LaG Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 Sir Ernest Rutherford, predsjednik Kraljevske Akademije i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, ispričao je sljedeću priču: Prije izvjesnog vremena pozvao me je kolega. Spremao se nekom studentu dati nulu za njegov odgovor na neko pitanje iz fizike, dok je student, naprotiv, zahtijevao najvišu ocjenu! Ispitivač i student su se ipak složili da se dovede nezavisni arbitar i ja sam bio izabran. Pročitao sam ispitno pitanje: pokazati kako je moguće odrediti visinu neke visoke zgrade pomoću barometra. Studentov odgovor je glasio: " Odnijet ću barometar na vrh zgrade, vezat ću ga za dugačak konopac, spustit ću ga do pločnika, a zatim ću ga ponovo podići. Izmjerit ću dužinu konopa. Dužina konopa je visina zgrade ! " Student je zaista imao dobar razlog za visoku ocjenu, s obzirom da je dao kompletan i tačan odgovor! S druge strane, kad bi dobio visoku ocjenu iz fizike, to bi značilo svojevrsno priznanje u ovoj oblasti, što njegov odgovor nije potvrdjivao! Predložio sam da student jos jedanput pokuša riješiti ovaj zadatak. Dao sam studentu pet minuta da riješi zadatak uz upozorenje da njegov odgovor mora pokazati bar neko znanje iz fizike! Pri kraju pete minute student još ništa nije bio zapisao! Pitao sam ga želi li odustati, ali mi je on odgovorio da ima jako mnogo odgovora za taj problem: upravo je razmišljao o najboljem rješenju. Ispričao sam se što ga prekidam i zamolio ga da nastavi. U slijedećoj minuti on je napisao svoj odgovor koji je glasio: " Odnesi barometar na vrh zgrade i nagni se preko ruba krova. Ispusti barometar, a štopericom mjeri vrijeme dok ne tresne o pločnik. Tada, koristeći formulu x=0.5*g*t2, izračunati visinu zgrade! " U tom trenutku sam pitao kolegu da li sad on odustaje od davanja loše ocjene! On se složio i dao studentu skoro najvišu ocjenu. Dok sam napuštao koleginu kancelariju, sjetio sam se da mi je student rekao da ima jos mnogo rješenja za taj problem, pa sam ga pitao: " Koja?" " Pa, reče student , " postoji mnogo načina da se odredi visina zgrade uz pomoć barometra. Na primjer, možete iznijeti barometar van, pod pretpostavkom da je sunčan dan, izmjeriti visinu barometra, zatim dužinu njegove sjene, dužinu sjene zgrade, i onda običnom proporcijom, uz pomoć Talesovog teorema, izračunati visinu zgrade! " " Sjajno! " - rekao sam . " A ostali načini ?? " " Da " - rekao mi je student . Postoji jedna osnovna metoda mjerenja koja će vam se sigurno dopasti. U ovoj metodi, uzmete barometar sa sobom i počnete se penjati uz stepenice. Prethodno, na zidu označite crtu da označite dužinu barometra. Zatim, kako se penjete, markirate stalno dužinu barometra. Tako ćete dobiti visinu zgrade u jedinicama dužine barometra! " " Vrlo direktna metoda! - rekao sam. " Naravno, a ako želite malo sofisticiraniju metodu, možete vezati barometar za kraj opruge, zaljuljati ga kao klatno i zatim odrediti vrijednost gravitacijske konstante g na razini ulice, a onda na vrhu zgrade. Iz razlike za gravitacijsku konstantu g moze se, u načelu, izračunati visina zgrade! Također, koristeći isto načelo, mozete odnijeti barometar na vrh zgrade, vezati ga za dugački konop, spustiti ga do samog pločnika i tada ga zaljuljati. Tada možete izračunati visinu zgrade prema periodi recesije!? Na kraju- zaključio je - postoje i mnogi drugi načini rješavanja problema. Vjerojatno najbolji način je, da ponesete barometar u prizemlje i da pokucate na vrata nadstojnika zgrade. Kada vam nadstojnik otvori vrata, vi samo trebate reći: " Gospodine nadstojniče, ovo je divan barometar! Ako mi kažete kolika je visina zgrade, darovat cu vam ga. ! " U tom trenutku nisam mogao izdržati i pitao sam studenta da li zaista ne zna konvencionalan odgovor na ovaj problem. Priznao mi je da ga zna, ali mi je rekao da mu je dosta asistenata i predavača na fakultetu koji mu pokušavaju nametnuti svoj način mi Quote neka osoba glupak hehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreadnought Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 Hahaha Koji car. Quote ... ukusi su razlichiti... reche djavo i sede u trnje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 \o/ Sjajno :) P.S A kako bese konvencionalan nacin? jel ro*ge*ha=p? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 sjajno :)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
exile Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 Dobro je dobro je :)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
StormScion Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 hmmm pocecu da cenim lika :) , ali jebesh fiziku :) Quote Is the destiny of mankind controlled by some transcendental entity or law? Is it like the Hand of God hovering above? At least it is true that man has no control, even over his own will Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomkeus Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 Sir Ernest Rutherford, predsjednik Kraljevske Akademije i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, ispričao je sljedeću priču: Prije izvjesnog vremena pozvao me je kolega. Spremao se nekom studentu dati nulu za njegov odgovor na neko pitanje iz fizike, dok je student, naprotiv, zahtijevao najvi Quote You're all gonna die. Then you'll be dead for way longer than you're alive; like, that's mostly what you're ever gonna be. You're just dead people that didn't die yet... Link to comment Share on other sites More sharing options...
suba Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 haha extra :) svaka chast Quote EAT MY SHORTS Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azdaja Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 Gotivim ovakve price maximalno Quote � by Ivan_ alen je van konkurencije. � by Ignis Dei Alen mora da bude van konkurencije, jer je Macan � by Alen nije bitna strela nego indijanac. Baseball Club Beograd96 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Attila Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 Student se zvao Niels Bohr on je jedan od najacih fizicara 20 veka! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 "And now boring world with Niels Bohr" ;} Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vocni Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 ima i ona prica o studentu kome je profesor da bi dobio prolaznu ocenu zadao zadatak da izbroji sve sijalice u prostoriji.Posle pazljivog prebrojavanja student je izbrojao 24 i rekao profesoru.Profesor izvadi sijalicu iz dzepa i kaze greska 25. Sledeci ispitni rok ista situacija samo student ovog puta kaze 25.Profesor se nasmeja i kaze ali kolega ja nisam poneo sijalicu. Student izvadi sijalicu iz dzepa i sa osmehom konstatuje ali ja jesam! :) -sorry for off topik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 E Vocni, ta fora za caju na ETF-u kruzi vec 20 godina :) Ipak ti profani nisu bas tolko prsli da kriju sijalice po dzepovima Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spu [RuR] Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 onda se mozhda desilo na mashincu :))) Quote Everytime I cross the line I push the boundaries out a little... Link to comment Share on other sites More sharing options...
lazica Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 Zvuči do jaja, ali podseća me na slične priče (termodinamika pakla). Sumnjam da je tačno... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 ,Apr 30 2005, 21:10:41] onda se mozhda desilo na mashincu :))) Ne tamo te obore cisto reda radi :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brank0 Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 P.S A kako bese konvencionalan nacin? jel ro*ge*ha=p? Chini mi se da da... Jebga, meni je poshlo za rukom da padnem fiziku koju je tezhe pasti nego proci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ch1zra Posted April 30, 2005 Report Share Posted April 30, 2005 doyay prica.. a sta to bese termodinamika pakla ?? zvuci mi strasno poznato.. aj ako neko ima nek baci ovde... Quote Ko je nub ne budi mu drug. I mean you harm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 1, 2005 Report Share Posted May 1, 2005 Chini mi se da da... Jebga, meni je poshlo za rukom da padnem fiziku koju je tezhe pasti nego proci. Pa mozda konacno ukapiras da ne mozes studirati i biti menadzer kaunterstrajkasima...ne zato sto to oduzima vremena vec provodis vreme sa retosima koji ti smanjuju iq polako ali sigurno :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pilauda Posted May 1, 2005 Report Share Posted May 1, 2005 lepo lepo xexexex Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lazica Posted May 1, 2005 Report Share Posted May 1, 2005 doyay prica.. a sta to bese termodinamika pakla ?? zvuci mi strasno poznato.. aj ako neko ima nek baci ovde... Termodinamika Pakla Na Univerzitetu u Vasingtonu profesor je na ispitu dao i neobicno dodatno pitanje. Odgovor jednog studenta je bio toliko mastovit, da profesor nije odoleo iskusenju da ga prosledi svojim kolegama i prijateljima. Bonus pitanje: Da li je Pakao egzoterman (odaje toplotu), ili je endoterman (upija toplotu)? Vecina studenata odgovorila je na pitanje pozivajuci se na Bojlov zakon (gas se prilikom sirenja hladi, a zagreva se ako mu se zapremina smanjuje) ili slicno. Jedan student je napisao sledece: Prvo, treba da znamo kako se masa Pakla menja sa vremenom. Dakle, treba nam stopa rasta broja dusa koje u Pakao ulaze i onih koje iz njega izlaze. Smatram da mozemo bezbedno pretpostaviti da dusa koja jednom ude u Pakao, vise iz njega ne izlazi. Prema tome - ni jedna dusa ne izlazi. Sto se tice broja dusa koje ulaze u Pakao, neke religije tvrde da ako niste pripadnik njihove religije, onda cete ici u Pakao. Posto postoji vise od jedne ovakve religije i ljudi ne mogu biti pristalice vise od jedne religije, mozemo pretpostaviti da neke duse idu u Pakao. Obzirom na procentualno stanje broja rodenih i umrlih, mozemo ocekivati eksponencijalni prirastaj broja dusa koje odlaze u Pakao.Sada obratimo paznju na promenu zapremine Pakla jer, prema Bojlovom zakonu, da bi temperatura i pritisak u Paklu ostali konstantni, zapremina Pakla mora da se poveca proporcionalno broju dodatih dusa. Ovo nam daje dve mogucnosti: 1. Ako Pakao ekspandira sa manjom stopom rasta od stope porasta broja pridoslih dusa, onda ce temperatura i pritisak rasti, dok ne dode do eksplozije Pakla. 2. Ako se se Pakao siri brze nego sto raste broj dusa u njemu, onda ce pritisak i temperatura opadati dok se Pakao ne zaledi. Pa, koja je? Ako prihvatimo postulat koji mi je dala koleginica iz grupe - Tereza, i to jos dok sam bio brucos, i koji glasi: "... pre ce osvanuti hladan dan u Paklu nego sto cu ja spavati sa tobom" i ako pri tom uzmemo u obzir nesumnjivu cinjenicu da ja jos nisam imao seksualni odnos sa njom, dolazimo do zakljucka da mogucnost broj 2 ne moze biti tacna, cime dokazujem da je Pakao egzoterman i da se nece zalediti. Student je ocenjen jedinom odlicnom ocenom u tom roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baxuzz Posted May 1, 2005 Report Share Posted May 1, 2005 ahahahhaha @ obe price dojaja :D jako dojaja :)) Quote blabla, signa, blabla Link to comment Share on other sites More sharing options...
ch1zra Posted May 1, 2005 Report Share Posted May 1, 2005 10nx ivanetm :) Quote Ko je nub ne budi mu drug. I mean you harm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
2bad Banovan Posted May 3, 2005 Report Share Posted May 3, 2005 pa tako je skoro na svakom faxu prof. pukli i sto gluplji i bizarniji odgovor bude ti si genije Quote Menjam tashtu za tonu vestackog djubriva : Shifra : djubre za djubre Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 3, 2005 Report Share Posted May 3, 2005 jebo te, provalio si fazon za studiranje, kako to da nisi član akademije već? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts