Jump to content

Excel tabela, pomoc :)

ImbaQQ

Recommended Posts

Potrebna mi je pomoc oko pravljenja tabele u ekselu koja treba da izgleda ovako:

Kolona A - kolicina robe koja treba da se nabavi za narednih 7 dana (vrednost X)
Kolona B - kolicina robe koja je potrosena u prethodnih 7 dana (vrednost Y)
Kolona C - vrednost koja za rezultat ima trenutno stanje robe nakon sto se oduzme potrosena i doda porucena roba (vrednost Z)

Nekad potrebno da na stanju bude (lupam) 100 a nekad 150 jedinica robe a vec postoji odredjena zaliha. Sad kako ja kapiram da se to resi je: trenutna kolicina robe koja vec postoji (M) - potrosena (Y) + narucena (X) = trenutno stanje (Z). e sad, to trenutno stanje (Z) treba da se memorise u neku celiju pa da se iskoristi za narednu sedmicu u kojoj postaje "prethodno stanje" (Z1) a onda da se racuna u formuli: Z1 - Y + X = Z, i tako u krug. u principu Z i Z1 treba da budu neki dinamicki brojevi koji bi bio memorisani 7 dana. da li je to moguce uopste u ekselu?

Hvala unapred.

• 4 weeks later...

Imam i ja pitanja za 4 zadatka iz eksela koje sam dobio:

Da bi student bio pozvan na usmeni mora da ima najmanje dva položena kolokvijuma.

U koloni Usmeni treba da piše DA ili NE. U rešenju je dozvoljeno koristiti samo IF, AND i OR.

Imaju 3 kolone sa poenima iz kolokviuma.

Da bi student bio pozvan na usmeni mora da ima položen prvi kolokvijum i barem još jedan od preostalih kolokvijuma.

Kolokvijum je položen ako je student osvojio više od 50 bodova. U kolonu Usmeni treba upisati DA ili NE.

Isto imaju 3 kolone sa poenima.

Da bi student bio pozvan na usmeni mora da ima najmanje dva položena kolokvijuma i prosečan broj bodova sa sva tri kolokvijuma veći od 50. 

U koloni Usmeni treba da piše DA ili NE.

3 kolone sa poenima.

Ako student na oba kolokvijuma ima više od 50 bodova ili ako barem na jednom od kolokvijuma ima više od 90 bodova u

kolonu USMENI upisati DA, ne ako to nije slučaj.

imaju 2 kolone sa bodovima.

Hvala.

• Downvote (-1) 1
wltdo.jpg

=IF(OR(AND(C33>50;D33>50);AND(D33>50;E33>50);AND(C33>50;E33>50));"da";"ne")
resenje za prvi po mojem nekom razmisljanju proveravanje 12 23 13

drugi

=IF(AND(C46>50;OR(D46>50;E46>50));"da";"ne")

Pitao sam ja se izvinjavam.

Edited by Attila
  • Downvote (-1) 1
wltdo.jpg

Nista te ne razumem za ovo proveravanje :)

Prvi zadatak je dosta prost - prvo proveravas prvu kolonu kolokvijuma da li je veca od 50 i onda imas "i" i onda proveravas druge dve za koje imas "ili", recimo nesto ovako =IF(AND(A1>50)*(OR(B1>50,C1>50)),"da","ne"), pod uslovom da ti je prvi kolokvijum kolona A, drugi B, treci C. 

Drugi prvo proveravas da li ti je ispunjen neki od ta tri kriterijuma, tj dva kolokvijuma polozena, i onda proveravas prosek, ja sam prosek stavio kao zbir podeljeno s 3, ali moze da se koristi i funkcija Average ili nesto, samo su napisali da ne sme da se koristi nista drugo :)

=IF(AND(OR(AND(A1>50, B1>50), AND(B1>50, C1>50), AND(A1>50, C1>50)))*(((A1+B1+C1)/3)>50),"da","ne")

I treci proveravas da li oba ima preko 50 i onda imas "ili" da li jedan bar ima preko 90

=IF(AND(A1>50, B1>50)*(OR(A1>90, B1>90)), "da", "ne")

Heghlu'meH QaQ jajvam