Jump to content

Multimedijalni dokument


evgeniy

Recommended Posts

RUR TO TEH RESCUE!

elem, na faksu imamo predmet "Multimedijalni dokument" koji je u stvari projekat koji se radi cele godine i na njemu ucestvuje cela grupa. ovogodisnja tema je "Radivoje Lola Djukic i Novak Novakovic", odnosno likovi koji su tehnicki izmislili TV humor na prostorima Jugoslavije. osnovna ideja je da se sakupi sve o njima, biografija, novinski clanci, slike, eventualno neki rukopisi iz licnog fonda, isečci iz filmova i TV serija i tako dalje, i na osnovu svega prikupljenog odraditi jedan multimedijalni dokument.

e, sad, posto sam odabran da radim tu "tehnicku" stranu projekta, editovanje slika/video i zvucnog materijala, voleo bih da imam neku ideju o tome u cemu je najbolje raditi ovako nesto, da bih mogao blagovremeno da pocnem da ucim i vezbam novo okruzenje.

ideja:

neue.jpg

s tim sto bi potenciometri desno imali neke druge vrednosti, npr. "radio emisije", "filmovi", "TV serije", itd (ovako nekako), a kada korisnik pomeri potenciometar, cuje se i vidi white noise na ekranu TVa, a potom vas, obvijosli, odvede na novi kanal.

odeljak sa novinskim clancima bi bio jedna velika novinska strana, sa naslovom odredjene serije/filma, a ispod bi bili svi isečci koji se ticu npr. serije Servisna stanica. klik na isecak bi zumirao taj clanak ili sta vec.

tl;dr

koji je najbolji nacin za izradu multimedijalnog dokumenta? kojim softverom postici "interaktivnost"?

flash? igranje sa jQuery-jevim animacijama (jQuery vec znam tu i tamo, tako da mi je to primamljivije)?

Edited by digrejzö
Link to comment
Share on other sites

hoće da sprca koleginice na konto svoje kreativne strane

html5/css/js

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

 

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

 

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

 

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

 

[21:00] <vudu> jebacemo svi

Link to comment
Share on other sites

ne vidim zašto bi se cimao sa flashom i html-om kad profesor u vrh glave očekuje powerpoint sa embedovanim youtube klipovima

^this... Powerpoint je najvise idiot-friendly i takvu stvar ces uraditi za 10 min. Sad ako oces bas da se cimas meni je logicno ovo sto je Hajli predlozio. Moze i Flash i svasta nesto, ali je sve to realno overkill za to sto tebi treba.

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

u jbt, powerpoint? to je za gejeve, profesorka je upravnica katedre i ocekuje nesto kvalitetno. kao sto rekoh, cela grupa (nas 20 i kusur) ima razlicite poslove, a moj je da sve to sto smo sakupili organizujem i pretocim u nesto "interaktivno" i "multimedijalno", kog god formata to bilo.

prethodne generacije (mi, bibliotekari) su skupljale gradju iz raznih arhiva/biblioteka, a ostatak posla su radili studenti zavrsne godine PMF-a.

od ove godine je ta saradnja prestala, s obzirom da su se studenti PMF-a nesto lozili, pa sad sve sami radimo.

prosla generacije je imala nekog ortaka koji je radio flash, a za temu su imali Pop Ciru i pop Spiru, odradili su neki lep flash. sranje je sto nigde nisu aploudovali pa da linkujem, al' jebiga.

hajli je dao dobru sugestiju, valjalo bi pozabaviti se sa HTML5.

dakle, ako bude jos sugestija - neka budu u tom smeru. kakav crni pauerpoint nigguz =C

Link to comment
Share on other sites

al opet druže, ti ćeš se najviše iscimati od svih, ako je tebi to zapao da sam radiš

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

 

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

 

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

 

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

 

[21:00] <vudu> jebacemo svi

Link to comment
Share on other sites

sa mnom ce raditi jos jedan kolega kome ide "programiranje", ali cenim da cu ja raditi 70% posla =/

u svakom slucaju, trazio sam samo da se izbacite sa par sugestija na osnovu onoga sto napisah, a za nedelju i po dana cemo opet da imamo konsultacije sa profesorkom i tad ce se valjda otprilike znati u cemu ce se raditi cela ova stvar.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

pao je jedan super cluster fuck, pa rekoh opet da pitam ljude koji znaju daleko vise od mene.

danas smo imali neko druzenje na faksu, pa smo na kraju odlucili da gotov proizvod ovog multimedijalnog dokumenta bude sajt.

e sad, ono sto mene muci je kolicina sadrzaja koja ce biti na sajtu. s obzirom da se radi o likovima koji su pravili TV serije/filmove 60ih i 70ih, bice tu dosta isecaka iz filmova/novina, slika, intervjua, audio zapisa, itd. bilo bi lepo da sajt ima i neki Search, jer bi bilo kul imati opciju da se prikazu, lupam, samo slike iz serije Servisna stanica, samo Ckaljine slike, ili tako nesto. fakultet ce obezbediti ~5gb prostora, sto bi trebalo da bude taman za ovako nesto.

moje pitanje je, kako ovo izvesti? jeste, mogu ja da kucam php i da pravim strane, itd, ali sam se pitao koliko je pametno u sve ovo ukljuciti i neki CMS (Drupal/Joomla?) i koliko je to pametno? nemam nikakva iskustva sa tim pa je bitan i learning curve, s obzirom da ovo treba da bude gotovo oko maja/juna.

Link to comment
Share on other sites

Za nesto tipa Joomle ti je learning kurva dosta dobra, tj tipa za 5 dana mozes od nule da napravis nesto sto ce opusteno da radi to sto si naveo. Malo nezgodnija stvar je da napravis svoj template koji ce da izgleda bas onako kako ti hoces, za to prvi put moze da potraje opusteno vise meseci konstantnog rada. Moj savet - posto nije komercijalni projekat, pokradi negde template sa neta koji najvise lici nabto sto ti hoces i onda ga malo doradi...

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

stavi wordpress i nadji neki plugin koji pretrazuje media library, trebalo bi da ima.. u tom slucaju ti samo treba znanje prevlacenja fajlova u foldere preko ftp klijenta

takodje, besplatnih template-a za wp imas na hiljade, trebalo bi da nadjes neki koji ti odgovara

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

Link to comment
Share on other sites

Али не разумем што не направите канал на јутјубу и тамо потрпате видео материјал, да се вуче на примарни сајт? Тих 5 гига курцу није равно. Изгледа као да је доста, али кад крене да се убацује материјал, биће куле леле мајко - дај неку мамојебачку компресију и обарај резолуцију свега.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

s obzirom da nisam samo priuceni veb diveloper, nego i dizajner, dobrodosli su svi saveti!

tenks for d link, vec vidim par stvari daleko lepsih od onoga sto sam ja iskoristio (sto i nije tako tesko, jelte) =)

 

 

@vudu:

to je nastalo kad mi je kolega poslao 120 linija nekog VBScript koda koji treba da popise sve fajlove odredjenog foldera.

ja odradih u pythonu isto to, al' u 6 linija, hence Шес линија кода =D

Link to comment
Share on other sites

sad je dosta hladnije u odnosu na ono ranije, me gusta.

 

u slucaju da ivan_ cita topiks:

jedna koleginica me je (par dana pre nego da uopste krenem da pravim sajt) ubedjivala u to da njen decko ume sve da odradi u powerpointu, i to 'sa sve animacijama, slikama i zvukom!'. ajde sto sam se setio tebe, nego sto nisam mogao 2 dana idiotu da objasnim kol'ko je sama rasprava debilna. krejzi shit

 

 

on a serious note, s obzirom da bi sajt trebao da ima i pretragu, koliko je pametno ubaciti guglov custom search ili ipak da probam i sam odradim nesto svoje? iskreno, to mi je poslednja stvar koju cu da odradim, jer bih voleo da lepo natenane vidim sta se i kako koristi, kako i sta indeksirati i tako dalje, pre nego sto uopste krenem da pravim srch modul.

 

i jedno "priuceni veb diveloper pitanje":

u galeriji imam X slika, kad se hoveruje izleti opis (ya rly) te slike. u pocetku sam sve te opise smestao u paragrafe koji su bili nevidljivi, a onda bi ih jquery otkrivao u zavisnosti od toga preko cega korisnik hoveruje. druga verzija (trenutna) ima sve te opise slika smestene u "data-description" atribut samog <img>-a (sto je HTML5 feature, jelte), a jquery opet na slican nacin otkriva opis.

prvi pristup mi je tupav jer na strani imam gomilu skrivenih <p>-ova, a drugi je cist i logican, ali me plasi to sto je HTML5 only. wat do?

 

bajdvej, s obzirom da sam poceo da se igram sa CodeIgniterom, ceo taj OOP i MVC pristup mi je do jaja zanimljiv, pa sam mislio da sajt u jednom trenutku prevedem u CodeIgniter, cisto da bih naucio nesto novo. ne znam koliko to ima smisla imajuci u vidu da je ovaj sajt prilicno strejt forvard, ali svakako ne moze da skodi.

Edited by digrejzö
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

posto profesorka ceo ovaj projekat planira da distribuira kao DVD uz casopis, a Nacionalna biblioteka Crne Gore zeli da ga uvrsti u gradju legata Radivoja Lole Djukica, javio se problem "kako pokrenuti PHP/MySQL/server sa diska?".

 

na netu nadjoh LitePXP i iNewPHP, ali naravno da kostaju boga oca. je l' postoji neka besplatna varijanta koja ce pritom i raditi kako treba?

 

najcarskije bi bilo da postoji program koji bi od dinamickog sajta napravio staticki HTML, ali ne znam da l' tako nesto uopste i postoji.

 

HJÄLP!

Edited by digrejzö
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...