Jump to content

Srbija u NATO-u?

Da li Srbija treba da bude clan NATO?  

71 members have voted

1. 1. Da li Srbija treba da bude clan NATO?

• da
      29
    • ne
      42

Recommended Posts

• Replies 171
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nemacka je OSVEDOCENI prijatelj Srba. o njihovom prijateljstvu ne moram ni da pisem.

UK i SAD su nas bombardovali 2x u proslom veku. kud ces bolji primer prijateljstva?

Francuska, Italija i Kanada nisu u rangu gorenavedenih PRIJATELJA, mada nisu imali mnogo sta protiv da nas pomiluje "Milosrdni Andjeo", i da nam OKUPIRAJU deo teritorije, sto im je veeeeeliki + na skali nasih prijatelja.

Tvoj je problem sto u medjunarodnoj politici gledas prijatelje i neprijatelje. Tako je bilo i '99. kad su trebali da nam pomognu nasi "prijatelji" Rusi ili Kinezi, pa im Klinton sune neki tamo kredit, pa dobijemo mi famozni S-300... Nema tu prijateljstva. Pre mesec dana kad je bilo razmatrano ko ce postati kandidat za ulazak u EU znas ko je bila zemlja koja je svim silama lobirala za Tursku? Grcka! A oni su osvedoceni prijatelji. Prijateljstvo je za kafanu, u politici se sve svodi na interes, a sve dok mi sami to ne shvatimo ostajemo sebi jedini neprijatelji.

i onda jos dodju ljudi u Srbiji, Srbi, koji rade za PARE, da me ubedjuju da sam ruzan i glup! pa kazu da smo mi crna rupa, pa smo mi slepo crevo. i oni su kul, a ja sam prljavi NACIONALISTA, nazadan i smrdljiv. pa mi prodaju VREDNOSTI. pa me uce pameti. pa me stranci onda pitaju (dobronamerno) a sta ce vam Kosovo? udjite u svetlu buducnost, udjite u EU. udjite POSRAMLJENI, izgubljeni, porazeni, ponizeni, dacemo vam djindjuve da se igrate dok ne krepate, dacemo vam vize, dacemo vam lazi da zaboravite da ste nekad, ikad, bili neko i nesto a sada ste NIKO i NISTA.

Ajde sad da mi sebi lepo pogledamo u oci i da vidimo sta smo mi to danas, posto kazes da smo neko i nesto. U proteklih 15 godina smo zvanicno ucestvovali u jednom ratu a izgubili ih cetiri. Vise desetina hiljada gradjana ove zemlje je poginulo u tim ratovima, a imamo skoro milion onih koji su morali da pobegnu iz svojih domova. Tu ne bih rekao da smo i malo posramljeni.

Ali da kazemo da je to bilo neko drugo vreme i da gledamo sadasnjost. Srbija danas ima duplo manji GDP per capita od Albanije (2400$ naprema 4900$). Srbija danas ima nekoliko puta vecu inflaciju od Albanije, prosle godine je imala "samo" duplo. Nezaposlenost nam je oko 30%. Kada bi Kosovo i Metohija se potpuno integrisali u sastav Srbije imao bi 80 poslanika albanaca sto znaci bar nekoliko ministara (koliko vas o tome razmislja na taj nacin?).

I onda ti meni reci sta mi gubimo ulaskom u NATO? Ponos? Saznanje da nismo nebeski narod? Priznajemo da ne mozemo sami da pobedimo ceo Svet? Sta tacno? Sta sto moze da se meri necime zasta ce moja deca biti uskracena ako to uradimo?

ne kazem da je pametno i dobro kaciti se sa jakima, ali ne mogu da podnesem kada me ubedjuju da je NORMALNO biti jeben.

Imas dve varijante, onu koju smo praktikovali do sada, a to je da nas jebu na suvo, ili da ih zamolis da upotrebe vazelin. Mozes ti ovde na forumu da se kurcis koliko god hoces, ali dok mi ne budemo Svajcarska, pa budemo u prilici da ekonomski pariramo ili da teramo inat nekome, je najbolje da vidimo sta je najbolje sto mozemo da izvucemo iz trenutne situacije.

Jednostavno NIJE nash interes da prihvatamo sve shto zapad od nas trazhi po svaku cenu i bez razmatranja da li je korist veca od shtete.

Ja nisam nigde ni tvrdio da sve treba da se prihvata po svaku cenu i bez razmatranja, ja sam cak naprotiv naveo razloge zasto mi nesto treba da prihvatimo uprkos stetnim posledicama, ako uzmemo u obzir korist koju mi time ostvarujemo.

Heghlu'meH QaQ jajvam

sve te pragmatichne teorije su odrzive do onog trenutka kada treba da pogledash u ochi coveku koji je mozda izgubio majku, oca, dete, brata, sestru, muza ili zenu u jednom ratu, mozda cak i na pragu sopstvene kuce,u ratu koga se njegova drzava stidi i tretira kao invaziju na komsije iako su se ljudi borili za sopstvene zivote i kuce, dok se okolne drzave javno istim ratom ponose iako su njihove armije proterale stotine hiljada a hiljade ubijenih civila "one druge strane" tretiraju kao opravdane zrtve rata, dok se nashi gresi nazivaju genocidima...

pokusajte da budete tako pragmatichni i kada posetite neko izbeglicko naselje bez kanalizacije, vode, sa najlonom umesto stakla, gde ljudi kada idu u "shoping" odlaze do kontejnera, a ne samo iza svojih adsl i kablovskih veza... recite njima svoje teorije. pricajte njima o velikoj evropi, dobrodusnoj americi...

amerika nam nije neprijatelj, ali josh manje i prijatelj.

It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad

sve te pragmatichne teorije su odrzive do onog trenutka kada treba da pogledash u ochi coveku koji je mozda izgubio majku, oca, dete, brata, sestru, muza ili zenu u jednom ratu, mozda cak i na pragu sopstvene kuce,u ratu koga se njegova drzava stidi i tretira kao invaziju na komsije iako su se ljudi borili za sopstvene zivote i kuce, dok se okolne drzave javno istim ratom ponose iako su njihove armije proterale stotine hiljada a hiljade ubijenih civila "one druge strane" tretiraju kao opravdane zrtve rata, dok se nashi gresi nazivaju genocidima...

To stoji, ne kazem. Ja sam imao tu srecu da mi niko nije poginuo u tim ratovim, mada mi je deo porodice pobegao sa Kosova '99. Ali covek koji se nasao u takvoj situaciji ne moze racionalno sagledavati ovaj deo price jer je uvek vodjen svojim licnim bolom. Najbolje sto ja mogu da uradim za njega jeste da mu pomognem da moze da zivi od svog rada, da ima kucu i cime da hrani svoju porodicu, a ovaj deo moje price ide u tom smeru. To sto je neko tamo ponosan zato sto smo svi mi Srbi niti ce mu vratiti kucu, niti ce mu vratiti onoga ko je izgubio, a moze mu samo dalje pogorsati materijalno stanje.

pokusajte da budete tako pragmatichni i kada posetite neko izbeglicko naselje bez kanalizacije, vode, sa najlonom umesto stakla, gde ljudi kada idu u "shoping" odlaze do kontejnera, a ne samo iza svojih adsl i kablovskih veza... recite njima svoje teorije. pricajte njima o velikoj evropi, dobrodusnoj americi...

Cela moja prica ide u tom smislu - da svima u ovoj zemlji bude bolje i da nema ljudi koji zive u takvom siromastvu. Dzaba im je sto su ponosni Srbi ako su gladni Srbi, njihova deca nece razumeti zasto smo mi rekli istorijsko "NE" NATO-u, ali ce razumeti mleko na stolu i struju u sijalici.

ako se neko usudi nesto da odgovori zwerku onda je stvarno (izvinte na izrazu) debil. znaci covek je tako lepo rekao sve da mozemo da zakljucimo topic.

Khm, pa nisam ja bas sad neki mesija da svi ucite moje tekstove napamet. Niti sam najpametniji na Svetu, niti imam zelju da se kao takav predstavim. Ja sam izneo svoje misljenje, ovde ima i dijametralno razlicitih a cilj ovakvih diskusija bi trebalo da bude da se razmene argumenti, te da svako od nas izadje sa svojim stavom formiranim na osnovu tih argumenata.

Heghlu'meH QaQ jajvam

To sto je neko tamo ponosan zato sto smo svi mi Srbi niti ce mu vratiti kucu, niti ce mu vratiti onoga ko je izgubio, a moze mu samo dalje pogorsati materijalno stanje.

mali offtopic... mozhda nismo "svi" Srbi ovde i kad se govori o Srbiji stvarno me smara da svi prichaju kao da smo etnichki chista zemlja (nevezano sa tobom zwerko:). Pa zhive u ovoj Srbiji i ljudi koji nisu Srbi, a opet ne mlataraju oruzhjem i ne trazhe nezavisnost i ko zna shta josh. I oni se pitaju shta tje se desiti i u kom pravcu drzhava ide.

Chisto da to imate na umu ako se nastavi diskusija [:D]

^^To je jedan od problema u nashoj zemlji. U zapadnim zemljama, kada dobijesh drzhavljanstvo automatski si i pripadnik nacije. Pakistanci u Londonu su Englezi, Arapi u Parizu su Francuzi itd.

FZ: I have a message to deliver to the cute people of the world...if you're cute, or maybe you're beautiful...

there's MORE OF US UGLY MOTHERFUCKERS OUT THERE THAN YOU ARE!! So watch out.

ne bash... to je tako mozhda samo u USA, mada ni tamo arapi ne prolaze bash najbolje:)... i eventualno nekim nebitnim drzhavama tipa Shvedska :)))

u ostalim drzhavama ima te ochigledne podele na nacije i nacionalne manjine... i prisutne ksenofobije. Mada ja smatram da su za to i same nacionalne manjine krive (pogotovo Jevreji, Koreanci, Kinezi, itd... mada nemam obichaj da uopshtavam ovako:)

...Najbolje sto ja mogu da uradim za njega jeste da mu pomognem da moze da zivi od svog rada, da ima kucu i cime da hrani svoju porodicu, a ovaj deo moje price ide u tom smeru. To sto je neko tamo ponosan zato sto smo svi mi Srbi niti ce mu vratiti kucu, niti ce mu vratiti onoga ko je izgubio, a moze mu samo dalje pogorsati materijalno stanje. Cela moja prica ide u tom smislu - da svima u ovoj zemlji bude bolje i da nema ljudi koji zive u takvom siromastvu.

Vidi, ne kazem da tvoj stav nije pametan, ali, svi zanemaruju ono glavno:

"da li ce nama biti bolje nakon te jebade sa ulaskom u evropu, ulaskom u nato, i 'dosipanjem vazelina'??"

SVI kazu da im je cilj da Srbima bude bolje...

I SVI su se uhvatili politike, ali meni to ne nimalo ne izgleda kao trud da drugima bude bolje... ZAR je to JEDINI nachin da sami sebi pomognemo??

FCK, mislio sam da chovek zaradjuje sopstevnim radom, ali sadashnjost ukazuje da je Srbima draze (i opravdanije) da se prikljuchiju kojoj god stignu politichkoj frakciji/sili koja im nudi 'sigurnost'...

Jebesh to... Jesi u pravu kada kazesh da treba da se savijamo da nas vetar ne bi oduvao, ali Dei je u pravu kada kaze da ne treba zaboraviti ko su nam prijatelji a ko neprijatelji...

Ja sam za revitalizaciju Srbije kroz neki adekvatni "new deal", a to sa sadashnjom politichkom bagrom nije moguce...

Ako se nastavi ova politika jebanja za shaku dolara, sveshcemo se na status kurve narkomanke... svi ce nas jebati koliko im volja, a davati tek poneki fix...

(izvinjavam se mladjim posetiocima foruma na vulgarnom izrazavanju, ali nisam uspeo da nadjem kulturne izraze adekvatne da opishu sadashnju politichku situaciju) [}:)]

Ako se nastavi ova politika jebanja za shaku dolara, sveshcemo se na status kurve narkomanke... svi ce nas jebati koliko im volja, a davati tek poneki fix...

slazhem se sa skoro svime shto je zwerko rekao a dodao bih samo ovo:

imali smo 10 godina ponosnu, patriotsku srbiju koja se nije saginjala. i gde nas je to dovelo? ne znam za vas ali ja se dobro secam te patriotske srbije i srecan sam shto je vishe nema..

severna koreja je ponosna, nezavisna drzhava. da li treba ona da nam bude uzor? brojno stanje i budzet vojske koji su apsurdno neproporcionalni po glavi stanovnika, program nuklearnog naoruzhanja iako ogromna vecina populacije pati od neuhranjenosti. 150 hiljada 'nepatriotski orjentisanih' zatvorenika. ljudska prava ravna nuli.

ali ok, oni su ponosni jer se nisu saginjali.

svakako da se patriotizam ne sme zanemarivati, ali je mala linija izmedju patriotizma i nacionalizma, a mi smo je cesto prelazili (jebo im ja mater albansku/madjarsku/ustasku/americku/svapsku/tursku/ubacite_ime_naroda)

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

Cela moja prica ide u tom smislu - da svima u ovoj zemlji bude bolje i da nema ljudi koji zive u takvom siromastvu. Dzaba im je sto su ponosni Srbi ako su gladni Srbi, njihova deca nece razumeti zasto smo mi rekli istorijsko "NE" NATO-u, ali ce razumeti mleko na stolu i struju u sijalici.

svih ovh godina reformi najmanje boljitka su osetili onima kojima je ta pomoc i najpotrebnija a samo su bogati postali josh bogatiji, pri tome pokazavshi da ako imash dovoljno novca i "najdemokratskiji" politicar ce zaboraviti pri kojim si okolnostima dosao do tog imetka. a pri tome mislim na vlasnika Delte, Radulovica iz C-Marketa,Mitrovica sa Pinka... Kao da postoji razlika izmedju kriminalca i mnogo uspesnog kriminalca koja ga chini postenim i podnosljivim.

^^To je jedan od problema u nashoj zemlji. U zapadnim zemljama, kada dobijesh drzhavljanstvo automatski si i pripadnik nacije. Pakistanci u Londonu su Englezi, Arapi u Parizu su Francuzi itd.

dude u kakvoj si ti samo zabludi, francuzi (oni pravi, tj beli :)) i te kako ne podnose ni paksitance ni alzirce niti bilo koje crnce... da si malo bio tamo znao bi to...

koliko su meni rekli neki poznanici 'iz politike' :) sto se tice ulaska u EU iza nas je samo bosna a ispred je cak i albanija, dok su hrvati 10 godina ispred nas a zanimljivo to niko ne spominje ovde i da se tranzicija u evropu ocekuje za 20ak godina kada budemo siromasni kao bugarska :( (i u medjuvremenu umesto da radimo na povecavanju industrijskih i prozivodnih kapaciteta pre ulaska u EU - jer kad se udje u EU sve je striktno odredjeno - mi radimo na sto boljem smanjenju i unistenju doticnih, pravimo prostor jel te za 'strane investicije' ,bshhh), iskreno ne vidimi nikakvu buducnost na ovim prostorima sa ovakvim profilom politicara oko nas, pre svega mislim na ekonomsku buducnost jer se ne radi ama bas nista na zastiti domacih privrednika i prozivodjaca (a to sam ja) a da ne pricamo u eventualnim pogodnostima za doticne....

prica oko nato je mlacenje prazne slame, svakako cemo uci u doticni, smanjice nam vojsku na 5.000 profesionalaca, unisticemo sve sto imamo od oruzija (yeah righ rusko jefitno naruzanje koje imamo je taaaako lose, valjda su se zato odlucili za kopnenu operaciju posle bombardovanja) i zaduziti ko zna koliko stotina miliona kredita za nato naoruzanje i prakticno i definitivno prestati da postojimo kao bilo kakav vojni a istovremeno ekonomski i kulturni u ovom regionu, ostace sjajni BG sa svojiom jos sjajnijim politicarima smestenim u debele fotelje debelih stomacina i jos debljih dzepova

nazalost tako u ovom trenutku vidim buducnost i zasita sam skenjan zbog toga :(

fallout_table.gif

Ovo su svi shvatili pre nas, ali smo samo mi prakticno i dokazali.

Hmm zapravo nije tako, milosevic je trazio od nato-a da nas puste u nato, i oni ce pustiti americke trupe tj trupe natoa na kosovo...

nisam procitao postove posle 1ve strane tako da ako je neko ovo vec napisao sry.

[13:00] <GM`JessicaBiel> neko drzi blokce sa pikovima i banovima a neko sa kevama

[23:11] <srs[razer]Baja> ne volim da me neko gleda

[23:11] <srs[razer]Baja> dok jebem

[01:40] <@Xeo|Baja> ko da ti ja kazem pitaj mareta kako mu cale suri odbojku

[01:40] <@Xeo|Baja> i on ti kaze moj cale nema ruke

shto se tiche naoruzhanja, nema potrebe da kupujemo njihovo naoruzhanje. nemachka nije prodala istochnonemachko naoruzhanje posle ujedinjenja. prepravili su opremu (pre svega komunikacione protokole i elektroniku) da bi bila po nato standardima. o nekim masovnim nabavkama nema govora, sem ako nam ne ponude za dz kao kolumbiji [:D]

g!, mislim da su albanci iza nas jedan korak, tako je svilanovic rekao ako se dobro secam.. a hrvati nisu 10 god ispred nas zato su 10 god razvijeniji... a ovo za francusku true

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

svih ovh godina reformi najmanje boljitka su osetili onima kojima je ta pomoc i najpotrebnija a samo su bogati postali josh bogatiji, pri tome pokazavshi da ako imash dovoljno novca i "najdemokratskiji" politicar ce zaboraviti pri kojim si okolnostima dosao do tog imetka. a pri tome mislim na vlasnika Delte, Radulovica iz C-Marketa,Mitrovica sa Pinka... Kao da postoji razlika izmedju kriminalca i mnogo uspesnog kriminalca koja ga chini postenim i podnosljivim.

ovo mozhe da se odnosi i na svetsku politiku, i upravo zbog toga ja ne mogu da gledam toliko u napred. Mislim, 20 god je jako dug period i svashta mozhe da se izpodeshava do tad.

U Francuskoj i Italiji (da ne spominjem socijalistichku Shpaniju:) je opet dosta jak levi blok, Iran ne daje znake da je spreman da iskulira (kao ni S. Koreja:), svi chekaju da vide shta tje biti sa Rusijom posle Putina (i pitanjem Chechenije takodje:), Nemachka i ostale jache vojne sile iz NATO-a ne pokazuju bilo kakvu zainteresovanost za ulazhenje u neke nove sukobe pod vodjstvom USA (chak tje i u Engleskoj biti frke oko nekog novog sukoba... bar se nadam:), Svi gledaju i u US i shta tje biti sa Amerikom posle Busha (iako se US spoljna politika i ne menja dramatichno sa novim liderima:)... ponajvishe zbog njenog uticaja u NATO i UN.

I pored svega imamo rak Evrope-Kosovo, koje u osetljivim odnosima najbolje ne dirati (ako vetj medjunarodno pravo nije dovoljno:).

Za svo to vreme dramatichno se pojachavaju razlike izmedju bogatih i siromashnih. U mnogim zemljama srednji sloj i ne postoji. Petina svetske populacije nema pristupa ispravnoj vodi za pitje, pola Afrike umire od gladi, pola Azije vetj duzhe vreme prolazi kroz neku "kulturoloshku stagnaciju", pola Juzhne Amerike zavisi od USA (a kad Amerika izgubi interes tamo, shta tje se desiti?) i zaduzhuju se sve vishe i vishe. I na sve to, UN se, kao jedina organizacija chiji domen, manje vishe, obuhvata sve to i koja je odgovorna najvishe za reshenje tih problema, prosto gushi u sopstvenoj administraciji i time dozvoljava jake pritiske i korupciju u svojim redovima... i kao takva je nesposobna za bio shta.

Za kraj, u duhu trenutka (ptichiji grip:), da spomenem i sve vetji broj smrtonosnih bolesti koje, u najmanju ruku, imaju "chudno" poreklo.. ili je ono skroz nepoznato. Da li, ko je, i zashto, stvorio te bolesti?

One mogu pozluzhiti i kao figurativno prikazivanje terorizma kao globalne pojave kojoj se ne vidi ni pochetak, ni svrha, ni kraj.

to sve stoji i tacno je. ali mi sa ovim stavnom mozemo samo u rupu. pored toga sto je to tako, mi moramo da se povinujemo zeljama jachih. jednostavno tako je bilo i tako ce i biti. tako mora biti iako to nije moralno, eticki, etnicki reci kako god hoces sve jedno je. lepa je to prica ali to moze da vazi u wonderlandu u svetu u kom mi zivimo nikako.

"politika je umetnost moguceg", i ja to znam i ni lud ne bih protivurecio tome.

medjutim, ako se posmatra samo politicki trenutak, a ne i tok, cela slika, onda postoji ogromna opasnost da se donese pogresna odluka.

@Ignis Dei

prijatelju niko tebi ne nudi lazi... mi zivimo u lazima zbog nasih bajnih politicara... da nisu takvi ne bi ti rekao za Zapad evo vam lazi ovo ono...

tacno se zna shta oni hoce.

"netjemo nezavisno Kosovo... hocemo po rezoluciji 1244[srbi su idioti] da imamo celo kosovo...!!!"

pa ljudi moji koji normalan chovek ce nama da vrati Kosovo? pa oni su tu da bi navodno zastitili Albance i sada ce oni da kazu "e sada mi idemo - ostavljamo vam Albance na milost i nemilost", razmisli malo shta bi bilo sa tim ljudima kada bi Srbima bilo vraceno Kosovo...

ono shto hocu da ti kazem je da je Kosovo u sklopu Srbije laz koju plasira nasa vlast... ne Zapad... oni lepo kazu "Kosovo ce biti nezavisno" ne direktno najvece sile ali onaj koji ima 2g mozga moze da shvati ko je rekao predsedniku SLOVENIJE da kaze ono shto je rekao.

I na kraju treba da budemo srecni ako deo Kosova pripadne nama... bar sever i manastiri da budu pod nasom ili nato zastitom...

Tako da je sve do nas i to da li cemo u nato ili u Varsavski pakt ili u Zajednicu Armija planine Kilimandzaro...

tebi su prodali lazi da je Kosovo izgubljeno. ako izjava Slovenije po tebi odslikava stav Zapada, onda ok. po meni je to stav Slovenije.

Kosovo nece biti "vraceno" nama na milost i nemilost, ali nece biti ni dato siptarima.

mislim da je cherchil rekao: 'ne postoje vechni prijatelji i neprijatelji. postoje samo interesi nashe drzhave i po njima se treba voditi'

slazem se, ali postoje TRENUTNI.

...

vidi, ako bi ulazak u NATO garantovao kakvu takvu bezbednost Srbima, i ako bi obezbedio prisutnost nasih oruzanih snaga na Kosovu i Metohiji, ne bih se dvoumio ni casa da udjemo.

ali ako je ulazak u NATO sam po sebi cilj, onda sam zestoko protiv. i to iz vec navedenih razloga.

ja bih imao plan sta bismo sa Kosovom i Metohijom kada bi nam je vratili.

neukusno je porediti nas sa Albanijom.

ivinite zbog ovako sturih odgovora, zaista bih imao jos stosta da kazem, ali sam danas u nevidjenoj guzvi... [:)]

Edited by Ignis Dei

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Ja sam za revitalizaciju Srbije kroz neki adekvatni "new deal", a to sa sadashnjom politichkom bagrom nije moguce...

Price o New deal-u za Srbiju su price za malu decu, nisu ovo 30te godine proslog veka pa da tako nesto moze da se izvede, iz prostog razloga sto prvih 100 velikih svetskih kompanija imaju svaka nekoliko puta veci godisnji budzet od budzeta drzave Srbije. New deal sa pocetka 21. veka za Srbiju bi bio privuci 10 od tih kompanija da investiraju u neku fabriku ili nesto slicno ovde. Mi smo u proteklom periodu imali investicija, ali je vrlo malo bilo tzv greenfield investicija. U prevodu US Steel je npr kupio nasu zelezaru, ali je malo firmi koje su dosle, kupile poljanu (greenfield) i na njoj sagradile novu fabriku.

Tu se slazem sa tobom, ali bi bilo bezveze da mislimo da smo mi jedini kojima se tako nesto desilo, to se desavalo u svim zemljama u tranziciji. Naravno trebali bi da uradimo sve sto mozemo da se takve stvari ne desavaju. Ali opet moj deo price nema mnogo veze sa ovime, ako uspemo da generalno poboljsamo polozaj nase ekonomije svi dobijaju, i najbogatiji i najsiromasniji, raspodela mozda nije najpravednija, ali opet u teoriji svi dobijaju.

koliko su meni rekli neki poznanici 'iz politike' :)

Heghlu'meH QaQ jajvam

vidi, ako bi ulazak u NATO garantovao kakvu takvu bezbednost Srbima, i ako bi obezbedio prisutnost nasih oruzanih snaga na Kosovu i Metohiji, ne bih se dvoumio ni casa da udjemo.

Ja sam to naveo kao jedan od razloga, ne kao iskljucivi.

ja bih imao plan sta bismo sa Kosovom i Metohijom kada bi nam je vratili.

A to je?

neukusno je porediti nas sa Albanijom.

Poredio sam suve ekonomske pokazatelje, sta tu ima da bude neukusno? Naravno, Albaniju sam uzeo kao reper zato sto je ovde uvrazeno misljenje da tamo ljudi jos nisu evoluirali od majmuna, pa cisto da pokazem kako su ti "majmuni" ekonomski napredniji od nas.

Heghlu'meH QaQ jajvam

pa i ako budemo na kosovu i ako bi nase oruzane snage bile tamo isto kao i amerikanci i italijani ne kao na svojoj teritoriji one bi opet branile nase enklave i nase crkve. srpska noga pored srpske crkve vise znaci nego americka iako su tu sa istim ogranicenjima i ciljem

...... f e n s i c ......

...yes, ur unique...

...just like everyone else...

dude u kakvoj si ti samo zabludi, francuzi (oni pravi, tj beli :)) i te kako ne podnose ni paksitance ni alzirce niti bilo koje crnce... da si malo bio tamo znao bi to...

Nisam ni rekao da svi oni zhive u nekoj slozi bez shovinistichkih tenzija i drugih trzavica. Poznato mi je koliki stepen netrpeljivosti postoji izmedju odredjenih rasnih / nacionalnih grupa.

Ono shto sam zheleo da kazhem je da ljudi koji dodju sa strane i dobiju drzhavljanstvo odredjene zemlje postaju ne samo drzhavljani nego i pripadnici nacije. Znachi Francuz je Francuz bez obzira da li je poreklom "chistokrvni" Francuz, Arap ili neki niger iz Senegala. Kod vecine zapadnih zemalja pitanje drzhave je jednostavno spojeno sa pitanjem nacije, shto kod nas nije sluchaj.

Edited by OrthodoX

FZ: I have a message to deliver to the cute people of the world...if you're cute, or maybe you're beautiful...

there's MORE OF US UGLY MOTHERFUCKERS OUT THERE THAN YOU ARE!! So watch out.

Ja sam to naveo kao jedan od razloga, ne kao iskljucivi.

A to je?

Poredio sam suve ekonomske pokazatelje, sta tu ima da bude neukusno? Naravno, Albaniju sam uzeo kao reper zato sto je ovde uvrazeno misljenje da tamo ljudi jos nisu evoluirali od majmuna, pa cisto da pokazem kako su ti "majmuni" ekonomski napredniji od nas.

pa, to je po meni iskljucivi razlog. s druge strane, uopste se ne slazem da treba da postanemo deo bilo kog veceg sistema dok nam se ne popravi pozicija. treba da radimo na balkanskim povezivanjima ne-EU zemalja, gde mozemo da budemo tata-mata, a ne da budemo neki periferni sitnis po obodu velikih integracija.

Albanija ima GNI p/c (bolji pokazatelj standarda od GDP p/c) od 2080$, dok mi imamo 2620$ (pogledaj sajt Svetske banke), i oni su zaista negde daleko, daleko ispod nas i trenutno i potencijalno. Zverko, druze, mislim stvarno... [;)]

sto se tice resavanja pitanja siptara na Kosovu i Metohiji, tu bih mogao nasiroko da pisem, ali se sve svodi na postepeno inkorporiranje Pokrajine u sistem vlasti Republike, postepeno razjurivanje nelegalnih imigranata i uvodjenje reda i zakona, momentalan, brz i surov obracun sa organizovanim kriminalom i teroristima (poseban akcenat na faktoru straha, koji je presudan kod plemena na tom nivou civilizacijskog razvoja). konacno (rok od 10 god. mozda) bi shvatili da nemaju izbora sem da budu u Srbiji. kad kazem postepeno, mislim na duzi rok, gde bi nam se pojacavala pozicija (medjunarodna, ekonomska, vojna, strateska), a njima (siptarima na Kosovu i Metohiji) slabila.

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Tu se slazem sa tobom, ali bi bilo bezveze da mislimo da smo mi jedini kojima se tako nesto desilo, to se desavalo u svim zemljama u tranziciji. Naravno trebali bi da uradimo sve sto mozemo da se takve stvari ne desavaju. Ali opet moj deo price nema mnogo veze sa ovime, ako uspemo da generalno poboljsamo polozaj nase ekonomije svi dobijaju, i najbogatiji i najsiromasniji, raspodela mozda nije najpravednija, ali opet u teoriji svi dobijaju.

Ne sme da postoji bilo kakav izgovor za privredni kriminal i korupciju (ne znam kako drugachije da nazovem tolerisanje i saradnju sa ljudima koji su se obogatili na muci ovog naroda i najcesce u saradnji sa prethodnim rezimom) coveku koji hoce da kaze za sebe da je iole moralan.