Lucky Posted 21 hours ago Report Share Posted 21 hours ago Дејан Ристановић, главни и одговорни уредник и власник Пи-Си преса, преминуо је у Београду у 62. години након краће и тешке болести, саопштено је из те редакције. Дејан Ристановић рођен је 1963. године. Био је један од пионира рачунарства и технолошког новинарства на просторима бивше Југославије. Као аутор чувеног издања часописа Галаксија "Рачунари у вашој кући" из 1983. године, допринео је популаризацији рачунара и дигиталних технологија у тадашњој Југославији. Године 1995. основао је часопис Пи-Си преса (PC Press), који је током три деценије постао водећи ИТ медиј у Србији. Био је и један од оснивача Сезама, првог електронског форума, а касније интернет провајдера "Сезам про", који је имао важну улогу у развоју интернета у Србији. Током своје богате каријере, Ристановић је био аутор и коаутор бројних књига, публикација и чланака, и учествовао је у организацији великог броја стручних скупова, међу којима је и конференција БИЗИТ. Његов последњи велики издавачки пројекат била је монографија "Наших 30 година: Технологија, људи и визије", посвећена јубилеју Пи-Си преса. Његов рад, знање и ентузијазам оставили су дубок траг у домаћој ИТ заједници и медијима. Датум и место сахране биће накнадно објављени. Sad mi reče Zwerko a videh i na omiljenom portalu RTS-u! Ne može čovek da kaže, jedan od najznačanijih ljudi domaće IT scene 😞 Videh ga pre jedno godinu dana u kraju baca đubre 🙂 Slava mu! 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted 20 hours ago Report Share Posted 20 hours ago Kad se setim naše kompjuterske scene 90ih, on je jedno od glavnih lica. Laka mu zemlja. https://pcpress.rs/preminuo-dejan-ristanovic-glavni-i-odgovorni-urednik-pc-press-a/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted 10 hours ago Author Report Share Posted 10 hours ago 9 hours ago, cali said: Kad se setim naše kompjuterske scene 90ih, on je jedno od glavnih lica. Laka mu zemlja. https://pcpress.rs/preminuo-dejan-ristanovic-glavni-i-odgovorni-urednik-pc-press-a/ Pošto sam bio na Sezamu, kao i dobar deo nas odavde, meni su nekako najveća sećanja i utisci na Dejana zapravo neke totalno rendom teme i priče koje je pokretao i u kojima je učestvovao, od Hari Potera (znam da je imao neke prilično žustre rasprave na te teme :)) preko saobraćaja, automobila, svega živoga i uvek sa nekim interesantnim primerima. No svakako i u sceni kompjutera 90ih nemaš tu puno imena - Polarotor, Deki PcPress i Sezam i naravno SK ekipa Voja, Gaša, Vasa i ostali autori. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted 7 hours ago Report Share Posted 7 hours ago Dodao bih dva imena spisku Zorana Modli, iako je njegov najveći doprinos bio 80ih sa Galaksijom i Ventilatorom, gde je streamovao programe kroz radio signal. Andrija i Outer Space, o njemu smo pričali nedavno Ostalo se svodi na lokalne zajednice i legende - npr. BG Wireless je mreža koja je nastala u blokovima, sa Atom Antom, Splinterom i drugim šarolikim likovima. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted 7 hours ago Report Share Posted 7 hours ago Koliku sam kolekciju pc pressa imao samo. I koliko sam naucio iz njega, racunara i SK naravno. A sezampro sam koristi na neki nacin do njegovih poslednjih dana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted 6 hours ago Author Report Share Posted 6 hours ago 1 hour ago, cali said: Dodao bih dva imena spisku Zorana Modli, iako je njegov najveći doprinos bio 80ih sa Galaksijom i Ventilatorom, gde je streamovao programe kroz radio signal. Andrija i Outer Space, o njemu smo pričali nedavno Ostalo se svodi na lokalne zajednice i legende - npr. BG Wireless je mreža koja je nastala u blokovima, sa Atom Antom, Splinterom i drugim šarolikim likovima. Modli je svakako takođe legenda ali baš 80ih, onda je posle sa Zairom krenuo na raznorazne teme, malo se šiftovao sa tipičnih računara. Za Andriju si u pravu, nisam ni obuhvatio gaming, mada tu bih onda istakao i male tajne velikih majstora džojstika sa NS plusa, bili su baš legende dok nije došao Outer Space čak mi nešto provejava ali nisam 100% siguran da se tu neki deo ekipe preklapao tj. kasnije krenuo da radi sa Andrijom Outer Space. 53 minutes ago, G!!! said: Koliku sam kolekciju pc pressa imao samo. I koliko sam naucio iz njega, racunara i SK naravno. A sezampro sam koristi na neki nacin do njegovih poslednjih dana PC Press sam kupovao i imao kolekciju ali nekako mi je Svet Kompjutera uvek bio primaran valjda jer su bile i igre a i prilagodljivije teme meni iz tog perioda. PC Press je bio suviše "ozbiljan", znam da sam uvek čitao poslednju stranu sa barometrom cena komponenti :)) i bila je ona strana "vedra strana pcja" ili tako nešto sa mimovima koji se nisu tad tako zvali :)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted 5 hours ago Report Share Posted 5 hours ago pa jest, PC press je bio ozbiljniji, dosta nisam ni razumeo u pocetku, godinama mi je to bio tandem pc press i sk, i onda ono neko vreme digital 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted 5 hours ago Report Share Posted 5 hours ago bas losa vest. Ja sam pokusavao da snimim igre dok je modli pustao na radiju, obicno nisu radile imao sam krs kasetofon - ali da lepe uspomene, a dejan je bio nekako glavna figura Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted 5 hours ago Report Share Posted 5 hours ago Sad se setih jedne anegdote. Drugar je jedno vreme pisao hardverske recenzije za PC Press; hardver su dobijali besplatno i mogli da ga zadrže. Od Dejana je dobio savet: Ako valja, napiši da valja. Ako ne valja, napiši da valja za taj cenovni rang. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted 4 hours ago Author Report Share Posted 4 hours ago 46 minutes ago, G!!! said: pa jest, PC press je bio ozbiljniji, dosta nisam ni razumeo u pocetku, godinama mi je to bio tandem pc press i sk, i onda ono neko vreme digital 🙂 Digital je probao da napravi taj neki miks da ne bude baš ozbiljan kao PC Press a opet da bude dovoljno različit od Gamera, pošto je ekipa Gamera uzela da radi Digital i obavezali se prilikom prodaje Gamera da neće raditi ništa povezano sa gamingom. A ušli su u priču "ozbiljnog" hardvera iz čisto finansijskih razloga jer u tom periodu od gaminga nisi imao ništa (nemaš doduše ni danas) jer su sve bili pirati a lagano su krenule strane IT kompanije da otvaraju kancelarije kod nas. 31 minutes ago, cali said: Sad se setih jedne anegdote. Drugar je jedno vreme pisao hardverske recenzije za PC Press; hardver su dobijali besplatno i mogli da ga zadrže. Od Dejana je dobio savet: Ako valja, napiši da valja. Ako ne valja, napiši da valja za taj cenovni rang. zavisi za hardver, nekad je ostajao nekad ne, u zavisnosti od pravila tih vendora. ali generalno baš zbog tih "napiši da valja za cenovni rang" vrlo brzo je PC Press prestao da bude baš relevantan za testove. Čast izuzecima, bio je onaj lik što je testirao štampače zaboravih kako se zove, to je možda bio i najjači deo testova u PC pressu 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted 2 hours ago Report Share Posted 2 hours ago zida tomato ploce i jugodata racunari su uvek bili "dobri u cenovnom rangu" 😄 Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts