Jump to content

TFT monitor

iguana

Recommended Posts

Kao prvo: na pripremu za shtampu zaboravi... Za sve ostalo LCD je majka.

Kao drugo: kod LCD-a osvezavanje kartice nema ama bash nikakav znachaj, pogotovo ako koristish DVI ulaz (shto je preporuchljivo).

Kao trece: za 800 do 1000 evra mozesh da kupish 20" LCD monitor, Viewsonic naprimer.

Sto ja radim pripremu na Mac-ovom TFT-u?

@topic

Imas fudzicu simens 19' wide screen 8 k/s za 310 jura

fml

elem danas sam prolazio pored tehnomarketa na novom Beogradu i video sam jedan monitor koji mi se estetski mnogo svidja - u pitanju je Philips 190 x5fb. O karakteristikama vishe mozete videti na http://www.ciao.co.uk/Productinformation/P...90X5FB__6282914

nisam nigde mogao da pronadjem koja je matrica boje u pitanju ( kada sam pitao prodavca on mi je dao neku spiku kako se radi o novoj tehnologiji za 2006. godinu i 16bitnim matricama ). Ovako deluje ok, mada mi se ne svidja cinjenica da nema DV ulaz ( btw zasta se on koristi ? da li ima neke veze sa radom u npr Premieru ili After Effectsu ?) i sto je odziv 12 ms.

Cena je 37 hiljada dinara..

E da, recite mi neku dobru prodavnicu hw opreme u kojoj se moze videti sta nude a ne da mi prodaju macku u dzaku, odnosno monitor samo prema specifikaciji a da se nisam uverio u celu tu prichu

It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad

elem danas sam prolazio pored tehnomarketa na novom Beogradu i video sam jedan monitor koji mi se estetski mnogo svidja - u pitanju je Philips 190 x5fb. O karakteristikama vishe mozete videti na http://www.ciao.co.uk/Productinformation/P...90X5FB__6282914

Lepo izgleda, nema sta. Ono sto bi po meni bila najveca zamerka, a posto si rekao da se hoces na njemu da se bavis i pripremom za stampu, je kontrast od samo 500:1. Samosung 970P ima recimo znacajno bolju ovu karakteristiku sa kontrastom od 1000:1, a i Viesonic. Cak ga po karakteristikama sije i Samsung 930BF koji je znacajno jeftiniji (iako nema zvucnike, ali kapiram da ga nisi zbog toga gledao).

A ako bas hoces Philipsa onda pre gledaj nesto u fazonu Philips 190B6CS

nisam nigde mogao da pronadjem koja je matrica boje u pitanju ( kada sam pitao prodavca on mi je dao neku spiku kako se radi o novoj tehnologiji za 2006. godinu i 16bitnim matricama ). Ovako deluje ok, mada mi se ne svidja cinjenica da nema DV ulaz ( btw zasta se on koristi ? da li ima neke veze sa radom u npr Premieru ili After Effectsu ?) i sto je odziv 12 ms.

To sto nema DVI ulaz je obicno odlika jeftinije klase monitora. Nema nikakve veze sa bilo kojim specificnim programom, ali bi slika trebala da bude bolja sa DVI konektorom iz prostog razloga sto se informacije od kompa do monitora prenose iskljucivo digitalnim putem, odnosno nema digitalno/analogne konverzije podataka koja je bila neophodna za CRT monitore.

E da, recite mi neku dobru prodavnicu hw opreme u kojoj se moze videti sta nude a ne da mi prodaju macku u dzaku, odnosno monitor samo prema specifikaciji a da se nisam uverio u celu tu prichu

Svrni do Imtela, tamo pored novog Merkatora. Uvek imaju bar dvadesetak monitora koji bleje da mogu da se pogledaju, ne znam kako sto je sa high-end devetnaesticama, ali kapiram da ako bi trazio bi mogli da ti ga nameste da ga pogledas. Kod njih imas uglavnom Viewsonic i Samsung. I ERC bi trebalo da ima neki izlozbeni salon za Samsung, ali ne znam gde je to.

Heghlu'meH QaQ jajvam

Eh da, josh jednom da napomenem zashto je bolji DVI (digitalni) od D-Sub (analognog) ulaza:

DVI je skraceno od Digital Video Interface, tj. kako mu ime govori predstavlja digitalni izlaz/ulaz - samim tim geometrija je savrshena (svaki pixel slike je apsolutno identichan pixelu na lcd monitoru), ne moze da bude treperenja ili mutne slike. DVI je inache interfejs koji je pravljen bash za lcd monitore tako da je logichno kupiti monitor sa DVI ulazom.

А в чем сила, брат?

Uvoznik za Philips kod nas je Sinteh, koliko sam ja informisan. A to se onda opet svede na Tehnomarket :)

Da ispravim, ako je uvoznik Sinteh, to ti se svede na sve :) Mislim da su ti sanse 1/4 da ako udjes u komp. radnju ona bude neki vid Sinteha. BTW, sad sam cekirao monitor preko onog linka - preporuka! Da ponovim, ne znam kakve su mu boje za pripremu za stampu itd itd ali sam ga testirao par dana i mogu reci da je dobar, ima super sliku, menije itd (ali to bas nije vazno), ja se ne bih bunio da ga imam.