millanče Posted October 2, 2016 Report Share Posted October 2, 2016 Da pitam pametnije od sebe.. Kupio bih nov SSD, Finansijski mi se uklapa u priču 120GB za oko 5-6k dinara. Koji uzeti? NIje mi preterano bitno koji brže 10-20 MB/s čita ili upisuje, najbitnija mi je stavka pouzdanost i trajanje. Ako imate neka iskustva sa određenim modelima i brendovima, pozitivna i i negativna, neke proverene rezultate testiranja, linkove ka akcijama tipa povoljnije cene, modeli sa dužom garancijom od standardne, bilo šta što može pomoći meni, i drugima koji možda imaju sličnu dilemu, biće od velike koristi ako podelite na ovom topiku. Hvala unapred. ;-) Quote OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted October 2, 2016 Report Share Posted October 2, 2016 Uzmi najjeftiniji Kingston od 240/256 GB, mala je razlika u ceni u odnosu na 120 GB. Patriote i slično izbegavaj, TLC je lošija tehnologija od MLC. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
millanče Posted October 2, 2016 Author Report Share Posted October 2, 2016 Povelika mi je razlika 120-240. Dobjam li šta više osim gigabajta od tih od 240? Traju li duže, ili tako nešto? Znači, ne ovaj jeftiniji Kingston od 120GB, model UV400, jer je on TLC (NO SCRUBS!!!) tehnologija? :-D Već ovaj skuplji, V300 model, jer je on MLC? Quote OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dick Warlock Posted October 2, 2016 Report Share Posted October 2, 2016 Za isti model, a druge kapacitete, razlika je samo u prostoru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted October 2, 2016 Report Share Posted October 2, 2016 Upravo, ali razlika izmedju V300 od 120 i 240 GB je 3.500 dinara, bolje daj malo vise para u startu bice ti bolje kad budes hteo da instaliras neke aplikacije ili igre na SSD da bi se brze pokretale. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted October 2, 2016 Report Share Posted October 2, 2016 1 hour ago, millancche said: Znači, ne ovaj jeftiniji Kingston od 120GB, model UV400, jer je on TLC (NO SCRUBS!!!) tehnologija? :-D Već ovaj skuplji, V300 model, jer je on MLC? Propustio sam momenat kad je i Kingston izbacio model iz šoder kategorije, donedavno je V300 bio najjadniji :D Inače radi kod mene već pune tri godine i vrlo dobar je. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
millanče Posted October 2, 2016 Author Report Share Posted October 2, 2016 Definitivni RUR predlog je, dakle, Kingston v300, i to da istisnem za 240GB. Probaću, ali prililčno sam sioguran da će mi i 120 biti dovoljno. Hvala voodoo-u za ovo pojašnjenje TLC vs MLC, malo sam i ja proguglao, i definitivno je MLC pouzdanija i trajnija opcija. Hvala i ostalima za sugestije. Quote OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikita_ Posted October 2, 2016 Report Share Posted October 2, 2016 Mene Silicon Power V60 120gb sluzi dobro vec 2 godine i to na Sata 2 portu. Quote sine nikita, postao si nik kejv Vagine 90 posto zena sveta su ti otvorene Link to comment Share on other sites More sharing options...
BakiZ Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 Moja devojka ima samsung 750evo na sata 2, ne moze se poredi sa mojim na sata 3. Doduse ja imam 850/jaci komp ne znam koliko je do toga ali primeti se. Mada opet u odnosu na HDD je bajka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
millanče Posted October 17, 2017 Author Report Share Posted October 17, 2017 Konačno rešio, da ne bude da sam džabe pitao, samo što je trebalo vremena :-) Sve sam poslušao, preskočio sam 120, uzeo 240, kingston V300, daklem MLC varijantu. Smrt mehaniki! Quote OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatboy Posted October 17, 2017 Report Share Posted October 17, 2017 Kingston V300 vec dve godine kako sam ga bocno u laptop, nemam zamerki! :) Quote Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије! Link to comment Share on other sites More sharing options...
millanče Posted October 17, 2017 Author Report Share Posted October 17, 2017 Videh da postoji neki noviji firmver za ovaj SSD, da li to instalirati ili ne? I može li neka preporuka za softver koji nadgleda i prati stanje, zdravlje, "potrošnju" i preostali život SSD-u? Quote OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted October 17, 2017 Report Share Posted October 17, 2017 1. Instaliraj 2. Hard Disk Sentinel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
millanče Posted October 17, 2017 Author Report Share Posted October 17, 2017 Kul, znači Sentinel je "autoritet" i za SSD, ne samo za mehaniku. Ne defragmentirati, right? Još neki savet, ili je to to? :-) Quote OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted October 17, 2017 Report Share Posted October 17, 2017 Auslogic ima neki specijalni algoritam za defragmentaciju SSD-a, mada nisam našao kako tačno radi pa ne moraš. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dick Warlock Posted October 18, 2017 Report Share Posted October 18, 2017 Defragmentacija fles diska nema smisla, stavise, steti mu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
millanče Posted May 18, 2018 Author Report Share Posted May 18, 2018 U svetlu ovog primetnog pada cena SSD-ova - vidim da od 120 gb ima Patriota od oko 4k dinara, Transcenda od oko 4500 - kakva je sada preporuka, da znam ako budem nekom preporučivao ili nabavljao? (ja sam i dalje na Kingstonu v300). Valja li Patriot? Koja je razlika između Kingstona A400 i UV400? Koji je best buy u klaasama ~120, ~240GB? Quote OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted May 18, 2018 Report Share Posted May 18, 2018 Tehnologije od najbolje/najskuplje po GB do najgore/najjeftinije po GB: SLC, MLC, TLC. Ova dreš kategorija su svi do jednog TLC, mada za lagane kućne uslove to nije strašno, ali ako možeš gađaj MLC. SLC mislim da više ne može ni da se nađe za normalne pare. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
millanče Posted May 18, 2018 Author Report Share Posted May 18, 2018 Ja sam se lično obezbedio sa V300 koji je MLC. Treba mi neka jeftinoća u komercijalne svrhe. :-) Najgore je što je iskopati MLC/TLC info uređaja sve teže, kriju kao zmija noge. Za lowest value - Kingston A400 ili UV400, ili nešto treće? Meni Transcend deluje subjektivno ok, lepi na oko i imam dobra iskustva sa njihvim usb fleševima, ali to sad verovatno ništa ne znači. Quote OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO Link to comment Share on other sites More sharing options...
millanče Posted June 10, 2018 Author Report Share Posted June 10, 2018 Opet ja sa neodumicama - znate kako je pre sa mehaničkim hardom kad komp uspori to bio siguran znak da nešto nije u redu? Primera radi, crkne pola rama, ili popaseš viruščinu, vidiš da je usporilo, i odmah proveriš šta nije u redu ili cimneš nekog da vidi. Šta kad imaš SSD, i crkne, recimo, jedan od 4B, i ostaneš samo na četiri, a "potrošnja" ti je veća? i tako swapovanje ili neki malware polako uništava, tj "upsiuje" taj SSD u smrt, a ti radiš, i ne primećuješ to toliko, jebiga, i dalje je sve dobro spolja, nemaš razloga da nešto ispituješ, komp je brz, a ispod haube se raspada? Quote OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO Link to comment Share on other sites More sharing options...
millanče Posted June 25, 2019 Author Report Share Posted June 25, 2019 (edited) Neki Gigabyte SSD-ovi izronili u Gigatronu za 2000 din 120gb i za 3300 din od 240gb. 3 godine / 75-100 TB upisa garancija, 2M sati. Ne deluje loše na papiru. Edited June 25, 2019 by millanče Quote OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts