Report Share Posted April 28, 2006 btw cini mi se da je Tesla u nekoliko svojih otkrica osporio teoriju relativiteta a ti dzontra.volta F = m * a Quote DefraG Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kole Posted April 28, 2006 Report Share Posted April 28, 2006 Po narudzhbi by teh Emo... "Warp polje" radi na principu prebacivanje prostora isped sebe iza sebe...tako da se brod u warp polju ne krece vetj je njegova nadsvetlosna brzina "privid" usled brzine prebacivanja prostora iza sebe.... Naravno, samim tim, scene borbi pri warp brzinama su vrlo dubiozne jer bi one podrazumevale da torpedo ispaljen sa jednog broda koji juri drugi ima oko sebe stabilno, externo generisano warp polje, i to vetje brzine/snage nego brod koji ga je odaslao...naravno ova rupa se objasnjava komparativno malom velichinom torpeda u odnosu na brod (kome trebaju sto vetje nacele da bi imao stabilno warp polje oko broda takve velcihine...) Ovakvi warp/fold driveovi su chesti u SFu...samo neki autori se klone borbi u istom a druge bole uvo... Najdubioznija stvar kod ST warp drivea tho je transwarp, odnosno nesuglasice oko warp brzina...tj warp 10 se smatra za nedostizhni maximum i zapravo sto si brzhi to dodajesh vishe decimala iza 9.999... elem kada bi se dostigao warp 10 putnik bi bio u nekom obliku hipersvemirskog nexusa iz kog mu je dostupan izlazak u svaku proizvoljnu tacku u postojecem svemiru...mada to je star trek metafizika i ne treba se upustati u to ;o)) Sa druge strane, u Star Warsu se nadsvetlosno putuje kretanjem kroz hipersvemir, i na nashu srecu nisu se upustali u interakcije brodova unutar HSa, ali chinjenica je da masivni izvori gravitacije koche HS jump....uglavnom SW HS skokovi se tumache preko onih teorija da postoji mnogo vishe od 20 dimenzija i HS jump drive odmota neke od tih dimenzija i krece se ogranichenom brzinom duzh neke od tih, prethodno nevidljivih osa, a nusproizvod tog kretanja je HS skok na drugi kraj galaxije... treca stavka je hipersvemir kakvog ga imamo u Bab5 serijalu koji je skoro isti kao onaj iz SW samo sto je unitar njega moguce normalno kretanje po svim zakonima fizike pa i borbe...objashnjenje je slichno kao kod SW sa "extra nevidiljivim dimenzijama" samo komplikovanije =o)) tj brod pri ulasku menja set "nama normalnih dimenzija" za set nevidljivih, opet se krece duzh njih, i onda pri izlasku se vraca na "normalne", naravno ovakav nachin zahteva mnogo vere od SF gledaoca jer je baaash far fetched =o)) uglavnom ono sto je zajednicko svim ovim nadsvetlosnim pogonima je da osobe koje putuju istim se zapravo nikad ne krecu bizhe od svetlosti - hence no time trave problems =o)) u je...ladno bi mogao da odem u san francisko i trazhim da me zaposle kao predavacha na starfleet akademiji...jebem kevu u njihovoj teorijskoj fizici =oD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peja_ Posted April 28, 2006 Report Share Posted April 28, 2006 @exv procitaj ponovo sta je on u stvari rekao @kole ... :) Quote The thing's hollow — it goes on forever — and — oh my God — it's full of stars! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted April 28, 2006 Report Share Posted April 28, 2006 kole, kole:)...star trek fizika ftw:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
uveta Posted April 29, 2006 Report Share Posted April 29, 2006 Jel neko u stanju da prevede koletov post? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted April 29, 2006 Report Share Posted April 29, 2006 sori brzo sam napisao znam da je masa puta ubrzanje jednako sili. to je prvo sto sam cuo iz fizike: "mala moja, daje se na znanje, sila masi daje ubrzanje" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted May 3, 2006 Report Share Posted May 3, 2006 Ono sto je Kole hteo da kaze je da je Warp u stvari mashina koja savija prostor oko sebe i onda samo prelazi iz tacke u tacku bez kretanja jer je vec u toj tacki. Najlakse je shvatiti na primeru paprira. Imate papir i sad, udaris tacku na jednom kraju papira i na drugom tako da u odnosu na neku osu papira tacke budu simetricne (uzmimo da je papir dvodimenzionalan). Daljina izmedju te dve tacke se izmeri lenjirom, medjutim ako savijete papir na pola (po vec pomenutoj osi) tacke ce se poklopiti i razdaljina nece postojati. Poenta ove price je da brzina nije problem pri kretanju i nije vazno da li postoji maksimalna brzina ili ne. Druga poenta ove price je razmisljanje izvan koncepta koji neophodno zadaje trud da se dostigne maksimalna brzina. Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted May 3, 2006 Report Share Posted May 3, 2006 Ok, kako smo od gornjih granica naučnog rastezanja činjenica dospeli odjednom usred SF psudo-science diskusije, a da, kolek i bolek Sledeće na popisu obja Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kole Posted May 7, 2006 Report Share Posted May 7, 2006 ocesh objashnjenje vremenskih putovanja kroz multiverse teoriju ili nesto jesnostavnije? a event horizon kome treba da se objashnjava taj je majke mi complete idiot =o) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted May 10, 2006 Report Share Posted May 10, 2006 Miller: Weir? Dr. Weir: [laughing] The ship brought me back. I told you she won't let me leave - she won't let anyone leave. Did you really think you could destroy this ship? She's defied space and time. She's been to a place you couldn't possibly imagine. And now... it is time to go back. Miller: [sounding bored] I know. To hell. Dr. Weir: You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse. .............. Miller: Oh. My. God. What happened to your eyes? Dr. Weir: Where we're going, we won't need eyes to see. .............. Miller: You don't believe in that kind of stuff, do you? D.J.: Whoever sent that message, he sure believes in Hell. и тако... Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
uveta Posted May 13, 2006 Report Share Posted May 13, 2006 Miller: Weir? Dr. Weir: [laughing] The ship brought me back. I told you she won't let me leave - she won't let anyone leave. Did you really think you could destroy this ship? She's defied space and time. She's been to a place you couldn't possibly imagine. And now... it is time to go back. Miller: [sounding bored] I know. To hell. Dr. Weir: You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse. .............. Miller: Oh. My. God. What happened to your eyes? Dr. Weir: Where we're going, we won't need eyes to see. .............. Miller: You don't believe in that kind of stuff, do you? D.J.: Whoever sent that message, he sure believes in Hell. и тако... ← Koj je ovo film, na vr' mi jezika....? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted May 15, 2006 Report Share Posted May 15, 2006 Event Horizon Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts