Jump to content

video povezivanje kompa i tva.

Sajro

Recommended Posts

ovako, imam za sada gigabyte geforce fx 5700 128mb i samsungov tv koj sam kupio pre dve godine pa me zanima shta mi treba da bih povezao moj komp sa teveom? koj kablovi (ime, proizvodjach etc) gde to mogu da kupim (dajte neku firmu u bgu), da li mi treba neki extra drajveri/programi (trenutno imam 66.93 verziju drajvera)?

hvala unapred.

Drajvere ne diraj nikako, po mom iskustvu za malo starije kartice, ali i za novije, to su najstabilniji i najbolji. Promenio sam ih dosta i ti sljakaju kao zmaj.

Treba ti mali kabl, crno zuti, koji ulazi u treci dzek na kartici, ni digitalni i vga izlaz, nego onaj mali okrugli. Tu ga gurnes :), i eventualno nadjes produzni i spojis ga sa tv-om. Idi na

http://www.tweakguides.com/NVFORCE_1.html

i procitaj o podesavanju prikaza slike na tv-u za nVidia-ine drajvere. Odnosi se na nove, ali i tvoji rade isto ili uz neke minimalne razlike.

PS

Ako nema kabla uz graficku, najebao si. Moraces da obijas servise dok ga ne nadjes :(

pOz

Edited by oveRk1nd
...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака,
Да однесе све што имам у дубину у дубоку.

e hvala ljudi, kutija od grafichke mi je kod tjaleta tako da tju prvo pogledati jer sam dobio to.. ali evo gledam na netu taj paket koj ja imam (grafichku), taj cable ima tipa 10cma, kako ja to da dovuchem do tva? :))

ivane.. ok, cimnutju te chim saznam shta treba da trazim u toj prodavnici.

i da, jel zna neko da li moja grafichka ima tv-in/tv-out 100%?

lucky: nemam kutiju ni _dokumenta_ za grafichku kod kutje. a na sajtovima gde ima opisa moje grafichke nigde lepo ne pishe ima ili nema tv-in/tv-out. ma i ja pitam gluposti, gf2 tit koju sam imao je imala tv-out! =)

overkind: trenutno sam na stendbaju dok ne skupim kesh, bitje za par nedelja & stuff.

ostali: i jel otje neko da mi kaze koj kablitj da trazim u prodavnici?

E sad, za kabel, domaca oprobana tehnika, uzmesh koji imash odesh u radnju i kazhesh treba mi ovo odavde - dovde i lik ti kazhe imam gotovo ili wait a sec da ti craftujem dotichni uredjaj. A da mu ti objashnavash koji kabel shta kako je manje vishe besmisleno sem ako su provereno likovi sa bar malo znanja u toj oblasti. I could tell you stories and priche koje sam prozhiveo za utp kabel.

A takodje pametno pitanje koje treba sebi da postavish je koje ili kakve ulaze imash na teveu. Kad to rachistish onda -> to the mall.

ok, ovako..

1. kraj za karticu

tu imaš ili činč, ili onaj mali din, koji se valjda zove s-video.. jedan liči na to za slušalice, samo nema tri nego dva kontakta, a drugi liči na ps/2 konektor

2. kraj za tv

već si rekao da imaš činč ulaz, tako da napravi da se veže na to ako je slobodno.. ako je taj ulaz zauzet, vidi šta imaš slobodno.. u igri su s-video i skart (koji liči na LPT ili serijski port)

kad odrediš šta ide na koji kraj, lepo to zapiši, izmeri kolika ti dužina treba, i odaberi dan kada imaš neka druga posla u beogradu. siđi kod vuka, kreni ka gradu, i sa leve strane bulevara naći ćeš ulicu svetozara markovića. kreni njenom desnom stranom nizbrdo i posle dva ćoška videćeš radnju sa gomilom kablova, konektora i elektro materijala u izlogu. uđi, reci im šta ti treba. za slučaj da nemaju gotovo, reći će ti za koliko mogu da naprave, a ti za to vreme završi te druge poslove koje imaš u beogradu, i kupi meni pivo što sam ti ovako lepo sve objasnio.

prvo vidi na grafickoj koji je tip TV-out izlaza, da li je SVHS (lichi na onaj ps/2 za mish i tastaturu, samo crn i 4 rupe poredjane kao po uglovima trapeza, imas sliku dole) ili chinch (to svi znamo sta je, sluzi i za audio i sl). Na TV-u je pretpostavljam bas taj chinch ulaz (3 komada + jedan izlaz za sluske, tako sam vidjao na samsunzima).

Kad to vidis, ostaje ti da skapiras koliko ti dugachak kabl treba i odes ili u Akustiku (mislim da se tako zove ovo sto je Ivan pomenuo) ili u Mikroprinc (http://www.mikroprinc.com/) i da im kazes sta ti treba.

Npr. ja sam naruchio 10m svhs<>chinch za TV i 10m audio kabla, 3.5mm stereo<>2 chincha.

SVHS mushki, ide u graficku:

svhs.jpg

Ulazi na TV-u, zuti je TV (u komp se bode SVHS pa preko 10m kabla na chijem je kraju ovaj zhuti chinch), beli i crveni su za zvuk (u komp, lineout se bode stereo 3.5mm>2xchinch)

TVulazi.jpg

vezano izolirkom zvuchni i video kabl i uz ivicu zida idu do TV-a:

spojeni01.jpg.spojeni02.jpg

edit: sorry, nisam video Ivanov post, dok sam isfotkao ovo i ispisao :>>

Edited by Ji 4Tze

to je to onda, ovo sto i ja imam, sad se samo smisli za duzhinu (ali za svaki sluchaj proveri i na TV-u kakav je ulaz, mada nisam video ove cheap samsunge a da imaju svhs) i pravac jedna od ove dve radnje, telefon microprinca imas na sajtu, za Akustiku u S.Markovica ne znam, probaj 988 (ozbiljno) :)

Edited by Ji 4Tze

Ako nema kabla, u Piramidi postoji radnja koja se zove Kanibal. Prave sve kablove po porudzbini, ako nemaju gotove :)

OK su. Koristio sam ih.

Nisam siguran za fon, ali ako je frka naci cu ga. Ima ga u Zutim Stranama verujem.

Edited by oveRk1nd
...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака,
Да однесе све што имам у дубину у дубоку.

to je to onda, ovo sto i ja imam, sad se samo smisli za duzhinu (ali za svaki sluchaj proveri i na TV-u kakav je ulaz, mada nisam video ove cheap samsunge a da imaju svhs) i pravac jedna od ove dve radnje, telefon microprinca imas na sajtu, za Akustiku u S.Markovica ne znam, probaj 988 (ozbiljno) :)

yea, ortak mi reche da i u panchevu ima prodavnica koja se bavi kablovima etc etc.

otishao sam, lepo rekao chiki da imam S-VideoOut na kartici i TV sa 2 chincha.. on rekao, treba da sklepamo to, treba neki konvertor od S-VO do tog chincha jer ne moze direktno i da dodjem sutra u isto vreme. jeeee... pa uopshte nije bilo teshko, a kanim se da povezem komp i tv vetj jedno.. pa dobre 3 godine! :D