ImbaQQ Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 Potrebna mi je pomoc oko pravljenja tabele u ekselu koja treba da izgleda ovako: Kolona A - kolicina robe koja treba da se nabavi za narednih 7 dana (vrednost X) Kolona B - kolicina robe koja je potrosena u prethodnih 7 dana (vrednost Y) Kolona C - vrednost koja za rezultat ima trenutno stanje robe nakon sto se oduzme potrosena i doda porucena roba (vrednost Z) Nekad potrebno da na stanju bude (lupam) 100 a nekad 150 jedinica robe a vec postoji odredjena zaliha. Sad kako ja kapiram da se to resi je: trenutna kolicina robe koja vec postoji (M) - potrosena (Y) + narucena (X) = trenutno stanje (Z). e sad, to trenutno stanje (Z) treba da se memorise u neku celiju pa da se iskoristi za narednu sedmicu u kojoj postaje "prethodno stanje" (Z1) a onda da se racuna u formuli: Z1 - Y + X = Z, i tako u krug. u principu Z i Z1 treba da budu neki dinamicki brojevi koji bi bio memorisani 7 dana. da li je to moguce uopste u ekselu? Hvala unapred. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shale Posted November 4, 2014 Report Share Posted November 4, 2014 ovako nesto ? http://fiveminutelessons.com/learn-microsoft-excel/grouping-date-excel-pivot-table Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ImbaQQ Posted November 5, 2014 Author Report Share Posted November 5, 2014 Resio sam preko makroa. Ne umem bolje ali radi i ovako :) Hvala na pomoci :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Attila Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 Imam i ja pitanja za 4 zadatka iz eksela koje sam dobio: Da bi student bio pozvan na usmeni mora da ima najmanje dva položena kolokvijuma. U koloni Usmeni treba da piše DA ili NE. U rešenju je dozvoljeno koristiti samo IF, AND i OR. Imaju 3 kolone sa poenima iz kolokviuma. Da bi student bio pozvan na usmeni mora da ima položen prvi kolokvijum i barem još jedan od preostalih kolokvijuma. Kolokvijum je položen ako je student osvojio više od 50 bodova. U kolonu Usmeni treba upisati DA ili NE. Isto imaju 3 kolone sa poenima. Da bi student bio pozvan na usmeni mora da ima najmanje dva položena kolokvijuma i prosečan broj bodova sa sva tri kolokvijuma veći od 50. U koloni Usmeni treba da piše DA ili NE. 3 kolone sa poenima. Ako student na oba kolokvijuma ima više od 50 bodova ili ako barem na jednom od kolokvijuma ima više od 90 bodova u kolonu USMENI upisati DA, ne ako to nije slučaj. imaju 2 kolone sa bodovima. Hvala. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Attila Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 (edited) =IF(OR(AND(C33>50;D33>50);AND(D33>50;E33>50);AND(C33>50;E33>50));"da";"ne") resenje za prvi po mojem nekom razmisljanju proveravanje 12 23 13 drugi =IF(AND(C46>50;OR(D46>50;E46>50));"da";"ne") Pitao sam ja se izvinjavam. Edited December 1, 2014 by Attila 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 Nista te ne razumem za ovo proveravanje :) Prvi zadatak je dosta prost - prvo proveravas prvu kolonu kolokvijuma da li je veca od 50 i onda imas "i" i onda proveravas druge dve za koje imas "ili", recimo nesto ovako =IF(AND(A1>50)*(OR(B1>50,C1>50)),"da","ne"), pod uslovom da ti je prvi kolokvijum kolona A, drugi B, treci C. Drugi prvo proveravas da li ti je ispunjen neki od ta tri kriterijuma, tj dva kolokvijuma polozena, i onda proveravas prosek, ja sam prosek stavio kao zbir podeljeno s 3, ali moze da se koristi i funkcija Average ili nesto, samo su napisali da ne sme da se koristi nista drugo :) =IF(AND(OR(AND(A1>50, B1>50), AND(B1>50, C1>50), AND(A1>50, C1>50)))*(((A1+B1+C1)/3)>50),"da","ne") I treci proveravas da li oba ima preko 50 i onda imas "ili" da li jedan bar ima preko 90 =IF(AND(A1>50, B1>50)*(OR(A1>90, B1>90)), "da", "ne") Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Attila Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 Hvala, sve mi je jasno uspeo sam i sam da uradim neke od zadataka, samo * za sta sluzi ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 To mi je iz nekog razloga Excel sam ispravio - kod AND sluzi kao veznik, tacno puta tacno daje tacno, sve ostalo daje netacno. Moja logika je bila da tu treba da ide zarez, ali iz nekog razloga ide *, mozda je i do mog Excela, probaj u tvojoj verziji. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Attila Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 Hvala na pomoci! Radi samo sam pitao da bih razumeo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts