Jump to content

Projekat kuce

Recommended Posts

Dakle interesuje me cena projektovanja. Kapiram da je od-do u zavisnosti od parametara ali me interesuje koji su to parametri i na koji nacin uticu na istu? Npr za kucu od 120 m2, 2 nivoa, najverovatno montazna (koje su generalno razlike u ceni i kvalitetu montaznih i "obicnih". Generalno bilo koja sugestija voko projektovanja a i izgradnje (na koje se materijale fokusirati i sl) iste je dobro dosla :)

Hvala unapred.

Edited by ZOLA

There are 2 rules in a successful life: 1. Don't tell people everything you know

zolaeveo3reqjl4_zps6bce0689.jpg

Naravno, svaki info je dobro dosao, ja znam samo za Igija i Pesmu ali naravno da mogu i ostali! Zato sam i stavio itd u podnaslov, tako da nema razloga da mi spamujes topik :P

There are 2 rules in a successful life: 1. Don't tell people everything you know

Pa ovako... cena kog projektovanja? Idejni ili glavni projekat? Odmah cu da napravim disklejmer, ovo sto cu ja da ti napisem ispod, su neke FER cene. Mozes da prodjes mnogo jeftinije, posto sad svi oce da rade za kikiriki realno. Pri tom ima svakakvih, ono.. idejnu projekat za 1-2-3e, copy pasteovi itd.

- Idejni projekat, rekao bih da je cena 7-15 eur po m2. To zavisi od arhitekte, zavisi od kvadrature, ocigledno za manju kvadruru ce ici veca cena. Cemu sluzi idejni projekat? Pa da sagledas kucu u prosotru, da vidis njenu nameno, orijentaciju, organizaciju prostora. Da bi se usaglasile zelje i mogucnosti tvoje sa nekim pravilima gradnje.

- Glavni projekat - 15-30m2. To je valjda jasno sta je. Sa ovime dobijas gradjevinsku dozvolu, po tome zidas gajbaru. Unutra je sve sto ti treba, na njemu ne radi samo arhitekta nego ima i delove za staticara, elektroinzenjera, vodovod/kanalizacija, zastita od pozara itd itd.

Ono sto je generalno pravilo, da ko god prodaje montazne kuce... on uglavnom ima neke prefabrikovane i predefinisane kuce, sa uredno uradjenim idejnim i glavnim projektima, tu ne bi placao projekat, nego bi uzimao gotov proizvod.. Montazne kuce su generalno jeftinije... ALI, i to je veliko ali... tu je uvek pitanje sta ces da dobijes, kakav je kvalitet materijala, tu se muftari levo i desno. Po pravilu je zvucna izolacija u tim prefabrikacijama sranje.

E sad, to je sve u Srbiji :) Ako si u Svedskoj, kapiram da je tamo totalno druga situacija i da njihovi proizvodjaci prave bolje montazne kuce nego sto nashi zidaju ove klasicne cvrste gradnje :) Ja sam generalno misljenja da ako neko hoce kucu gde ce da provede pola veka, da zivi itd... da ne treba uzimati montaznu nego treba zidati. 

Sto se tice materijala.. to zavisi od parametara, gde je gajba? Daj neki info :) Mislim sigurno se nece zidati na planini i u gradu od iste zavrsne obrade i sa istim izolacijama.

Eto ukratko :)

Get smart or die dumb!

Kuca bi bila u Svedskoj i mislim da sto se izolacije tice mora imati isti kvalitet bilo na planini ili u gradu :) Ovde je 95% kuca montazno i verujem da su kvalitetnije od nasih proizvodjaca ako nista drugo zato sto su proizvodjaci i izvodjaci radova odgovorni na ono na sta stave potpis i pecat.

E sad ja ne bih uzimao gotov proizvod vec zelim da pravim kucu kakvu ja hocu a takvu niko ne prodaje naravno :D Tako da tu je i pitanju da li uopste moze da se pravi montazna po drugacijem projektu od standardnih u gotovom proizvodu. Ja verujem da moze ali ne razumem se dovoljno da bih u to bio siguran. 

I koliko otprilike vremenski traje izrada projekta od 0? Mislim na gro posle ne na naknadno zakeranje promeni ovo, dodaj ovo itd?

Ako te ne mrzi stavi pros/cons za montaznu i zidanu odnosno zasto preferiras zidanu. Tnx.

Edited by ZOLA

Pa to sto sam rekao. Kapiram da je Shvedska svetlosnim godinama ispred nas po pitanju i tehnologije i rasprostranjenosti iste kod montaznih kuca. A i u slucaju neke havarije, kapiram da tamo si mnogo vise zasticen zakonom nego kod nas.

Montaznu kucu sigurno mozes da uradis po svojoj zelji, ali nisam siguran da li to mozes kod proizvodjacha, raspitaj se. Mozes u fazonu da angazujes arhitektu da ti napravi projekat po zelji, montazna kuca, od takvih materijal itd... ali onda moras da angazujes i izvodjacha radova koji ce to tako da napravi. Bonus ako uzimas od proizvodjaca nesto.. je sto ce oni da brinu o svemu tome, ti samo das novce.

Ono sto ja preferiram zidanu gajbaru ima 2 dela razloga.

1) Totalno subjektivan i vise onako duhovno/filozovski - ako vec treba da imam svoj dom, necu da imam montaznu kucu zato sto je to tipska gajba, i ima je jos XYZ ljudi. Hocu kao... nesto moje, i ceo taj trip neki.

2) Kvalitet izgradnje. Mislim da mnogo vise mozes da dobijes sto se tice konfora i kvaliteta ako zidas zaista.... ali to opet je mozda samo u Srbiji, ne znam za Svedsku.

Glavni projekat za jednu kucu... moze za oko mesec dana komotno, mozda i manje.

Get smart or die dumb!

1) Totalno subjektivan i vise onako duhovno/filozovski - ako vec treba da imam svoj dom, necu da imam montaznu kucu zato sto je to tipska gajba, i ima je jos XYZ ljudi. Hocu kao... nesto moje, i ceo taj trip neki.

2) Kvalitet izgradnje. Mislim da mnogo vise mozes da dobijes sto se tice konfora i kvaliteta ako zidas zaista.... ali to opet je mozda samo u Srbiji, ne znam za Svedsku.

1. Slazem se, iz tog razloga ja bih hteo po sopstvenom projektu a ne gotov proizvod.

2. U ovaj deo se ne razumem, koje su glavne mane montaznih kuca u smislu kvaliteta i komfora u odnosu na zidane? 

Sto se tice prefabrikacije, svaki proizvodjac ima odredjeni "modul" po kojem izvodi projekte. To moze biti bilo koja dimenzija ali poenta je da je ta po kojoj proizvodjac radi njemu najekonomicnija (najcesce su tu oko 60cm, malo preko, zbog elemenata kuhinje). Sad, ako se odlucis za prefabrikaciju imas realno 2 opcije: ili da radis projekat po svojim zeljama i potrebama koji prati modul proizvodjaca ili da naletis na nekoga ko ce ti napraviti elemente koji su nestandardni za njihovu proizvodnju ali u tom slucaju ocekuj dosta dosta dosta vecu cenu jeru tom slucaju "cela fabrika" radi samo za tebe.

Sto ste tice price o "tipskim" projektima, svakako da nije pozeljno da se jedna te ista kuca umnozava kao bakterija. Ja sad radim jedan projekat za nesrecnike koji su izgubili sve u poplavama. Trazi se tipski objekat medjutim ono sto sam uzeo za "tipsko" je samo ramovska konstrukcija i osnovna jedinica od 45m2 koju porodica moze da prosiri 3x u neto povrsini, tako da sto se tice "tipskog" zavisi sve od vizije arhitekte.

Kuca je svakako najveca investicija koju ces ikad napraviti u zivotu tako da ne prihvataj nista sto te ne zadovoljava 110% i arhitekti s kojim budes saradjivao daj sto vise podataka o sebi i objasni mu kakav zivot vodis bas iz razloga da bolje shvati tvoje potrebe. Ako si u mogucnosti i imas zivaca mozda cak da razmislis o opciji da isti provede neko vreme ziveci sa tobom :) Mozda zvuci previse ali to je radio FLW pa je svaka kuca koju je napravio bila savrsena za onoga za koga je radio.

Sto se tice kvalitet montazna vs zidana: sve zavisi od kvaliteta izvodjackih radova. I jedno i drugo mogu biti win ili fail.

Imaj na umu i materijalizaciju. Ako budes radio kucu od betona, znaj da ce ti trebati bar 2 do 3 godine da se materijal isusi i zivot u kuci od betona u pocetku je jako tezak po disajne organe i sto sta jos. Onaj osecaj kad udjes u sveze okrecenu sobu, nije tog intenziteta ali nikako nije dobro. Kuca burazera moje snajke je bila pod vodom u maju i to se nije isusilo jos uvek, oni spavaju tu i pitaju se sto im mala kaslje i malo malo pa kod doktora. S obzirom da je u pitanju Svedska, proveri cene drveta. Kvalitetno drvo je u svakom pogledu bolje od betona i cak mozes da ustedis do 10% na izolaciji (preko toga ti ne bih preporucio zbog njihovih zima). Takodje je vizuelno prijatnije.

Ako imas jos pitanja - tu smo :)

pod 2)

U teoriji, nema razlike, ako se sve sazida kako treba :) Ono sto je "lose" kod montaznih.. uglavnom su drvene nosece konstrukcije  u pitanju, sa tankim zidovima, imaju izolacije dobre zbog nekih kao naprednijih tehnologija, ali su zidovi i dalje tanki, pa onda moras da se zapitas na primer gde busis zid da obesis nesto o njega? sliku ogledalo, bojler sta znam. Samim tim sto je lagana kuca, manji je i temelj, slabiji. I samim tim na primer jednog dana.. ne mozes nista specijalno da renoviras po njoj, da nadogradjujes , dozidjujes itd.

Ta konstrkucija je cesto od nekog bednog izgovora za drvo kao sto je iverica itd, tu treba da proveris uvek od cega prave to. Pazi, ako to neko odradi profi, nece biti neke osetne razlike i mislim da u Svedskoj nema tih diletanata kao kod nas, i da u Skandinaviji generalno te montazne kuce su rasprostranjene.

PS: ne znam kakva je kultura po tom pitanju u Svedskooj, ali jednog dana kad bi hteo da prodas montaznu kucu u Srbiji, tesko bi neko hteo da je kupi.

Get smart or die dumb!

Ja samo da se ubacim konto projektovanja da ovo sto je Pesma dao su verovatno cene u Srbiji, nije nemoguce da za dobijanje dozvole za gradnju i sl moras da angazujes nekog lokalnog arhitektu/projektanta koji je licenciran tu, a to verujem da mnooooogo vise kosta :(

• Downvote (-1) 2

Heghlu'meH QaQ jajvam

Sto se tice prefabrikacije, svaki proizvodjac ima odredjeni "modul" po kojem izvodi projekte. To moze biti bilo koja dimenzija ali poenta je da je ta po kojoj proizvodjac radi njemu najekonomicnija (najcesce su tu oko 60cm, malo preko, zbog elemenata kuhinje). Sad, ako se odlucis za prefabrikaciju imas realno 2 opcije: ili da radis projekat po svojim zeljama i potrebama koji prati modul proizvodjaca ili da naletis na nekoga ko ce ti napraviti elemente koji su nestandardni za njihovu proizvodnju ali u tom slucaju ocekuj dosta dosta dosta vecu cenu jeru tom slucaju "cela fabrika" radi samo za tebe.

Sto ste tice price o "tipskim" projektima, svakako da nije pozeljno da se jedna te ista kuca umnozava kao bakterija. Ja sad radim jedan projekat za nesrecnike koji su izgubili sve u poplavama. Trazi se tipski objekat medjutim ono sto sam uzeo za "tipsko" je samo ramovska konstrukcija i osnovna jedinica od 45m2 koju porodica moze da prosiri 3x u neto povrsini, tako da sto se tice "tipskog" zavisi sve od vizije arhitekte.

Kuca je svakako najveca investicija koju ces ikad napraviti u zivotu tako da ne prihvataj nista sto te ne zadovoljava 110% i arhitekti s kojim budes saradjivao daj sto vise podataka o sebi i objasni mu kakav zivot vodis bas iz razloga da bolje shvati tvoje potrebe. Ako si u mogucnosti i imas zivaca mozda cak da razmislis o opciji da isti provede neko vreme ziveci sa tobom :) Mozda zvuci previse ali to je radio FLW pa je svaka kuca koju je napravio bila savrsena za onoga za koga je radio.

Sto se tice kvalitet montazna vs zidana: sve zavisi od kvaliteta izvodjackih radova. I jedno i drugo mogu biti win ili fail.

Imaj na umu i materijalizaciju. Ako budes radio kucu od betona, znaj da ce ti trebati bar 2 do 3 godine da se materijal isusi i zivot u kuci od betona u pocetku je jako tezak po disajne organe i sto sta jos. Onaj osecaj kad udjes u sveze okrecenu sobu, nije tog intenziteta ali nikako nije dobro. Kuca burazera moje snajke je bila pod vodom u maju i to se nije isusilo jos uvek, oni spavaju tu i pitaju se sto im mala kaslje i malo malo pa kod doktora. S obzirom da je u pitanju Svedska, proveri cene drveta. Kvalitetno drvo je u svakom pogledu bolje od betona i cak mozes da ustedis do 10% na izolaciji (preko toga ti ne bih preporucio zbog njihovih zima). Takodje je vizuelno prijatnije.

Ako imas jos pitanja - tu smo :)

Tnx za info, sve jasno i logicno :) Sto se drveta tice ja mislim da i vecina jesu od drveta, ja ih zovem montazne jer mi isto deluju ali verujem da je to neki hibrid montazna od drveta :D

Pa ok, ali zasto onda ovde pitas za cenu projektovanja? :)

Zato sto imam ko ce ovde da lupi pecat na to?

pod 2)

U teoriji, nema razlike, ako se sve sazida kako treba :) Ono sto je "lose" kod montaznih.. uglavnom su drvene nosece konstrukcije  u pitanju, sa tankim zidovima, imaju izolacije dobre zbog nekih kao naprednijih tehnologija, ali su zidovi i dalje tanki, pa onda moras da se zapitas na primer gde busis zid da obesis nesto o njega? sliku ogledalo, bojler sta znam. Samim tim sto je lagana kuca, manji je i temelj, slabiji. I samim tim na primer jednog dana.. ne mozes nista specijalno da renoviras po njoj, da nadogradjujes , dozidjujes itd.

Ta konstrkucija je cesto od nekog bednog izgovora za drvo kao sto je iverica itd, tu treba da proveris uvek od cega prave to. Pazi, ako to neko odradi profi, nece biti neke osetne razlike i mislim da u Svedskoj nema tih diletanata kao kod nas, i da u Skandinaviji generalno te montazne kuce su rasprostranjene.

PS: ne znam kakva je kultura po tom pitanju u Svedskooj, ali jednog dana kad bi hteo da prodas montaznu kucu u Srbiji, tesko bi neko hteo da je kupi.

Sve jasno. Sto se kupo prodaje tice ovde je to normalno jer su te kuce 95% kuca. 

Na tvom mestu ja bih ustedeo za lokalnog arhitektu koji moze da ti preporuchi dobrog izvodjacha radova, svestan je koliko kostaju dostupni tipovi materijala i njemu je vishe u interesu da krajnji rezultat bude odlichan, nego nekom liku kojem svedska nije redovno trziste i niko nece znati da li je nesto zasrao ili ne, tamo. Nisi dovoljno bogat da stedish na ceni projekta niti imash zivce na bacanje. Ono sto bi ustedeo u kinti na startu, rizikujesh da proklinjesh sledecih 20 godina. Zato plati iskusnog lokalca i mirno cesh spavati

Jedino sto bih ja u srbiji kupio jeste idejni projekat

It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad

Prefabrikovani drveni paneli bas iz razloga kacanja stvari po zidovima, sa strane enterijera ukljucuju OSB tako da nema frke sto se tice kacanja bilo cega. A drvena konsturkcija danas podrazumeva da je u pitanju LLD, monolitno drvo je previse skupo osim ako nemas svoju sumu (iako je nenadjebivo za enterijer). Zasto mislim da je logicnije da ide sa drvetom je sto ga gore ima na pretek i iz tog razloga bi trebalo da je kao materijal jeftinije od betona, MISLIM. Na konto temelja, pa u startu ce znati koliko etaza ce imati. Nije Svedska Srbija medj' sljivama pa da se ne postuje visinska regulacija sa kasnijim nadogradnjama "da ima za sina" :)

Mi smo narod koji nekako voli tu monumentalnost i da kuce budu ko zamkovi koji ce da traju 'iljadu godina pa ljudi uzimaju beton zdravo za gotovo kao da je bogohuljenje graditi nekim drugim materijalom. Znam po svojima :)

Zola, cisto da stvoris neku sliku sebi sta ti nudi LLD, potrazi na guglu "glulam homes". Ne sad da te odgovaram od betona, jednostavno sagledaj sve opcije, proveri sta ti je bolje/isplatljivije pa onda kad odlucis sta i kako bice ti dosta lakse.

Na tvom mestu ja bih ustedeo za lokalnog arhitektu koji moze da ti preporuchi dobrog izvodjacha radova, svestan je koliko kostaju dostupni tipovi materijala i njemu je vishe u interesu da krajnji rezultat bude odlichan, nego nekom liku kojem svedska nije redovno trziste i niko nece znati da li je nesto zasrao ili ne, tamo. Nisi dovoljno bogat da stedish na ceni projekta niti imash zivce na bacanje. Ono sto bi ustedeo u kinti na startu, rizikujesh da proklinjesh sledecih 20 godina. Zato plati iskusnog lokalca i mirno cesh spavati

Jedino sto bih ja u srbiji kupio jeste idejni projekat

To ima smisla kada budem pravio kucu za sebe. Za pocetak bih pravio za prodaju.

Prefabrikovani drveni paneli bas iz razloga kacanja stvari po zidovima, sa strane enterijera ukljucuju OSB tako da nema frke sto se tice kacanja bilo cega. A drvena konsturkcija danas podrazumeva da je u pitanju LLD, monolitno drvo je previse skupo osim ako nemas svoju sumu (iako je nenadjebivo za enterijer). Zasto mislim da je logicnije da ide sa drvetom je sto ga gore ima na pretek i iz tog razloga bi trebalo da je kao materijal jeftinije od betona, MISLIM. Na konto temelja, pa u startu ce znati koliko etaza ce imati. Nije Svedska Srbija medj' sljivama pa da se ne postuje visinska regulacija sa kasnijim nadogradnjama "da ima za sina" :)

Mi smo narod koji nekako voli tu monumentalnost i da kuce budu ko zamkovi koji ce da traju 'iljadu godina pa ljudi uzimaju beton zdravo za gotovo kao da je bogohuljenje graditi nekim drugim materijalom. Znam po svojima :)

Zola, cisto da stvoris neku sliku sebi sta ti nudi LLD, potrazi na guglu "glulam homes". Ne sad da te odgovaram od betona, jednostavno sagledaj sve opcije, proveri sta ti je bolje/isplatljivije pa onda kad odlucis sta i kako bice ti dosta lakse.

Slazem se u potpunosti, mislim da mi ta varijanta definitivno vise odgovara za ono o cemu razmisljam.

To ima smisla kada budem pravio kucu za sebe. Za pocetak bih pravio za prodaju.

Slazem se u potpunosti, mislim da mi ta varijanta definitivno vise odgovara za ono o cemu razmisljam.

zar ne mislish da barem na pocetku, radi promocije, ugleda i poverenja drugih u tebe, bi trebao da radish par kucica bez kompromisa po pitanju funkcionalnosti i kvaliteta izgradnje. Arhitekta u Srbiji ti moze uraditi odlichnu kucu sto se tiche prostorne funkcionalnosti,ali sto se tiche izvodjackog projekta uvek je bolje imati nekog upoznatog na licu mesta, koji moze i mora da kljuca majstorima u mozak dok rade.

ako cesh od prvog projekta, kao svaki Srbin, da gledash kako da izadjesh najjeftinije, onda se bojim reakcije trzista u Svedskoj gde nije osnovna pomisao klijenta "daj da se skucim stop pre za sto manje para" kao sto je ovde

i btw preferencija za cvrstim materijalom i zidanom konstrukcijom kod nas je i zbog toga sto ti defacto treba manje para za odrzavanje toga nego za drvo. Ako se temelj i serklazi urade kako treba i kuca nije na nestabilnom (kliznom) terenu zid ti nece pucati a onda sta to treba raditi sa takvim zidom, osim sto ga okrecish svakih 10 godina ? Drvo jeste elastichno, time vise podnosi dinamicke promene i efekte, i moderno obradjeno drvo tesko trune i zasticeno je od crva ali dobro uradjena cigla ili kamen je josh dugovechnije reshenje.

plus treba razmisljati o klimatskom kontekstu - drvo ima manji toplotni kapacitet od kamena i cigle koji preko zime duze drze toplotu pa se kuca manje mora zagrevati. alternativa je drvena gradja sa unutra postavljenom izolacijom, ali to ne moze da se meri, po mom misljenju

Edited by iguana

It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad

zar ne mislish da barem na pocetku, radi promocije, ugleda i poverenja drugih u tebe, bi trebao da radish par kucica bez kompromisa po pitanju funkcionalnosti i kvaliteta izgradnje. Arhitekta u Srbiji ti moze uraditi odlichnu kucu sto se tiche prostorne funkcionalnosti,ali sto se tiche izvodjackog projekta uvek je bolje imati nekog upoznatog na licu mesta, koji moze i mora da kljuca majstorima u mozak dok rade.

ako cesh od prvog projekta, kao svaki Srbin, da gledash kako da izadjesh najjeftinije, onda se bojim reakcije trzista u Svedskoj gde nije osnovna pomisao klijenta "daj da se skucim stop pre za sto manje para" kao sto je ovde

Sustina je da je 95% kuca u svedskoj izgleda - http://www.free-rentals.com/scandinavia/sweden/userpics/6174_1.jpg i ako hoces mimo toga spremi milion evra. Ja bih isao sa modernijim izgledom a da bude priblizan regularnim cenama od 200-300k eur i mislim da je upravo u projektu jedna od velikih razlika kostanja jer su ovde usluge paprene generalno. Duplo vise me npr kostaju "ruke" majstora nego materijal za kucu. 

Sto se samog izvodjenja tice ne sme da bude greske, kvalitet je jedino sto svede cene. Ako nemas kvalitet nemas sta da radis na trzistu cime god da se bavis. Ukoliko nudis kvalitet - imaces kupce. 

E sad sto meni jos nije jasno, ko je tacno ukljucen u izvodjacki projekat i zasto mislis da neko iz Srbije sa jasnim uputama ne bi mogao da ga uradi kvalitetno? Ja imam ovde ljude koji rade same radove i licencirani su za to naravno jer je za sve neophodan licenciran majstor koji kada potpise radove licno odgovara za to sto je napravio. I tu ne sme biti greske. Oni sami imaju pristup da ne osljare jer to ovde ne prolazi. Uz sve to partner bi mi bio nadzorni organ koji bi rukovodio i nadgledao radove i koji je tu da da upute za izvodjacki projekat (za koje je merodavan).

E sad sto meni jos nije jasno, ko je tacno ukljucen u izvodjacki projekat i zasto mislis da neko iz Srbije sa jasnim uputama ne bi mogao da ga uradi kvalitetno? Ja imam ovde ljude koji rade same radove i licencirani su za to naravno jer je za sve neophodan licenciran majstor koji kada potpise radove licno odgovara za to sto je napravio. I tu ne sme biti greske. Oni sami imaju pristup da ne osljare jer to ovde ne prolazi. Uz sve to partner bi mi bio nadzorni organ koji bi rukovodio i nadgledao radove i koji je tu da da upute za izvodjacki projekat (za koje je merodavan).

Za izvodjacki projekat, Igi lepo je rekao... to nije samo arhitekta tu. To je arhitekta + 101 pizdarija. Redom kad bi krenuli samo za sam projekat:

arhitektonski projekat,

projekat konstrukcije sa statickim proracunom,

vodovod i kanalizacija,

projekat elektricnih instalacija,

geotehnicki elaborat

masinski projekat ako ima nekih specificnih stvari,

projekat zastite od pozara,

u svedskoj verovatno imaju projekat/elaborat energetske efikasnosti.

tehnicki opisi

moguce neki urbanizam da treba,

predmer i predracun (neko ko se razume u cene, materijale , normative itd)

Znaci svaki deo projekta mora da ima neko ko ce da uradi... pa onda neko iz Shvedske ko ce da lupi pechat na to sa svojom licencom, tacnije vise njih, arhitekta glavni odgovrni, staticar, elektricar, vodovodzija (mada to moze i arhitekta) itd itd. Ovo je samo projekat, a tu su jos neke dozvole posle, itd.

Tu je i pitanje da li ti zelis da gradis negde specificno tu kucu, ili hoces da imas projekat koji moze da se postavi na XYZ parcelu. Ako zelis na specificnoj lokaciji da gradis, tu ima boga oca papirologije isto tako, mora s da dobijes urbanisticke uslove pre svega, da ti oni kazu sta mozes da zidas, kolko spratova, povrsina razvijena itd. Ako hoces pak da imas projekat koji mozes da uz kucu prodas nekom iksipsilonu i to ima svojih zajebancija, tipa... geotehnicka analiza pokazuje da je kod tog iksipsilona zemljiste tipa A, a u tvom projektu se radila analiza zemljista za tip B.. pa to sve onda mora da se menja, pa ako je drugaciej zemljiste onda je i drugi proracun statike, a ako je drugi proracun, onda moguce da treba i druge dimenzije nosecih elemenata, temelja itd.... 

Botom lajn je tu,, da to sve moze da se zakomplikuje a i ne mora. 

Edited by Pesma-mrtve-dece

Get smart or die dumb!

Za izvodjacki projekat, Igi lepo je rekao... to nije samo arhitekta tu. To je arhitekta + 101 pizdarija. Redom kad bi krenuli samo za sam projekat:

arhitektonski projekat,

projekat konstrukcije sa statickim proracunom,

vodovod i kanalizacija,

projekat elektricnih instalacija,

geotehnicki elaborat

masinski projekat ako ima nekih specificnih stvari,

projekat zastite od pozara,

u svedskoj verovatno imaju projekat/elaborat energetske efikasnosti.

tehnicki opisi

moguce neki urbanizam da treba,

predmer i predracun (neko ko se razume u cene, materijale , normative itd)

Znaci svaki deo projekta mora da ima neko ko ce da uradi... pa onda neko iz Shvedske ko ce da lupi pechat na to sa svojom licencom, tacnije vise njih, arhitekta glavni odgovrni, staticar, elektricar, vodovodzija (mada to moze i arhitekta) itd itd. Ovo je samo projekat, a tu su jos neke dozvole posle, itd.

Tu je i pitanje da li ti zelis da gradis negde specificno tu kucu, ili hoces da imas projekat koji moze da se postavi na XYZ parcelu. Ako zelis na specificnoj lokaciji da gradis, tu ima boga oca papirologije isto tako, mora s da dobijes urbanisticke uslove pre svega, da ti oni kazu sta mozes da zidas, kolko spratova, povrsina razvijena itd. Ako hoces pak da imas projekat koji mozes da uz kucu prodas nekom iksipsilonu i to ima svojih zajebancija, tipa... geotehnicka analiza pokazuje da je kod tog iksipsilona zemljiste tipa A, a u tvom projektu se radila analiza zemljista za tip B.. pa to sve onda mora da se menja, pa ako je drugaciej zemljiste onda je i drugi proracun statike, a ako je drugi proracun, onda moguce da treba i druge dimenzije nosecih elemenata, temelja itd.... 

Botom lajn je tu,, da to sve moze da se zakomplikuje a i ne mora. 

Tnx za detalje. Moracu jos da se informisem (morao bih u svakom slucaju :D) oko detalja oko izvodjackog projekta. Svestan sam naravno urbanistickih planova i neophodnosti uklapanja u iste :) 

Ne mogu da ti pomognem oko projektovanja ali ako vec nemas izvodjaca radova, znam nase ljude koji imaju gradjevinsku kompaniju gore. Verovatno mogu da ti daju potrebne informacije oko ekoloskih dozvola, propisa itd .. Primer, ovoj kuci nije bila dozvoljena upotreba odredjenih vestackih materijala zbog blizine jezera.

http://imgur.com/a/xeEVj

Moze naravno, hvala unapred.

I jos jednom hvala i ostalima :)

Ako trebaš arhitektu imam ortaka koji super radi i već je radio projekte kuća na severu? 

Ne znam na koju foru je radio, to moraš njega pitati, radi dosta sa strane kao freelance, ali mogu preporučiti dizajn i funkcionalnost. 

Mogu da pošaljem kontakt u inbox ako treba. 

Edited by RenTrapnest