Jump to content

Izuzetak potvrdjuje pravilo..

Recommended Posts

• Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

mozda ako se ide logikom .. ako je izuzetak jedan, zbog chega se i zove izuzetak i poshto je jedini, a jedini je ako je izuzetak i onda je zanemarljiv zato shto je jedan samim tim potvrdjuje dato pravilo jel je izuzet iz njega :)

• crno nam se piše

• belo nam se šmrče

• mind over matter

• jebo sam vam mater

Npr. da pravlilo glasi:

"bla,bla,bla... odnosi se na bla,bla, osim na xyz..."

e onda ti se u životu xyz dogodi, i pravilo se ne primeni na njega, i tako...

Au brate hteo sam ovo da završim na duhovit način, al zaboravih dok sam pisao šta htedoh da napišem.

Jbg.

God save Opera Mini.

Samo Klejbezable, ostalo su sitnice.

Rastaman still stand.

mozhda se nije doshlo logichkim putem?

jedino objashnjenje koje meni pada na pamet je sledetje:

-kazhesh svi u mojoj porodici su normalni, SEM deda Marka koji je bio pomalo tjaknut.

znachi, pravilo je da su svi u tvojoj porodici normalni a deda Marko je izuzetak. chim on toliko shtrchi znachi da je pravilo da su svi u tvojoj porodici normalni ispravno. osim ako nisi bukvalista pa to SVI uzimash bukvalno.

mrzi me da smishljam druge primere ali nadam se da shvatash poentu.

To verovatno znaci ono: odemo svi u zoo vrt i npr. kruka pojede medved i onda

dodje drale i kaze "eto rekoh da je zoo siguran ali je ipak moguce da neko i nastrada"

Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије!

shvatam poentu i nacin razmisljanja... mene buni jedna stvar.... Ako ta izreka nije zasnovana na chistoj i nepogreshivoj logici, zasto je onda gro ljudi koristi kao da je to nesto najlogicnije na svetu?

I obrnuto, ako je zasnovana na chistoj i nepogresivoj logici, ne postoji logicko objasnjenje koje bi definisalo izreku tako da je svako razume na isti nachin.

Get smart or die dumb!

pa ne bash starbache.. ili ja ne kapiram najbolje u ove kasne sate.

po meni postoji samo jedan(1) skup - moja porodica(a), i dva(2) pod skupa - normalni(b) i nenormalni(c ).

izreka "izuzetak potvrdjuje pravilo" se koristi za skup "a", a taj skup je solo... i onda dolazimo do toga da je skup "a" normalan, u njemu postoji samo deda Marko koji je nenormalan (pod skup c), i upravo postojanje tog nenormalnog deda Marka nam govori da su svi ostali normalni i da je to pravilo u porodici... iliti drugim rechima, chim spoznajemo da je deda Marko lud, pronashi smo crnu lopticu u chiniji punoj belih loptica, i ta crna loptica daje kontrast dovoljan da mozhemo retji da su sve ostale loptice bele.

kapiram da je ova izreka samo univerzalna verzija izjava tipa "SKORO svi/sve/sva/cela/celo/celi/itd..."

Edited by Ramirez

To je zato sto se 'vatate logike ko pijan plota. Nikako vam nije jasno da je logika ljudska izmisljotina, a samim tim daleko od toga da je nepogreshiva. Dakle, ovde uopste nije rec o logickom posmatranju poslovice. Poslovice su nastale iz iskustva, ne tako sto je neko zatvoren u sobi sedeo i razmisljao sta bi bilo pametno da kaze.

Pre bih isao na to da se utvrdi uzrok izgovaranja ove poslovice. Ukoliko se ispostavi da poslovica u realnom sistemu ima smisla i da svi razumeju (ili vecina, a oni koji ne razumeju potvrdjuju pravilo) sta je covek koji je izgovara hteo njome da kaze, onda nema sta da se tupi.

Medjutim, ono cega se ja plasim, to je da je ovo poslovica novijeg datuma koja sluzi da se na jedan veoma sumnjiv nacin dobiju argumenti u korist neke tvrdnje. Dakle uzrok izgovaranja ovakve poslovice je upravo u nedostatku pravih argumenata u diskusiji.

Npr. pricamo o tome koliko je necija porodica normalna, i onda jedan kaze: "e vidis tvoj deda je lud", a onda ovaj, jedino sto moze da kaze kako bi njegova porodica ipak bila normalna, kaze: "da, ali on je izuzetak koji potvrdjuje pravilo". Svi znamo sta je time mislio, medjutim, to je potpuno nevalidan argument koji nema nikakvu vrednost (naravno ako hocemod a budemo sitnicavi).

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

ako se vetj hvatate primera "ko je lud <normalan>, a ko ne" treba prvo definisati kriterijume po kome je neko ili neshto normalno. a koliko ja znam - normalno chini vetjina. ako je u jednoj porodici brdo ludaka <nenormalnih> a samo je deda normalan, onda opet deda ispada nenormalan jer ne chini vetjinu.

jebiga... [zvajz]

postoje samo dve istine na ovom svetu:

1). djape je najbolji frajer

2). zemlja je plocha

@oddball

iako se posmatra skup "a" (porodica) kao zasebna celina, ipak imamo neka opshta saznanja o porodici, jer posmatramo sa stanovishta celog drushtva. drugim rechima, on je lud jer se njegovo medicinsko stanje definishe kao shizofrenichno a ne zato shto je vetjina porodice vetjala i odluchila da je lud. :]

inache, bolkonski je sve lepo rekao.