Jump to content

Venecuela VS SAD

Recommended Posts

Ok, ako je tako onda mi objasni zasto DNR Koreja nije kapitalisticka zemlja? Zato sto tera inat Amerima?

Recimo to da nijedna katysha nije zaplenjena, odakle ti taj podatak? Mislim nije to bas neko mega oruzije nedodirljivo za protivnika, jedino sto je bilo, kao i sva artiljerijska oruzija, daleko u pozadini. To za Ruse koji su ginuli nenormalno jeste tacno, kao i za zimu, ali sama katysha nije imala bas puno uloge u odbrani Moskve, Staljingrada ili Lenjingrada.

DNR Koreja nije kapitalisticka zemlja zbog toga sto se u njoj ne proizvode nike patike, nema mc donaldsa kolko ja znam itd.. svega onog sto u kini ima i sto se u kini normalno radi.

sto se tice kacusa... jeste tacno je da nije nijedna zarobljena zbog toga sto je to bila direktiva staljina licno koji nije hteo da se nemci dokopaju nijednog primerka makar ako to znaci da treba unistiti iste pre zaroblavanja. i jeste imala je uticaj u ratu... nemci su u ratu koristili nebelwevere iliti bacace magle kao raketnu artiljeriju, a takva artiljerija nije bila mobilna poput kacusa i imala je manji domet pored manje ubojitosti i efektifnosti protiv oklopa. kad su se suocili sa barazima kacusa uz neunistive T34 nemacki ratnicki duh bi poklekao tako da je kacusa imala i jak uticaj na moral.

cekaj, Hitler zaista nije planirao da ratuje po Jugi, ni po Balkanu. znam da se, pod Geringovim uticajem, snazno zalagao za savez sa Srbima. 27. mart ga je podstakao na odmazdu.

takodje, ni cifra od 150.000 poginulih i ko zna koliko razmestenih Nemaca u SFRJ tokom 4 god. nije zanemarljiva. to jeste, bar u nekoj meri, poremetilo planove Prodora na istok.

1,8 mil poginulih je bar 1,5 mil Srba, od cega 1 mil od ustasa. Tita tu nista nije zamazivao, osim sto je abolirao hrvate.

hitler nije planirao rat u jugi??? nije nego... on je bio fanatic za razliku od danasnjih lidera i ratovao bi ovde ako nizbog cega drugog ono zbog toga sto smo niza rasa u cijoj zemlji zivi nesmetano dosta jevreja. jedini nacin da se izbegne rat bio bi da smo postali nesto slicno poput NDH.

tesko da je 150.000 nemaca poginulo ovde u toku rata, a i ako jeste onde je dobar deo poginuo od strane rusa na granici sa rumunijom i bugarskom.

• Replies 101
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

cekaj, Hitler zaista nije planirao da ratuje po Jugi, ni po Balkanu. znam da se, pod Geringovim uticajem, snazno zalagao za savez sa Srbima. 27. mart ga je podstakao na odmazdu.

takodje, ni cifra od 150.000 poginulih i ko zna koliko razmestenih Nemaca u SFRJ tokom 4 god. nije zanemarljiva. to jeste, bar u nekoj meri, poremetilo planove Prodora na istok.

1,8 mil poginulih je bar 1,5 mil Srba, od cega 1 mil od ustasa. Tita tu nista nije zamazivao, osim sto je abolirao hrvate.

Nisam mislio da je zamazivao, vec da je cela prica godinama isla da je invazija na SSSR kasnila zato sto smo se mi kurcili, tj zbog istog tog 27. marta 1941. Ne kazem da nismo imali velikog doprinosa u ratu, ali dugo ljudi ovde pate od kompleksa velicine pa vole da veruju da smo mi prakticno spasli SSSR, sto, po mom misliljenju, i nema mnogo veze sa zivotom.

DNR Koreja nije kapitalisticka zemlja zbog toga sto se u njoj ne proizvode nike patike, nema mc donaldsa kolko ja znam itd.. svega onog sto u kini ima i sto se u kini normalno radi.

Onda ni Burkina Faso nije kapitalisticka zemlja, a tek ostrva Fidzi... oni su komunisti do srzi. Kakvi se sve ovde kriterijumi koriste da bi neku drzavu opisali kao kapitalisticku...

sto se tice kacusa... jeste tacno je da nije nijedna zarobljena zbog toga sto je to bila direktiva staljina licno koji nije hteo da se nemci dokopaju nijednog primerka makar ako to znaci da treba unistiti iste pre zaroblavanja. i jeste imala je uticaj u ratu... nemci su u ratu koristili nebelwevere iliti bacace magle kao raketnu artiljeriju, a takva artiljerija nije bila mobilna poput kacusa i imala je manji domet pored manje ubojitosti i efektifnosti protiv oklopa. kad su se suocili sa barazima kacusa uz neunistive T34 nemacki ratnicki duh bi poklekao tako da je kacusa imala i jak uticaj na moral.

Jebote, toliko ste me iznervirali sa mitom o nepobedivim katyshama da sam krenuo da izigravam Mythbusterse na netu. Dakle tekst sa fotografijama katyshe koju su zarobili neki nesrecni Italijani na Istocnom frontu:

From Storia Militare -n. 44 -May 1997

In summer 1942 a Katyusha rocket launcher on ZIS-6 chassis was captured by italian troops and tested by 14th Reparto Sperimentale 8th Armata Artiglieria ( Captain Sartori).

The officer asked to use the weapon to counteract the fire of similar russian rocket projectors and 14th Reparto successfully supported the retreat of italian troops in Starobelsk and Kupiansk from December 20h to January 18th .

The italian katiusha was trained on the battlefield by a SPA-Ansaldo TL-37 light tractor because the original ZIS-6 truck's engine was irreparably damaged.

katiusha2.jpg

katiusha1.jpg

Izvor: http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?p=470169#470169

Ne kazem da katyshe nisu bile efektivno oruzije, kao ni T-34, ali nemojte sad tu sa nekim mitovima o nepobedivosti i nedodirljivosti. Nisu nedodirljivi ni Rusi, ni Amerikanci, ni Nemci, ni bilo ko.

hitler nije planirao rat u jugi??? nije nego... on je bio fanatic za razliku od danasnjih lidera i ratovao bi ovde ako nizbog cega drugog ono zbog toga sto smo niza rasa u cijoj zemlji zivi nesmetano dosta jevreja. jedini nacin da se izbegne rat bio bi da smo postali nesto slicno poput NDH.

I Bugari su bili pripadnici nize rase pa su im bili saveznici, tako da sa te strane nije bilo prepreka da i Kraljevina Jugoslavija bude saveznik. Ja ovde ne kazem da bi to bilo dobro, vec samo da je bilo moguce. Sve to u cilju postizanja kakve-takve realnije slike u odnosu na ono sto se uci u nasim udzbenicima, a to je da je Nemacka maltene zbog nas izgubila rat. Nije izgubila ni zbog Poljske u kojoj je poginulo cetiri puta vise ljudi, niti zbog SSSR-a kome je poginulo deset puta vise ljudi, izgubila je zato sto se celo covecanstvo ujedinilo protiv jednog zla.

Heghlu'meH QaQ jajvam

Onda ni Burkina Faso nije kapitalisticka zemlja, a tek ostrva Fidzi... oni su komunisti do srzi. Kakvi se sve ovde kriterijumi koriste da bi neku drzavu opisali kao kapitalisticku...

Jebote, toliko ste me iznervirali sa mitom o nepobedivim katyshama da sam krenuo da izigravam Mythbusterse na netu. Dakle tekst sa fotografijama katyshe koju su zarobili neki nesrecni Italijani na Istocnom frontu:

Ne kazem da katyshe nisu bile efektivno oruzije, kao ni T-34, ali nemojte sad tu sa nekim mitovima o nepobedivosti i nedodirljivosti. Nisu nedodirljivi ni Rusi, ni Amerikanci, ni Nemci, ni bilo ko.

I Bugari su bili pripadnici nize rase pa su im bili saveznici, tako da sa te strane nije bilo prepreka da i Kraljevina Jugoslavija bude saveznik. Ja ovde ne kazem da bi to bilo dobro, vec samo da je bilo moguce. Sve to u cilju postizanja kakve-takve realnije slike u odnosu na ono sto se uci u nasim udzbenicima, a to je da je Nemacka maltene zbog nas izgubila rat. Nije izgubila ni zbog Poljske u kojoj je poginulo cetiri puta vise ljudi, niti zbog SSSR-a kome je poginulo deset puta vise ljudi, izgubila je zato sto se celo covecanstvo ujedinilo protiv jednog zla.

kako uzimas burkinu faso i fidzi za primer? pa jel su one bilo kakve sile... govorimo o silama koje nesto znace u svetu, uticu na svet i primaju uticaj iz sveta pa ipak ostaju dosledne svojoj, koliko god debilnoj, ideologiji u ovom slucaju hard core socijalizam bez trunke kapitalizma.

sto se tice kacusa... niko nije rekao da su nepobedive i da je rat dobijen zbog njih, samo da su imale uticaja.. psiholoskog pre svega, i dobro si nasao taj izvor za zarobljenu kacusu.. ja iskreno nisam nigde tako nesto nasao (a trazio sam), ali i tu stoji da je motor kacuse bio unisten sto pokazuje da su rusi verovatno pokusali da je skroz onesposobe.

za T34 nemam komentar.... to je nedvosmisleno oruzje koje je dalo najveci doprinos u ratu protiv nacisticke nemacke, ratio je bio 4 unistenih tigera/pantera na 1 T34 u svakom vecem sudaru oklopa. pa sad ti vidi sta je jedan tiger/panter radio saveznicima na zapadu

i niko nije rekao da su ruje ili ameri nedodirljivi, pogotovo ako uzmemo fiktivnu situaciju novog svetskog rata.

a sto se bugara tice jesu i oni niza rasa za arijevce i bili bi sigurno gradjani dugog reda u novoj hitlerovoj evopi ali su oni takodje imali i fasisticko vodjstvo u to vreme sto im je osiguralo pakt sa nemackom... bar dok rat traje,, vremenom bi nacisti resili i slovensko pitanje kao sto su pokusali jevrejsko. Kraljevina Jugoslavija je sa druge strane imala mladog kralja, drustvo koje se iznutra raspada i, sto da ne, proslost sa nemcima, austrijancima i svim njihovim saveznicima a nasim susedima koji su hteli svoj deo nase teritorije.

i za kraj.... nisam nikakav rusofil, cak daleko od toga, ali po mom misljenju nemacka je rat izgubila zato sto je napala sssr ili prerano ili nepripreljena dovoljno.. kako god hoces. nije hitler naucio na napoleonovoj greski.

Glupo je reci da bez bilo koje sile u Drugom svetskom ratu, nikoga ne dizem u nebo, ali ni jedni ni drugi nisu bili sveci.

Slazem se.

Recimo to da nijedna katysha nije zaplenjena, odakle ti taj podatak? Mislim nije to bas neko mega oruzije nedodirljivo za protivnika, jedino sto je bilo, kao i sva artiljerijska oruzija, daleko u pozadini. To za Ruse koji su ginuli nenormalno jeste tacno, kao i za zimu, ali sama katysha nije imala bas puno uloge u odbrani Moskve, Staljingrada ili Lenjingrada.

Pa recimo da su to legende, nije bitno. Tetka mi se zove katjusha, nije da sam imao neke komunjare u porodici. Ali da je katjusha radila posao, jeste. Nije samo katjusha. Ruska zima koja dolazi iznenada je poprilichno poremetila planove. Pogotovo shto su Nemci krenuli u letnjim uniformama, jer su mislili da tje relativno brzo zauzeti Moskvu. Malo im je falilo, vetj su bili ushli u predgradje Moskve (koje uopshte nije malo). Ali nekako su zaustavljeni i bili prisiljeni da se shire na istok. U te letnje uniforme, inache jako disciplinovana Nemachka armija je stavljala novine da se koliko toliko zagreje, dok bi sa druge strane gledali dogledom Ruse kako izlaze goli na sneg i mazu se istim (a i logichno, ti ljudi su i rodjeni na minus 15). Moral je opadao strashno. Odbrana Lenjingrada faktichki nije ni postojala (ustvari verovatno jeste ali su tu ljudi ginuli gologlavi ko muve). Bili su u okruzenju i umirali od gladi, i to na hiljade dnevno. Hleb su pravili od piljevine od drveta i nekog sastojka iz lepka tutkala, uzas... Jedino snabdevanje, koliko toliko, je bilo preko zaledjenog jezera.

Hteo sam da kazem da Hitler nije prekinuo napad na Englesku zato sto je bio dobar samaricanin, pa taman kad je trebalo da pobedi je odustao. Iznerviran napadom na Berlin on je naredio da se umesto aerodroma RAF-a kao glavne mete biraju engleski gradovi. I RAF-u nikada nije bio problem broj aviona, njih uvek mogu da proizvedu, vec piloti koje nisu mogli da obuce brzinom kojom su ginuli oni na frontu.

Pa ni ja nisam rekao nishta drugachije, izgleda da si pogreshno razumeo. Naravno da Hitler nije bio cvetjka. On najverovatnije nije ni znao koliko je recimo ostalo engleskih aviona. Mislim da je to znao verovatno bi nastavio, zar ne? I to za pilote si u pravu. To je najtachniji opis haosa u kome su se nashli. Ali i realno u tom trenutku nisu uspeli ni avione da naprave dovoljno kolko su ih pritisli. Ustvari najzanimljivije u tim napadima je to shto su Englezi po prvi put pocheli da koriste radare...

To je ono sto bi mi voleli da verujemo i sto su nas ucili Titini udzbenici, posto su samo tako mogli da opravdaju to sto je u Jugoslaviji za vreme Drugog svetskog rata poginulo 1.800.000 ljudi, a u Norveskoj recimo 9.000.

Zashto Srbi uvek blate svoju istoriju? I slave uvek poraze vishe nego pobede? Pa prva saveznichka pobeda u I svetskom je bila nasha. O proboju Solunskog fronta svi smo slushali. Kao pomogli su nam, jesu. Samo se nashima zurilo da se vrate kutji a Englezima nije bash bilo hitno. Dve tretjine stanovnishtva izginulo. Jedina vojska u istoriji koja se povukla sa svoje teritorije pa se vratila na istu je nasha. Realno I svetski nas je ujebao najvishe jer smo posle balkanskih ratova izashli kao respektabilna sila na Balkanu. Ali eto i to smo mi zapocheli. Mislim da nije primereno porediti nas i Norvezane. I oni su imali kralja. Da ne kenjam previshe, po tome bi bilo bolje da nas je Staljin zauzeo `48. Bar bi ranije ushli u tranziciju.

Nisam mislio da je zamazivao, vec da je cela prica godinama isla da je invazija na SSSR kasnila zato sto smo se mi kurcili, tj zbog istog tog 27. marta 1941. Ne kazem da nismo imali velikog doprinosa u ratu, ali dugo ljudi ovde pate od kompleksa velicine pa vole da veruju da smo mi prakticno spasli SSSR, sto, po mom misliljenju, i nema mnogo veze sa zivotom.

I ovo je tachno. Mnogo je Rusa poginulo 20. oktobra oslobadjajutji Beograd. Naravno posle rata svako vodi svoju politiku. Tito je daleko od cvetjke. Mog dede rodjeni brat je zavrshio skoro 20 godina na golom otoku. Ali Jugoslavija je po mnogo chemu bila drugachija (i naprednija) od ostalih komunistichkih drzava, vishe socijalistichka kao Shvedska. Tu ako krenemo da raspravljamo, odosmo u qrac [:D]

Ali lol brate za ove Italijane [:D] Da chovek ne poveruje da takvi paceri uspeju neshto e...

Shto se tiche Bugara smatram da smo im mnogo blizi nego naprimer Englezima.

i za kraj.... nisam nikakav rusofil, cak daleko od toga, ali po mom misljenju nemacka je rat izgubila zato sto je napala sssr ili prerano ili nepripreljena dovoljno.. kako god hoces. nije hitler naucio na napoleonovoj greski.

Ni ja nisam rusofil ali se slazem sa ovim gore... Chinjenichno...

E sad ozbiljno, pogledajte strane sajtove ljudi, nisu svi podaci ujednacheni ali jugoslovenske zrtve su na svakoj tabeli... Netju da kazem da je Tito najvetji jebach ali opet (postoje ozbiljni podaci da je lichno Tito insistirao na saveznichkom bombardovanju Beograda). Mislim realno nije bilo toliko divizija u Jugi kolko na Istochnom frontu. Pa znate i sami da je najvetja kazna za bilo kog Nemachkog oficira odlazak na istochni front. Tamo je bilo 200 divizija (okej preterao sam ono za 95% ali dve tretjine sigurno...)

A shto se tiche Titovih pionira i ispiranja mozga ovom narodu u celini se slazem sa tobom Zwerko.

offtopic: Video sam slike detze iz Hiroshime, spaljenih ochiju... Posle toga sve je...

Edited by Nemesis Enforcer

Life is gistro...

ko kaze da blatimo svoju istoriju? mozda je u globalu dovoljno ne poznajemo ali da blatimo ne.

nije nas u I ratu sjebalo nista drugo do nasih saveznika engleza i francuza prvenstveno a i nismo mi poceli rat zato sto smo hteli nego zato sto je nemacka tako htela. i nije nas sam rat sjebao nego opet nasi saveznici pobednici sto nisu dali da se stvori srbija kakva je trebala nego neka smanjena verzija iste pa se Pasic ipak odlucio za jugoslaviju.

jeste juga bila naprednija od ostalih socijalistickih zemalja al ne zbog tita nego zbog toga sto joj je dozvoljeno mnogo od strane amerike i njenih saveznika u hladnom ratu protiv sssr-a. po ranijem dogovoru sfera uticaja u jugi je bila 50% vs 50% izmedju 2 bloka za razliku od drugih soc zemalja gde je sssr vodio glavnu rec. uostalom zar vam nije cudno da se juga razbila odma nakon sssr, po meni zato sto zapad nije vise imao interes da je odrzava u zivotu i parira rivalu.

da za italijane sam i ja umro od smeha... papuchari

tito je narucivao skoro sva bombardovanja srpsko-crnogorskih gradova u toku rata mada to neojasnjava zasto su ameri bacali bombe sa cirilicnim porukama "sretan uskrs" na doticni praznik al ajde.

jbg za decu..... najveci rat koji je svet video pa se nema vremena da se misli o deci.... i dan danas vise od 500.000 dece radi po rudnicima sirom sveta, zato i kazem da je svet otiso u kurac.

jbg za decu..... najveci rat koji je svet video pa se nema vremena da se misli o deci.... i dan danas vise od 500.000 dece radi po rudnicima sirom sveta, zato i kazem da je svet otiso u kurac.

Pa nekad je mnogo vishe dece radilo po rudnicima, po toj logici svet ide na bolje

Mama, mama šta je to jebanje???
Pa vidiš sine to je ruzna reč za nešto lepo:)

Joooj, sva savremena geopolitichka deshavanja na ovom forumu se svode k WWII... Lepo je shto mnogi znaju istoriju, ali to nema veze sa naftom u Venecueli [:D]

Ajmo malo da prichamo o Hladnom ratu za promenu, a?

I da, jedno aktuelno pitanje: da li ce Ameri uspeti da smire Irak u neko dogledno vreme?

А в чем сила, брат?

za T34 nemam komentar.... to je nedvosmisleno oruzje koje je dalo najveci doprinos u ratu protiv nacisticke nemacke, ratio je bio 4 unistenih tigera/pantera na 1 T34 u svakom vecem sudaru oklopa. pa sad ti vidi sta je jedan tiger/panter radio saveznicima na zapadu

ja za tebe nemam komentar. Odakle vadish sve te podatke? Tiger je bio ubedljivo najmocniji tenk do zavrshnice rata, i zbog svoje kompleksnosti proizvedeno je oko 2500 komada u svim varijantama. T-34 je protiv Tigera mogao samo da se zakuca u njega i sa nulte razdaljine opali u dno kupole, ili da projuri i puca mu u zadnji oklop. Slichna pricha je i za Pantera. Poshto je T-34 posedovao reshenja koja nemci do tada nisu primenjivali (npr. kosi oklop) nemci su posle detaljne analize zarobljenog T-34 dizajnirali Pantera, koji je po svim parametrima bio bolji od svog suparnika.

Shto se tiche vecih sudara oklopa, prvo mi pada na pamet Kursk, gde su rusi izgubili 350 tenkova, pretezhno T-34, a nemci 60ak.

60:350=4?

A jel znate ko je prvi isprobao realnu hidrogensku bombu za vreme hladnog rata?

Da li znate koliko je atomskih podmornica ostalo na dnu okeana za vreme hladnog rata?

Koji su bili najveci incidenti za vreme hladnog rata?

Jebesh WWII, njega su vec X puta vrteli po Discovery-ju...

А в чем сила, брат?

A jel znate ko je prvi isprobao realnu hidrogensku bombu za vreme hladnog rata?

Da li znate koliko je atomskih podmornica ostalo na dnu okeana za vreme hladnog rata?

Koji su bili najveci incidenti za vreme hladnog rata?

Jebesh WWII, njega su vec X puta vrteli po Discovery-ju...

slobodno se ti raspi

Da se ne vracam dalje na Drugi svetski rat posto kritikuju, samo da konstatujem za T-34 da se slazem sa Calijevom ocenom i podacima (samo da se zna da nisam ja poceo). Nego oko ovih aktuelnih stvari.

kako uzimas burkinu faso i fidzi za primer? pa jel su one bilo kakve sile... govorimo o silama koje nesto znace u svetu, uticu na svet i primaju uticaj iz sveta pa ipak ostaju dosledne svojoj, koliko god debilnoj, ideologiji u ovom slucaju hard core socijalizam bez trunke kapitalizma.

Ok, znaci sad imamo prosireni kriterijum nekapitalisticke zemlje koji glasi: da ne proizvode nike, da nemaju mekdonalds i da je sila?

Samo jos kada bi mi neko objasnio kakva je to sila DNR Koreja pa da se besim. To sto mnogi veruju da imaju nuklearno oruzije i da se nece libiti da ga upotrebe ih samo stiti od nekog potencijalnog americkog napada koji se vodi logikom uvodjenja demokratije svuda u svetu, ali ih ne cini silom. Oni bi to nuklearno oruzije mogli da upotrebe ukupno na Rusiju, Kinu (na koje verovatno nece), ili ono sto bi Amerima smetalo na Juznu Koreju ili Japan. Cela svrha posedovanja tog nuklearnog oruzija im je da Kim Dzong Li moze duze da ostane na vlasti dok deca u toj zemlji umiru od gladi. Izvinite, ali to ih ne cini silom.

Heghlu'meH QaQ jajvam

ili ono sto bi Amerima smetalo na Juznu Koreju ili Japan

Pa ja sam chitao da oni (Severna Koreja) imaju neke balistichke projektile srednjeg dometa koji mogu da ugroze naprimer Japan? Znam da su Japanci pizdeli zbog toga. Chak je bio i jedan nenajavljeni test. Nije da su neka sila ali mogli bi da naprave neko sranje znachi. Mogli bi mozda da zveknu Tajvan? A ne znam koliko je opravdano da u jednoj zemlji zive isti ljudi, jedni pod jednom vlashtju, drugi pod drugom. I sad kurchiti se ko je bolji, a u stvari Ameri im podelili zemlju... Sad se setih kako je Sheshelj kenjao bombardovatjemo Rim i Bech...

A sad da li je taj Kim diktator, ili je Bush diktator, ili su svi predsednici, politichari i uopshte vidjeniji ljudi diktatori, da li gledaju svoje dupe ili shta vetj to ne znam. Ali me smaraju i jedni i drugi [:D]

Mislim chinjenica je da su Ameri jaki i sve, a opet postoji jedan Kastro. Ili Vijetnam. Jesu bedni ali... Nikad m netje biti jasno da li su se oni lepo dogovorili, ajde kao ti mene smarash, a ja kao se ljutim, pa onda te kao pustim, pa kao...

Sadam je saradjivao sa Amerima samo tako, i Miloshevitja su podrzavali dok im je odgovarao, chak je i Osama Bin Laden obuchen u CIA-i...

Ja bih najvishe voleo da ne postoje granice i da svi ljudi zive lepo u slozi i miru, , siti i zadovoljni, bez oruzja. Kako tje oruzje to da nam donese to mi nije bash najjasnije?

Da li je kriv Kalashnjikov shto je napravio pushku ili Ajnshtajn shto je napravio bombu? Kolko ljudi nose na dushi?

Sad ja sutra da provalim neko oruzje koje tipa moze da skenja Sunce, shta bi bilo?

Tesla je bar hteo da omogutji svima besplatnu struju ali naprimer, kolko je Tesla kriv (i posle svoje smrti) za neke zrtve, zbog naprimer daljinske kontrole raketa ili nekog oruzja chega ne bi bilo da je on nije napravio?

Ili da nije bilo Ajnshtajna da li bi se pojavio neki drugi posle njega? Da li su uopshte bitni nauchnici, ili jednostavno nechija teznja (potpomognuta sa mnogo para) da ima neko oruzje?

Edited by Nemesis Enforcer

Life is gistro...

pa ne cini ih silom to sto pored nuclearnog oruzija koje verovatno poseduju nego cinjenica da se verovatno nece libiti da ga upoterbe i cinjenica da razvijaju balisticke rakete.a amerika nije samo njena teritorija nego svaka teritorija koju ona smatra strateskom a to je sigurno prostor oko kine i ako izbije tamo neko sranje pretpece velike materijalne gubitke (mislim na kapital koji amerikanci ulozili u zemlje u blizini koreje) jel ako tamo izbije rat ceo region ce da bude "rizinican" a tamo je mnogo ulozenu u infrastrukturu koja je odlicno razvijena.

To ih cini silom koja moze da utice mnogo na istoriju sveta.

to je zemlja koja samo na granici sa juznom korejom (oko 300 km cinimi se) ima 1.000.000 vojnika (gruba procena nasih i svetskih analiticara posto se prave podatke neznaju ni mnogi u samoj severnoj koreji). pored toga ogroman procenat od 20+ miliona stanovnika je spremno za potencijalni sukob a posto su ultra soc zemlja diplomatija im neigra neku specijalnu ulogu pa su svi spremni za rat.

naravno sa arsenalom balistickih raketa kratkog i srednjeg dometa (da tacno je da mogu da dosegnu japan zbog cega je japan krenuo u diplomatsku miniofanzivu da im se vrati potpuna kontrola nad njihovim nebom kako bi mogli efektivno da odgovore na napad)

ovo svrstava DNR Koreju u silu... regionalnu sigurno, svetsku mozda ne ali dovoljno veliku silu da je jedina svetska super sila USA shvata ozbiljno. o tome da narod tamo gladuje.... pa gladovala cela rusija 80 godina pa je ipak bila svetska super sila vecinu tog vremena.

sto se T34 tice... postovacu podatke cim se setim gde sam ih nasao (pre nekih 2 godine mozda) ili mogu da ugovorim sastanak sa likom koji se ceo zivot bavi ruskim naoruzanjem u toku ww2 a posebno tenkovima.

Tiger nije bio najmocniji tenk u ratu.... King Tiger mozda u nekim segmentima (oklopu i topu) a u drugim daleko iza (brzini i manervisanju) a to sto se proizvelo 2500 komada samo ne znaci nista do onoga sto si sam rekao cali- suvise komplexan za izradu, dok se T34 proizvodio za dozvoljenom greskom na zavrtnjima od 1mm (da samo na zavrtnju 1mm), bio u stanju da izdrzi sve vremenske i terenske uslove mnogo bolje, imao top kao i tiger u svojim varijantama (od 80 do 120 mm), imao nizi profil od tigera i mnogo bolje manevarske sposobnosti sto je u bitkama oklopa, jelte, verovatno najvaznija stvar.

ja nisam nasao tacan broj unistenih tenkova a gde si ti nasao taj podatak stvarno neznam... ali recicu ti ovo... Kursk je najveca bitka oklopa ikada, koju su rusi dobili btw, tako da je cifra od 350 unistenih ruskih tenkova mozda i tacna dok je 60tak nemackih po meni nemoguca.

kad kazem da je oruzje koje je najvise doprinelo u ratu imam u glavi sve parametre pocev od broja,sirovina i vremena potrebnog da se proizvede, tehnickih karakteristika i uspesnosti na frontu, itd... T34 bez premca u ww2

Pa ja sam chitao da oni (Severna Koreja) imaju neke balistichke projektile srednjeg dometa koji mogu da ugroze naprimer Japan? Znam da su Japanci pizdeli zbog toga. Chak je bio i jedan nenajavljeni test. Nije da su neka sila ali mogli bi da naprave neko sranje znachi. Mogli bi mozda da zveknu Tajvan? A ne znam koliko je opravdano da u jednoj zemlji zive isti ljudi, jedni pod jednom vlashtju, drugi pod drugom. I sad kurchiti se ko je bolji, a u stvari Ameri im podelili zemlju... Sad se setih kako je Sheshelj kenjao bombardovatjemo Rim i Bech...

A sad da li je taj Kim diktator, ili je Bush diktator, ili su svi predsednici, politichari i uopshte vidjeniji ljudi diktatori, da li gledaju svoje dupe ili shta vetj to ne znam. Ali me smaraju i jedni i drugi  [:D]

Te balisticke rakete su testirali kako bi pokazali da su baje, ne postoje podaci da li su one uopste i precizne ili bilo sta, s obzirom da nikakve informacije ne izlaze iz DNR Koreje. Tajvan im je u svakom slucaju predaleko, a i nezanimljiv, njime se bave kinezi. A to jedna zemlja a dve vlasti je dosta diskutabilno, Koreja je podeljena jos 50ih godina i od tada te dve drzave nemaju ni zajednicku granicu (imaju demilitarizovanu zonu izmedju) a kamoli bilo sta drugo. U medjuvremenu u DNR Koreji ljudi umiru od gladi, dok u Republici Koreji ljudi imaju standard zivota uporediv sa onim u Japanu. Ne znam kako ovo da vam saopstim, ali bi meni nekako draze bilo da mi je nacionalni auto Hyndai ili KIA a ne Zastava. Pri tom treba imati u vidu da se Republika Koreja razvila uglavnom tek posto je taj region postao politicki poprilicno nezanimljiv, tj od 70ih godina pa na ovamo, pa bi mi mogli stosta da naucimo od njih pre nego od njihovih severnih suseda.

pa ne cini ih silom to sto pored nuclearnog oruzija koje verovatno poseduju nego cinjenica da se verovatno nece libiti da ga upoterbe i cinjenica da razvijaju balisticke rakete.a amerika nije samo njena teritorija nego svaka teritorija koju ona smatra strateskom a to je sigurno prostor oko kine i ako izbije tamo neko sranje pretpece velike materijalne gubitke (mislim na kapital koji amerikanci ulozili u zemlje u blizini koreje) jel ako tamo izbije rat ceo region ce da bude "rizinican" a tamo je mnogo ulozenu u infrastrukturu koja je odlicno razvijena.

To ih cini silom koja moze da utice mnogo na istoriju sveta.

to je zemlja koja samo na granici sa juznom korejom (oko 300 km cinimi se) ima 1.000.000 vojnika (gruba procena nasih i svetskih analiticara posto se prave podatke neznaju ni mnogi u samoj severnoj koreji). pored toga ogroman procenat od 20+ miliona stanovnika je spremno za potencijalni sukob a posto su ultra soc zemlja diplomatija im neigra neku specijalnu ulogu pa su svi spremni za rat.

naravno sa arsenalom balistickih raketa kratkog i srednjeg dometa (da tacno je da mogu da dosegnu japan zbog cega je japan krenuo u diplomatsku miniofanzivu da im se vrati potpuna kontrola nad njihovim nebom kako bi mogli efektivno da odgovore na napad)

ovo svrstava DNR Koreju u silu... regionalnu sigurno, svetsku mozda ne ali dovoljno veliku silu da je jedina svetska super sila USA shvata ozbiljno. o tome da narod tamo gladuje.... pa gladovala cela rusija 80 godina pa je ipak bila svetska super sila vecinu tog vremena.

Ok, uzmimo to onda ovako. Sadam je "imao"* oruzije za masovno unistenje (ne nuklearno, ali ekvivalentno po broju zrtava koje se verovalo da moze da proizvede). Imao je SCUD rakete da to oruzije plasira tamo gde treba, koje su pritom testirane i mnogo pouzdanije od severnokorejskih eksperimenata. Imao je mnogo vecu i vojsku i populaciju. Imao je region koji je americi mnogo interesantniji od dalekoistocnog. Dakle po vasim merilima Irak je pre pet godina bio sila. Onda uzmite tri meseca koliko je bilo potrebno da se efektivno savlda otpor u Iraku (to sto oni i dalje luduju nije pravi rat) i procenite kolika je to sila.

Poenta je da DNR Koreja ne da nije sila, nego je drzava koja je prakticno cmar Sveta i za koju 99,9% svetske populacije boli dupe. Jedini koji se interesuju za nju su americki spoljnopoliticki stratezi kojima treba neka lepa meta za sledeci napad, ali nisu sigurni da je DNR Koreja idealna za to posto ako u odbrani upotrebe nuklearku moze da pogine vise marinaca nego sto je planirano.

*- isto kao sto DNR Koreja danas "ima" nuklearno oruzije. Niko ga nije video, ali novinari CNN-a vole da pricaju o tome kao pretnji svetskom miru.

ja nisam nasao tacan broj unistenih tenkova a gde si ti nasao taj podatak stvarno neznam... ali recicu ti ovo... Kursk je najveca bitka oklopa ikada, koju su rusi dobili btw, tako da je cifra od 350 unistenih ruskih tenkova mozda i tacna dok je 60tak nemackih po meni nemoguca.

Pretpostavljam da je mislio na sukob kod Proharovke, u sklopu bitke za Kursk, o cemu govori ovaj pasus:

The Germans destroyed most Soviet tanks at long range, and relatively few became involved in short-range exchanges of fire. German units actually incurred relatively light casualties, and for most of the day they fought in good order. The Soviets lost 322 tanks (more than half of them beyond repair), had more than 1000 dead and an additional 2500 missing or wounded. German losses reached less than 20% of that. The Germans had however planned to attack that day, and because of the Red Army advance they lost their impetus.

A ukupni gubici na obe strane u celoj bitci za Kursk izgledaju ovako:

Casualties

German:

200,510 dead, wounded, and captured

500 tanks

200 aircraft

Russian:

860,370 dead, wounded, and captured

1,500 tanks

1,000 aircraft

Izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_kursk

Kad se razmecete istorijskim cinjenicama lepo je da znate i da navedete izvor podataka, jer u suprotnom ispadnete smesni...

A ona najveca kriza "petrol kriza", tamo, 1973. na jesen, pa su krenuli da se krljaju Muslimani i Jevreji, pa Rusi hteli da intervenisu pa Nixon rekao da ne moze. Tada je Nixon objavio poslenji nivo priprema pred nuklearni rat. Onda su Rusi odustali.

Ne secam se da je Nikson bio tako konfliktan, koliko ja znam on se trudio da sredi odnose izmedju SAD, SSSR-a i NR Kine. Mislim da je jedini put takva uzbuna data za vreme krize na Kubi.

Heghlu'meH QaQ jajvam

hahaha... kotrljan

uvek umrem kad se setim kotrljana u simsonovima

ma mi imamo da ucimo od celog sveta zverko a ne samo od juzne koreje... btw, ona je dosta razvijenija od severa upravo zbog amerike i njenih ulaganja... i naravno zato sto je to radan narod [;)]

a ovaj... nije frka samo da pogine vise marinaca ako se upotrebi nuklearka u tom sukobu... nego sto bi to bila prva nuklearka upotrebljena u ratu jos od bombardovanja japana... a to ima veliki efekat na odnose u svetu. onda bi se svi manje libili da upotrebljavaju takticke nuklearke u regionalnim sukobima itd itd...

i po meni jeste sila upravo i najvise zbog te bombe koju poseduju (mozda ali stim se nije zezati)

a to sto ameri traze novu metu... ako skoro budu napali nesto napasce vrlo verovatno samo iz vazduha kao sto su nas zbog velikog broja vojnika u iraku trenutno.

dobro zwerko ajde sto se tice iraka u pravu si u potpunosti i ako sam tipovao da ce da dobiju ameri ali nisam mislio da ce tako brzo ali tu treba uzeti cinjenicu da se iracani nisu spremili tako dobro i da je irak mnogo manje kompaktna sredina nego sto je koreja (iracani su imali shite i kurde itd.) ali mozda je tu stvar psihe mozda su isli na tipovanje da nece da ih napdnu sta ja znam. treba uzeti u obzir da u iraku mogao manje vise da udje ko hoce i da izadje dok u koreji potpuno druga situacija i neverujem da iko moze precizno da navede njihovu borbenu moc cak i oni sami neverujem da znaju svoju borbenu moc posto su tako dugo van svih "desavanja" ... a njihove rakete za koje sam kazes da se nezna njihova preciznost domet itd su verovatno njihova najveca prednost jel u slucaju iraka amerika znala cime ovi raspolazu.prilicno sam siguran da amerika nece skorije ikog da napada.over and out.

a i treba uzeti u obzir i teren... irak je ceo manje vise pustinja i prilicno lak za americki nacin ratovanja, dok je severna koreja potpuno druga stvar.

Kao sto su nas bombardovali 2 meseca i sjebali nam oko 115 tenkova, kamiona, transportera, mobilnih radara itd.. sto je jako malo za 2 meseca intenzivnog bombardovanja. a sve to zbog toga sto smo prilicno brdovita i posumljena zemlja. [;)]

avione neracunam, ionako bi propali sami do danasnjeg dana sobzirom kolko se ulaze u odrzavanje vojne avijacije ovde.