Jump to content

Automobil

bagerseN

Recommended Posts

svaki reno koji sam vozio je imao preosetljiv gas i kočnicu, kvačilo sa hodom od pola metra, menjač sa dugačkim hodovima i volan koji možeš okretati trepavicom i koji ne daje nikakav fidbek.

sad kad sve ovo napisah, kontam da je neko pravio kola za žene - dugačko kvačilo da lakše nađu gde hvata, menjač koji je teže ubaciti u pogrešnu brzinu, volan i kočnicu za koje ne treba puno snage...

meni licno vise odgovara kraca kocnica... nebitno dal ima servo,abs.. samo da ima kraci hod.. dok se ja setim da treba do patosa da stisnem, vec sam nekom u braniku.

vudzi taj nije nikad postojao kao dizel.. kod mene sa 50 vec u 5. ubacujes po gradu.. to sto kazes za binarno je stvar navike.. svi su odjednom klarksoni za kola jbt. auto ko auto, sedi i vozi, naviknes se.

jbt. auto ko auto, sedi i vozi, naviknes se.

Upravo, ono ako oćeš do jaja uživanje u vožnji onda treba razmišljati o kolima od 20k+ evra.

A i stvarno, stari Twingo nije bio dizel? Koliko ja znam samo ovaj najnoviji ima dizel motor, i to onaj 1.5dci isti kao u Kliju.

Heghlu'meH QaQ jajvam

ne?

Ok, mozda sam preterao s cifrom, ali racunam da svako ko kupuje auto za manje od 10k evra pre svega ima u vidu prevoz od tacke A do tacke B i druge faktore koji se ticu pre svega funkcionalnosti, kao sto su potrosnja, prostranost i sl. Mislim realno uzivanje u voznji sa malim gradskim autom, vozio sam Fabiu, Corsu i Clia sve sa 1.2 motorom i ono realno sve je to isti q :) Ok, Fabia ima malo laksi menjac, neki ima malo mekse papucice, ali sve to su razlike koje primecujes prva tri dana, posle se naviknes i kao potpuno ti svejedno.

Heghlu'meH QaQ jajvam

Ok, mozda sam preterao s cifrom, ali racunam da svako ko kupuje auto za manje od 10k evra pre svega ima u vidu prevoz od tacke A do tacke B i druge faktore koji se ticu pre svega funkcionalnosti, kao sto su potrosnja, prostranost i sl. Mislim realno uzivanje u voznji sa malim gradskim autom, vozio sam Fabiu, Corsu i Clia sve sa 1.2 motorom i ono realno sve je to isti q :) Ok, Fabia ima malo laksi menjac, neki ima malo mekse papucice, ali sve to su razlike koje primecujes prva tri dana, posle se naviknes i kao potpuno ti svejedno.

sve sto kazes stoji, u slucaju da su neka nova kola ili polovnjaci sa bas malom kilometrazom...

za 10k evra danas, mozes da uzmes i te kakav auto za zajebanciju i ''uzivanje'' u voznji, samo je pitanje koliko si spreman da izdvojis za gorivo i odrzavanje kasnije. :) a takodje, pitanje je i sta je tu za koga uzivanje, nekome je to voznja u dizel mercedesu sa vazdusnim ogibljenjem, nekome je to lagani kabriloet + vetar u kosi, a nekom 400+ konja u karoseriji bilo kog oblika. a

ja znam da trenutno (u mojoj glavi) ne postoji adekvatna zamena za klio koji vozim, bez obzira sto mu je sve tvrdje nego na normalnom gradskom automobilu - kocnica, kvacilo, volan, menjac, ogibljenje... trosi 12lit u gradu normalne voznje, na autoputu isto toliko na 130km/h. kad predje preko shina, izbija kamen iz bubrega. sve u svemu - nepraktican gradski auto, sa potrosnjom bmwa od 3000 kubika.

al evo, vec tri godine ga vozim svaki dan po ovim rupama i sa ovim kretenima u saobracaju i ne bih ga menjao nikad, ni za bentli kontinetal :P

Edited by Mitch

Bjukenon Mitch

Naravno da moze svaki auto da se nabudzi da bude besan, ali kao sto rece pitanje je koliko si spreman da ulozis u odrzavanje i gorivo. Tipa taj tvoj auto mora da vozi neko ko se bas razume u kola, plus kome je kul da svakodnevno lomi kamen u bubregu. Na kraju s tom potrošnjom je možda bilo pametnije da štekaš pare pa da kupiš BMW-a od 3000 kubika :)

Kapiram ja da za manje od 10k evra mozes da uzmes tipa do jaja polovnu Mazdu MX-5 i da se zajebavas, ali je problem sto to nikako ne moze da ti bude jedini auto, a onda vec moras da racunas na normalan auto + auto za zajebanciju i uzivanje u voznji, sto dodje puno vise para. Ista je fora i sa tvojim Cliom, kapiram da je tebi do jaja zabavan, ali verovatno nece biti u perspektivi tvojoj zeni i deci :)

Heghlu'meH QaQ jajvam

tvoj klića nije 10k :D

zwerko, imaš i među econobox-ovima automobile kod kojih je više pažnje posvećeno osećaju u vožnji. na pamet mi pada ford, za koji svi kažu da je najvozačkiji od takvih. al više sam mislio na ovo što je mitch rekao - nauživaćeš se i za tri hiljade ako kupiš nešto gotivno matoro, recimo.

tvoj klića nije 10k :D

zwerko, imaš i među econobox-ovima automobile kod kojih je više pažnje posvećeno osećaju u vožnji. na pamet mi pada ford, za koji svi kažu da je najvozačkiji od takvih. al više sam mislio na ovo što je mitch rekao - nauživaćeš se i za tri hiljade ako kupiš nešto gotivno matoro, recimo.

http://tinyurl.com/dyprx4f

ovo je u nemackoj, gde su malo i skuplji..

moj je 2008 godiste, presao ~60k km. e sad, ne znam da li si to rekao u smislu da je klica skuplji od 10k ili dosta jeftiniji :) ali da, nov je skroz druga prica i sa cenom zalazi vec u segment ozbiljnijih porodicnih automobila.

@zverko: vecina to i kaze, a jos kad cuju da sam zamenio bmw seriju 1 za ovog klia, onda im tek nije jasno...

i da, kad sam rekao lagani roadster, bas sam na mx5 i mislio. :)

Bjukenon Mitch

Ja sam za 8k uzeo A3 kraj 2005 (decembar), za 10 možeš samo još bolje da prođeš čega sve ima

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

[21:00] <vudu> jebacemo svi

Eto recimo ja vozim Forda :) Problem je u tome što kad kupuješ auto sa tako ograničenim budžetom užitak u vožnji nije prioritet. Tipa ja sam ciljao na kola oko 15k (nova) i pre svega mi je bilo bitno prostranost, izgled unutrašnjosti, potrošnja, motor i sl. Sticajem okolnosti sam uzeo Forda koji fakat ima bolji osećaj u vožnji od recimo Fluensa koji je u istoj klasi, a kojeg kad voziš imaš utisak kao da upravljaš lađom koja plovi po vazdušnom jastuku :) Ali recimo bih sasvim ozbiljno razmišljao o Meganu da nema onako užasno jeftinu kabinu. A tu užitak u vožnji nije baš takav.

Ja mislim da je neka granica o kojoj Zverko priča oko 5k evra. Do 10k stvarno može da se uzme štošta, evo, recimo moja Kia :D

Tu je problem i drugih stvari, tipa ti možeš da kupiš nešto matoro a gotivno, što Ivan reče ili Hajli što reče možeš za 8k da uzmeš lep A3, ali ako kupuješ rezonski polovan auto ukalkulisaćeš tu i cenu održavanja, eksploatacije i sl. Tipa Hajlijev A3 je sigurno atraktivniji i zabavniji za vožnju od nekog Megana, ali isto tako tog Megana popravlja svaki treći majstor iza ćoška i kupuješ jeftine turske delove, dok je za A3 ili neki drugi premium auto to ipak skuplje i komplikovanije. Na kraju možeš ti da uzmeš i auto tipa Ruromobila i da staviš onaj 2.9L motor iz Scorpia što si pričao, sve to da te izađe nekih tipa 3-4k evra da ga tip top središ, ali to nikada neće biti general-purpose auto, a za te pare si mogao da kupiš tipa Megana ili Stila u kome možeš i taštu da voziš kad zatreba.

Elem, cela poenta moje priče je da ako imaš manje od 10k evra za auto mnogo je logičnije ići na neku od ziceraških varijanti nego se iživljavati gradskim zujalicama, oldtajmerima, minijima i sl. Mislim i ja bih rado sebi uzeo neku MX-5 da se vozam po ovom lepom oktobarskom vremenu, ali ću to uraditi u momentu kad imam prvi auto u kući sređen, nabavio stan, podigao decu i bleji mi unaokolo 5-10k evra :)

Heghlu'meH QaQ jajvam

Dobar je klića, samo što sam ja mislio da ćeš ti još odavno preći na Megan RS, Miče. ;)

hahah, neki ocekivani sled dogadjaja bi trebalo da je taj...:)

mada mi se megane nikad nije svidjao nesto specijalno, pogotovo ova nova verzija, a pritom nisam nasao nijedan ispod 18k eur u nemackoj. ali svakako da bih ga vozio, samo cu morati jos malo da sacekam.

Bjukenon Mitch

@Zverko:

da, ali se Audi ne kvari, a godišnji servis čak i u Poršeu ti je oko ~ 150e, što znači da je kod majstora duplo jeftinije

700 evra otprilike, ali i to kod majstora završiš za 250e realno

Ja sam do sad uradio 2 mala, što me je sve skupa izašlo oko 150e, i to je to

ok, ja samo pričam iz mog iskustva i iz iskustva onih iz okoline koji imaju skuplje i novije Nemce (VW, Audi, Benz, od da kažemo 2003/2004), niko nije imao većih problema. Ja za godinu i 4 meseca sam imao samo male servise, što za auto star punih 6 godina je po meni odlično

• Upvote (+1) 1

naravno da postoje razlike u kvalitetu

samo se ovde ne govori o tome, vec da neko odredi sumu novca koju je spreman da plati za auto, zasta je potrebno da se pogleda trenutno stanje trzista i koji sve modeli upadaju u taj +/- cifre

svako sam izabere sta misli da je najbolje, tu nema pitanja. ko je posle spreman da placa vise za popravke je druga tema

samo sam siguran da nema generalne podele sta ce koliko da traje jer jednostavno postoji previse opcija sta moze da podje naopako a opet ne mora

ok, ja samo pričam iz mog iskustva i iz iskustva onih iz okoline koji imaju skuplje i novije Nemce (VW, Audi, Benz, od da kažemo 2003/2004), niko nije imao većih problema. Ja za godinu i 4 meseca sam imao samo male servise, što za auto star punih 6 godina je po meni odlično

bez namere da izigravam nekog svajcarca sad, ali to ce za godinu dana biti 10god star automobil i iz mog licnog iskustva, polovan automobil iz premium segmenta tog godista je sve samo ne ''automobil koji se ne kvari'' i ja licno bih izbegavao takvu kupovinu. takodje, to sto za godinu i 4 meseca nisi imao vecih intervencija, opet ne znaci nista, jer mozda ne prelazis dovoljan broj kilometara da bi se neki veci kvar manifestovao. iz licnog iskustva, na bmw x5 2005 godiste (za godinu dana presao 40000km) je pukao klip na cilindru i prouzrukovao niz drugih problema a redovno je odrzavan od kad je kupljen.. uglavnom epilog - popravka 2500eura kod neovlascenog majstora dok su u radulovicu trazili oko 4500eur :))

nisam imao nameru da ti ureknem auto ili nesto slicno, samo hocu da kazem da je prica "audi se ne kvari" totalno bezveze kada se prica o polovnim automobilima u srbiji.

Bjukenon Mitch