Jump to content

pričajte

Guest

Recommended Posts

Srba je bio bas u Pekingu pa moze konkretnije informacije, ja sam bio samo na aerodromu pa isao za Tijanjin, sto je oko 100 km ka moru, ali isto je ogroman grad sa 15mil stanovnika. Idealno bi bilo ako biste imali tamo nekog lokalnog, koliko sam skapirao vi idete u nekoj sopstvenoj reziji, tako da je prvi tip da se spremis za nesto apsolutno drugacije od Evrope.

Par konkretnih stvari - idealno je imati kreditnu karticu koja radi u Kini (mene je nesto zajebavala Intesina ameriken), onda mozes da podizes pare s bankomata. U startu to deluje cudno da ti preporucujem jer se naravno uzima provizija, ali veruj, menjanje para je mnogo veci problem. Nije problem zameniti pare na aerodromu, ali ne treba ocekivati da ces bilo gde drugde naci nesto sto lici na menjacnicu i na brzaka to zameniti. Jedina banka u kojoj se menjaju pare je Bank of China i mene je lokalna kineskinja koja mi je bila domacin vodila tamo da zamenim dolare sto je trajalo 2 formulara i cirka 20 minuta (edit: zapravo nisam siguran da bi bez nje uopste uspeo da se sporazumem s sluzbenicima banke sta ocu, posto su me gledali onako ispod oka sto menjam strane pare). Postoje automatizovane menjacnice kao kod nas, ali ne znam koliko su lake za naci u Pekingu, verovatno postoje na nekim mestima gde turisti cesce dolaze.

Takodje ako idete sada ponesi obavezno onu masku za lice, nije zajebancija, smog jebe kevu i leti, a pogotovu sada.

Osim toga je mnogo kul, probaj sto vise razlicite hrane, imaju super stvari (doduse imaju i shit stvari, ali to je rizik :) Tehniku tipa mobilne, laptopove i sl mozes naci znacajno jeftinije, imaj u vidu da se i za to cenkas. Koliko se secam taksi je bagatela, tako da to treba koristiti, mada treba ipak raspitati pre svega. Javni prevoz nisam koristio tako da nemam pojma.

I ovo sto Vudu kaze, nema tamo komunizma i cudesa, samo su mnogo drugaciji kulturoloski od nas, pa se na to treba navici, ali je vrlo interesantno. I da, FB i Youtube su nacelno zabranjeni, ako je neko bas zavistan od toga nek uplati pre nego sto ode neki VPN servis, tako radi bez problema.

Edited by Zwerko

Heghlu'meH QaQ jajvam

Moji su ziveli u Pekingu od 98-2001 ja bio dva puta po par meseci, meni je ono najlepsi grad sto sam video.

Ali nije bilo kulturoloskog soka, malo sam se iznenadio kolko su nas vec tad presisali, ali kapiram da su sad ono poprimili jos prozapadnih sranja.

Meni je najvei bedak sto sam se vratio iskreno. Bas bas sam uzivao tamo.

Plus sam imao babau na san li tunu koja je menjala marke po super kursu

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Hvala Zwerko!

Dobra stvar je sto drug tamo ima strica (ujku, tecu, nikad ne znam), kod njega cemo i da odsedamo, tako da sto se tice tih nekih stvari, imacemo nekoga da nas posavetuje. On nam bas rece da menjanje novca nije problem, nego mi sad gledamo da li je bolje da nosimo evre, ili da ovde menjamo u dolare... Mislim da smo dosli do racunice da je ipak bolje da nosimo evre. :)

Hrani se zaista radujem. Kao volim ovde da jedem kinesku, mada sam cuo da to nema veze sa onim sto me tamo ceka. Opet, nije mi problem da probam, pa cu naci vec neke stvarcice koje mi se dopadaju.

Za cenkanje su nam rekli da je pod obavezno. Pogotovo kad vide belca, odmah lupe cenu 3x vecu i bas hoce da oderu.

A sta je to VPN servis? Nismo zavisni od tih stvarcica, ali ako je lako srediti to, sto da ne...

2ch4bup.jpg

Ma ako imate nekoga tamo onda je banja, provescete se do jaja. Sto se menjanja para tice, ako lik zna gde, sta, kako, to je isto kul, meni je samo cela procedura bila mind boggling posto sam kapirao da je to svuda jednostavno za strance. Mislim da nema razlike dolari/evri u odnosu na te njihove juane, tako da je bolje da ovde ne menjate. Hrana, i sveukupni dozivljaj jela je drugaciji, samim tim i vrlo zabavno. Trazite da vas vode na hot-pot (ne znam kako se kaze na kineskom), ali je zabavno ubacujes stvari u lonac da se kuvaju ispred tebe i onda brckas po tom loncu s onim stapicima. I rostilj je ekstra. VPN ti je proksi da mozes da dodjes do nekog random americkog servera i onda te konta odande i ulogujes se na FB, YT i sl. Problem je sto se dobri placaju, ove moje kolege kad su bile po tri meseca su koristili ovaj.

Heghlu'meH QaQ jajvam

hot pot je super, ulicna hrana (muda) su super, dolar se vise ceni...mada kapiram da sada nakon 13 godina to je nesto skroz drugo

mrzi me da trazim sliku, evo kakav je rejv bio te 1999 http://dl.dropbox.com/u/37080112/cheese_live%20in%20vogue.mp3

a sad je ovo rejv, zidanka i spavanje u kancu u subotu u 5 ujutro :(

spavanje_cacakJPG.JPG

mada kad se setim, veci deo vremena sam igrao virtuacop, descent i starkraft :)

Daj onu sliku sa hardkor svirke da vidimo kako si bio lep!

e naso sam jebeni nekad i sad :)

225725_7986019835_5209_n.jpg

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Та влакна су нешто недефинисано, само да буде распало. Прво сам тео да ставим влакна/ткиво, ал би ме то смарало за тај прајс рејџ, па сам израндомово нека срања само да се добије неки утисак:)

И мени је бољи овај други, њега сам првог урадио, па су били у фазону дај нешто маторије и покривеније:)

sta god da je, lose mi je!

Ишао сам на то (капирајући да неки брутал дет у питању), тако да мишн акомплишд!

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...