Lucky Posted January 9, 2014 Report Share Posted January 9, 2014 E ovako, ASUS P5W64 WS Pro matična ploča, Intel Core 2 Quad procesor. Do pre nekoliko dana u kompu 2 x 1GB DDR2 Kingston + 2 x 512MB Kingston DDR2 i svih 3GB šljaka kako valja u četiri slota. Međutim, istripujem se ja da nešto se ne slažu te memorije najbolje (posle 10 godina) i odlučim da izvadim 2 x 512MB i sve i dalje šljaka kako treba. I onda ja odlučim da dodam 2 x 1GB neki Apacer i od tad kreću problemi :) Da skratim priču, sada sam došao do toga da komp šljaka samo ako je uključen jedan modul (bilo koje od memorija) i samo tada. Ako ubacim dva modula neće da se podigne da izvinete, tj. kreće komp da šljaka, vrte se kuleri, ali ne daje sliku. Bilo koja kombinacija portova i memorija daje isti rezultat. Ovo deluje dosta blesavo kao problem i ne verujem da neko ima iz glave ideju, ali možda se neko susreo sa sličnim problemom. Hvala! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted January 9, 2014 Report Share Posted January 9, 2014 Iščupaj kompjuter iz struje, povadi sve memorije, dućni u slotove, restartuj kukije i obriši ruter, izvadi bateriju iz ploče i vrati posle 10 sekundi, vrati memorije kako su originalno bile (tim redom). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teyaki Posted January 9, 2014 Report Share Posted January 9, 2014 Pazi imao sam isti problem kao i ti da se komp nece dici... i fazon je bio da mi je napajanje riknulo... tj. jedan od kontakata na napajanju koji je bio zaduzen za to... pa ono proveri :) Quote "Don't roll the dice if you can't pay the price" Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZOOM_ Posted January 9, 2014 Report Share Posted January 9, 2014 Probaj da ocistis pinove na memoriji za svaki slucaj. Meni razlicite memorije nisu radile ali kad im zamenim slotove radile su. Kazu iskusniji da treba probati svaku varijantu. Pokusaj i da izduvas te slotove na ploci. Mislim, meni je i to resilo jednom problem, ne znam ni kako ni zasto, ali kao da je prasina zapala u njih. Isto posle nepotrebnog vadjenja istih. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyBhoneR Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 Ja sam imao problem isti takav sa mojim starim kompom.Imao sam 2x 512 ddr2 kingston i kad sam ubacio jos jednu od 512 isto kingston,poceli su problemi.Veze nisam imao sta se desava,odneo sam kod majstora koji mi je rekao da ta treca ram memorija ne radi na istoj frekvenciji kao ove dve i da ne mogu da uparim te 3 nikako. Moze biti da je i kod tebe to u pitanju. Slabo se razumem u te ram memorije,tako da ti prenosim ono sto je meni majstor rekao Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 Drzi se ti golfa. 2 Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
enzou Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 Koliko ja vidim ova ploca je Dual Channel. Moras pazljivo ubacivati ram module da ne bi omasio channel, inace nece raditi komp. Zuta - A channel, crvena B- channel (primera radi.) Takodje ako su memorije razlickitog clocka ili velicine (moraju biti iste osim ako su u razlicitim chanelima, ili ako to ploca podrzava) nece ti raditi komp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 Memorijski kontroler je u procesoru i podržava sve kombinacije, jedino "loše" što može da se desi (kad je sve ispravno) je da memorija ne radi u dual channelu. Ono na šta ja tipujem je da BIOS podešavanja previše dugo nisu apdejtovana i da se nešto desilo sa fleš memorijom u kojoj se ta podešavanja čuvaju, pa nije lepo upisao kad si menjao memorije i sad ne može da iščita kako treba. Zato kažem, izvadi bateriju da resetuješ podešavanja, to će forsovati da ona budu upisana kompletno iznova, možda pomogne. Druga varijanta je da si prosto sjebao neki od modula elektrostatičkim disčardžom kad si vadio, što u teoriji i te kako može da se desi, al se ne sećam da sam čuo da se to nekom desilo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 10, 2014 Author Report Share Posted January 10, 2014 Koliko ja vidim ova ploca je Dual Channel. Moras pazljivo ubacivati ram module da ne bi omasio channel, inace nece raditi komp. Zuta - A channel, crvena B- channel (primera radi.) Takodje ako su memorije razlickitog clocka ili velicine (moraju biti iste osim ako su u razlicitim chanelima, ili ako to ploca podrzava) nece ti raditi komp. Okačio si sliku Gigabyte ploče a moja je ASUS, čisto da pomenem :) Memorijski kontroler je u procesoru i podržava sve kombinacije, jedino "loše" što može da se desi (kad je sve ispravno) je da memorija ne radi u dual channelu. Ono na šta ja tipujem je da BIOS podešavanja previše dugo nisu apdejtovana i da se nešto desilo sa fleš memorijom u kojoj se ta podešavanja čuvaju, pa nije lepo upisao kad si menjao memorije i sad ne može da iščita kako treba. Zato kažem, izvadi bateriju da resetuješ podešavanja, to će forsovati da ona budu upisana kompletno iznova, možda pomogne. Druga varijanta je da si prosto sjebao neki od modula elektrostatičkim disčardžom kad si vadio, što u teoriji i te kako može da se desi, al se ne sećam da sam čuo da se to nekom desilo. Sutra radim sve ovo pa javljam, nisam stigao do sada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enzou Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 Covece dajem ti primer kako izgleda dual channel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boyka Posted January 11, 2014 Report Share Posted January 11, 2014 Laki, što si tvrdoglav toliko, ovo ti je jedinstvena prilika da naučiš šta je dual-channel i vidiš kako izgleda! Quote Znaš me, znam te Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZOOM_ Posted January 11, 2014 Report Share Posted January 11, 2014 Ivan je u pravu. U jednoj od situacija i ja sam morao da resetujem bios. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 11, 2014 Author Report Share Posted January 11, 2014 Covece dajem ti primer kako izgleda dual channel. aha, ok, nisam skapirao da je to poenta :) Memorijski kontroler je u procesoru i podržava sve kombinacije, jedino "loše" što može da se desi (kad je sve ispravno) je da memorija ne radi u dual channelu. Ono na šta ja tipujem je da BIOS podešavanja previše dugo nisu apdejtovana i da se nešto desilo sa fleš memorijom u kojoj se ta podešavanja čuvaju, pa nije lepo upisao kad si menjao memorije i sad ne može da iščita kako treba. Zato kažem, izvadi bateriju da resetuješ podešavanja, to će forsovati da ona budu upisana kompletno iznova, možda pomogne. Druga varijanta je da si prosto sjebao neki od modula elektrostatičkim disčardžom kad si vadio, što u teoriji i te kako može da se desi, al se ne sećam da sam čuo da se to nekom desilo. E evo ovako je to ispalo: 1. Odradio sve sa resetovanjem kukija i brisanjem rutera (i usisavanjem, i vađenjem baterije) 2. Ubacim 1GB Kingston - ne radi. Već se tu smorim :) 3. Ubacim 1GB Apacer (izvadio 1GB Kingston) - radi. 4. Ubacim 1GB Apacer + 1GB Apacer - ne radi 5. Ubacim 1GB Apacer + 1GB Kingston - ne radi 6. Ubacim originalnih 2 x 512MB Kingston (prethodno izvadio sve druge module) - radi! 7. Dodam na to 1GB Kingston - radi 8. Dodam na to 1 GB Apacer - radi I sad je u suštini ista situacija kao pre osim što umesto 1GB Kingston imam 1GB Apacer, ali šljaka. Šta se magično dogodilo kada sam ubacio 2 x 512MB Kingstona nemam pojma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts