Jump to content

Kredit i nasledjivanje dugovanja

Recommended Posts

Нисам правник али мени два навода овде нису јасна:

- зар није правило да банка може да узме максимално 1/3 нечијих примања на име враћања кредита (овде имамо и за бабу и за деду по 2/3)?

- зар није правило да кад некретнина или било која ствар оде на добош због намиривања дуга на 1. лицитацији иде 60% од вредности, а на 2. иде на 30 % вредности па се лицитира на горе (овде имамо да је кућа продата по 5 пута нижој цени)?

2/3 може да узме, колико је дозвољено кредитно оптерећење. наши стално мењају те прописе о максималној висини задужења, али мислим да је још Јелашић померио са 50% на 66%. и да, вероватно и баба и деда по 2/3 има да дају.

прва лицитација је по правилу на око 80%, а евентуална друга на 60%. мада све зависи од пословне политике банке. нисам упознат са прописима о ликвидирању хипотеке.

Inace objekat je prodat po ceni jedne petine od vrednosti koju je procenio vestak, verujem da se tu neko lepo ugradio.

јужуал...

јебига, кад ти једном активирају хипотеку, заштићен си као гологуз међ' Турцима.

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Ajde i ja da pitam. Moja majka je imala kredit (onaj penzionerski, kes) kod Postanske stedionice. Umrla je dok jos kredit nije otplacen. Ja jos uvek nisam pokrenuo ostavinsku raspravu, pa me zanima sta sve moze da se desi kad je budem pokrenuo? Da li mogu da precutim sve i da se pravim mutav ili? Uzgred, za kredit nije potpisivala nista sem ugovora da ce joj se skidati rate od penzije do otplate.

Баркасе, вероватно је имала клаузулу да је укључена и полиса животног осигурања са осигураном сумом до висине кредита. мислим да то је стандардни пакет за пензионере (можда мало црњачки звучи, али бизнис је бизнис). онда немаш обавезу враћања. најбоље би било да уђеш у папире да видиш шта и како, са неким адвокатом који је већ специјализован за оставину да ти да пар мишљења и савета. иначе, ако се испостави да није било полисе, онда ће да ти се навали на плећа тај кредит, ако ти је од покојне мајке остала нека имовина.

Edited by Debeli

Style over subsistence

Баркасе, вероватно је имала клаузулу да је укључена и полиса животног осигурања са осигураном сумом до висине кредита. мислим да то је стандардни пакет за пензионере (можда мало црњачки звучи, али бизнис је бизнис). онда немаш обавезу враћања. најбоље би било да уђеш у папире да видиш шта и како, са неким адвокатом који је већ специјализован за оставину да ти да пар мишљења и савета. иначе, ако се испостави да није било полисе, онда ће да ти се навали на плећа тај кредит, ако ти је од покојне мајке остала нека имовина.

Ok, aj da pretpostavimo (trenutno sam odvojen od papira nekih 200+ km) da nije imala klauzulu. Je l' moze da se desi da ja pokrenem ostavinsku raspravu i da odmah posle zakljucenja rasprave najebem u smislu, ok daj stan da prodamo?

нененене... активирање хипотеке није на нечијој вољи, мора да се испоштује процедура. мада, с обзиром да имамо пиратско окружење, свашта је могуће. то је већ питање за Старбака. мама ти је умрла пре неког времена, дакле кредит се не отплаћује, дакле, треба видети да ли је банка упозната са њеном смрћу, да ли су слали неке опомене, шта има од папира из комуникације са клијентом. претпостављам да сте обавестили банку да је мама умрла. ако нисте, онда су јој сигурно слали опомене, блокирали јој рачун, али нема ни уплата пензије, с обзиром да је преминула. питање је и шта је дато као колатерал (обезбеђење) кредита. не верујем да је хипотека стављана због кеш кредита, а ако није било јемаца, онда је највероватније да су укључили животно осигурање, јер нема банке која ће пензионеру да да новац без обезбеђења. причам "с врха главе", стварно би требало ући у папире.

ако сте јавили банци да је мама умрла, онда је најбоље да окренеш подршку банке и питаш шта и како држећи уговор испред себе.

Style over subsistence

може, ако прва два круга нису успела, онда се иде на директну погодбу. то тако пише на папирима, а у суштини је набацивање повољних послова познаницима. све по прописима, а ти јебена страна.

Style over subsistence

није било заинтересованих, а они су уредно провукли кроз папире неуспешне понуде за продају.

понављам, нисам стручњак за прописе о ликвидацији хипотеке, али знам из праксе како то раде моја браћа банкари. дакле, рецимо видимо неки леп објекат, под хипотеком која се активира, и нас пар који радимо на томе, окренемо неколико телефона, нађемо заинтересованог, и онда објавимо продају једном, па други пут и по истеку законског рока дамо му за договорну цену. оглашавање продаје некретнина из активираних хипотека се оглашава на огласним таблама судова. и постоји рок докле важи понуда. и нико се не јавља први пут, јер зна да ће да буде другог пута са нижом ценом, а други пут се опет нико не јавља јер су се ајкулице већ договориле коме иде објекат. данас мени, сутра теби и сви срећни. осим дужника, који је сад на улици. ето.

:)

каже лепо гувернер "дуг је зао друг."

заиста је тако.

едит:

хипотека је занимљива стога што је банци битно да се намири само до висине својих потраживања, и увек се тражи већа вредност колатерала од висине дуга. банка и да се не покрије из хипотеке, има да те дужи до краја твог живота, а ако се и покрије из хипотеке, то је онда обично до висине износа потраживања према теби. оно што ти губиш због ниске цене је екстрапрофит неформалног лобија који лешинари над гробљем дужника. постоје одредбе у облигацијама које те штите од овога. наиме, банка је у обавези да "домаћински" поступа са твојом имовином, тј. да добије највећу могућу цену за хипотеку, али не лези враже, то се нормира законом тако што се прописује лицитација која креће од рецимо 80% вредности имовине над којом је активирана хипотека, па онда обавеза друге понуде итд... али, ти захтеви су нормативне природе (папирологија), што се лако провуче кроз папире и ћао здраво да се видимо...

Edited by Debeli

Style over subsistence

Problem je i u tome sto su realno znacajno pale cene nekrentnina u poslednjih par godina pa im je to jos super opravdanje. Naime ta kuca je procenjena pre 4-5 godina na tipa 50k evra, u medjuvremenu ona realno vredi 30, a oni je prodaju za 15 i kao kul su... Mislim lupam, ali im je to opravdanje za ovo sto je Drale objasnjavao.

Heghlu'meH QaQ jajvam

Tomo zao mi je tvojih babe i dede, ali ja cak ni detetu ne bi bio zirant za takav kredit. Jedini mi je drago sto tvoja najyza porodica nece snositi posledice - to je sigurno 100% jer bi to bio zacarani krug dugova iz kog niko ne moze izaci, a dovoljna je jedna osoba da ga napravi.

Moze jedno pitanje za pravnike(ja zavrsavam uskoro al ne.mogu da se setim): zar Tomina mama nece naslediti dug do visine imovine imovine svojih roditelja, sto je ovde 0(nikako ne.moze ona biti ostecena strana)? Ili dugovanja iz zirantskih odnosa ne padaju tu(sto mi deluje neverovatno) sto bi znacilo da su tomini baba i deda multimilioneri ne bi im se od imovine odbio ovalav dug ako je zirantsko dugovanje aktivirano za vreme njihovog zivota a nije naplaceno(hipoteticka situacija)? Koliko se ja secam naplatilo bi se to dugovanje iz nasledne mase i onda raspodelilo. Sam u pravu?

Tomo zao mi je tvojih babe i dede, ali ja cak ni detetu ne bi bio zirant za takav kredit. Jedini mi je drago sto tvoja najyza porodica nece snositi posledice - to je sigurno 100% jer bi to bio zacarani krug dugova iz kog niko ne moze izaci, a dovoljna je jedna osoba da ga napravi.

Moze jedno pitanje za pravnike(ja zavrsavam uskoro al ne.mogu da se setim): zar Tomina mama nece naslediti dug do visine imovine imovine svojih roditelja, sto je ovde 0(nikako ne.moze ona biti ostecena strana)? Ili dugovanja iz zirantskih odnosa ne padaju tu(sto mi deluje neverovatno) sto bi znacilo da su tomini baba i deda multimilioneri ne bi im se od imovine odbio ovalav dug ako je zirantsko dugovanje aktivirano za vreme njihovog zivota a nije naplaceno(hipoteticka situacija)? Koliko se ja secam naplatilo bi se to dugovanje iz nasledne mase i onda raspodelilo. Sam u pravu?

napiši neki seminarski pre nego što završiš taj faks, isplatiće ti se kasnije u životu ako sada malo poradiš na pismenom izražavanju.

napiši neki seminarski pre nego što završiš taj faks, isplatiće ti se kasnije u životu ako sada malo poradiš na pismenom izražavanju.

Ovo je kucano sa moba u 2 ujutru bez naknadnog gledanja napisanog. Plus pisem na forumj. Ako zelite mogu da otkucam bolje, mada he istina da nikada strucniji tekst nisam pisao niti se trudio da se izrazavam tako u pisanom obliku. Sto se tice seminarskih, em je kasno za to(dva do kraja) em mogu da zamislim koliko ona druzina na Pravnom se udubljuje i ispravlja tvoj stil. Pre bih nasao neke savete o tome na netu.

Edited by Pittsburgh

nisam ni mislio da će neko uopšte da čita tvoj rad, a još manje da ti daje stilske savete posle, ali vežba čini čuda. a pišem i ja često postove sa mobilnog, pa ne izgledaju bitno drugačije od onih koje napišem na kompu. jebi ga, ozbiljan faks završavaš, šteta bi bila da ti sutra mejlovi izgledaju kao da ih piše marmen a lektoriše inferno.

• 3 years later...

Molim te reci mi kako se završio tvoj slučaj sa jemstvom babe i dede?

Zabagovao mi se browser, tacnije antivirus blokirao neku skriptu dok sam kucao i ode prethodni post u k*rac...

Elem, sto se tice linkova, evo ga jedan. U pitanju su drzavni krediti, a na stranici pise sledece:

Instrumenti obezbeđenja urednog vraćanja kredita:

- ugovorno jemstvo (ili pristupanje dugu) privrednog subjekta ili fizičkog lica, sa odgovarajućim instrumentima obezbeđenja jemca, odnosno pristupioca duga, za kredite u iznosu do RSD 2.500.000,00 za pravno lice, odnosno u iznosu do RSD 1.500.000,00 za preduzetnike. Ukoliko je korisnik kredita pravno lice, jemac može biti samo pravno lice, a ukoliko je korisnik kredita preduzetnik, jemac može biti preduzetnik ili pravno lice ili fizičko lice (za kredite u iznosu do RSD 500.000,00).

Drustvo sa organicenom odgovornoscu, po Zakonu o privrednim drustvima, odgovara imovinom drustva za sve svoje neizmirene obaveze. Ne imovinom clanova drustva, nego imovinom samog drustva. Nesto ne verujem u mogucnost da se obaveze drustva prebace na fizicka lica, pa makar to bilo i putem jamcenja, jer to u korenu unistava svrhu doo. Ali kao sto De1 kaze, jedino iskusan advokat moze da pomogne.

@Starbak

Ne menjam pricu. Deo mog posta koji si prethodno citirao je bio odgovor na pitanje: "ali ono sto mene zanima je da li ce taj dug da nasledi moja keva, a samim tim jednog dana i ja kao sin jedinac, posto prosto nema sanse da se taj kredit otplati" i tu sam lepo rekao: "Cak i da duguju, to nije tvoj dug."

Daj taj član zakona, molim te.