Jump to content

Izabran novi Papa...


Recommended Posts

Jozef Racinger

frontpage1_2.jpgbenedict-inside.jpg

VATIKAN, 19. aprila 2005. (Beta) - Nemački kardinal Jozef Racinger izabran je za novog papu, poglavara Rimokatoličke crkve, javile su agencije.

Racinger je uzeo ime Benedikt Šesnaesti, rekli su kardinali vernicima na Trgu Svetog Petra, pošto su beli dim iz Sikstinske kapele i zvonjava zvona objavili da je Rimokatolička crkva dobila novog poglavara.

Na konklavi, 115 kardinala izabralo je Racingera kao 265 pontifa drugog dana od povlačenja u Sikstinsku kapelu.

Izbor novog pape jedan je od najbržih u poslednjih sto godina, budući da je papa Pije Dvanaesti 1939. izabran u trećem glasanju za jedan dan, dok je 1978. papa Jovan Pavle Prvi izabran u četvrtom glasanju, takođe za jedan dan. Veruje se da je nemački kardinal izabran u četvrtom ili petom glasanju.

Racinger (78 ), vođa konzervativne struje u Vatikanu i nepopustiljivi čuvar katoličke dogme, od samog početka je važio za jednog od najozbiljnijih favorita za novog poglavara Rimokatoličke crkve.

On je vođa veoma uticajne Kongregacije za versku doktrinu, koja je neke vrste naslednicae srednjovekovne svete Inkvizicije.

Kardinal je nedavno kritikovao propuste i gordost u srcu crkve. "Gospode, često nam tvoja Crkva liči na lađu koja je spremna da potone, lađu u kojoj ima vode", rekao je Racinger.

Kao ozbiljan kandidat zvučao je u ponedeljak kada je, pre povlačenja na konklavu, branio pravovernu katoličku dogmu i pozvao ostalih 114 kardinala koji učestvuju u izboru pape da ne slede bezbožničke moderne trendove.

"Krećemo se u susret dikataturi relativizma koji ništa ne priznaje kao konačno i kao najveću vrednost ističe sopstveni ego i sopstvene želje", rekao je Racinger na misi u bazilici Svetog Petra, uoči konklave.

Rođen 1927. godine u Bavarskoj, Racinger je postao sveštenik 1951. godine.

Mnogi reformski kardinali zaziru od Racingera zbog njegovih tvrdokornih stavova. Protivi se da žene postanu sveštenici i da se sveštenici venčavaju. Takođe je protiv homoseksualnosti, kontracepcije, komunizma kao i ulaska "muslimanske Turske" u Evropsku uniju.

On je za zatvaranje crkve. "Što god je crkva bliža narodu, postaje površnija", izjavio je nemački kardinal u oktobru 2004. godine.

Racinger je najstariji kardinal koji je postao papa od izbora Klimenta Dvanaestog, koji je takođe imao 78 godina kada je 1730. godine izabran za pontifa. Racinger je prvi nemački papa od Viktora Drugog (1055-1057)

Beli dim iz dimnjaka Sikstinske kapele i zvona sa bazilike crkve Svetog Petra označili su juče popodne nešto pre 18 časova da su kardinali okupljeni u konklavi izabrali novog poglavara Katoličke crkve. Za novog papu izabran je nemački kardinal Jozef Racinger.

svet_ratzinger_benedikt16.jpg

Njegovo duhovno ime od juče je papa Benedikt XVI.

Odmah posle izbora Vatikan je zatražio od vernika da se mole za njegov pontifikat.

U svom prvom obraćanju svetu sa balkona bazilike Svetog Petra papa Benedikt XVI je poručio:

„Draga braćo i sestre, posle velikog pape Jovana Pavla II, kardinali su mene, prostog i pokornog radnika izabrali u gospodov vinograd. Raduje me činjenica da gospod zna put i iznad svega posvećujem sebe vašim molitvama. Sa radošću uzdignutog gospoda i poverenjem u njegovu konstantnu pomoć ići ćemo napred. Gospod će nam pomoći i bogorodica Marija će biti uz nas. Hvala vam“.

Upućeni tvrde da je na izbor Racingera najviše uticalo njegovo obraćanje kardinalima uoči početka konklave. Naime, on je pozvao svih 114 kardinala da odbrane Katoličku crvku od modernih trendova:

„Krećemo se prema diktaturi relativizma koja ne priznaje različitost najviših vrednosti“, rekao je Racinger.

Racinger, koji je ranije bio i nadbiskup u Minhenu, nalazi na čelu Kongregacije za pitanja vere još od 1981. godine. Ovo telo u Katoličkoj crkvi mnogi vide kao naslednicu srednjevekovne inkvizicije.

Recinger je do sada u više navrata oštro osuđivao homoseksualizam i gej brakove. U dokumentu iz 2000. godine ostale crkve (luteransku, anglikansku) je opisao kao otpadničke.

Kao dekan Kolegijuma Kardinala Racinger je služo misu na sahrani svog prethodnika Jovana Pavla II.

Racinger, papa Benedikt XVI je najstariji kardinal koji je izabran na čelo Vatikana još od Klementa XII koji je takođe imao 78 godina kada je izabran za papu 1730. godine. On je prvi nemački papa još od Viktora II (1055-1057).

Po izboru za poglavara, on je otišao u posebnu prostoriju - Sobu suza, na dnu Sikstinske kapele.

U Sobu suza ulazi u društvu jedinog karmelinškog kardinala i vođe ceremonija misa, kako bi, prema rimokatoličkoj tradiciji i apostolskom ustavu, plakao pred zadatkom koji ga čeka.

Više hiljada okupljenih na Trgu Svetog Petra koji su čekali rezultate glasanja pozdravilo je odluku 115 kardinala povicima „Živeo papa“. Novi papa je dobio dvotrećinsku podršku kardinala posle tri neuspešna glasanja u ponedeljak popodne i dva u utorak pre podne. On je izabran za 265. papu u istoriji Katoličke crkve.

„Prošlo je samo 24 sata, iznenađeni smo kako je brzo izabran, saopštio je Radio Vatikan, komentarišući da je poglavar izabran već drugog dana konklave, nakon samo četiri ili pet glasanja.

Odmah nakon što se Rimom pronela vest da je novi papa izabran na Trg Svetog Petra počeli su da pristižu mnogobrojni vernici. Naslednik Jovana Pavla II, koji je na čelu Vatikana proveo 26 godina (treći najtuži pontifikat u istoriji) izabran je već u četvrtom glasanju, drugog dana konklave.

„Pozitivno sam iznenađen brzim izborom. Crkva više nije siroče“, rekao je otac Paskvale Borgomeo, generalni direktor Radio Vatikana.

Ovo je tek treći put u ovom veku da je novi papa izabran drugog dana konklave.

Izbor novog pape pratila je konfuzija na Trgu Svetog Petra koja je među okupljenim vernicima trajala oko 10-ak minuta. činilo se da je dim iz dimnjaka Sikstinske kapele siv, a čak je i Radio Vatikan objavio da je boja dima „nejasna“. Ubrzo su se oglasila zvona na bazilici Svetog Petra i postalo je jasno da je papa izabran.

Njegov prethodnik papa Jovan Pavle II koji je 26 godina proveo na čelu Vatikana preminuo je 2. aprila.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Da stvarno izgleda ko sam djavo glavom i bradom... Ali ono ljudima ne treba suditi po izgledu nego po delima... Ono hitlerova omladina, borio se u PVO nemackoj...

Dakle mislim da je ovo prvi papa u istoriji koji je ubijao ljude [:D]

Be afraid, Be very afraid.....

Link to comment
Share on other sites

Ja sam bas mislio da ce metnuti italijana nekog ... nemac mi nije ni padao napamet (u konkurenciji je jos bio i crnac ;)). A izabrali su ga tako brzo cisto da ne izgube na "ekskluzivitetu" citave spike oko pape, znamo si dva je ceo katolicizam oko tih feshti i deshavanja ...

Link to comment
Share on other sites

uuu brate ovaj ce da bude najjaci baja , da ne kazem mafijash :)

kako sma dize ruke i umiruje mase ... sada mu je moc u rukama :)

Is the destiny of mankind controlled by some transcendental entity or law? Is it like the Hand of God hovering above? At least it is true that man has no control, even over his own will

Link to comment
Share on other sites

sviro mi je zabac i kad je ovaj umro a kamoli za ovog sto je izabran...

da on je bio veliki favorit i vodio je cak i na kladionicama nesto mnogo !!da to sto je nemac italijani ce da izpizde jel oni dugo cekaju italijanskog papu..a ako je bio u hitlerovoj omladini...takodje no coment...smrdljivi sparusheni fashista..nadam se da ce i on ubrzo da batali kashiku...:P

ma ta crkva je cisto sranje i ja de se pitam sve bi to ukino !!!!

pedofili matori smrdljivi...

UM CARUJE DOK SNAGA NE POPIZDI !!!

Link to comment
Share on other sites

ql sto je nemac , odavno ih nije bilo .. meni je lik sasvim ok ..slusala sam juce i neku njegovu sitnu bio na rtl-u .. i po meni i nije toliko bitno sto je bio u hitlerovoj partiji .. pa koliko samo kod nas ljudi menja partije ko carape... :P

jednostavno za hitlera je bila vecina nemaca kada je dosao na vlast, inace drugacije ne bi ni dosao :P

step in my transporter , so I can teleport ya,all around my heavenly body..

Link to comment
Share on other sites

Gleam nesto naslov topic-a, "Izabran novi Papa..., Chudi me da josh nije otvororen topic..."

Sta ima tu da te cudi, znas kako nas ovde na RUR-u bole jaje za papu,

uostalom mogo si to da zakljucis iz prethodnog topica o smrti onog

prethodnog matorog prdonje...

Meni je jedino zao sto novi papa nije black motha fucka...

Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије!

Link to comment
Share on other sites

Da stvarno izgleda ko sam djavo glavom i bradom... Ali ono ljudima ne treba suditi po izgledu nego po delima... Ono hitlerova omladina, borio se u PVO nemackoj...

Dakle mislim da je ovo prvi papa u istoriji koji je ubijao ljude [:D]

Be afraid, Be very afraid.....

rekli su kao da nije ni metak opalio na "neprijatelje" :)

( [;)] )...

mrbean6hi.jpg
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...