Jump to content

Tablet/Tethering & portable hotspot/Internet provajder/Load Balanc

killYg0r

Recommended Posts

Braco treba mi pomoci oko neke dileme!

Primarni cilj je da mi je potrebna na gajbi sekundarna internet konekcija !

Imam SBB trenutno i desava se da mi WiFi puca na uredjajima ponekad sto mi je nedopustivo jer ce da mi treba poslovno da bude aktivan 24/7 (za surf i VOIP) Od 100 pingova ka guglu svaki 25. je 250 (ne zelim da zovem ne sposobne kreten jer ce doci da mi zamene ruter, sto urade u 99% slucajeva, a to nece resiti problem)

Opcije su mi SBB i ADSL neki.

1. Da li trenutno postoji provajder koji daje mozda prvih par meseci za dinar ili tako neku akciju ? I kada bi dobio to, sobzirom da imam Mikrotik RB 951G koji podrzava Load Balancing, da li bi bilo moguce da setujem te dve konekcije i da stavim da koristi SBB recimo kao primarnu (jer ce brzina biti 40mbps) a ako padne da predje na ADSL koji ce biti 10 kapiram i da to distribuira kroz Wi-Fi sa Mikrotika :D?

2. Da li bi mi umesto toga posao zavrsio http://www.telenor.rs/sr/Privatni-korisnici/webshop/Tableti/Samsung/Galaxy_Note_10.1sa M surf paketom gde bi on glupio Access Point povremeno. U ovoj opciji bi uspeo da imam uredjaj za Hearthstone i HOMM 3 HD kada izadje i za gajbu i za gde god odem a i to su jedine igre koje igram.

Novcano prva opcija mi je ~1500din mesecno, druga kes u startu plus 1300 din mesecno dakle nije neka razlika. Na gomili ne bi u zivotu dao 500e za ovaj tablet a kada se sracuna ispadne 10ak hiljada vise (sa sve internetom) posle svih tih rata nego u prodavnici a koliko vidim po performansama sasvim je solidan tablet

Jel imao neko iskustva sa ove dve ideje ili postoji neke trece resenje ?

Jel tebi problem sto ti puca wifi na uređajima ili sto ti puca net generalno? Jer ako je samo problem sa wifiem zašto onda samo ne bi iskljucio wifi na tom sbb ruteru i stavio ga da ide preko Mikrotika?

Ako je problem do same net konekcije mislim da ti je ADSL kao sekundarna opcija znatno bolja od 3g varijante i mislim da moze ovo sto si namerio, samo ga treba lepo podesiti. Ne znam da li neko nudi to gratis, pregledaj malo ponudu.

I na kraju sto se tableta tice - tethering ubija bateriju samo tako, da bi ti to radilo 24/7 tablet bi morao non-stop da bude uključen na punjac, sto svakako nije dobro ni za sam uređaj. Taj tablet nije los, ali realno nije nista ni specijalno posto je vec malo star, imas slicne Asus modele za tipa 30k u slobodnoj prodaji. Ako bas oces mobilnu konekciju bar uzmi ovo http://www.telenor.rs/sr/Privatni-korisnici/webshop/Modemi/Telenor/MiFi21 bar platis samo 2.000 dinara u startu. Jedino sto ne mozes da se igras na njemu :)

Heghlu'meH QaQ jajvam

na kablu sam testirao ping, skace tako svremena na vreme ali ne puca - wi fi pukne

takodje kad sam na skajpu u pozivu i otvorim neku stranicu u tom trentku pocne sve da secka, mada to moze da ima sa time jer sam na 6/1 dl/ul trenutno jer sam uplatio mesec dana (sa ugovorom je 40/2 sto kapiram da moze da pomogne)

danas sam razmisljao i otpada mi ova druga opcija sa tabletom.

nasao trenutno od akcija za ADSL samo http://www.postanet.rs/lat/struktura/internet/internet-fizicka-lica-promotivna-akcija.asp- secam se da je Stija pricao za njih da su horor ali je meni samo bitno da radi ok makar ova pretplata od 1300 din za 6 MB + 3 meseca za dz

Meni posta ADSL radi super vec godinama. Problem sa njima je da ako ti ne radi nesto dobor tesko je srediti bilo sta preko njihove (klasicno drzavna firma) podrske. Telekom je danas znacajno smanjio cene svog ADSL-a pa mozes i to da pogledas a ako imas jako blizu sebe centralu (tipa - manje od 500 metara udaljenosti) ili istureni cvor mozes mozda da uzmes VDSL. Ima ovaj 50/2 paket koji im je po novim cenama 2900 sa ugovorom a mozes da doplatis 500 dinara na to da imas 50/10. To ti je bolje od SBB solucije ako imas dobru telefonsku infrastrukturu.

Optiko padni mi na grudi !

Jedino sto su to i dalje velike cifre na mesecnom nivou ali ako radi kako treba ima smisla.. mogu da proverim koliko sam udaljen od centrale, mada nisam siguran kakve su mu sanse sobzirom da sam na obodu kraja ^__^

I SBB sigurno mora da ima neku optiku ako mogu da pustaju obicnim korisnicima 120MB pakete. Mada kao sto rece drugar jedan, oni to i kada daju nadaju se potajno da nece svi da koriste net za DL+UL 24/7

I pronasao sam cenovnik za USB telekom net (ocajan je sajt inace sto se preglednosti tice)

http://www.mts.telekom.rs/index.php/mobilni-net-paketi-novo.html

Ovaj od 750 din mesecno moze da sluzi kao solidna backup varijanta, posto kapiram da ne moze nijedan provajder ne moze da ima downtime duzi od 2 dana mesecno, sto bi 10 GB trebalo da moze da izdrzi

SBB 120mbit pakete pusta i kroz standardni koaksijalni kabl, tako da mislim da ti to ne bi bas resilo problem, samo je veca brzina i prejadan upload od 5mbit. Ima to moj burazer na Vracaru, sljaka mu "as advertised", ali s obzirom da kod tebe tebe postoji neki problem to ti ne resava stvar. S druge strane ako ne potpadas u onaj deo pokrivenosti koju sbb ima sa optickom mrezom ne nadaj se da ces uskoro dobiti to od njih jer tu pokrivenost nisu prosirivali bar jedno 2 godine, prakticno otkad su uveli ovo. 

Sto se USB sticka i mobilnog tice proveri samo pre nego sto se na duze vezes na bilo kog provajdera kakav mu je 3g signal u tvom kraju, cisto da ne ispadne da si uzeo to kao bekap a ispostavi se da ima signal promeljive jacine koji ti nece zavrsavati posao. U nacelu radi kako valja u vecem delu BG-a ali treba proveriti... 

Heghlu'meH QaQ jajvam