Slađan Posted January 11, 2013 Report Share Posted January 11, 2013 Izgleda da mi je crkao hard od xbox-a pre neki dan kada je struja prcala i nestajala 5 puta. Nisam 100% potvrdio još, sutra ću ali mislim da je vrisnuo totalno. Kada ga ubacim u kejs, svetli lampica da kao radi ali se disk ne čuje sem veoma, veoma, veoma tihog "škljoc..................škljoc..................škljoc" i naravno Win ne prijavljuje da je išta uključeno niti ni jedan xbox eksplorer ne nalazi drajv. Nisam jedino probao direktno u matičnu da uključim, to ću sutra. Računam trenutno da je prsao i to bih mogao da sažvaćem donekle da na njemu nemam sejvove i igre i ko zna šta još što ne bih mogao tako lako da iskuliram. Pa me zanima jel imate neku ideju kako bih mogao da pokrenem jednom pred smrt na kompu ako je stvarno kaput, da spasem šta se spasti može? Znam za sve one fore puštanja na beton sa metar i po, zamrzavanja itd. Mada to čuvam za kraj kada popizdim. Naravno, ne znam dal mu je riknula ploča ili nešto unutra ali ako imate neku elegantniju ideju... bio bih zahvalan. Druga stvar, jel ima neko neku preporuku za zaštitu od ovakvih sranja kada pada napon i rajca sve živo, a da ne skačem i gasim sve iz struje svaki put? Naravno da nije UPS, to mi je preskupo. hvala Quote pljk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted January 11, 2013 Report Share Posted January 11, 2013 Promeni položaj hard diska, zavisno od uzroka kvara možda uspeš da mu pristupiš. Bez bacanja i pimpovanja :) Opširnije na http://www.softpanorama.info/Windows/Recovery/strategy_for_click_of_death_crash_recovery.shtmlNe znam šta podrazumevaš pod preskupo, imaš UPS za ~30€. Jedino jeftinije rešenje je da kupiš produžni sa osiguračem, ali on ne "pegla" napon, već te samo štiti od prejakog napona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slađan Posted January 11, 2013 Author Report Share Posted January 11, 2013 1. Aj ću čekiram, nego ovaj tekst na linku kao da je loše gugltranslejtovao neki kinez - " if you put a drive directory to your ear (easy with UCB drives, need a step of putting drive into USB enclosure for primary laptop or desktop drive)." 2. Slabo sam ispratio UPS-ove poslednjih godina pa tako i cene i pamtim ih kao skuplju 100+€ stvar, vidim da je najjeftiniji na itsvetu 44€ ali je marka neka vrh :D A ti produžni sa osiguračem mislim da nisu ni za kurac i da će jedino da spreče da se nešto ne zapali totalno ali ne i da se rikne nešto pošto ortak ima redovno problema sa naponom, a ima mustekov takav kabl i opet mu redovno crkava po nešto. Možda i izbunarim neki ups doduše, no prvo da vidim da spasem sa harda ako se da spasti :S Hvala, pa javim ako uspe nešto. 1 Quote pljk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
@pecagg Posted January 13, 2013 Report Share Posted January 13, 2013 (edited) Ako je crkao, i hoces poslednji put da pokrenes hdd da bi izvukao podatke - ubacis u kesu za zamrzivac (onu sa rajsfeslusom), i ostavis ga 10-15 min u zamrzivacu. Povezes ga na komp i cudo se desi. Spasio sam podatke sa dva harda ovako. Nije troll, izguglaj. Ne znam na kom principu ozivi, al deluje. Edited January 13, 2013 by e-frag Peca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slađan Posted January 13, 2013 Author Report Share Posted January 13, 2013 ostavio sam to za kraj kao što sam već naveo. Nažalost, sve sam živo probao i nema leba, zamrzavao sam ga i na 10min i na 3 sata, ni da mrdne :( jedino mi je još ostalo da ga tresnem o beton ali mislim da ni to neće da pomogne. Hvala u svakom slučaju :D 1 Quote pljk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doca Posted January 13, 2013 Report Share Posted January 13, 2013 postoje one firme koje se bave spašavanjem podataka sa hard diskova ali je ta akcija skupa. Quote Novi forum smrdi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slađan Posted January 13, 2013 Author Report Share Posted January 13, 2013 istina ali mi je to ipak overkill novčani :D Quote pljk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted January 13, 2013 Report Share Posted January 13, 2013 Oćeš da budeš consolefag a ne možeš finansijski da ispratiš :( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slađan Posted January 13, 2013 Author Report Share Posted January 13, 2013 :....( Quote pljk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted January 13, 2013 Report Share Posted January 13, 2013 Budi cloudfag, Čilbane, budi cloudfag.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aLti Posted January 15, 2013 Report Share Posted January 15, 2013 Sto se zastite tice, imas kvalitetne produzne kablove sa naponskom zastitom (ne oni kineski ili domaci), ja sam odavno uzeo APC-ov za laptop, baci pogled ovde: www.tehnomanija.rs/ups-uredjaji Ako ti hdd ne vide ni Win ni Xbox, verovatno je riknula elektronika. Ovo bi mogao sam da probas da popravis. Nabavis isti takav hdd, skines sa njega elektroniku i namontiras je na tvoj hdd. Postoji verovatnoca da pored propale elektronike imas i mehanicko oscetenje unutar hdd-a. U tom slucaju bi zamena glave kostala cirka 350 EUR. Inace, koji hdd je u pitanju...? Jesi probao da smanjis brzinu preko jumper-a...? Probaj sve moguce nacine povezivanja, mozda ga bios prepozna, pa da onda skines podatke na drugi hdd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slađan Posted January 15, 2013 Author Report Share Posted January 15, 2013 pa u pitanju je WD Scorpio od 250 GB za XBox interni drajv od 2.5 inča. Probao sam sve to, nema leba :/ a u svakom slučaju sam planirao da uzmem apcov kabl :D Quote pljk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
aLti Posted January 17, 2013 Report Share Posted January 17, 2013 Cekaj, zamenio si elektroniku i bios ga i dalje ne vidi...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slađan Posted January 17, 2013 Author Report Share Posted January 17, 2013 naravno da nisam menjao ploču jer neam drugu :D ALIIII!!!! nisam ga čačkao nekoliko dana i sad ga ukačim u komp i ono ga prepozna bios i učita win.... ALIIIIII..... pošto je XBox hdd u pitanju, naravno da je WD ali meni i bios i Win7 nekako prijavljuju da je u pitanju Hitachi :D Quote pljk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted January 17, 2013 Report Share Posted January 17, 2013 Cek, pa jesi uspeo da procitas podatke? Moguce je da su nesto zezali s firmverom ili ako si ono nesto krekovao Xbox i to da je to prepisalo i firmver na disku pa ga zato vidi kao Hitachi. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slađan Posted January 17, 2013 Author Report Share Posted January 17, 2013 pa Xplorer360 vidi tri particije ali ništa bitno na njima sem XEX-a i još nekog nebitnog folderčića, probao sam da beakpujem, kao radi, pa ću videti kasnije. Jeste RGH-ovana konzola ali to nema nikakve veze sa hardom mada je hard (kao XBox 360 hdd u kejsu) naručen iz kine :D a ko zna šta su oni njemu radili tamo. Quote pljk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
aLti Posted January 17, 2013 Report Share Posted January 17, 2013 Ako Xplorer360 vidi 3 particije to je dobra stvar, vidi fotku ispod. Znam da nemas drugu elektroniku, ali takav hdd ima da se kupi u svakoj drugoj prodavnici u gradu (vidi na itsvetu), jedino treba model bas da se potrefi po PCB broju... A realno, ionako ces kupovati novi hdd, mislio sam, zasto da ne kupis isti pa da probas... Mada ti nova elektronika vise ne treba, jer vidis particije... Jel znas kako da ubacis xbox kompatibilni firmver na novi hdd (kada budes menjao), ako ne, imam jako dobar link da ti dam...? p.s. U stvari zajeb'o sam se, ovi folderi sa screenshot-a su za obicni xbox, ne xbox360, ali ako bekapujes celu particiju trebalo bi da radi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slađan Posted January 17, 2013 Author Report Share Posted January 17, 2013 (edited) ajmo redom, tankom linijom da zvučim nezahvalno.. ali nije tako: 1. Rekoh da vidi i šta vidi. Čitaj prošle postove :D 2. Pokazuje mi samo FSD instalacioni folder na particji broj 2, a ostalog nema. Krenuo sam da bekapujem i ekstraktujem ali je okinuo hdd opet i opet ne šljaka. 3. Proverio sam za hard po radnjama tj. it svetu. Na mestu gde ima, košta 50€, na ostalim ili nema ili je realno preskupo. Zvao sam i pitao. 4. Ne planiram da kupujem novi hard, a kamoli da kupujem da bih menjao ploču sa ispravnog na neispravni. Znam da flešujem ali neisplativo je pa ću igrati sa eksternog. 5. Probao sam: u drugom xboxu, iz reka, direktno u komp, menjao položaje, kablove, zaleđivao i ništa. Poslednje što sam mu radio je da sam ga zaledio i nije radio, pa sam ga iskulirao par dana i onda sam ga smao direktno uključio u komp i proradio je ovako kako sam gore naveo. 6. Hoću reći - rešio sam problem novog harda ali nisam izvlačenja podataka sa starog. Tu mi nisu opcije da ga nosim i plaćam da mi povrate podatke već samo domaća radinost ako može nešto da pomogne. Edited January 17, 2013 by CheighLee Quote pljk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
aLti Posted January 17, 2013 Report Share Posted January 17, 2013 Ne znam jedino zasto se fotka sada ne vidi, a radila je dok sam kucao post... [:(!] Sve u svemu, ako je hdd malo proradio sam od sebe (desava se), jesi li probao da ga utaknes u xbox i da onda prekopiras save file-ove na usb stick, ova opcija je "fabricki" dostupna? Ako vec preko Xplorer360 ne ide... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slađan Posted January 17, 2013 Author Report Share Posted January 17, 2013 jok, nažalost nisam imao pri ruci ni gde da prebacim a i disk je okinuo ravno posle 30 min na kompu pa sam ga vratio u friz i izvadio posle nekoliko sati da se vrati na sobnu temperaturu pa ću sutra opet da probam. Samo mislim da ako ga ubodem u komp i isključim neće hteti opet da se pokrene, videću već :D Quote pljk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
aLti Posted January 18, 2013 Report Share Posted January 18, 2013 pa sam ga vratio u friz i izvadio posle nekoliko sati da se vrati na sobnu temperaturu pa ću sutra opet da probam. A sta dobijas time sto ga malo ohladis, pa ga vratis na sobnu temperaturu...? [:D] Ta fora se kod hdd-ova koristi kada postoji mehanicki kvar, recimo glava grebucka po ploci, pa se onda smrzavanjem "smanjuju" delovi da ne bude grebanja... makar na par minuta dok se hdd svojim radom opet ne zagreje... U tom slucaju, barem koliko ja znam, prvo se skida elektronika sa hdd-a (ocigledno), zatim se hdd drzi 10-15 sati u frizu (u kesi, ne direktno) dok se ne smrzne ko picka, i onda se na tako hladan hdd vraca elektronika i pusta u rad (bez ikakvog cekanja) [:D] A ovo sto ti se "povratio" hdd, cisto sumnjam da ima bilo kakve veze sa friziranjem, btw... Meni se recimo pre par godina izbagovala ploca, mislio sam da je riknula totalno, probao sve zivo i nista nije pomoglo, rastavio ceo komp i probao sa drugim delovima, deo po deo, ostavio plocu da stoji danima bez baterije, znaci sve zivo sto je moglo da se uradi, nakon 5 dana drndanja oko ploce odlucim da kupim nov komp, ali nisam imao vremena... komp stajao onako kako sam ga ostavio jedno 10 dana... i onda bukvalno dodjem da ga bacim, kazem sebi "aj da probam jos jednom" kad ono... ploca radi kao nova, nikakvih problema nema... [:D] Znaci desava se, jbg... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slađan Posted January 18, 2013 Author Report Share Posted January 18, 2013 pa ni ja ne znam, jer sam probao više puta smrznutog da ga uključujem i ni da mrdne, samo škljoc jednom i to je to. A to je poslednja stvar koju sam mu uradio posle koje je stajao par dana na sobnoj temperaturi pa rekoh možda upali ponovo (nije). Quote pljk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts