exile Posted October 2, 2016 Report Share Posted October 2, 2016 De ste macani Vec neko vreme razmisljam se kako da se organizujem da neki dobar, konstantni bekap plan za sve zivo sto mi treba Dakle hocu da smislim najbolju soluciju da bekapujem brda gigabajta slika i video klipova koje vec godinama skupljam Onda isto tako da bekapujem neke isto vazne stvari kao sto su dokumenti i folderi. E sad kakva su vasa iskustva ? Da li koristite obicne externe usb hardove pa samo metnete na njih s vremena na vreme ili koristite neki placeni cloud storage ? Sta je tu najsigurnije ? Padaju mi na pamet da platim godisnji 1 TB dropbox account pa da tamo gi mecem sve, ili eventualno da investiram u neki externi storage pa da koristim to za to samo. Da li uzimati ove male prenosive ili mozda one vece "stone" externe storage kao sto je WD imao ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted October 2, 2016 Report Share Posted October 2, 2016 rezi na CD :D Iskreno, verovatno neki dropbox/slican servis. I ja gledam jer bas ce biti bedak kad izgubim ove slike i klipove. MAda nesto cak razmislajm da iskoristim FB kao bekap za sve slike i snimke :P Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted October 2, 2016 Report Share Posted October 2, 2016 Kupi neki NAS box za kuću, veži unutra par komada WD Red NAS, turi raid 1 jer se ima i može, i btk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
exile Posted October 2, 2016 Author Report Share Posted October 2, 2016 To isto ulazi u obzir, samo da li je mozda isplativije ovo ?https://www.amazon.co.uk/WD-Personal-Network-Attached-Storage/dp/B00FOKN7FG/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1475431381&sr=8-5&keywords=nas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted October 2, 2016 Report Share Posted October 2, 2016 23 minutes ago, voodoo_ said: Kupi neki NAS box za kuću, veži unutra par komada WD Red NAS, turi raid 1 jer se ima i može, i btk Pa meni je to sad potpuno glupo. Pored ogromne kolicine prostora online, zasto koristiti NAS i slicno. Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted October 2, 2016 Report Share Posted October 2, 2016 Ah, donedavno si štekovao pare u slamarici, a sad kako si otišao, počeo si da veruješ third partijima! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted October 2, 2016 Report Share Posted October 2, 2016 jos gore, nemam neki bekap. Ima mac neki softver koji mi automatski bekapuje sve (crashplan) na cisco servere pa sam napravio VM na koju bacam slike, klipove, knjige, dokumenta, pa se to bekapuje. A na dropboxu imam folder sa bas ono svom papirologijom za srbiju/ovde. Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
primo Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 (edited) Ja sam dobio 1TB prostora na mail.ru(ruski dropbox) kad je bila neka promocija pre 3 4 godine. Nadji nesto tako slicno.. Ako hoces enkripciju moraces da platis malo(SpiderOak i slicni) e: ili svrati kod vudua u 2002gu da ti sklopi backup masinu od par hiljada evra Edited October 3, 2016 by primo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 Dva diska od 3 TB i NAS box koštaju ispod 500 evra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 wd se nije bas proslavio sa svojim home nas resenjima ja se dvoumim neko vreme da pravimo ovu vudu kombinaciju, ali nekako nikad taj visak para da imam :) dropbox i fb sranja ne volim, nit kacim tamo slike i snimke dece Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
primo Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 ne svidja ti se ime ? Bas sranje zvuci 'dropbox'... Ne mogu da verujem da neko u 2016toj razmislja uopste da da 500e za kucni NAS. Za 'osetljive' podatke imas zero-knowledge enkripciju kod sync.com 500GB za 50$ godisnje. Sad sam na brzinu izguglao tako da mozda ima i jeftinijih. I sto je najbolje, nemas brige dal ce da ti rikne neki hard ili taj NAS uredjaj, ne zauzima ti prostor, ne greje sobu, itd... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 Sve zavisi od toga koliko ti prostora treba i koliko to želiš da platiš, tipa meni uvek treba mnogo prostora pa mi je solucija tipa Dropbox preskupa jer mi je 1TB malo za sve što hoću da bekapujem pa bih morao da idem na onu jaču opciju, a to mi je već $150 godišnje što nije mali izdatak. Opet i ovo Vuduovo ima smisla ako su ti podaci baš kritični, s obzirom da ih uglavnom ostavljam i na hardu kompa računam da je bekap na eksterni hard sasvim dovoljna zaštita i da su male šanse da mi istovremeno riknu oba harda. Tako da je moja bekap solucija eksterni hard, 3.5", jeftiniji su sad praktično i od internih hardova, ja sam nedavno uzeo jedan Maxtor/Samsung za oko 200 eur od 6TB. Primera radi od 3TB je oko 100 eur što je ipak pet puta jeftinije od Vuduovog rešenja. I da, znam da je unutra lošiji sam hard disk ali opet računam da taj hard koristim jednom u mesec dana da nešto prekopiram tako da se ne aka previše. S druge strane jedini veliki nedostatak ove solucije je što se bekap mora raditi ručno, dakle staviti neki reminder i povremeno odraditi foldere koji su bitni. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 Imaš programe za automatski inkrementalni bekap. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 Imam i koristim, nego kažem da moram ručno da prikačim disk na USB :) Pošto ne vidim poentu eksternog diska ako bih ga sve vreme držao zakačenog na komp. U tom smislu je NAS solucija dosta elegantnija ali mi se ne daju te pare. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
primo Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 Cek, ti prikacis JEDAN disk i bekapujes na njega? Kako je to sigurnije od online servisa koji imaju RAID pa verovatno jos backup tog RAID-a u drugom gradu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 Nije sigurnije ali je jeftinije, kompromis :) Kao 200 evra za 6TB prostora koji mi traje bar nekoliko godina mi je jeftinije nego $150 svake godine za Dropbox. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 (edited) 35 minutes ago, primo said: ne svidja ti se ime ? Bas sranje zvuci 'dropbox'... Ne mogu da verujem da neko u 2016toj razmislja uopste da da 500e za kucni NAS. Za 'osetljive' podatke imas zero-knowledge enkripciju kod sync.com 500GB za 50$ godisnje. Sad sam na brzinu izguglao tako da mozda ima i jeftinijih. I sto je najbolje, nemas brige dal ce da ti rikne neki hard ili taj NAS uredjaj, ne zauzima ti prostor, ne greje sobu, itd... kakvo ime ? koristio sam dropbox prakticno cim se pojavio pre kolko vec 7-8 godina, i shvatio da ne zelim da drzim privatne stvari na online servisima. Ne vidim u cemu je problem, cak i da je 2026 godina, za mene je to kao i fb sranje, i izmedju ostalog ne zelim da se bavim pitanjem da li ce mi ti servisi nuditi da li nesto da serujem ili ne, da li treba da doplatim ili ne, da li ovo da li ono, zaista nemam nit vremena nit koncetracije da se zajebavam sa tim pls nemoj mi pojasanjvati cenu kostanja, jer nije to u pitanju... prosto moja savest je mirnija sa sto manje svog privatnog materijala online, eto da pojednostavimo (kao sto je dropbox 2011 ima balamazu kada se moglo pristupiti nalozima bez unesosenja sifre uopste?? i jos slicnih milion problema sa online servisima koji ne moraju da te pogode ali meni unose dovoljnu nervozu da mi je zivot mnogo laksi bez njih) Edited October 3, 2016 by G!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
primo Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 Jel ne verujes da spideroak, sync.com i slicni koriste zero-knowledge enkripciju? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts