rbds Posted August 22, 2022 Report Share Posted August 22, 2022 Bitno je da se lepo prodinsta meso/pečurke/kiseli kupus. Jednom sam probala da pravim kromirušu, ali nisam bila baš zadovoljna kako je ispala. Prvi put i po receptu je bila (sa neta ofc). Sa sirom je najlakše, ne može da se omane. 😄 Quote i'm not fat, i'm just easy to see.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted August 22, 2022 Report Share Posted August 22, 2022 da, zeljanica jeste neki prelaz između ta dva "sveta" samo sir ili neko povrće unutra 🙂 1 hour ago, rbds said: Bitno je da se lepo prodinsta meso/pečurke/kiseli kupus. Jednom sam probala da pravim kromirušu, ali nisam bila baš zadovoljna kako je ispala. Prvi put i po receptu je bila (sa neta ofc). Sa sirom je najlakše, ne može da se omane. 😄 krompirušu nikad nisam voleo jer su meni hleb/testo i krompir nešto što potire jedno drugo - ako ima krompir ne treba hleb i obrnuto. onda mi krompiruša nikad nije bila jasna 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbds Posted August 22, 2022 Report Share Posted August 22, 2022 Verujem da sam trebala da napravim restovan krompir, pa da umotam u kore.. 😄 mada, realno bolje je bez kora u toj varijanti. Quote i'm not fat, i'm just easy to see.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted August 22, 2022 Report Share Posted August 22, 2022 5 minutes ago, rbds said: Verujem da sam trebala da napravim restovan krompir, pa da umotam u kore.. 😄 mada, realno bolje je bez kora u toj varijanti. to ti kažem, čemu kore kad već imaš restovan krompir? ili onako neka slaninica tu i tamo uz krompir, crni luk u istom tom plehu i tako to 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sttevann Posted August 22, 2022 Report Share Posted August 22, 2022 Moj favorit domaca pita koju spremam - sa sunkom, sirom i pecenim paprikama. Jedan "nadev" ide mix sira, neke dobre sunke, i iseckanih pecenih paprika. Za drugi ide standard - jaja, jogurt, pavlaka, prasak za pecivo. Poredjas nekoliko slojeva, ispeces je za ~40min, i usvinjis se koliko je dobro! Spremam je bas cesto, upravo sam pocistio 4 parceta iz tanjira 1 Quote "Choose life..." Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbds Posted August 22, 2022 Report Share Posted August 22, 2022 E super je varijanta za taj drugi nadev, samo što ja dodam uz to brašna i kisele vode, gustine kao smesa za palačinke. Tako pravim sve pite, sem sa kupusom koja je posna. Quote i'm not fat, i'm just easy to see.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
reki Posted September 13, 2022 Report Share Posted September 13, 2022 jel pravi neko kinesku hranu? ako da dajte neka iskustva, kako pravite, neke kul recepte i to 😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evgeniy Posted September 13, 2022 Report Share Posted September 13, 2022 pravim ja fried rice i ovozavam ga \o/ imas gomilu recepata na netu, evo jedan jednostavniji. jbg, nemam neki vok i sporet na plin, pa nije to bas to jer nema WOK HEI, ali opet bude preukusno. jos sam se jedno vreme przio da sam pravim ljute sosove, ne moze covek da se zaustavi kad krene carolija po ustima (no homo). moja varijanta je: proprzim beli luk + djumbir + seckanu chili papriku (ili tucana, ne u prahu), pa dodam pirinac i mladi luk (kad imam), sve mesam konstantno da razbijem grudvice koliko mogu, kad pirinac krene da skakuce po tiganju, napravim mali "bunar" u sredini, ubacim soja sos i proprzim ga par sekundi, pa opet sve izmesam. nekad ubacim jaje, nekad pecurke, nekad boraniju ili grasak, nekad kukuruz, kako sta navatam u frizideru. na kraju preko bacim malo susamovog ulja i jos malo svezeg mladog luka za dekoraciju i hrskavost. obavezeno nesto ljuto i udri. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reki Posted September 14, 2022 Report Share Posted September 14, 2022 najs, probacu! malo me mrzi da spremam pirinac, ali vidim da ga ljudi SKLADISTE, pa kontam da napravim vecu kolicinu i TUTNEM u zamrzivac i vadim po potrebi. A usput i razmisljam da kupim mikrotalasnu jer vreme je novac tek juce probao da napravim onako kako se stvarno pravi taj stir-fry sos (soyasos, pirinacno sirce, beliluk, med, susamovo ulje itd), i dobio sam ukus isti kao kad uzmes kineze ngde u bgu 🙂 jedino sto nisam dovoljno gustina stavio, pa je sos bio malo redak i u lidlu sam uzeo kao to povrce kinesko u konzervi, ali iskreno nije mi se nesto dopalo, kontam da sve to moze da se odradi i sa svezim namirnicama Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted September 14, 2022 Report Share Posted September 14, 2022 37 minutes ago, reki said: malo me mrzi da spremam pirinac, ali vidim da ga ljudi SKLADISTE, pa kontam da napravim vecu kolicinu i TUTNEM u zamrzivac i vadim po potrebi. A usput i razmisljam da kupim mikrotalasnu jer vreme je novac pirinač već skuvan da staviš u zamrzivač? 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reki Posted September 14, 2022 Report Share Posted September 14, 2022 pa tako kaze internetz, u frizideru 3-4 dana u zamrzivacu do 6 meseci moze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted September 14, 2022 Report Share Posted September 14, 2022 ahaha i ja isto pomislih, pirinac koji moze da se skladisti godinama ovako da skuvan stavljla u zamrzivac, Reki pobedio rl:D...ok, kapiram da ga mrzi da cesto kuva pa zato, al opet je smesno:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reki Posted September 14, 2022 Report Share Posted September 14, 2022 ti si smesan dusane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evgeniy Posted September 14, 2022 Report Share Posted September 14, 2022 kupi rice cooker! uvek ispadne isto, ne moras da ga obilazis i pazis da ne izgori, da li si dobro odmerio vodu, da gasis ringlu/pokrivas serpicu kad prokljuca, itd plus imas i onu kinesku muziku kad palis uredjaj! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killYg0r Posted September 14, 2022 Report Share Posted September 14, 2022 kakva kineska hrana te spopala jedi meso i povrce dok jos uvek ima ukus sigurno imas neku mesaru gde ce usluzno da ti ispeku meso Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reki Posted September 14, 2022 Report Share Posted September 14, 2022 a sta je kineska hrana nego meso i povrce + ukusan SOS 3 hours ago, evgeniy said: kupi rice cooker! uvek ispadne isto, ne moras da ga obilazis i pazis da ne izgori, da li si dobro odmerio vodu, da gasis ringlu/pokrivas serpicu kad prokljuca, itd plus imas i onu kinesku muziku kad palis uredjaj! da znas da hocu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killYg0r Posted September 14, 2022 Report Share Posted September 14, 2022 12 minutes ago, reki said: a sta je kineska hrana nego meso i povrce + ukusan SOS Kada jedes kuvan krompir ili pomfrit, jedes istu namirnicu, jedna koja je hranljiva a druga smece. A umesto laznog hemijskog sosa podigni sebi dopamin na neke lepse nacine 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reki Posted September 14, 2022 Report Share Posted September 14, 2022 dobro, slazem se sa tobom zapravo, taj sos je dosta upitan kad se sabere i oduzme 🙂 ionako moram na dijetu. rip ali se postavlja pitanje kako kinezi jedu to stalno a nisu dembeli! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killYg0r Posted September 14, 2022 Report Share Posted September 14, 2022 Jer nisu svi ljudi isti, neki su visa a neki niza rasa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reki Posted September 14, 2022 Report Share Posted September 14, 2022 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted September 14, 2022 Report Share Posted September 14, 2022 3 hours ago, reki said: ali se postavlja pitanje kako kinezi jedu to stalno a nisu dembeli! zato što to što ti ovde kupuješ kao kinesku hranu nema veze sa tom tamo kineskom hranom 🙂 6 hours ago, reki said: pa tako kaze internetz, u frizideru 3-4 dana u zamrzivacu do 6 meseci moze bukvalno nikad nisam zamrzao već kuvan pirinač moram da probam da vidim na šta to liči jer mi deluje da bude kao krompir onako da izgubi čvrstinu. ali ajde, ako kaže internet, možda i može 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dz Posted September 15, 2022 Report Share Posted September 15, 2022 jooou Mislim da sam vec pisala na ovu temu tj kako je u Kini cega ima i cega nema. Ja mislim da smo se mi mnogo kvalitetnije hranili kao klinci i mislim i dalje da nam je hrana mnooogo kvalitetnija nego sto se jede recimo u USA i u Kini Tacno je da smo imali step sokove pastete virsle itd ali mislim da nije to sve bilo puno aditiva i secera kao danas, i skroz je druga prica dal nesto jedes za rodjendane, jednom ili dvaput nedeljno ili tri puta dnevno. A kao druga stvar, tada se znalo koja je hrana djubre a koja nije, a ne ko sada da se po Zdravim hranama prodaju govna kojekakva i sto smo dosli do toga da ljudi mogu na mesec i da isprate svakog na kameri gde je bio ali zaboga ne mogu da se sloze sta goji i sta je zdravo a sta ne. Moja porodica je celog zivota imala 'dilere' na pijaci za sve: ko prodaje naj paradajz, domacu zivinu, najbolje mlecne proizvode itd. Od pre 20-30 god mnogo se toga promenilo. Kao sto je receno, seme oslabilo zemlja takodje, pesticidi, zagadjenje, kako se hrane stoka i zivina itd. Cini mi se da kvalitet stalno opada al jos gore vremenom imamo sve manji uvid u to sta stvarno konzumiramo. Ne mogu se jasno utvrditi faktori zdravlja/bolesti jer je previse varijabli u pitanju i nemoguce je napraviti neke objektivne testove. Ishrana, stres, konzumacija alkohola, droge, cigareta, zagadjenost, zracenje, genetika i ko zna sta jos. Mada sam cula jednu jako zanimljivu teoriju (imali smo slicnu temu na SFRJ Wechat grupi) gde je jedan lik spomenuo da Japanci najduze zive (ne sigurno zbog uslova zivota niti genetike kako se veruje) vec zato sto su vaspitani tako da uvek budu dobri prema svima i nikome ne prouzrokuju stres, sto kad malo bolje razmislim, bar meni itekako ima smisla. Kina: +u primorskom sam gradu ima raznih morskih plodova, dzabe +ima voca koje mi nismo nikada videli, takodje dzabe, cele godine (al sam cula da je prskano kojecime, - ne lozim se toliko na voce) -katastrofa od secera koji je SVUDA (hleb, sirce, kikiriki, suncokret u semenci, jogurt sveeee) i naravno sve to izbegavam u sirokom luku ako je moguce -ulje trpaju ko da je besplatno sve im pliva u ulju -previse testa premalo mesa Ne znam kako ne lipsu do sada. Moja i vecita muka mojih prijatelja je sta jebeno jesti. Ja ne doruckujem obicno, nekad pojedem bananu ili konzervu tune ili kajganu. Ima jedan nas lik koji kuva i salje nasu hranu. Ima par nekih jela ovde koje volim i narucujem za dostavu i previse sam po restoranima generalno, najcesce Korejski rostilj nekad Kineski rostilj ili nesto stajaznam. Ima stranih restorana al to su pica taco i tako to. Quote oO Link to comment Share on other sites More sharing options...
reki Posted September 15, 2022 Report Share Posted September 15, 2022 2 hours ago, Dz said: Ne mogu se jasno utvrditi faktori zdravlja/bolesti jer je previse varijabli u pitanju i nemoguce je napraviti neke objektivne testove. meni je ovaj dokumentarac jako imao smisla sta je korejski/kineski rostilj, sta ide tu ? ali meni se cini samo da je fora ovo sto kili kaze, uvek cu radije pojesti pomrfit, chicken fingers + umak, nego skuvati krompir/50gr pirinca + skuvati belo meso i svez brokoli uz to 😄 hocu da kazem da u srbiji sigurno mozes zdravo da se hranis, al ne mogu da poverujem da u kini ne mozes ni da hoces 😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dz Posted September 15, 2022 Report Share Posted September 15, 2022 Gledala sam taj dokumentarac Korejski/kineski rostilj ti je kao nas samo sto lubrifikuju sve sto stavljaju ipak sa uljem da se ne zalepi iako je slanina, a pritom mnogo manje mesa nego kod nas. Pa.... recimo mi konkretno imamo problem ocigledno sa solju jer sve nam je previse slano. A ovde NE POSTOJE mesne preradjevine bez secera koje kad pomirisem povraca mi se i pritom imaju neku nenormalnu roze boju verujem da bih pre skapala od gladi nego to jela. Moras da prodjes pola grada ako hoces da nadjes suncokret u semenci a da je bez secera, sirce a da je bez secera. Jogurt jedva da je pa opet i tada sa nekakvim vestackim zasladjivacima. Sir sem nekog tost-topija (za koji kazu da je fejk) isto ne postoji. U restoranima je specijalitet da ribu i meso potope u seckanim ljutim papricicama plus sve cetiri vrste bibera, ja sam pre Kine mislila da jedem ljuto, zajebala sam se. Ono kad ti bulja gori tri dana posle jednog obroka ja mislim da definitivno nije zdravo. Quote oO Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted September 16, 2022 Report Share Posted September 16, 2022 krajem devedesetih kad su moji/ja povremeno ziveli tamo, bila je hot tema u novinama zasto su nam deca sve deblja, i pokazivali su katastrofalne skokove u potrosnji secera po glavi stanovnika. Ne kapiram u cemu je fora zasto su pocetkom devedesetih krenuli secer da guraju u sve to mi je misterija. Maltene teorija zavere. Jer jedno je kad koka kola podmiti skole u meksiku da iskljuce pijacu vodu a dele koka kolu, a jedno je odluciti celu kinu da stavis na no sugra industrila Al opet, pijaca je bila sjajna, restorani, tako da se tada mogao izbeci secer. A ja sam voleo u restoranu da raseku ribu kuz ledja, pa cak cak cak popreko, povaljaju u kukuruzno brasno sa ljutim zacinima i sluste u fritezu pa bude riba cvet kako smo zvali 😄 Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.