Jump to content

Препоручите илустроване енциклопедиј


Doolio

Recommended Posts

Е, вако. Озбиљно сам се бацио на концептартлијски тренинг, нећу вас замарати детаљима, него ћу вам укратко рећи шта ми треба:)

Прилично велики део мог буџења представља и обогаћивање ''визуелне библиотеке'', тј. инкорпорирање и интернализовање ГОМИЛЕ СВЕГА, што касније може да се комбинује, твикује, те користи за гејм/филмски дизајн. Дакле, треба ми референтни материјал за, па за цео свемир практично:)

Најбоља ''грађа'' за то се налази у илустрованим енциклопедијама, штавише, неке, специјализованије, се и рекламирају за те ствари. Овај топик сам отворио у нади да ће ми неки рурци препоручити неке од тих енциклопедија из прве руке.

Шта ми конкретно треба? Идеалне су енциклопедије које имају добар однос површно-дубински и слика-текст. Да појасним на конкретном примеру:

Рецимо да ми треба тенковска енциклопедија. Не треба ми нешто сувопарно са три и по слике и гомилом текста после кога ја знам да од кућних предмета направим Т-34 који ради. Исто тако, не треба ми нека сликовница у којој ништа не пише и која има фотке тенкова из профила и то је то. Идеалан микс и левел приказа би био да има нешто генералног текста и доста фотки/илустрација са легендом (шта је шта, чему служи итд), мерама и са неколико углова приказа. Исто тако, требало би да има и пропратне илустрације које показују како шта ради, како се шта ставља, спаја итд. Нпр. како изгледају саставни елементи гусенице, како се спајају, како належе точак на њих итд.

Добар пример за тај тип енциклопедије би биле оне eyewitness књиге што су се куповале раније уз Забавник (оне танке што их има триста ''бројева'').

Ја сам нашао доста ПДФ варијанти, али планирам да пазарим и папирне јер су много згодније за рад. Е сад, наравно да ја то све шацујем гуглањем и шмекањем ових ПДФова, али ето, чисто дружења ради, ако неком баш падне на памет нешто што би на кеца припадало овом топику или ако гајби држи неки драгуљ, нек се јави са информацијом:)

Гледао сам на bookdepository и има МНОГО књига које се квалификују као такве и, иако чешљам полако, потпуно је сизифовски да сад нешто правим ''куп књига'' од не знам колико хиљада наслова. А опет, битно ми је да узмем баш добре јер такве књиге коштају неколико десетина евра комад и ја планирам (за почетак) да узмем 5-10 и не бих волео да се зајебем ни код једне. Гледао сам и овде по књижарама и углавном је слаба понуда, иако има неких ствари (једну сам узео, о униформама, опреми и оружју сила осовине у другом светском - поз Дуле - и добра је, има баш оно што ми треба, чак има и дизајн чинова и тих срања).

Што се тиче тематике, замислите у глави гејм дизајн и сваку категорију која користи истом:) Да, своди се на све малтене. Наравно, постоје битније и мање битне ствари, тако да се сигурно нећу залетати на ''столови за ручавање кроз историју'', него на животиње, оклопе, мачеве, бродове, секире, утоке, тенкове, аутомобиле, авионе, планине, планете, храмове, дрвеће, замкове, људе, одећу и тако то.

Што се тиче ширине тематике, све је кул. Дакле, иде и ''мач кроз векове'' и ''галски дуги мачеви у четвртом веку''.

Капирам да Дуле има пар предлога из рукава:)

Фала:)

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Гледао сам на bookdepository и има МНОГО књига које се квалификују као такве и, иако чешљам полако, потпуно је сизифовски да сад нешто правим ''куп књига'' од не знам колико хиљада наслова. А опет, битно ми је

http://www.bookdepository.com/

čisto link da ostavim jer za konkretne knjige ne znam.

A si mu pomogao :tf:

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Јел ја пишем невидљивим мастилом овај bookdepository или шта?:)

Дуле:

ех, како, па полако:) Ја ћу овим да се бавим и за двајс година:) Мислим, идем по приоритетима, нпр. једна добра енциклопедија са колима ће ми практично решити фолдер ''кола''. Док ја стигнем до, не знам, рукавица, већ сам покрио све битно, да тако кажем.

А интересовање и ''ток индустрије'' ће да диктирају смер набављања, па тако ако се будем фокусирао више на фантази, наравно да ћу да набављам ''тканине блиског истока'' и ''храмови старог света'' пре него ''миг-15 у Кореји'' :)

Исто тако, иако сам написао да ми је обим енциклопедије небитан, то је зато да би људи препоручили ако знају било шта, у пракси више гањам нешто типа ''тенк'', ''ауто'' и ''дрвеће'', него ''Т-34'', ''гаљардо'' и ''амерички храст'' :)))

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Пар енциклопедија у домаћој варијанти, нисам све прелиставао, али лако ћеш детаљније проверити ако одеш у неку од антикварница, пре тога наравно провериш доступност телефоном:

Савремена илустрована енциклопедија (Вук Караџић - Београд, Младинска књига - Љубљана; 1967-1970)

1. NAUKA ( hemija - fizika - astronomija )

2. PRIRODA ( zemlja - biljke - zivotinje )

3. GEOGRAFIJA ( nasa planeta - narodi - prirodna bogatstva )

4. ISTORIJA ( od pocetka civilizacije do danas )

5. TEHNIKA ( od tocka do rakete )

6. KOMUNIKACIJA I JEZIK ( znaci - govor - pismo )

7. UMETNOST ( covek , stvaralac lepog )

8. ZDRAVLJE I BLAGOSTANJE ( borba coveka protiv bolesti i nemastine )

SAVREMENA-ILUSTROVANA-ENCIKLOPEDIJA-KOMPLET-1-8_slika_O_1674366.jpg

Илустрована енциклопедија пиштоља и револвера света (Бата, 1990)

Ilustrovana-enciklopedija-pistolja-i-revolvera-sveta_slika_O_3695796.jpg

Илустрована енциклопедија животињског царства (Младинска књига, 1961-1970)

INSEKTI_slika_O_3813895.jpg

INSEKTI_slika_O_3813897.jpg

Ilustrovane-enciklopedije-zivotinjskog-carstva_slika_O_3041881.jpg

Маске света - Ото Бихаљи-Мерин (Младинска књига, 1971)

MASKE-SVETA_slika_O_4326913.jpg

Униформе српске војске 1808-1918. - Павле Васић (Југославија, 1980)

UNIFORME-SRPSKE-VOJSKE-1808-1918-Pavle-Vasic_slika_O_2747125.jpg

UNIFORME-SRPSKE-VOJSKE-1808-1918-Pavle-Vasic_slika_O_4675489.jpg

UNIFORME-SRPSKE-VOJSKE-1808-1918-Pavle-Vasic_slika_O_4675493.jpg

Ове су ми тренутно пале на памет, ако се сетим још неких допунићу. У случају да ти треба помоћ око набављања старијих издања, шибни мејл.

  • Upvote (+1) 2

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

I ja se izvinjavam, izgubio sam se u Duletovom postu.

Jel zna neko za enciklopedije o Prvom Svetskom ratu, da lepo i cisto prikazuje nase borbe sve ono kako smo razbili austrougare, pa i posle sve kako je i Solunski. Po mogucstvu sa slikama nekim o oruzju, vojsci, manevrima koji su korisceni....

"A forgotten virtue like honesty is worth at least twenty credits." -JC Denton

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...